Živahni životi i mnoge smrti Linuxa

poruka: 266
|
čitano: 24.971
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Živahni životi i mnoge smrti Linuxa".
13 godina
neaktivan
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
josipva kaže...
sasa kaže...

gluposti. moji kolege znanstvenici su svi na Windows ili Apple platformi. to što neki institut ima linux na nekom serveru ne znači baš ništa!

A što da ti kažem, onda me profesori fizičari s faksa koji rade na CERN očito lažu. Google me također iz nekakvog razloga laže, j..iga, vjerovat ću tebi na riječ.

 

Alesandro kaže...
KIKI3ooo kaže...

Konkretno ono što me fasciniralo kod Linuxa - je brzina.


I vi najnormalnije u terminalu upišete i crtu - program se instalira, drugu crtu - drugi program, itd. itd.

Ja sam se zblania. Oni imaju kao neki repozitorij i i ti sa 10 naredbi skineš i instaliraš 10 programa.

 

Nisi cuo za Powershell :) 

http://technet.microsoft.com/en-us/library/jj205467.aspx

 

Instalacija web servera : Install-WindowsFeature -Name Web-Server 

 

Powershell nema nikakve veze sa povlačenjem i instalacijom iz repozitorija.

 

 

 

 

Tko je u mom postu spomenuo repo? Napisao sam mu ekvivalent instalcije web servera u powershellu, sa ciljem da mu pokazem da se puno brze moze bez gui-a. 

 

 

BTW, ako na linuxu neki app nije u repou, isto ga moras rucno downloadati da bi ga instalirao (ili dodati repo), a to se opet svodi na guglanje i trazenje linka za dl kao i na windowsima :)

 

Pissing contest :D

http://www.winblogs.net
12 godina
odjavljen
offline
Živahni životi i mnoge smrti Linuxa

da super sam ti to tak nije razvijeno kao na linuxu :)

recimo ovo

wget -N https://raw.github.com/Notos/seedbox-from-scratch/v2.1.9/seedbox-from-scratch.sh
time bash ~/seedbox-from-scratch.sh

instalira ti

ruTorrent 3.4 + official plugins
rTorrent 0.9.2 or 0.9.3 (you can choose, downgrade and upgrade at any time)
Deluge 1.3.5 or 0.9.3 (you can choose, downgrade and upgrade at any time)
libTorrrent 0.13.2 or 0.12.9
mktorrent
Fail2ban - to avoid apache and ssh exploits. Fail2ban bans IPs that show malicious signs -- too many password failures, seeking for exploits, etc.
Apache (SSL)
OpenVPN
PHP 5 and PHP-FPM (FastCGI to increase performance)
Linux Quota
SSH Server (for SSH terminal and sFTP connections)
vsftpd (Very Secure FTP Deamon)
IRSSI
Webmin (use it to manage your users quota)
sabnzbd
Rapidleech

 

instaliras sve u manje od 45 min ,a tvoj jedini posao je na pocetku upisat YES ili NO (za opcionalne programe) i username i password

Inace je to visesatni proces kroz terminal ,a kada ti iso preko guia mozes si uzet tjedan dana godisnjeg ...

 

Uglavnom PowerShell nije niti blizu tome

http://www.snabbox.org/
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.6.2014 23:11 (Arnold Layne).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Živahni životi i mnoge smrti Linuxa

Repositorij je linuxov kec u rukavu, to je jedna stvar koju bi volio vidjet na windozama jednog dana , ali mi ostali imamo sve svoje alate i softwer na stickovima i externim diskovima spremne i ažurirane za instalaciju i rad, sa netom ili bez njega. Bar svaki admin-power user koji drži do sebe.

 

Ali kad neradi Network card ili nema neta, onda je kmeeee. :)

 

A što se tiče updejtanja i instalacije drivera+softwera na MS OSu i Serverima, pa tu ima jako kvalitetnih alata za automatski update, ažuriranje i deployment-install.

 

Ja recimo za svoje osobne potrebe ne sjećam se kada sam zadnji put morao skidati driver, ili ručno skidati najnoviju verziju exe fajla za instalirati softver. Ili čekati da mi Windows update sam skine sve dostupne zakrpe kada dizem OS.

 

Za update već instaliranih drivera ima nekoliko besplatnih a dobrih alata tipa Driver booster, za redoviti update instalacijskih exe-msi fileova postoje stvari poput Ketarina, za update već instaliranog softvera stvarčice poput PatchMyPC, i kvalitetnih čistača omanja hrpica, za instalaciju drivera na svježi OS paketi poput Driver Pack Solutionsa i SAM Driver Packa. Za offline update Windowsa WSUS offline, i sve to mogu furati di oću sa sobom na malom disku, netreba mi bandwith ni net, ni vrijeme da to sve poskidam ručno i tražim najnovije verzije itd.

 

Treba li spominjati da su svi naravno besplatni. Sve se to jednom poštima pri dizanju OS-a, napravi scheduling, i doviđenja.

 

 

Ekipa još brije da se Windoze moraju čistiti, ažurirati, krpati, održavati svaki par dana ručno, uz naravno BSOD kao za dobro jutro :)

 

 

 

 

 

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
protjeran
offline
Živahni životi i mnoge smrti Linuxa

Colossus7 - U čemu je problem?

 

Nema problema.

U gornjem primjeru se dokazuje kako je ispisivanje složenijih matematičkih formula korištenjem LaTeXa puno učinkovitije od klikanja mišem u Microsoft Equationu. U ovom slučaju je tipkanje puno učinkovitije od klikanja mišem.

 

Colossus7 - valjda znaš da nisu svi isti, neki uče vizualnim stimulusom( slike zvukovi,video) dok drugima to bolje ide čitanjem ( tekst, formule, diagrami)

 

Način učenja nema nikakve veze s rješavanjem problema na računalima. 

 

Colossus7 - Ako je tebi neshvatljivo kako netko moze preferirati GUI umjesto CMD-a, to je kao da razbijaš glavu o tome zašto netko voli vaniliju ili čokoladu. Besmisleno.

 

Shvatljivo mi je, neke stvari ako je moguće, jednostavnije je riješiti s par klikova mišem nego ukucavanjem naredbi ali nije uvijek takav slučaj, mada je Microsoft dizajnom svoga sustava išao na GUI varijantu rješavanja problema, bez previše prtljanja po CMD-u ali Microsoft nije slučajno izbacio PowerShell da je mislio kako je CMD ili terminal stvar prošlosti.

 

Colossus7 - Ako pričamo o poslu ili osobnim potrebama, tebi je vjerovatno kuckanje u terminalu gušt i potreba s obzirom koji OS koristiš, meni nije osim kad moram :)

 

Za rješavanje složenijih problema, pisanja skripti, ne postoji OS koji pomoću GUI-a može sve riješiti, čak ni Windows.

 

uredi.

 

Zaboravio sam napomenuti da serveri obično nemaju GUI iz sigurnosnih i praktičnih razloga, terminal je neizbježan. Čak je i Microsoft punudio takvu mogućnost izdavanjem Server Core-a.

 

Colossus7 - :) Ima mnogih tema, video uradaka koji nemogu dočarati svu silinu tvoga blažene pošteđenosti interakcije sa posebnom vrstom ljudi, koja je  vječito u množini kada se priča o računalima, neznam za tebe, ali znam svoja dugogodišnja iskustva i iskustva kolega, gdje imaš posla sa ljudima koji glavu izgube ako im ikone nisu tamo gdje su navikli nakon reinstalla, fontovi, i wallpaper i naravno samo ona verzija programa na kojoj je on naučio napamet di je šta, treba li dalje govoriti? Srezao bi tu priču o kojoj se može pričati do sutra u rečenicu : Nemozeš starog-glupog psa naučiti novim trikovima.

Tebi mora biti jasno da tu nije riječ o ekipi koja želi učiti nešto novo, ili se navikavati u bilo kojem smislu, jer su svoje ograničene IT sposobnosti uložili i brusili u win 98-xp-7, svaka devijacija koje ja ili ti smatramo sitnicom je njima mount everest. To je kalup svake štefice, perice, susjeda, člana familije  i direktora TM.

 

Svjestan sam toga i dobro su mi poznate takve situacije, međutim, prvenstveno sam mislio na sličnost sučelja i što je moguće bolje imitacije izgleda njima poznatog OS-a kojeg su prije koristili.

 

Štefica testira OS-eve, za sve developere i dizajnere dobar pokazatelj kako se običan korisnik snalazi u korištenju sustava i na što trebaju voditi računa ako im je stalo do privlačenja korisnika:

 

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2014 9:47 (user2013).
 
0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
kizo2703 kaže...
user2013 kaže...

 

Usput,

Jer - uzročni veznik

Jel, je li - koristi se za upitne rečenice

Usput ,kad već glumiš grammar nazija: nauči barem da za višestruko qoutanje postoji ''višestruko citiraj''. Ovo je bože sačuvaj za čitanje.

Daleko sam ja od grammar nazija, i sam griješim s dijakritičkim znakovima te ponekim nepravilnostima u pisanju, ali ovo bode oči i radi mi čir na želucu.

 

Svjestan sam toga, ali pritužbe šalji onom tko je implementirao ovo smeće od editora. Muku mučim s "nedozvoljenim HTML kodom". Kako bi bilo jednostavno kada bih mogao ručno upisati [quote][/quote] (što podržava i najgore smeće od foruma na PHP-u) a forum bi to uobličio u citiranje. Moram improvizirati.

Višestruko quotanje nema svrhe ukoliko neki od postova koje citiram se nalaze na drugoj stranici. Tu bi kao što sam maloprije spomenuo, mogućnost ručnog upisivanja koda za citiranje riješilo problem. Korištenje citata pod opcijom "Stilovi" je katastrofa na što izgleda takav post i koliko praznog prostora zauzme u postu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.6.2014 23:36 (user2013).
13 godina
neaktivan
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
ihush kaže...
- @ mario.L, to kakav će netko steći dojam (tko nije linux juzer) je kranje nevažno, jer nije juzer nit će postati juzer, nit bi postao juzer da je članak PRovski hvalospjev 'pravorjernika'. tj takav juzer bi bio linuxaš cca 29 minuta i 'format C:'.

-za sad, nisi iznio ni jedan argument (protv) Draginog članka, osim 'vjerskih'...

