Sad su se sjetili...
Od svih tih firmi (M$, Apple, Google, ...) jedino za Oracle nisam čuo da je nešto korisno napravio?
Ah, Oracle Database -.-
Još će i od korisnika zatražiti plačanje za korištenje
Od svih tih firmi (M$, Apple, Google, ...) jedino za Oracle nisam čuo da je nešto korisno napravio?
Ah, Oracle Database -.-
Koliko ja znam, oracle je takodje vlasnik Suna, Jave, Solarisa, i VM-a... nije bas da nije korisno...
za free os nekako ispade skup
15$ ms
10$ oracle/sun
25-30$ za free os nice :)))
ms mobile os 7 kosta jeftinije neg taj free android nakraju
Samo se pitam gdje taj isti Oracle bio kad je Android tek izasao? A da tad nisu posjedovali Sun, a i kad su ga kupili nisu imali koristi od tuzbe jer Android jos nije bio popularan. Ali Android postade jedan od vodecih na trzistu pa Oracle odluci da uzme dio kolaca. Gdje su ti silni sto tuze Google bili kad je Android izasao tek? Koliko ja znam Android je open OS pa moglisu ranije da upozore Google ako koristi tudje tehnologije. Ove tuzbe sluze samo da pokusaju da uspore Google jer ga nisu u stanju stici.
za free os nekako ispade skup
15$ ms
10$ oracle/sun
25-30$ za free os nice :)))
ms mobile os 7 kosta jeftinije neg taj free android nakraju
Naravno da ne može biti besplatan a da na njemu proizvođači i Google zgrnu lovu. Pokrali su tuđe tehnologije ugradili ih u svoj OS i sad ga kao dijele besplatno, možeš mislit. Pa nije niko siso veslo. To je nelojalna konkurencija i normalno je da će Android naići na brojne konkurente.
Ah, Oracle Database -.-
Koliko ja znam, oracle je takodje vlasnik Suna, Jave, Solarisa, i VM-a... nije bas da nije korisno...
Jesi ti pročitao što sam napisao? "Nešto korisno napravio", kupiti bogatu firmu nije baš za društvo i napredak korisna akcija.
Čitajući ovaj članak, http://tirania.org/blog/archive/2010/Aug-13.html, došao sam do zaključka da je Oracle kupio Sun baš u interesu da izmuze pare od Google-a na temelju patenata.
ono sto treba biti jasno svim open soursashima je da netko negdje u nekom trenutku ipak pokupi pare ..
MS, IBM, Oracle, HP etc. do sada su to radili poprilicno jednostavno, ali sada polako i novi kanali izvlacenja para dolaze na vidjelo..
The Greatist Trick the Open Source ever pulled was that it does not cost any money... 
Nije mi jasno zašto oracle napada proizvođače i želi njima maznuti lovu. Pa jel HTC/samsung/lg/.../ napravio android? Google ga je napravio a oni su ga od njega preuzeli, složili drivere za svoje modele te eventualno nadodaje svoje dodatke(sense, blur, touchwizz)a i nemoraju. Ali nisu oni prekršili ičiji patent, već google...
Nije mi jasno zašto oracle napada proizvođače i želi njima maznuti lovu. Pa jel HTC/samsung/lg/.../ napravio android? Google ga je napravio a oni su ga od njega preuzeli, složili drivere za svoje modele te eventualno nadodaje svoje dodatke(sense, blur, touchwizz)a i nemoraju. Ali nisu oni prekršili ičiji patent, već google...
Oni vec jesu u sporu sa Googleom i ocito su prilicno sigurni u svoju pobjedu kada vec napadaju korisnike tehnologije za koju smatraju da se protuzakonito koristi.
Ovdje vise toga u pitanju nego sam Android.
Po prvi puta je veliki broj ne informaticki potkovanih korisnika dosao u dodir sa open source i u ovom slucaju besplatnim softverom koji jednostavno radi. Nekoliko puta sam i sam odgovarao na pitanja klijenata "kako to moze biti besplatno?", jer ljudima jednostavno nije jasno.