Nisam vidio odgovore autora teme na nekoliko puta upućeno pitanje o tome, da li je zavirio u vlastito dvorište (BOL Forum) u matičnu temu (u kojoj i sam sudjeluješ) te priupitao ili pogledao prijedloge drugim početnicima. Mislim da svi znamo odgovor, nije pogledao. Sjeti se Dečka koji obećava i drivera. Evo jedno protupitanje za tebe, znaš li nekog korisnika (apsolutnog početnika) koji se po forumu raspituje koji je OS bolji za njega? Sad ponovno pročitaj članak.

 

ihush kaže...
-kao neki zakon? npr Desktop ili server verzije? dali neka distra uopće održava repo, dali sutra nestane, dali je išta u RL LTS?

-pošto 5god ne mora biti 5, može biti 3 ili bilo koji drugi broj... tako je taj odgovor zapravo ništa. (mada bi i ja u kontekstu preporučio npr ubuntu 12.04LTS ili 14.. ili 8 itd.. upravo zbog LTSa, ako je to u konkretnom slučaju bitno, ŠteficiTM ili Perici vjerojatno nije..).

 

Ma nije nikome bitno ali me čudi da je autor napisao ovakav članak bez da se upoznao s činjenicom da postoje distribucije (vrlo popoularne) koje nude višegodišnji support. Najnovije verzije instalira onaj koji voli isprobavati.

 

ihush kaže...
- @ mario.L, nasuprot, REAGIRAJ. Smisao nije da ne reagiraš. Naravno, pokušaj biti neutralan, argumentiran, 'otvorenog uma' (po FOSS-Openu..), tj druga strana ne mora nužno biti pogrešna.

Čemu? Ako netko napiše ovakav članak, na temelju rekla/kazala, te u odgovorima kao argument koristi posprdne izraze i izvrdava odgovore, što će reakcija polučiti? Nemam ništa protiv Windowsa, dapače mislim da su isti (od XP-a SP3 pa naovamo) odličan OS (bolje rečeno vrhunski) i sam ih koristim i nastojim iz njih izvući najbolje što znam. Na poslu koristim Windowse a doma Linux, sav softver kojeg koristim je licenciran ili free, nadam se da i oni koji pljuckaju po Linuxu isto tako imaju sav softver licenciran.

 

ihush kaže...
- eto, stižemo do (bitnog) dijela. Ali pravila vrijede obostrano, argument mora biti univerzalan?

- ja uvjek kažem da nije važan OS.. itd.

-ono bitno, ti kao linux user (primijeti nemaš 'titulu' juzer), ipak MORAŠ koristiti MS-ov OS. Stotine (privatnih) frimi-vlansika pa do kafića.. bi radije koristili free (đabe), ... ostalo znate. Dali obrnuto vrijedi isto pravilo, dali win user mora koristiti linux (na DE)? Ne. (mada ga vjerojatno koristi u modemu, tvu.. bezbroj malik kutija, možda kao firmware..). Ograničavamo se na korištenje-aplikacije u što za Štefice&Perice spada Office, igra.. i lajkanje. Za ostale potrebe, statistika je recipročna na strani linuxa, ali nije tema.

Nema ja neki problem u tome da koristim drugi OS. Držim da je pitanje informatičke pismenosti baratati sa više od jednim OS-om, nikad ne znaš kad ti može zatrebati. Windowse imam na poslu isključivo zbog Autodesk proizvoda (AutoCAD, AutoCAD MEP i Revit). Da je iste moguće koristiti u Linux okruženju vjerojatno bi odavno bili na Linuxu. Što se tiče Office aplikacija nove inačica Libre Office / Open Office ne rade niakave probleme prilikom prebacivanja dokumenata u MS-ov format (ovo tvrdim za dokumente koje mi kao firma kreiramo, isti su standardizirani i pri prebacivanju u MS-ov format nema razlika, isprobao više desetaka puta). Problem kojeg imam je još uvijek nemogućnost iscrtavanja horizontalne linije u footeru excela ali se nadam da će to riješiti prije nego odem u mirovinu.

 

ihush kaže...
-ovaj put se slažem s marijem, ali to tad vrijedi za svaki OS, dakle opet to nije argument 'ZA', dok ono što Ivan govori.. ipak više ide prema problemima, howtouima.. za koje ipak prosječan juzer nije (nema opet veze s OSom). npr klinac koji ne zna skinuti i aplicirati crack, ako ne zna, ne zna. Kad nauči, tad je opet OS sporedan. Ipak, ostaje bitna razlika, taj crack postoji za koju platformu? ako je igra-aplikacija u pitanju, tad možemo na ćoravo zaključiti da je ipak win 'pobjednik'..

- .. preciznije aplikacija (software) koji korisnik koristi. Najmanje je bitan sam OS ili njegova instalacija (outofbox), tj meni je to ponekad bitno (kao live-ArtistX) dok je Perici sve to 'kinesko pismo'.. Takav Perica (pogotovo Štefica) često ne instaliraju OS, nego netko tko bar malo zna, tako da ... nema argumenta koji bi tu bio 'jači', dakle nepotrebno argumentirati.

Pa i nisam ovo koristio kao neki argument u korist Linuxa. Poanta je u tome da kad se desi shranje, većina korisnika si nezna pomoći sama već traži nekog tko je sposoban (manje ili više) problem riješiti. Ovo je neovisno o OS-u. Nadam se da si svjestan činjenice da korisnici (opet govorim o običnima) imaju problema na bilo kojoj platformi, nažalost za većinu problema su si sami krivi.

 

ihush kaže...
- MSov roadmap.. već cca 20 godina je ustaljen, MSO trajanja 3god uz gašenje treće reinkarnacije, OS 5 god.. što se s XPom izjalovilo na beskonačno.. tako da to nije linuxova mudrolija. (vrijeme supporta). Vrijeme nije započelo ubuntuom, prije su postojale amebe, pa pangea... i čitaj malo AlanForda ili Iznoguda.. bit će ti jasnije. Dobronamjerna je i preporuka MarijeTerezije, ''nek jedu kolače..'', ako se prihvati/interpretira na taj način (aka Čudo od Deteta i njegova retorika). Jednako je s Draginom 'recenzijom' uz napomenu da mu je posao pisati, rasplamsati forum... (i eto nas tu.).

- ono što linuxu/distrama.. fali, je 'višak' (distri-razmrvljenost) kao i pravi support, tj standardi koje je npr MS (pametno) uveo od privh win.. npr certifikate, nakon čeg je eBanking logična poveznica.. to je linux (u prastara vremena kad su zemljom hodali milicajci) propustio.. ništa ne radi, bitno da lijepo izgleda ili da (sam) OS radi outofbox?

Nisam ni mislio da je Linux-ova imišljotina periodičko izdavanje novih verzija OS-a. Pa tko bi zdrave pameti biznis temeljio na savršenoj verziji koju ne treba mijenjati nadograđivati. Ono na što sam htio ukazati je praksa koja se uvodi s Windowsima 8 i recentna dva update-a istog.

 

Usput, budući da spominješ eBanking, eZaba funkcionira i na Linux-u (openSUSE, Debian i Ubuntu), uredno smo od njih dobili manual što i kako trebamo napraviti da prebacimo e-zabu na Linux.

 

ihush kaže...

btw, navijam za Open, free.. pragmatičnost uz Stallmanovski da je znanje u osnovi opće dobro, da se soft patenti zasnivaju na općem znanju i da kao takvi nebi smjeli biti patentabilni (ljekovi, hrana..) ali RL je nešto drugo, patentni trolovi i licence su biz. Preći će na neki OS kad to njima bude odgovaralo, ne kad bi to korisnik milsio da mu odgovara... i tad će Štefica tipkati u nekom wordu, jednake tipfelere kao što će Perica imati crvene ili zelene mrlje na ekranu ovisno o PG statusu (krv zelene boje) ili pregrijavanje OCane grafulje.. a da neće pri tomu ni znati kako se OS naziva. Znat će par gurua i Iznogud.

Upravo tako. Zanima me da li bi tvoj sadržaj članka, na istu temu, bio poput Dragina? Iskreno sumnjam.

 

Ako je članak napisan da se potkne živost na forumu onda mi Drago duguje pivo (malo me je raživcirao i to dok sam na GO).

 

 

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2014 0:02 (mario.L_hr).
15 godina
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
user2013 kaže...

ihush - nepotrebno koristiš višestuko GNU/Linux

 

http://en.wikipedia.org/wiki/GNU/Linux_naming_controversy

 

ihush - Zato npr Canonical ništa 'tuđeg' ne includa.. pametno

 

Zbog mogućih tužbi.

..

 

Ukratko, Štefici i Marici je svejedno što koriste dokle god će ono za što koriste računalo raditi što od njega očekuju, to jest od određene aplikacije. Ne zanima ih pozadina priče, ni koliko se brzo podiže sustav, koliko je sustav optimiziran i slične stvari.

Svejedno im je vrti li se recimo Excel nativno, virtualno, u Wine-u ili oblaku, glavno da radi. Takve sitnice jedino zanimaju mali krug korisnika.

Drago ima nerealna očekivanja od GNU/Linuxa a probleme sa kojima se susreće ili se susretao korištenjem GNU/Linuxa, upućuje na krivu adresu.

 

..

Niti Štefica nema pojma što koristi ako joj namjestiš GNU/Linux da izgledom podsjeća primjerice na XP što nije neki problem, postoje teme, ikone.

..

 

Omašćuju ga oni koji od Linuxa žive.

-ja razumijem (i inače sam za precizno korištenje terminologije-naziva..) ali je u kontekstu nepotrebno, kolokvijalno je 'linux' i tad je OS ono što se pljucka.. (mogao si tad Dragu konkretnije napasti terminologijom i tad bi krivnju možda s linuxa prebacio na DE, na drivere, na sve ostale.. ali krenji rezultat bi ostao isti).

 

-naravno, zbog (tužbi) vlasničkih interesa, ali to je opet 'problem' linuxa ili distre jer Štefice&Perice žele da im radi yubito ili najnoviji josytick (ne nužno za igre, možda za igrice..). U textu Drago (vjerojatno) glumi običnog juzera, koji realno nema neki razlog s MSa preći na linux (distru). (tu pogotovo mislim na cijenu.. = free..). Canonical je zapravo 'najpametniji', vodi distru u željenom smjeru, pametno (osim što mi je tlaka forsiranje UIa.. koji smisao je promjena min-max-close pozicije ili ponašanja otvorene app, jednako kao MetroUI.. to su stvari koje pljuckam, pogotvo kad mi kao korsiniku PRovci prodaju svoju ergonomiju umjesto da me puste da koristim aplikaciju (OS). Ali oba ta OSa-DEa su zapravo iz jednakog razloga upravo takvi... mobilno tržište dok im se 'jastuči' za DE usera i njegove potrebe-navike ili upotrebljivost u korištenju-radu...