Osobno smatram da ovo cemu prisustvujemo je pocetak borbe Oraclea, MS, Adobea... i ostalih firmi da se na silu zadrzi postojeci nacin licenciranja softvera, koji se neminovno mijenja.
Po prvi puta je veliki broj ne informaticki potkovanih korisnika dosao u dodir sa open source i u ovom slucaju besplatnim softverom koji jednostavno radi. Nekoliko puta sam i sam odgovarao na pitanja klijenata "kako to moze biti besplatno?", jer ljudima jednostavno nije jasno.
Osobno smatram da ovo cemu prisustvujemo je pocetak borbe Oraclea, MS, Adobea... i ostalih firmi da se na silu zadrzi postojeci nacin licenciranja softvera, koji se neminovno mijenja.
To da, ali većini običnih korisnika to apsolutno ništa ne znači...jer ionako svi moramo platiti mobitel, i svima su cijene slične, e sada dali na 4500kn ti 100 kuna otišlo na OS ili ne meni uopće ne igra ulogu. Svi kupe mobitel i koriste ga onako kako su ga predvidili, bez rootanje/jb-anja ili nekakvog modanja, tako da im sasvim svejedno jel otvoren ili zatvoren OS, dok radi kako treba za njihove potrebe neće se buniti...
jednostavan, razlog...veći izvor zelenoga
ili pak, dogovorili se sa microsoftom il nekim drugim,
da se i proizvođači tuže pa da im se uzmu pare ili da ih se natjera da izdaju modele i s drugim operativnim sustavom (iam na umu win7)
To da, ali većini običnih korisnika to apsolutno ništa ne znači...jer ionako svi moramo platiti mobitel, i svima su cijene slične, e sada dali na 4500kn ti 100 kuna otišlo na OS ili ne meni uopće ne igra ulogu.
Istina, ali zaboravljas da tek pojavom Androida su se pojavili ultrajeftini pametni telefoni, gdje tih 20tak $ moze znaciti i od 30% posto vecu cijenu uredjaja.
Usudio bih se reci da je Android i njegova cijena, direktno zasluzni za ovakav eksponencijalan rast trzista pametnih telefona u posljednjih par godina.
Sad će svatko tražiti naknadu za svaki prodani smartphone sa androidom. Koliko znam htc već plaća naknadu MS-u, a sada i Oraclu.
Mislim da je google dobro znao što radi kad je pravio android. Sad njemu zbog toga nitko ništa ne može za razliku od proizvođača koji koriste android.
Biti vlasnik necega nije isto sto i napraviti to nesto, a oni to nisu napravili nego su elegantno - kupili.
Mislim da je google dobro znao što radi kad je pravio android. Sad njemu zbog toga nitko ništa ne može za razliku od proizvođača koji koriste android.
Koliko sam ja upoznat ne postoje nista vece pravne osnove za traziti nesto ovakvo od proizvodaca nego sto postoje za Google.
Koliko sam ja upoznat ne postoje nista vece pravne osnove za traziti nesto ovakvo od proizvodaca nego sto postoje za Google.
Znam da je MS odustao od tužbe Googlea i umjesto toga traži novac od HTC-a. Zato mi se nekako čini da je puno lakše izvući novac od proizvođača smartphoneova nego od googlea.
Znam da je MS odustao od tužbe Googlea i umjesto toga traži novac od HTC-a. Zato mi se nekako čini da je puno lakše izvući novac od proizvođača smartphoneova nego od googlea.
Jest lakse, manja firma - lakse ih je preplasiti. A i ne mogu si priustiti troskove vucaranja po sudovima. To ne znaci da kod proizvodaca smartphonea postoje vece pravne osnove za takvo reketarenje.
Jest lakse, manja firma - lakse ih je preplasiti. A i ne mogu si priustiti troskove vucaranja po sudovima. To ne znaci da kod proizvodaca smartphonea postoje vece pravne osnove za takvo reketarenje.
Ja nisam nigdje niti spominjao pravnu osnovu. Jednostavno sam htio reći da je takvo reketarenje zbog nekih birkoraciijskih trikova, a i moći oraclea lakše.
Jednostavno se velikima dopušta da rade sa malima što god hoće.
Od cega nista, ali bas nista nije vezano sa Androidom.
Oracle tuži Google za višestruke povrede sedam patenata koji se tiču Jave i koje je Oracle stekao kupnjom Suna. Trenutno stanje je da su sve tvrdnje o povredi triju patenata odbačene, kod dva patenta tvdnje su većinom odbačene, dok su tvrdnje o povredi preostala dva patenta još pod preispitivanjem. Svi nalazi koji su steknuti preispitivanjem patenata su preliminarni (nisu konačni) i podložni su daljnoj istrazi i žalbenom postupku.
Traženje naknade od proizvođača u ovom trenutku, dok je još sve u postupku ocjene valjanosti, je klasični slučaj FUD-a (Fear, Uncertainty, Doubt); uz zaradu od naknade, ukoliko neki od proizvođača prihvati plaćanje naknade, mogli bi to koristiti u postupku protiv Googlea ("xy nam plaća, znači postoji povreda patenata").
Što se tiče HTC-a i plaćanje naknade MS-u, većina upućenih smatra da je to bio strateški potez u parnici protiv Applea - time su dobili partnera u pozadini i mogu tvrditi da su dozvolu za korištenje patenata koje (prema Appleu) krše stekli kroz ugovor o licenciranju s MS-om, čiji su patenti relevantni za parnicu "jači" od Appleovih. Nisam upućen u detalje, ali tužba sadrži nekih 700tinjak stranica na kojima se opisuju povrede patenata u HTC-ovim telefonima zasnovanim na Android i Windows Mobile OS-ovima.
Oracle tuži Google za višestruke povrede sedam patenata koji se tiču Jave i koje je Oracle stekao kupnjom Suna. Trenutno stanje je da su sve tvrdnje o povredi triju patenata odbačene, kod dva patenta tvdnje su većinom odbačene, dok su tvrdnje o povredi preostala dva patenta još pod preispitivanjem. Svi nalazi koji su steknuti preispitivanjem patenata su preliminarni (nisu konačni) i podložni su daljnoj istrazi i žalbenom postupku.
Traženje naknade od proizvođača u ovom trenutku, dok je još sve u postupku ocjene valjanosti, je klasični slučaj FUD-a (Fear, Uncertainty, Doubt); uz zaradu od naknade, ukoliko neki od proizvođača prihvati plaćanje naknade, mogli bi to koristiti u postupku protiv Googlea ("xy nam plaća, znači postoji povreda patenata").
Što se tiče HTC-a i plaćanje naknade MS-u, većina upućenih smatra da je to bio strateški potez u parnici protiv Applea - time su dobili partnera u pozadini i mogu tvrditi da su dozvolu za korištenje patenata koje (prema Appleu) krše stekli kroz ugovor o licenciranju s MS-om, čiji su patenti relevantni za parnicu "jači" od Appleovih. Nisam upućen u detalje, ali tužba sadrži nekih 700tinjak stranica na kojima se opisuju povrede patenata u HTC-ovim telefonima zasnovanim na Android i Windows Mobile OS-ovima.
nisi u pravu
dokaz linux ..
google niko nemoze tuziti (i zahtjevati lovu) za android jer ga on neprodaje neg djeli
mogu jedino zahtjevati da ili stavi ovaj dio softa sadrzi kopirajt sun.ms itd
ili da izbace njihov soft (a sto nezele samo jer ce ga ljudi sami opet ubaciti i opet 0)
ovako kako je sad, sluzbeno mogu samo one koji prodaju android tj ga distribuiraju u uredjajima
a koriste njihove tehnologije
(jer je veliki gubitak samom proizvodjacu izbacivati kod i drzat fige da ce ga useri ubaciti)
zato oni napadaju proizvodjace ne samo google
i izbacena su ta 3 zbog samog tog razloga java je free android free = nemoguce tuziti
a bice i ostali odbaceni ,al google jedino moze "dobroga" uraditi je da stavi kopirajt u android
i plati dozvolu od oraclea
1. nisi u pravu
2. dokaz linux ..