 

-imitacija je samo imitacija, izgled nije OS. Možemo jednako izrezati reklamu iz kataloga npr Pevca, i naljepiti na ekran (ugašenog) monitora, nakon tog reči, evo baš lijepa slika, ... ali to nije OS, još manje upotrevljiv OS ili DE. Aplikacije su ono što čak i Štefica (koja to brw ne zna) ipak mora koristiti, pa će njoj recimo biti problemćić s FINAom ili bankom koji gurajući CD (s logom winsa) za instalaciju drivera nikako neće riješiti, jednako kao i njen posinak Perica i joystickom i sl. Tad nije važno dali ekrani izgleda, nego dali app radi, odnosno dali postoji support za platformu. Distra koja ima izgled XPa svejedno nema support XPa. (jednako bi bilo s izgledom OSXa ili bilo čega drugog pa i to da win prerušimo u neki drugi OS..).

 

-da. (ali npr juzer kao g12345678 to ne vidi, vidi samo ono šte želi vidjeti..) Komercijala je sve, osim par sitnica koje su free. Kažu da su najvažnije stvari free...

 

Bukva kaže...
..

Ti shvaćaš da sam ja to preuzeo podatke sa TVOJEGA izvora, samo i ti (koji vjerojatno nisi niti pogledao njegove izvore) i autor točno ciljate što vam paše na kojem izvoru, a ostale podatke zanemarujete - i onda dobiješ to što dobiješ, kvazi-članak čiji izvori se međusobno pobijaju.

 

Sam sebe si epski propuco u koljeno sa ovom gore izjavom...

- ali barem je dosljedan u 'proizvodnji' dokaza. Ako ih ponovi dovoljan broj puta, možda postanu činjenice (ili sam sebe uvjeri u to), samim time ako ih netko izgugla, možda ih tako i prihvati. Ipak, ima opravdanje, mladalački (neiskvaren) zanos, naivnost. Problem je što će za 10tak godina ostati samo naivac ili će se opametiti i preći na 'tamnu stranu' kapitala. Do tad mu ne vrijedi argumentirati..

 

Colossus7 kaže...
..
Ako je tebi neshvatljivo kako netko moze preferirati GUI umjesto CMD-a, to je kao da razbijaš glavu o tome zašto netko voli vaniliju ili čokoladu. Besmisleno.
Ako pričamo o poslu ili osobnim potrebama, tebi je vjerovatno kuckanje u terminalu gušt i potreba s obzirom koji OS koristiš, meni nije osim kad moram :)
..
Za kraj , mogu ti samo reći, onako iskreno, Puca mi ku*ac za CMD i terminal :) To diram samo kad mi treba, i to vrlo uspješno, što ne znači da uživam u tome. Imam drugih prioriteta u poslu i životu.
..

 

 -možda samo dodati,

- GUI je nešto kao evolucija CLIja, jednako kao kolor TV... Postavlja se pitanje, zašto netko (polu-guru) inzistira na blinkajućem cursoru kao mjerilu npr znanja... daleko brže mi je kliknuti (desnim) i zipirati neki file, nego isto to natipkati. U slučajevima kad je prednost na strani CLIja, koristim ga (ako mi se da), ali tema nisu specifične potrebe 0,001% nego onih preostalih 99,x% usera, običnih juzera. Kao da se govori o nekom Biblijskom zakonu koji se ne smije ni spomenuti. Interesantno, upravo taj GUIevski način rada je ono što (za sad jedino) može pomoći da Štefica i Perica uspjeđno koriste OS, jer su miševi, klikovi, ikone.. jednako funkcionalni na svemu (ne misli sa samo na PC ili neki OS). Upravo zbog GUIja Štefica može upaliti-ugasiti i u međuvremenu kao raditi nešto, pa čak na linuxu (ako postoji app). Da je OSovski CLI tad bi svaki juzer morao znati barem osnovnu sintaxu, što je instalirano.. i to sve natipkati da bi npr pokrenuo aplikaciju i izvršio u GUIu banalnu radnju.

GUI-CLI? GUI! Kao pragmatičan dokaz su (sve) aktualne distre tj njihov DE, koji je za čudo GUI. Nije tema server, spec.potrebe, nego average joe, to linux strana nikako ne prihvaća?

 

Što im Drago govori u ovom (pribrojimo i prošli 'test' distri) textu? Ako je nešto za bezveznog juzera, takvo da on sam ne može koristiti tad je (nepotrebno) zakomplicirano ili loše izvedeno. Isti juzer koristi npr smartphone (ne navodim OS, jer je sporedno, samo korištenje je bitno), dakle taj kriterij je OK kriterij (ali ga druga strana ne prihvaća..).

Nije li to jednako 'argumentima' koje g12345 daje (Bukva), ali istovremeno ih sam ignorira, pobija, mada su sami argumenti njegovi (loši) izvori na koje se poziva.

Nije li tema kao borba Golijata i Davida, Drago-g12345... još samo da ''David'' shvati da je boxmeč završio dok je bio u nokautu/komi iz koje se možda probudi, možda za 10 godina... a možda se probudi na 'planeti majmuna' ili nekom sličnom OZovskom svijetu, možda s linuxom kao 'pobjednikom'.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
user2013 kaže...

Colossus7 - U čemu je problem?

 

Nema problema.

U gornjem primjeru se dokazuje kako je ispisivanje složenijih matematičkih formula korištenjem LaTeXa puno učinkovitije od klikanja mišem u Microsoft Equationu. U ovom slučaju je tipkanje puno učinkovitije od klikanja mišem.

 

Ne bavim se time, tako da mi ne znači ništa. Dao si jedan primjer gdje je tipkanje efektivnije od GUI-a, što znači ništa. Uostalom GUI i CMD nisu u ratu za prevlast jos od Windowsa 95. Oba sučelja imaju svoje prednosti i mane, valjda tu netrebamo uopće diskutirati? Ako postoji izbor u rješavanju posla-problema u GUI i CMDu većina izabire GUI.

 

Colossus7 - valjda znaš da nisu svi isti, neki uče vizualnim stimulusom( slike zvukovi,video) dok drugima to bolje ide čitanjem ( tekst, formule, diagrami)

 

Način učenja nema nikakve veze s rješavanjem problema na računalima.

 

Ima ako mogu problem riješiti na više načina ili sa različitim alatima, proces je drugačiji, rezultat isti. A nekada jednostavno nemaš izbora ili GUI ili CMD, u adminovom slučaju oboje, radiš što moraš.

 

 

 

Colossus7 - Ako je tebi neshvatljivo kako netko moze preferirati GUI umjesto CMD-a, to je kao da razbijaš glavu o tome zašto netko voli vaniliju ili čokoladu. Besmisleno.

 

Shvatljivo mi je, neke stvari ako je moguće, jednostavnije je riješiti s par klikova mišem nego ukucavanjem naredbi ali nije uvijek takav slučaj, mada je Microsoft dizajnom svoga sustava išao na GUI varijantu rješavanja problema, bez previše prtljanja po CMD-u ali Microsoft nije slučajno izbacio PowerShell da je mislio kako je CMD ili terminal stvar prošlosti.

 

 

Slažem se, ali za masu stvari dovoljan je GUI bez potrebnog kompliciranja, a neke stvari nisu lagane za savladat i kvalitetno implementirati u produktivni proces čak i kad je riječ o GUI. Miljon rola na Win serveru i sve njihove specifičnosti, pro alati tipa Adobe, Autodesk i slični kao prvi primjeri koji mi padnu na pamet, sve je to GUI pa nisu mačiji kašalj, ali većini je lakše koristiti pogodi što, opet ponavljam, zavisi što radiš i koji je cilj. Skriptu napišem jednom, sejvam kao fajl i onda preko GUI-a Doubleclickam ili postavim automatsko pokretanje, opet preko GUI sučelja. Automatizacija nije više stvar koja se može obaviti samo preko komandne linije, iako je nekada ali rijetko jedini izbor.

 

 

Colossus7 - Ako pričamo o poslu ili osobnim potrebama, tebi je vjerovatno kuckanje u terminalu gušt i potreba s obzirom koji OS koristiš, meni nije osim kad moram :)

 

Za rješavanje složenijih problema, pisanja skripti, ne postoji OS koji pomoću GUI-a može sve riješiti, čak ni Windows.

 

 

Opet je tu riječ o spefičnoj zadaći/problemu, ja isto tako mogu navesti miljon primjera gdje je GUI efektivniji, zabavniji, manje smara i jednostavniji za korištenje u svakodnevnom radu na računalu nego CMD i Terminal, i to ne samo meni osobno nego pogotovo ostalim prosječnim korisnicima i poslovnjacima.

 

Vjeruj mi nemoraš mi crtati što je CMD, Terminal i što se sa tim mora i može. To mi opet ne oduzima pravo da ne uživam u njemu kada moram raditi u istome, i učiti, primjenjivati hrpu naredbi da bi obavio neki posao. Dobro posložen GUI je intuitivan i lagan za korištenje, brzo se savladava, bar kad je riječ o debeloj većini korisnika, CMD i terminal je smor kojeg moraš učiti liniju po liniju, komandu po komandu, tipkati kobasice koje su sve samo ne intuitivne i lagane za učenje i pamćenje. 

Kažem ti ja sam dovoljno CMD-a prošao da mi uopće ne fali niti ga volim, koristim ga kao sredstvo potrebe i to samo kad moram.

 

 

Vrlo pojednostavljeno i grubo rečeno:

 

Sudo apt get ili Double Click to Install?

 

Ja znam što je moj izbor.

 

Svjestan sam toga i dobro su mi poznate takve situacije, međutim, prvenstveno sam mislio na sličnost sučelja i što je moguće bolje imitacije izgleda njima poznatog OS-a kojeg su prije koristili.

 

Štefica testira OS-eve, za sve developere i dizajnere dobar pokazatelj kako se običan korisnik snalazi u korištenju sustava i na što trebaju voditi računa ako im je stalo do privlačenja korisnika:

 

 

Ja bih stvarno volio da su takvi ljudi više fleksibilni, otvoreni i više hrabri, jer bespotrebno sebi rade blokade u glavi ako ne postoji neka tehnička-financijska prepreka da probaju koristiti neki novi OS ili software, ili čak noviju verziju istog. Prištedilo bi mi to puno vremena i živaca.

 

Nažalost danas jos uvijek imaš ljude koje koriste računala i softwer star i do 10-15 godina i kunu se u to, ostalo ih ne zanima, niti su voljni uopće posvetiti malo vremena da im objasniš proces korak po korak. Been there done that. A bolji sam nego većina u socijalnoj interakciji i volji za pokazati nekome na računalu što treba. Been there done that, zaboravi.

 

Mom tries xy distro je zabavno samo na Youtubeu, nikako na radnom mjestu. Pogledao sam dosta epizoda :)

 

PS: napisao sam Mom Tries prije nego što sam pogledao link, imao sam feeling šta si linkao. Žena sjedi , pokušava biti zainteresirana većinu klipova, zato jer voli svog sina i podržava u onome što je njemu bitno. Mislim da joj puca kesa za Linux derivate i Windows Metro ili Classic shell.

 

Pozz.

 

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2014 0:00 (Colossus7).
13 godina
neaktivan
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
ihush kaže...
 -možda samo dodati,

- GUI je nešto kao evolucija CLIja, jednako kao kolor TV... Postavlja se pitanje, zašto netko (polu-guru) inzistira na blinkajućem cursoru kao mjerilu npr znanja... daleko brže mi je kliknuti (desnim) i zipirati neki file, nego isto to natipkati. U slučajevima kad je prednost na strani CLIja, koristim ga (ako mi se da), ali tema nisu specifične potrebe 0,001% nego onih preostalih 99,x% usera, običnih juzera. Kao da se govori o nekom Biblijskom zakonu koji se ne smije ni spomenuti. Interesantno, upravo taj GUIevski način rada je ono što (za sad jedino) može pomoći da Štefica i Perica uspjeđno koriste OS, jer su miševi, klikovi, ikone.. jednako funkcionalni na svemu (ne misli sa samo na PC ili neki OS). Upravo zbog GUIja Štefica može upaliti-ugasiti i u međuvremenu kao raditi nešto, pa čak na linuxu (ako postoji app). Da je OSovski CLI tad bi svaki juzer morao znati barem osnovnu sintaxu, što je instalirano.. i to sve natipkati da bi npr pokrenuo aplikaciju i izvršio u GUIu banalnu radnju.

GUI-CLI? GUI! Kao pragmatičan dokaz su (sve) aktualne distre tj njihov DE, koji je za čudo GUI. Nije tema server, spec.potrebe, nego average joe, to linux strana nikako ne prihvaća?

Na recentnim distrama (tipa openSUSE, Ubuntu, Mint, vjerujem i Debian), sve što sam trebao napraviti i podesiti sam mogao iz GUI-a. Terminal je opcija koju možeš ali i ne moraš koristiti.

Stručnjak za odmaganje...
13 godina
offline
Živahni životi i mnoge smrti Linuxa

Ko napise veci post od ihusha dobije lizu.

 
2 0 hvala 0
10 godina
offline
Živahni životi i mnoge smrti Linuxa

Terminal je toliko loš da je microsoft odlučio napraviti powershell koji uopće ne pokušava glumiti terminal {#} 

 

Koja blesava i prožvakana tema.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
2 3 hvala 0
15 godina
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
mario.L_hr kaže...
... Mislim da svi znamo odgovor, nije pogledao. Sjeti se Dečka koji obećava i drivera. Evo jedno protupitanje za tebe, znaš li nekog korisnika (apsolutnog početnika) koji se po forumu raspituje koji je OS bolji za njega? Sad ponovno pročitaj članak.

 

o:

Drago glumi početnika. Probaj tako gledati članak..

 

 

.. višegodišnji support. Najnovije verzije instalira onaj koji voli isprobavati.

 

..iz njih izvući najbolje što znam. Na poslu koristim Windowse a doma Linux, sav softver kojeg koristim je licenciran ili free, nadam se da i oni koji pljuckaju po Linuxu isto tako imaju sav softver licenciran.

 

..

Nema ja neki problem u tome da koristim drugi OS. Držim da je pitanje informatičke pismenosti baratati sa više od jednim OS-om, nikad ne znaš kad ti može zatrebati. Windowse imam na poslu isključivo zbog Autodesk proizvoda (AutoCAD, AutoCAD MEP i Revit). Da je iste moguće koristiti u Linux okruženju vjerojatno bi odavno bili na Linuxu. Što se tiče Office aplikacija nove inačica Libre Office / Open Office ne rade niakave probleme prilikom prebacivanja dokumenata u MS-ov format (ovo tvrdim za dokumente koje mi kao firma kreiramo, isti su standardizirani i pri prebacivanju u MS-ov format nema razlika, isprobao više desetaka puta). Problem kojeg imam je još uvijek nemogućnost iscrtavanja horizontalne linije u footeru excela ali se nadam da će to riješiti prije nego odem u mirovinu.

..

 

Pa i nisam ovo koristio kao neki argument u korist Linuxa. Poanta je u tome da kad se desi shranje, većina korisnika si nezna pomoći sama već traži nekog tko je sposoban (manje ili više) problem riješiti. Ovo je neovisno o OS-u. Nadam se da si svjestan činjenice da korisnici (opet govorim o običnima) imaju problema na bilo kojoj platformi, nažalost za većinu problema su si sami krivi.

 

o:

- opet ostaje statistika, 1.6% je ograničenje i zbog 'malog od tetke'.. dok taj mali ''rastura'' windoze.. (zapravo klik-next).

-soft koji koristiš ti onemogućuje slobodu izbora (ACAD), koji jači arguiment trebam navesti? (nije navijački, nego pragmatični, tvoj razlog..). Da je situacija obrnuta, koristio bi obrnute OSeve i opet bi to ograničavalo izbor. Aplikacija (i njen vlasnik, negova odluka, interesi, ne Dragin text..).

-Office je zakasnio, ODT. Zato MS rula. Standardi.

 

..

Ono na što sam htio ukazati je praksa koja se uvodi s Windowsima 8 i recentna dva update-a istog.

 o:

-uf, win8. OK, 'jači si' (jer taj OS me baca u bed). Tko zna, MS nešto kemija, vidjet ćemo (ili nećemo..). OS je savrđen ispod haube, katastrofa je upravo hauba... (mada je meni hauba najmanje važna, to je jedina moja zamjerka.. .uz možda ostalo što ih povezuje s Canonicalom, razlozi i ciljevi). Ako se postavi pitanje dali je Osimca PC-DE OS ili neki tamagući nisam siguran što bi odgovorio... btw, zašto ja sad branim OSmicu u Draginoj temi o lindozama??  *= diverzija!

 

...

Usput, budući da spominješ eBanking, eZaba funkcionira i na Linux-u (openSUSE, Debian i Ubuntu), uredno smo od njih dobili manual što i kako trebamo napraviti da prebacimo e-zabu na Linux.

 o:

-ne baš. btw, samo key (nema čitača, tek posljednje dvije godine i do sad je bio 10.04LTS, sad 12..) dakle npr nema minta (sve je 'možda').

Znaš li kakav je support bio do prije cca 2 godine? Znaš kad je počelo internet bankarstvo (spomenuto u onoj plahti od posta, DOS) Znaš li koja salva (tihog) smijeha se čula uz lift muziku kad pitaš linux ili osx..

btw, RHEL i SLES su komercijala, dok je jedini 'pravi' za ovakvu temu ostao ubuntu (koji opet btwovski, gubi jer je tamagučasti i juzeri radije uzmu mint..).

+ -prekasno. To je trebalo biti gotovo prije, ali tako je to s linuxom.. usporedba, mBanking, radi s mobitela, parking, ZET.. sve to radi, ali ebanking tek sad ili nikad (pa možda i iz nekih 'poslovnih razloga' kao kompenzacija MSu.. ali to je za druge teme).

možda važniji detalj, zašto je upravo ubuntu distra koja je došla u support? I tad Canonical ode s MSom u smjeru 'tamagučija'... a obečavao je puno.

 

..

Upravo tako. Zanima me da li bi tvoj sadržaj članka, na istu temu, bio poput Dragina? Iskreno sumnjam.

Ako je članak napisan da se potkne živost na forumu onda mi Drago duguje pivo (malo me je raživcirao i to dok sam na GO).

 

o:

da, bio bi drugačiji. ... možda.

-meni sok od brusnica. 

{#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
Colossus7 kaže...

Vrlo pojednostavljeno i grubo rečeno:

 

Sudo apt get ili Double Click to Install?

 

Ja znam što je moj izbor.

 

 

Po mom mišljenju je "sudo apt-get install vlc" ili "sudo pacman -S vlc" osjetno brži i lakši postupak nego windows postupak za isti rezultat, koliko god je većinom gui lakši, bar u tom primjeru nije...

15 godina
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
mario.L_hr kaže...
..
joe, to linux strana nikako ne prihvaća?

Na recentnim distrama (tipa openSUSE, Ubuntu, Mint, vjerujem i Debian), sve što sam trebao napraviti i podesiti sam mogao iz GUI-a. Terminal je opcija koju možeš ali i ne moraš koristiti.

- terminale/CLIjeve.. to navodi 'power juzer' strana kao argument.. kvalitete, mogućnosti linuxa. Kakve to ima teme sa ŠteficomPericom u ovakvoj temi? Osim što je za njih GUI. Istovremeno opet, OS je sporedan, CMD ili Teminal? LOL (jer to bi zančilo da biram linux zbog terminala?), ne moram mijenjati OS, mogu cygwinati... opet, zato jer postoji app koja je portana za win.. jednako bi bilo da postoji word portan na linux, igra itd.. pa do ACADa, tad ti nebi morao dualbootati nego bi koristio linux (ako je to tvoj izbor) jer bi ti tad ta app (predpostavljamo) radila.

Dakle, ne moraš meni odgovarati da moderne distre imaju i GUI (to i Drago možda u tekstu kaže..), nego guruima objasni da terminal nije aplikacija koji korisnik koristi. (vidi dalje treći quote..)

 

BlueMax kaže...

Ko napise veci post od ihusha dobije lizu.

 -dva put je dva put. Mogu ja?

 

josipva kaže...
Colossus7 kaže...

Vrlo pojednostavljeno i grubo rečeno:

 

Sudo apt get ili Double Click to Install?

 

Ja znam što je moj izbor.

 

 

Po mom mišljenju je "sudo apt-get install vlc" ili "sudo pacman -S vlc" osjetno brži i lakši postupak nego windows postupak za isti rezultat, koliko god je većinom gui lakši, bar u tom primjeru nije...