3. google niko nemoze tuziti (i zahtjevati lovu) za android jer ga on neprodaje neg djeli
mogu jedino zahtjevati da ili stavi ovaj dio softa sadrzi kopirajt sun.ms itd
4. ili da izbace njihov soft (a sto nezele samo jer ce ga ljudi sami opet ubaciti i opet 0)
5. ovako kako je sad, sluzbeno mogu samo one koji prodaju android tj ga distribuiraju u uredjajima
a koriste njihove tehnologije
6. (jer je veliki gubitak samom proizvodjacu izbacivati kod i drzat fige da ce ga useri ubaciti)
7. zato oni napadaju proizvodjace ne samo google
8. a) i izbacena su ta 3 zbog samog tog razloga java je free android free = b) nemoguce tuziti
9. a) a bice i ostali odbaceni ,al google jedino moze "dobroga" uraditi je b) da stavi kopirajt u android
i plati dozvolu od oraclea
- Ne bih rekao...
- Kakav dokaz? Linux dokazuje - što?
- Ovdje ćeš naći sve zapisnike (u trenutku pisanja ovog posta, 208 dokumenata) u parnici Oracle America Inc. v. Google Inc. koja je pokrenuta 12. 08. 2010. godine na California Northern District sudu, parnicu vodi sudac William H. Alsup, a odvija se pred porotom (koju su zahtijevale obje strane). Usput, u samom članku piše da Oracle traži 2,6 milijardi dolara odštete (uz zabranu prodaje uređaja s Androidom).
- Dalvik, Java Virtual Machine u kojem Google (prema Oracleu) krši patente, je integralni dio Androida - ne možeš ga ubacivati i izbacivati po volji.
- Oracle može tužiti koga želi, sve dok ima osnove.
- Proizvođači mobitela ne vole da korisnici "sami ubacuju kod" (tj. nove verzije Androida) - kako će privući kupce na kupovinu novog modela? Možeš sam ubaciti novu verziju, rootanjem mobitela, ali (ako se ne varam) gubiš garanciju na uređaj.
- Proizvođači još nisu pod udarom (parnicama) nego se Oracle ponaša kao nasilnik ("plati ili ...")
- a) Ništa nije odbačeno, nego preliminarni nalazi pokazuju da je moguće odbaciti tvrdnje o povredi patenata. Revizijom je ustanovljeno da tvrdnje o povredi patenata nisu valjane, ali to su preliminarni nalazi koji se mogu promijeniti - u jednoj drugoj parnici oko patenata, ne samo da su konačni nalazi ustanovili da su preliminarni nalazi bili pogrešni, nego je nađeno još dvadesetak slučajeva povrede patenta. Zato Google šuti oko preliminarnih nalaza - sve se može promijeniti.; b) Kompanije i korisnike open source softvera se itekako može tužiti zbog povrede patenata - zato mnoge distribucije odbijaju uključiti softver koji je pokriven patentima. Npr. trenutno je veliki problem S3TC podrška u Mesa-i zbog toga što je S3TC patentirana tehnologija, a jedna je od osnovnih u radu modernih grafičkih engineova i grafičkih čipova - major Linux distributions will not ship packages with the S3TC/floating-point support enabled as they cannot legally do so in the United States and other countries due to patents that aren't expiring for a number of years and as of right now there doesn't appear to be any viable solution or workaround.
- a) vidi točku 8.; b) To neće zadovoljiti Oracle - 2,6 milijardi dolara i plaćanje (poznavajući Oracle, masnih) licenci bi moglo.
. Uz to, ako baš žele biti zlobni, mogli bi tražiti izbacivanje Dalvika i korištenje JVM-a baziranog na službenom JVM-u i pripadajućih biblioteka (što znači da bi sve appove za Android trebalo iznova napisati), pod izlikom da može postojati samo jedna Java (kod napisan korištenjem Java ME, AWT i Swing klasa ne može se izvršavati na Dalviku jer nema podrške za njih).