Štefica i Perica, ne zanju što je terminal, sudo, repo, možda im radi mreža (the net), možda ne... i tad takav juzer lakše:

a) -klikne iz soft.centra (u kojem ako ništa drugo ima barem opis, jer ni samu app možda ne zna, ne zna što mu zapravo treba, veća je šansa da će instalirati player pod slovom A nego pod slovom V... kao vlc ako do sad nije za njega znao.

b) -nauči kako se updatea i održava linux distra, dodavanjem app-a, itd.. sve kuckajući? Ili googla dok dođe do konkretnog texta kojeg tad copy-pastea u terminal (ako zna kako, gdje...) pa do problema mailih i VELIKIH slova koje linux razlikuje i sl.

 

-ili c), u usporedbi ubuntua, s npr artistXom, koji ima sve potrebne proprietaryje, tweak, flash, ... juzer samo lista menije i klikne na neku aplikaciju. Već je instalirana, dakle po 'brzini instalacije' je boji od ubuntua.. dok je arch tad najgora distra. Logika je katastrofa kad se zloupotrebljava.

 

Instalacija nečega je danas trivijalan posao na svakom OSu, ako nije tad je Dragina konstatacija primjenjiva. (nepotrebno kompliciranje ili 'proseri' ). Sam OS je lako instalirati, zašto instalaciju neke app činiti nečim 'guruovski-mističnim'?

GUI je svakako u prednosti u ovoj temi. Dali je to brže? -ovo nije benchmark, nego Perica&Štefica korištenje OSa. hu gives a fak .. dal je brže. Korisnik zna ili ne zna. Korisnik nije 'guru'.

Čemu uopće argument za ili protiv terminalskog načina rada? Kritizirajte ili potvrđujte autorov stav, točnost, upotrebljivost. Ne 507 načina kako se nešto može ili kako se ne može, nego jedan način kako to mogu Perica&Štefica bez lokalnog gurua.

Još je besmislenije uvjeravanje (nekoga) da je install aptgetom bolji nego MS-Win postupak... WTF?

OK. Što je smisao installa ili aptgeta? Instalirati applikaciju. - i to je to (točka). Dalje su teoretski nepotrebni, jer je željena aplikacija tu, instalirana i korisnik je može koristiti. Jednaka korist je od npr banalnog ''format c:'' (bilo što što se radi jednom) primjera, jer korisnik to nikad ne koristi (ili samo jednom, nešto kao jestive gljive...). Što primjer s vlc-om pomaže ako korisnik već ima player kojim je zadovoljan, dali tako može instalirati npr CoD6 (koji ne postoji za linux, distru itd.)? Dali početnik ili iskusniji korisnik mora znati napamet koje su app u repo i njihove nazive? Kako da tad nakuca aptget bez npr googlanja ili pogađanja iz graha? Postoji soft.centar, vjerojatniji scenarij da korisnik otvori i tamo klika, nego da u terminalu kucka.

 

-extrenmo natezanje argumenata, kao ''.. koliko god je većinom gui lakši, bar u tom primjeru nije...'' je samo nateznje, da je argument nebi ga bilo potrebno natezati za dokazivanje. Ako već dio rečenice kaže da je većinom GUI lakši, opet ga preokrene u pednost terminala. Što je većina, što je tema?

-evo jednog takvog natezanja argumenta kao 'dokaza' windowsove nadmoći. Virusi. (ako nije dovoljno evo i izmišljenih razloga; instaliraju se i bez znanja korisnika.. ponekad čak i po duhu svetom, bez klika, kuckanja... Virusi su tad najidelaniji soft, najidelaniji način installa, istovremeno ih je nestašica pod linuxom. Peh, ili samo izvrtanje antiargumenata).

 

Povod spominjanja terminala je Dragin stav, da današnji OSevi, aplikacije.. moraju imati relativno jednostavan UI, proceduru instalacije. Taj kriterij je valjan.

Guruevski napad, je pak u obrani svetog grala, terminala... jer je terminal baš cool. Uopće pri tomu nema kriterija, argumenata. Bitno je (pod svaku cijenu) samo dokazati prednost terminala u specifičnom slučaju kad rep malog medvjeda pređe preko škorpionovog pojasa, uz još par galasksija u konstalaciji da bi uvijet bio zadovoljen, mada u svim ostalim uvijetima to što dokazuju ne vrijedi. Dal je to vjersko ili IT pitanje?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
ihush kaže...
Što im Drago govori u ovom (pribrojimo i prošli 'test' distri) textu? Ako je nešto za bezveznog juzera, takvo da on sam ne može koristiti tad je (nepotrebno) zakomplicirano ili loše izvedeno. Isti juzer koristi npr smartphone (ne navodim OS, jer je sporedno, samo korištenje je bitno), dakle taj kriterij je OK kriterij (ali ga druga strana ne prihvaća..).

Koristiti i instalirati nije isto. Bezvezni juzer ne instalira OS, ali ga koristi. Aplikacije može instalirati kroz Software Center, ne mora uopće koristiti terminal. Druga je stvar što će u praksi imati tonu problema, jer je sustav posložen tako da ne funkcionira (banke, fina, porezna). Za kućnog korisnika tih problema nema, ukoliko se ne radi o igrama - tada opet ostaju samo windowsi.

 

Dakle, jedini potencijalni korisnici linux desktopa (a da nisu napredni korisnici koji su sami u stanju održavati sustav) su ljudi koji na kompu surfaju, gledaju youtube, komuniciraju mailom, napišu povremeno kakav dopis, prebace koju fotku s fotića i odigraju pokoju partiju solitarea. Znači većina. I zašto onda nemaju linux za desktop? Pa iz istog razloga iz kojeg ga nema i moj stari (koji uz gore navedeno povremeno odigra koju partiju Empirea ili PG-a - iako ima windowse XP, ipak ih mora vrtiti u DOSbox-u, što bi uredno mogao i na nekom linuxu) - jer nema pojma o čemu se radi i jednostavno ga - ne želi.

 

Hoću li takvima uvaljivati linux na silu? Naravno da neću, nek' se yebe s windowsima i svako malo ima problema - non stop me gnjavi s tim računalom i svako malo mu kažem da to nije moj problem, ako hoće, da mu mogu staviti linux gore. I neće, radije trpi sranja. E pa neka ga...

Gledam te!
16 godina
offline
Živahni životi i mnoge smrti Linuxa

Probudi se Drago, pocese se po yayima i odjedanput mu sine: "Pa odavno nije bilo flejma win vs linux. Idemo malo napravit nereda..." 

Rvat katolik!
 
8 1 hvala 0
15 godina
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
Veliki Brat kaže...
..

Dakle, jedini potencijalni korisnici linux desktopa (a da nisu napredni korisnici koji su sami u stanju održavati sustav) su ljudi koji na kompu surfaju, gledaju youtube, komuniciraju mailom, napišu povremeno kakav dopis, prebace koju fotku s fotića i odigraju pokoju partiju solitarea. Znači većina. I zašto onda nemaju linux za desktop? Pa iz istog razloga iz kojeg ga nema i moj stari (koji uz gore navedeno povremeno odigra koju partiju Empirea ili PG-a - iako ima windowse XP, ipak ih mora vrtiti u DOSbox-u, što bi uredno mogao i na nekom linuxu) - jer nema pojma o čemu se radi i jednostavno ga - ne želi.

 

Hoću li takvima uvaljivati linux na silu? Naravno da neću, nek' se yebe s windowsima i svako malo ima problema - non stop me gnjavi s tim računalom i svako malo mu kažem da to nije moj problem, ako hoće, da mu mogu staviti linux gore. I neće, radije trpi sranja. E pa neka ga...

-1. dali je izbor OSa izbor? Kad je tad (u primjeru otac) korisnik ima pravo birati, pa i pogrešno.. Kad izbora nema, (točka).

-2. Zašto netko koristi neki OS kao MSove windoze? ... recimo da je jedan od razloga i lakoća piratizacije, kućni korisnik... često je posao taj koji određuje izbor (ali iz drugog razloga) npr izbor printera (jednakog kao u firmi) jer .. dalje znate (toner). Jednako tako osoba može odabrati win+mso zbog jednakost s poslovnom postavkom i to je 'legitiman' (razumljiv) razlog ZA neku platformu. Koji bi pak razlog imao j#bati $e s nečim što je slično kad je oboje đabe, kad na jednom radi MSO-ACAD-banking i igre na drugom ne. (?). Što tom korisniku treba, terminal ili platforma na kojem mu ono što on želi, radi? Zašto bi tvoj izbor trebao biti bolji od njegovog?

-Ako bi sve to radilo u VMu, tad je opet na MSu, bez obzira na host. Multiboot, opet isto. Većina korsnika linuxa ipak koristi i ostale OSeve, većina korsnika ostalih OSeva, ne koristi linux (ili ga koriste tamo gdje ni ne znaju koji je OS u 'kutijici'). Zašto bi ovaj korisnik bio drugačiji od većine?

 

-problemi nisu stvar platforme, kvarovi, juzer... i najviše znanje. Da je više od 1.6% tad bi i problemi progresivno narasli, jer tad se linuxom nebi 'igrali' samo oni koji to znaju nego i Štefice-Perice... Besmisleno je navođenje problema kao argumenta, jer problema ni s kojim OSom nema, svaki radi 100% savršeno dok se ne pojavi kvar ili ljudski faktor. Ako je tvoje iskustvo s nekim OSem loše, možda nije nakupina nula krivac, možda je greška u tebi? Svaki calculator radi jednako, uvjek je 2+2=4, tako radi PC, tako radi OS. Ne može drugačije (za sad).

-dali su problemi (bugovi) zbog OSa, drivera, aplikacije ... ? Jednako to izvlačiš kao argument protiv win kao što je nepostojanje aplikacije-igre za linux sve samo ne krivica linuxa kao OSa. (jednako kao što Drago ako smo picajzlasti, ne može kritizirati OS GNU/Linux..., može distru i proizvođače-support)

-nešto sasvim drugo je namjena, izbor adekvatnog OSa (platforme, ali sad govorimo o osevima) ovisno o tasku. Dal je to kombajn, šleper ili osobno vozilo, ovisi o toj namjeni, nije 'Fap' bolji od 'fiće', samo može prenjeti teret koji fićo ne može, ali fićo možeš parkirati uz bicikl, fap ne..

Dali je ovo tema za serverske role, superračunala ili Perice i Štefice?

Dali bi danas korištenje računala trebalo biti 'kompliciranjije' nego korištenje tableta-smartphonea, koji btw većinom vrte Android... navedene potrebe (iz primjera OSa) su pokrivene, osoba bi 99% bila zadovoljna, dok na PCju ima izbor. Za izbor je potrebno znanje (uz kriterije za izbor, na temelju čega se donese dobra ili loša odluka). Štefice nemaju izbora (poslovnjaci), Perice nemaju izbora (gameri), ostaju jedino 'tvrdoglavi očevi' kao potencialna grupa... ili 'sinovi' koji prestanu forsirati svoj izbor, jer je ponekad i 'silovanje' razlog odbijanja. Bez prisile, možda sam korisnik dođe.. nek bira, makar i pogrešno (jer to je jedini efikasan način učenja, na vlastitim greškama).

 

tnakir kaže...

..i odjedanput mu sine: ..

 ma nije, to je plan za sezonu krastavaca, perpetuummobile za dvobroj, jer do jeseni se mora održati rejting foruma u tražilici. NO je to odlučio, ne jutarnja 'higijena'.. (planirana, ne slučajna).{#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
protjeran
offline
Živahni životi i mnoge smrti Linuxa

Colossus7 - Automatizacija nije više stvar koja se može obaviti samo preko komandne linije, iako je nekada ali rijetko jedini izbor.

 

Razmazio te Windows Server. :D

GNU/Linux serveri dolaze bez GUI-a. On je nepotreban iz sigurnosnih i praktičnih razloga. Server Core je Microsoftova inačica takvog minimalizma mada ima GUI ali bez file managera i ostalog što bi činilo desktop environment.

Također, udaljena administracija servera je brža i praktičnija putem terminala nego GUI-a. Pogotovo ako uzmemo u obzir sporiju vezu i druge nepovoljne slučajeve gdje bi nabadanje po GUI-u bilo zamoran proces.

 

Colossus7 - Sudo apt get ili Double Click to Install?

 

Ili GDebi. :D

 

http://en.wikipedia.org/wiki/CNR

 

apt-get ili aptitude. Brže, bolje, jednostavnije, bolja kontrola procesa, pogotovo kada instaliraš više programa odjednom. Poneki GUI programi su tromi, spori, slabo responzivni.

 

ihush - ali to nije OS, još manje upotrevljiv OS ili DE. Aplikacije su ono što čak i Štefica (koja to brw ne zna) ipak mora koristiti, pa će njoj recimo biti problemćić s FINAom ili bankom koji gurajući CD (s logom winsa) za instalaciju drivera nikako neće riješiti, 

 

Prvenstveno sam imao na umu ovakve primjere migracije s mogućim negativnim reakcijama Štefica na promjenu njima poznatog desktop okruženja. Tu migraciju je moguće vrlo suptilno promijeniti a takva promjena je manje drastična s prelaska Windows 2000, XP na prilagođeni KDE 3 ili 4, LXDE + 2k ili XP tema, XFCE (jedan taskbar), MATE (jedan taskbar), Cinnamon, nego prelaska na Windows 8.

 

http://www.linuxvoice.com/the-big-switch/

 

ihush - da današnji OSevi, aplikacije.. moraju imati relativno jednostavan UI, proceduru instalacije. Taj kriterij je valjan.

 

I to imaju gotovo sve popularnije desktop GNU/Linux distribucije, a mogu i CLI, neke imaju ncurses što je "user friendly" CLI GUI :D. Niti text-mode procedura ne mora biti komplicirana što dokazuje Debian ncurses verzijom, i čak je brža i jednostavnija od GUI verzije, usput zauzima manje memorije što omogućava instalaciju na slabijim računalima. Brže ide tipkovnicom nego tipk. i mišem.

 

Čak i da nemaju jednostavnu proceduru instalacije, da se instaliraju kao gentoo (ima LiveDVD, bez panike), njegov problem. Nitko ga ne sili koristiti GNU/Linux. Zapravo može trolati, kmečati i kritizirati. Takvo je stanje stvari sa GNU/Linux(ima)om.

Ako ti smeta, popravi ako možeš (FLOSS), prijavi bug, ponudi nekakav prijedlog developerima određene distre koja ti se sviđa (Linux Mint developeri slušaju svoje korisnike, imaju takvu zajednicu, zato je nastao "Cinnamon", "Nemo" itd.), ili nastavi gunđati ali to ne će ništa promijeniti. GNU/Linux svijet se ne vrti oko njega niti Dvoraka te njihovih ribanja i ribarskih prigovaranja glede GNU/Linuxa to jest distribucija.

Ima Windows, OS X i neka uživa. Plug and p(l)ay ili pray (bilo nekada).

 

Arch je neko vrijeme nudio donekle automatiziranu instalaciju putem AIF-a (the Arch Installation Framework). Ali su od toga odustali. Razlog? AIF had to be dropped due to lack of maintenance and contributions. Of course we would appreciate it if people would start hacking on it to bring it up to par.

 

Neugodno sam se iznenadio kada sam ga pokušao ponovo instalirati nakon par godina. Hoću li kmečati? Ne, nitko me ne tjera koristiti Arch niti ću po njemu pljuvati. Ima svoju publiku koja se voli igrati po sustavu, tjerati bug-ove, to je cijena "bleeding edge" "rolling-release" distribucija koje imaju malo developera pa se može potkrasti poneki neugodan bug koji može potrgati sustav ili ga učiniti nestabilnim. Debian "unstable" ili "testing" malo bolje stoji po tom pitanju.

 

https://www.archlinux.org/news/install-media-20120715-released/

 

ihush - Guruevski napad, je pak u obrani svetog grala, terminala... jer je terminal baš cool. Uopće pri tomu nema kriterija, argumenata. Bitno je (pod svaku cijenu) samo dokazati prednost terminala u specifičnom slučaju kad rep malog medvjeda pređe preko škorpionovog pojasa, uz još par galasksija u konstalaciji da bi uvijet bio zadovoljen, mada u svim ostalim uvijetima to što dokazuju ne vrijedi

 

Terminal je alfa i omega Unixoida, sviđalo se to nekome ili ne. Windows je razvijan na drugačijim temeljima i cilj je bio udaljavanje od DOS-a (vidjeli smo kako je to izgledalo i ispalo na Me), CMD-a, terminala. Poneke GNU/Linux distribucije se trude ponuditi GUI alate za rješavanje pojedinih problema ili rješavanja određenih zadataka što zahtjeva dodatan napor developera, najdalje je otišao SuSE (ali on ima iza sebe Novell, vojsku programera, plaćenih stručnjaka), ali terminal je stara, prokušana, pouzdana metoda rješavanja određenih problema i zadataka na OS-u i korištenju servera, "if ain't broken don't fix it".

 

ihush - Dal je to vjersko ili IT pitanje?

 

U svijetu Unixoida jest, vidi pod GNOBSD. :D Kao i pitanje editora. :D

 

ihush - Taj kriterij je valjan.

 

Iz njegove perspektive i perspektive Štefica. Kao što sam rekao, ako ti se ne sviđa, nemoj koristiti. Imaš Windows i OS X. Iil nešto "egzotično", AmigaOS 4, MorphOS, Haiku.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2014 18:06 (user2013).
 
1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
Alesandro kaže...

 

 

Tko je u mom postu spomenuo repo? Napisao sam mu ekvivalent instalcije web servera u powershellu, sa ciljem da mu pokazem da se puno brze moze bez gui-a. 

 

 

 

server iz powershella ? u jebote mora da je mocan

ni jedan normalan covik nece imat server na windowsu ili bilo sto produktivno raditi a da ne zahtjeva komercijalne aplikacije

zato znanstvenici i ostali kojima treba sistem minimalnog responda koriste linux

prva stvar su moduli, svaki sistem ih koristi i oni tu moraju biti jer bi bez njih kernel bio prevelik i prespor. Zvuce korisno ali nisu jer moduli su jedna od stvari koje najvise uspore respond sistema

Iz razloga sto se kernel prvi buta u nisku memoriju koja je dosta brza od high memorije koju korisnik koristi jer ta mora biti predhodno mapirana od strane kernela i onda kad mapira module i pocne ih startati fragmentira sam sebe u toj niskoj memoriji i time gubi respond za skoro duplo sto automatski dovodi do gubitka responda svih aplikacija u high memoriji mapiranoj od kernela, sistem je znacajno usporen jer je odmah samim boot procesom kernel fragmentiran

Ajde makni iz windowsa kompletno module ili iz os-x, zato nisu na znanstvenim strojevima

Ali to nije sve, moduli su uz to i opasni jer mogu poslužiti nekom procesu da neotkriven dode do niske memorije pa operativni sustavi, tj kerneli u njima sadrze cijeli sustav šifriranja modula ključevima i dodatne security procese koji zderu bas onu nisku memoriju koju ne bi smjeli

Pa je memorija splitana od strane kernela na taj nacin da kerneli imaju za sebe dovoljno i za sve svoje nepotrebne procese, a ostatak ostaje korisniku

Pa razliciti sistemi imaju svoje schedulere, tu je windowsow scheduler, najretardiraniji scheduler u it. Sve ce on sam sebe namjestiti da radi za Steficu jer Stefici to i treba, splitat ce memoriju tako da adobe flash kad poždere dobar zalogaj za isti ostane zakinut bitni sistem driver

Jebote kad gledam onaj performace monitor u windowsu, procesor radi li ga radi. Sistem u idle stanju a zauzeće proca konstanto ide od 10-50% i stalno se mijenja, stalno nešta radi ispod haube ko yugo45 kad zakuha

Dll-ovi ludi poskakali bi samo tako po memoriji i izBSODali sistem ali postoji jos 20 dllova koji ih blokiraju od toga ali njih 10 je u koonfliktu s tih 20 pa postoji njih jos 5 koji rijesavaju konflikte samo da bi Stefica mogla kliknut nekaj...