Živimo u kapitalizmu.
Zar zbilja mislite da postoji nešto besplatno.
Get real 
MS-u nije cilj izvući novac iz Androida, nego natjerati proizvođače da koriste WP7. Što je skuplja licenca za Androidto je WP7 privlačniji proizvođačima. Da Google plaća novac MS-u proizvođačima bi bilo svejedno i nebi razmišljali o WP7. Ovako je dvostruka pobjeda - android pobijedi oni dobivaju lovu - WP7 pobijedi oni dobivaju lovu
Genie kaže...
ono sto treba biti jasno svim open soursashima je da netko negdje u nekom trenutku ipak pokupi pare ..
MS, IBM, Oracle, HP etc. do sada su to radili poprilicno jednostavno, ali sada polako i novi kanali izvlacenja para dolaze na vidjelo..
The Greatist Trick the Open Source ever pulled was that it does not cost any money...
Ono što bi tebi trebalo biti jasno su GPL, BSD, Apache i slične licence i sukladno tome jedna riječ: forkanje
Poznato je da IBM, Oracle i ekipa financira Linux kernel programere, nitko nema iluzija o tome kako open source ima svoju cijenu koja ne mora nužno biti vezana uz samog korisnika koji koristi neki open source program ali za njegov razvoj u pozadini rade vojske plaćenih programera.
Oracle je najogavnija korporacija na planeti. Šteta da IBM nije preuzeo Sun. Koliko bi tek IBM trebao tužakati s brdom svojih patenata i dostignuća a ne samo bazama podataka kojima se kočoperi Oracle. Žalosno je da zakon omogućuje patent trolanje, pogotovo od strane korporacije koja ničim nije doprinjela u razvoju tog patenta osim u tome što ga je zbog određenih situacija na tržištu uspjela otkupiti ili dobiti putem kupnje korporacije u čijem se vlasništvu nalaze određeni patenti.
Koliko su pohlepni govnari iz Oracle-a može poslužiti primjer kojim su pokušavali skidanje odf plugin-a naplatiti 90$, skoro sam pao u nesvijest kad sam to vidio na njihovim stranicama, srećom SP2 za Office odavno rješava problem ODF-a.
http://www.ghacks.net/2010/04/19/sun-odf-plugin-for-microsoft-office-no-longer-free/
Najbolje od svega je što se taj plugin sasvim legalno u vrijeme pokušaja pljačke od strane Oracle-a mogao i može skinuti na drugim stranicama (npr. Softpedia) koje nude programe za download ili se u krajnjem slučaju mogao skinuti OOo za potrebe ODF dokumenata, stoga bih volio znati koji se genijalac ili skupina genijalaca iz Oraclea dosjetila ovog kretenizma.
htc je kupio s3 graphics i njihove patente. a te patente koriste i apple i ms. vjerovatno će uslijediti cross-licencing. htc-ovo plaćanje ms-u bi moglo isčeznuti
Ah, Oracle Database -.-
Jesi ti pročitao što sam napisao? "Nešto korisno napravio", kupiti bogatu firmu nije baš za društvo i napredak korisna akcija.
Čitajući ovaj članak, http://tirania.org/blog/archive/2010/Aug-13.html, došao sam do zaključka da je Oracle kupio Sun baš u interesu da izmuze pare od Google-a na temelju patenata.
Po tvome, onda ni google nije napravio puno stvari, recimo Android nije googleov, već je google kupio Android Inc., Chrome nije u potpunosti googleov, jer se bazira na chromiumu, koji održava chromium zajednica.
Oni vec jesu u sporu sa Googleom i ocito su prilicno sigurni u svoju pobjedu kada vec napadaju korisnike tehnologije za koju smatraju da se protuzakonito koristi.
nadam se da si im objasnio da nije besplatno nego da je jako skupo s obzirom da je na androidu sve prepuno oglasa....