 

Nije to samo problem windowsa nego i 95% linux distribucija, zato znanstvenici vecinom koriste custom linuxe u tom slucaju to je neopisivo kvalitetniji operativni sustav od windowsa, drugacije su isti mozda bi se cak i slozio da je linux losiji kao desktop sistem zbog nekih stvari ali ne puno jer je po mnogo toga bolji cak i za desktop

 

 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2014 11:56 (cowboy).
10 godina
protjeran
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
cowboy kaže...

server iz powershella ? u jebote mora da je mocan

ni jedan pametan covik nece imat server na windowsu ili bilo sto produktivno raditi a da ne zahtjeva komercijalne aplikacije

zato znanstvenici i ostali kojima treba sistem minimalnog responda koriste linux

prva stvar su moduli, svaki sistem ih koristi i oni tu moraju biti jer bi bez njih kernel bio prevelik i prespor. Zvuce korisno ali nisu jer moduli su jedna od stvari koje najvise uspore respond sistema

Iz razloga sto se kernel prvi buta u nisku memoriju koja je dosta brza od high memorije koju korisnik koristi jer ta mora biti predhodno mapirana od strane kernela i onda kad mapira module i pocne ih startati fragmentira sam sebe u toj niskoj memoriji

Ajde makni iz windowsa kompletno module ili iz os-x, zato nisu na znanstvenim strojevima

Ali to nije sve, moduli su uz to i opasni jer mogu poslužiti nekom procesu da neotkriven dode do niske memorije pa operativni sustavi, tj kerneli u njima sadrze cijeli sustav šifriranja modula ključevima i dodatne security procese koji zderu bas onu nisku memoriju koju ne bi smjeli

Pa je memorija splitana od strane kernela na taj nacin da kerneli imaju za sebe dovoljno i za sve svoje nepotrebne procese, a ostatak ostaje korisniku

Pa razliciti sistemi imaju svoje schedulere, tu je windowsow scheduler, najretardiraniji scheduler u it. Sve ce on sam sebe namjestiti da radi za Steficu jer Stefici to i treba, splitat ce memoriju tako da adobe flash kad poždere dobar zalogaj za isti ostane zakinut bitni sistem driver

Jebote kad gledam onaj performace monitor u windowsu, procesor radi li ga radi. Sistem u idle stanju a zauzeće proca konstanto ide od 10-50% i stalno se mijenja, stalno nešta radi ispod haube ko yugo45 kad zakuha

Dll-ovi ludi poskakali bi samo tako po memoriji i izBSODali sistem ali postoji jos 20 dllova koji ih blokiraju od toga ali njih 10 je u koonfliktu s tih 20 pa postoji njih jos 5 koji rijesavaju konflikte samo da bi Stefica mogla kliknut nekaj...

Znas li koliko  dll-ova mora biti u konfliktu na tvom stroju da bi mogao tim mocnim powershellom instalirati jos mocniji server, zato i kuha ko yugo

 

 

 

To je cijena jednostavnosti i kompromisa.

14 godina
neaktivan
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
user2013 kaže...

 

Razmazio te Windows Server. :D

GNU/Linux serveri dolaze bez GUI-a. On je nepotreban iz sigurnosnih i praktičnih razloga. Server Core je Microsoftova inačica takvog minimalizma mada ima GUI ali bez file managera i ostalog što bi činilo desktop environment.

Također, udaljena administracija servera je brža i praktičnija putem terminala nego GUI-a. Pogotovo ako uzmemo u obzir sporiju vezu i druge nepovoljne slučajeve gdje bi nabadanje po GUI-u bilo zamoran proces.

 

Nije me razmazio nego me preporodio :) Windows Server Core je priča za sebe. Ako pričaš o lošoj internet vezi onda je SSH sesija bolja da, ali kao sto rekoh po 20 put zavisi što radiš, što administriraš i koji ti je cilj u tom trenutku.

 

Mlatio sam ja po telnetu dok nije bilo SSH-a. Ne nedostaje mi uopće. Ni Putty ni Kitty ni slični. Vadiš kad ti treba, do tad ladim jaja u lavabou. VPN, Remote Desktop, VNC-Teamviewer rješenja, ako se spajaš na GUI based Server ili OS, nema te fore da moze itko uvjerit da je produktivnije i brze kuckat sve što trebaš obavit u OSu nego to isto napraviti preko RDP sesije sa GUI-jem. Sve po potrebi ili komotnosti, kraj priče.

 

Ne kuzim ponavljanje, preaching to the quire sto bi reko Amer, koje su prednosti i blagodati Terminala i CMD-a/PowerShella. Inače godinama imao sam u dual-triple bootu razne Linux Distre uz Win OS zato što ga tako mrzim :)

 

apt-get ili aptitude. Brže, bolje, jednostavnije, bolja kontrola procesa, pogotovo kada instaliraš više programa odjednom. Poneki GUI programi su tromi, spori, slabo responzivni.

 


Prvenstveno sam imao na umu ovakve primjere migracije s mogućim negativnim reakcijama Štefica na promjenu njima poznatog desktop okruženja. Tu migraciju je moguće vrlo suptilno promijeniti a takva promjena je manje drastična s prelaska Windows 2000, XP na prilagođeni KDE 3 ili 4, LXDE + 2k ili XP tema, XFCE (jedan taskbar), MATE (jedan taskbar), Cinnamon, nego prelaska na Windows 8.

 

Ne kuziš ti sine :) Kuziš ali kao i kolega u postu prije najradije bi ocu lansirao od*eb dok ne dodje na linux, gdje si ti kao riba u vodi. Onda realnost udari u čelo.., jednom je pokojni Jobs rekao Gatesu, mi ćemo pobijediti na tržištu jer imamo bolji proizvod. Gates mu odgovori, to je nebitno. Tada je bio u pravu, pa čak i nakon izlaska prvog prozirnog IMaca pa i mnogo poslje toga, MS je bio jedini vladar na tržištu PC mašina. Dobro je reko Torvalds, dok nebude bilo preinstalla sa podešenim linuxom, on ostaje di jest, i dobro da je i toliko mjesta izborio s obzirom da mu korijeni nemaju veze sa zaradom novca.

 

 

 

 

Terminal je alfa i omega Unixoida, sviđalo se to nekome ili ne. Windows je razvijan na drugačijim temeljima i cilj je bio udaljavanje od DOS-a (vidjeli smo kako je to izgledalo i ispalo na Me), CMD-a, terminala. Poneke GNU/Linux distribucije se trude ponuditi GUI alate za rješavanje pojedinih problema ili rješavanja određenih zadataka što zahtjeva dodatan napor developera, najdalje je otišao SuSE (ali on ima iza sebe Novell, vojsku programera, plaćenih stručnjaka), ali terminal je stara, prokušana, pouzdana metoda rješavanja određenih problema i zadataka na OS-u i korištenju servera, "if ain't broken don't fix it".

 

CMD, Powershell, WinRE, MS DaRT na MSu služe za iste stvari, ali uz to postoje i lepeze dobrih boot diskova sa hrpetinom GUI alata za rješavanje problema. Nije ovdje u temi ekipa  koja za svaki problem na OSu svom, tuđem ili u firmi ruši sistem nanovo i sve ponovo instalira, pa se onda hebe sa driverima i softverom :)

 

ihush - Dal je to vjersko ili IT pitanje?

 

U svijetu Unixoida je, vidi pod GNOBSD. :D Kao i pitanje editora. :D

 

Jebate, dobro je Drago stavio onaj link od Monty Pytona :))

 

Da se sutra otvori zemlja i da nestane MS i Win OS, gunđao bi par dana, i onda se prilagodio i prešao na Linux ili OSX. Kod vas tvrdokornih Linuxaša bi to vjerovatno bio poziv za masovni harakiri sa balkona.

 

Iz njegove perspektive i perspektive Štefica. Kao što sam rekao, ako ti se ne sviđa, nemoj koristiti. Imaš Windows i OS X. Iil nešto "egzotično", AmigaOS 4, MorphOS, Haiku.

 

Hvalim te Bože.

 

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
14 godina
neaktivan
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
cowboy kaže...
Alesandro kaže...

 

 

Tko je u mom postu spomenuo repo? Napisao sam mu ekvivalent instalcije web servera u powershellu, sa ciljem da mu pokazem da se puno brze moze bez gui-a. 

 

 

 

server iz powershella ? u jebote mora da je mocan

ni jedan normalan covik nece imat server na windowsu ili bilo sto produktivno raditi a da ne zahtjeva komercijalne aplikacije

zato znanstvenici i ostali kojima treba sistem minimalnog responda koriste linux

prva stvar su moduli, svaki sistem ih koristi i oni tu moraju biti jer bi bez njih kernel bio prevelik i prespor. Zvuce korisno ali nisu jer moduli su jedna od stvari koje najvise uspore respond sistema

Iz razloga sto se kernel prvi buta u nisku memoriju koja je dosta brza od high memorije koju korisnik koristi jer ta mora biti predhodno mapirana od strane kernela i onda kad mapira module i pocne ih startati fragmentira sam sebe u toj niskoj memoriji i time gubi respond za skoro duplo sto automatski dovodi do gubitka responda svih aplikacija u high memoriji mapiranoj od kernela, sistem je znacajno usporen jer je odmah samim boot procesom kernel fragmentiran

Ajde makni iz windowsa kompletno module ili iz os-x, zato nisu na znanstvenim strojevima

Ali to nije sve, moduli su uz to i opasni jer mogu poslužiti nekom procesu da neotkriven dode do niske memorije pa operativni sustavi, tj kerneli u njima sadrze cijeli sustav šifriranja modula ključevima i dodatne security procese koji zderu bas onu nisku memoriju koju ne bi smjeli

Pa je memorija splitana od strane kernela na taj nacin da kerneli imaju za sebe dovoljno i za sve svoje nepotrebne procese, a ostatak ostaje korisniku

Pa razliciti sistemi imaju svoje schedulere, tu je windowsow scheduler, najretardiraniji scheduler u it. Sve ce on sam sebe namjestiti da radi za Steficu jer Stefici to i treba, splitat ce memoriju tako da adobe flash kad poždere dobar zalogaj za isti ostane zakinut bitni sistem driver

Jebote kad gledam onaj performace monitor u windowsu, procesor radi li ga radi. Sistem u idle stanju a zauzeće proca konstanto ide od 10-50% i stalno se mijenja, stalno nešta radi ispod haube ko yugo45 kad zakuha

Dll-ovi ludi poskakali bi samo tako po memoriji i izBSODali sistem ali postoji jos 20 dllova koji ih blokiraju od toga ali njih 10 je u koonfliktu s tih 20 pa postoji njih jos 5 koji rijesavaju konflikte samo da bi Stefica mogla kliknut nekaj...

 

Nije to samo problem windowsa nego i 95% linux distribucija, zato znanstvenici vecinom koriste custom linuxe u tom slucaju to je neopisivo kvalitetniji operativni sustav od windowsa, drugacije su isti mozda bi se cak i slozio da je linux losiji kao desktop sistem zbog nekih stvari ali ne puno jer je po mnogo toga bolji cak i za desktop

 

 

 

 

Ovaj cijeli post je bio izjava u stilu Topovi Navarone-a.

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=rksCTVFtjM4#t=78

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
15 godina
neaktivan
offline
Živahni životi i mnoge smrti Linuxa

Ovo je postalo naporno.  UF {#} pa ne čitam više, predugački postovi postali.. nije da moram pratiti ali teško je poloviti sve ovo. 

 

Uvijek će nas biti koji volimo velike sise, i oni koji vole male, i sitne curice. Ili oni koji ne vole žene. Ili oni koji vole punije. Ima nas raznih. 

Uglavnom, o ukusima se ne raspravlja. Svaki OS je poseban na svoj način.  

 

 

Đuro#2155
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
josipva kaže...

Po mom mišljenju je "sudo apt-get install vlc" ili "sudo pacman -S vlc" ...

''sudo apt-get ...'' ili ''Oče naš ...'' Šta je ono bilo prvo? {#}

Franjo15 kaže...

Ovo je postalo naporno.  UF {#} pa ne čitam više, predugački postovi postali.. nije da moram pratiti ali teško je poloviti sve ovo. 

 

Uvijek će nas biti koji volimo velike sise, i oni koji vole male, i sitne curice. Ili oni koji ne vole žene. Ili oni koji vole punije. Ima nas raznih. 

Uglavnom, o ukusima se ne raspravlja. Svaki OS je poseban na svoj način.  

 

 

Ne da su predugački ,nego neki postaju mistični ... {#}Pa onda vidiš koliko je Drago ipak u pravu. {#}

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2014 12:59 (kizo2703).
16 godina
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
ihush kaže...
-1. dali je izbor OSa izbor? Kad je tad (u primjeru otac) korisnik ima pravo birati, pa i pogrešno.. Kad izbora nema, (točka).

-2. Zašto netko koristi neki OS kao MSove windoze? ... recimo da je jedan od razloga i lakoća piratizacije, kućni korisnik... često je posao taj koji određuje izbor (ali iz drugog razloga) npr izbor printera (jednakog kao u firmi) jer .. dalje znate (toner). Jednako tako osoba može odabrati win+mso zbog jednakost s poslovnom postavkom i to je 'legitiman' (razumljiv) razlog ZA neku platformu. Koji bi pak razlog imao j#bati $e s nečim što je slično kad je oboje đabe, kad na jednom radi MSO-ACAD-banking i igre na drugom ne. (?). Što tom korisniku treba, terminal ili platforma na kojem mu ono što on želi, radi? Zašto bi tvoj izbor trebao biti bolji od njegovog?


-problemi nisu stvar platforme, kvarovi, juzer... i najviše znanje. Da je više od 1.6% tad bi i problemi progresivno narasli, jer tad se linuxom nebi 'igrali' samo oni koji to znaju nego i Štefice-Perice... Besmisleno je navođenje problema kao argumenta, jer problema ni s kojim OSom nema, svaki radi 100% savršeno dok se ne pojavi kvar ili ljudski faktor.

 

Štefice nemaju izbora (poslovnjaci), Perice nemaju izbora (gameri), ostaju jedino 'tvrdoglavi očevi' kao potencialna grupa... ili 'sinovi' koji prestanu forsirati svoj izbor, jer je ponekad i 'silovanje' razlog odbijanja. Bez prisile, možda sam korisnik dođe.. nek bira, makar i pogrešno (jer to je jedini efikasan način učenja, na vlastitim greškama).

Apsolutno da, zato to i pišem. I uopće nije poanta je li taj izbor ispravan ili pooglešan, poanta je koliko je koristan.

Konkretno (na primjeru mog starog) njegov izbor se svodi na to da nema pojma ni o linuxu ni o windowsima, ne zna servisirati niti jedno niti drugo (to za njega uvijek odradim ja, ili u posljednjem slučaju netko treći, jer sam ja bio 350 km predaleko), s windowsima sigurno ima problema (i to su problemi inherentni XP-u - virusi koje niti antivirus ne može uvijek sve pohvatati u kombinaciji s neznanjem korisnika i standardnim accountom s admin ovlastima, bez kojih OS ne može uopće funkcionirati), za linux ne zna, ali zato zna da ga neće. I to je OK - njegovo računalo, njegovi problemi, njegovo vrijeme, njegova lova, njegova stvar...

 

Ali upravo u tome i je stvar - korištenje bilo kojeg od ovih OS-eva je banalno jednostavno. U korištenju jednostavno nema (veće) razlike između OS-eva, zapravo DE-ovi na linuxu znaju čak biti i jednostavniji za korištenje od windowsa, jer su intuitivniji, dok se winsi naslanjaju na postojeće korisnilčko iskustvo.

 

I upravo zato moj stari zapravo radi pogrešan (nekoristan) izbor. Možemo mi sad pričati koliko hoćemo da on ima pravo ovo ili ono, ali dok u tom svom pravu računa na moju besplatnu uslugu (jer naravno ide linijom manjeg otpora) istovremeno sebi samo produbljuje problem. Ima si poznato okruženje, ali ima i rušenja, uspije si bez pardona zaraziti računalo tako da uopće ne može na net (pri čemu je čak i blesav, jer ne može potencijalnom turistu odgovoriti na upit za iznajmljivanje apratmana). On je baš tipičan primjer korištenja računala na način da ispod može biti bilo što, sve aplikacije koje koristi su multiplatformske. No, kao što sam rekao, neka ga, ja ga sigurno neću siliti, nek' se pati ako mu je tako lakše.

 

ihush kaže...
Zašto bi tvoj izbor trebao biti bolji od njegovog?

Zato jer ne pričamo, što franjo15 kaže, o sisama i guzicama, već pričamo o najobičnijem yebenom alatu. Ako trebaš ispilit drvo, uzmeš pilu za drvo. Ne za željezo, ne za beton, ne sjekiru, ne nož, ne lopatu - uzmi pilu za drvo i peri, sve ostalo je glupiranje.

Problem je samo u tome što neki nikad ne nauče na vlastitim greškama, pa tako i moj stari uporno bira krivi alat. Samo zato jer je naučio piliti na pili za željezo...

Gledam te!
16 godina
neaktivan
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa

@ihush

 

Moj odgovor nije bio vezan na traženje mrvica i malih situacija gdje je terminal bolji za "vulgaris" korisnika. Ono je bio direktni odgovor na mišljenje osobe koja nije štefica i koji je rekao da poznaje i windows i linux okolinu. U takvoj situaciji je njegov primjer klikanja nasuprot apt-get fizički, matematički, logički lošiji i neefikasniji alat. Njemu klikanje može biti draže no kako god ga okreneš nije efikasnije ako poznaješ obe metode.

 

Uostalom, to nije bitan dio u cijeloj priči. Bitno je da je članak rezultat teksta koji je polovica navođenje krivih ili polukrivih ideja/misli, a druga polovica lagana provokacija u stilu volim te, hvalim te, a sa strane lupam te nogom u dupe.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2014 14:54 (josipva).
12 godina
offline
Živahni životi i mnoge smrti Linuxa

Ja ne vjerujem da neko poslije sve ovog vremena još piše o "Linuxu" što je sljedeće? Novi uzbudljivi članak o Windows tabletu? Sigurno je i win tablet ispod 2%, pa može netko objašnjavat u komentarima kako je "genijalan".

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2014 15:23 (Nehaj007).
Moj PC  
0 3 hvala 0
9 godina
neaktivan
offline
Živahni životi i mnoge smrti Linuxa

linux +lxde +fusion icon (compiz)

 

 

 

ovo je primjer kvalitete linuxa kao os-a

u slici vidimo desni terminal sa procesima, lijevi iz kojeg se vidi da je kernel bez modula unutar slike velicine 2,5 mb

taj kernel je startao sistem i lxde sa compizom i ostao nefragmentiran u niskoj memoriji, ucinio je to za 13 sekunda. memorija je odlicno splitana i scheduler radi izuzetno buduci da svi compiz efekti koje koristim (beamup, explode, burn, expo, cube,....) zajedno sa sistemom i userlandom sa lxde koriste nevjerojatnih 0% cpu i 65 mb ram memorije.

Iz cpu grafa u conky se vidi kad s epoveca slika da je cpu porastao do 1% kad sam pokrenuo terminale i zatim pao opet na 0% radi se o dvojezgrenom centrinu i kernelu koji radi samo ono sto treba da radi tocno onako kako treba da radi.

Dobro, to je idle rad linuxa, ajmo dalje:

 

 

 

Zelimo nesta s linuxom i raditi

Uredivati sliku u gimpu, pustit si neki spot da svira uz to u playeru, otvorit browser da surfamo za pomoc oko opcija gimpa

Rezultati ? - genijalni:

cpu 12% iz grafa pored se vidi da nije zauzece pulsiralo nego savrseno raslo do 12% kako sam ja otvarao aplikacije - primjer odlicnog responda u kernelu i aplikacijama te sposobnosti schedulera da organizira instrukcije procesora na poziv

Memorija - 178 mb, uz sve te compiz efekte i pokrenute aplikacije to je odlican razultat.

 

Ja ne znam koliko bi aplikacija trebao startati da mi zauzme 500 mb memorije koliko windows 7 scheduler na mojih 2 gb rama uzima u idle radu kad ugasim sve nepotrebne servise koje mogu

I jos mi drka procesor pa stalno skace i do 50%. U slikama se vidi kako bi se procesor jednog kvalitetnog sustava trebao ponasati, savrseno rasti postotcima i padati bez ikakvih naglih skokova

 

Inace radi se o mutantu arch i gentoo distre, bilo je arch zatim je kernel izgradenj iz zen-source a za najbitnije aplikacije sam stavio portage na arch da optimizira. Na kraju sam cijeli sistem sa portage rebuildao i maknuo depending aplikacije koje mi ne trebaju.

Ova mutirana zvjer je sposobna stosta, buja potencijalima, responda instantno, sustav dise punim plucima i sto je najbitnije nikad nece nista zastekati i uvijek ce trositi tih 0% proc u idle radu

 

Fuck you windows, linux make the rules

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2014 15:09 (cowboy).
 
2 6 hvala 0
14 godina
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
cowboy kaže...

Zelimo nesta s linuxom i raditi

Uredivati sliku u gimpu, pustit si neki spot da svira uz to u playeru, otvorit browser da surfamo za pomoc oko opcija gimpa

 

Fuck you windows, linux make the rules

Želim uređivati sliku u Photoshopu u Linuxu.

 

Oh wait...

Swedish latin super funk.
9 godina
neaktivan
offline
Re: Živahni životi i mnoge smrti Linuxa
sirka666 kaže...
cowboy kaže...

Zelimo nesta s linuxom i raditi

Uredivati sliku u gimpu, pustit si neki spot da svira uz to u playeru, otvorit browser da surfamo za pomoc oko opcija gimpa

 

Fuck you windows, linux make the rules

Želim uređivati sliku u Photoshopu u Linuxu.

 

Oh wait...

imas wine za photoshop, na linuxu iz slika bi radio 10 puta bolje nego na ikojem windowsu. ali jebi ga ne moze sestica, mislim da ps5 radi

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice