Direktno na Desktop umjesto Starta

poruka: 143
|
čitano: 14.362
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Direktno na Desktop umjesto Starta".
14 godina
neaktivan
Re: Direktno na Desktop umjesto Starta
jumboY kaže...

Pusti trolla na miru. Ne hrani ga. Prica da je 99% foruma ispod 18 godina, sve sami klinci, itd., a citajuci njegove postove ja mu ne bih dao iznad 12 godina. Osim mozda po prevulgarnom rijecniku {#}

Bojim se da ipak ima vise godina.

Windows 8?  Za koji dan kupujem novi stroj za ured i po prvi put od kad pamtim necu ga kupiti sa aktualnim OS-om nego sa "zastarjelim". Nepotrebniju i besmisleniju stvar od metroa ne pamtim jos od:

17 godina

@Bitanga

Odustani, to ti je moj savjet. Ovdje nikada, ama bas nikada nisam procitao razuman argument zasto je metro bolji i prakticniji na desktopu osim da "treba nesto mijenjati", "start zastario", "ma sve se moze uraditi i na metro start meniju, naneses misa u taj i taj kut, kliknes ovdje i ondje, pa jos ovdje i onda upises to i to". I meni omiljeni "ako vam se ne svidja metro, vratite se na Win 7".

Neki ljudi jednostavno ne kontaju, sta ima veze, ili igrao Black Ops na Win8 ili na 7... Ne kontaju da ne mogu instalirati npr. Windows Phone 8 SDK na Windows 7. Da ne govorim koliko vremenom ce biti nepodrzanih stvari - ako hoces biti u korak s vremenom, moras koristiti aktuelan OS.

Ljudi ne razmisljaju o osnovnim principima HCI, valjda smatraju intelektualnim izazovom rjesavati logicke glavolomke koje im je MS uvalio u metro. Ono, onda se osjecaju cool i napredniji od "zaostalih likova koji koriste Start meni".

Nisam MS hater, u kompaniji razvijam na .NET-u, a privatno iz hobija razvijam neke (dosta uspjesne) aplikacije za Windows Phone platformu, i moglo bi se reci da sam early adopter za metro na touch uredjanjim. Definitivno volim novotarije u OS-u i uopste u tehnologiji.  Ali kao sto je Start meni na Windows Mobile bio glupost, tako je Metro na desktopu glupost.

Nije bitno da je nesto samo novo i promjena, bitno je i da je bolje od onog prethodnog.

9 1 hvala 3
12 godina
neaktivan

Koja logička glavomoljka? MS je htio uvesti dizajn kojega ce ljudi prihvatiti i asocirati windowse sa njim i nije uspio, eto ok. Malo je glupo što se nisu dali sami potruditi napraviti nekakvu alternativu za to (ukoliko kome treba) i shvacam da to jest mali downside, ali postoje 3rd party programi koji nude dovoljnu zamjenu za to.

Meni se npr dizajn skroz svidja, ali isto tako zna biti iritantan. Ali da se razumijemo i start meni je znao biti iritantan makar ne toliko puno.

Iskreno mogli su napraviti to puno bolje i npr (samo bezveze brainstormam) staviti mali metro UI koji moze biti customiziran u stari start a ispod toga ALL APPLICATIONS tab i search. Mogli su napraviti bilo što, ali su mislili da ljudi nece biti toliko tvrdoglavi da nece to nikada probati. Takodjer su racunali da ce prodati bar malo windowsa RT.

I eto ljudima je jednostavno preteško instalirati aplikaciju tešku 1MB koja nije napravljena od microsofta. I baš radi toga je windows 8 promašaj. A da čujem tko se bunio kad je ubuntu došao sa novim GUI-om. A isto tako ako je ovo logička glavomoljka onda je kupovina nekog android uredjaja partija šaha protiv bobbija fischera.

Isto tako shvacam ljude kojima se stvarno ne dopada taj dizajn, ali samo ukoliko im to mišljenje nije nameceno raznim internet komentarima već ako su do tog zakljucka dosli sami nakon što su ga malo isprobali.

I baš me zanima koliko ljudi je vidjelo ovu sliku i reklo barem dijelom sebi u glavi: "Ne znam puno o ovome, ali vidim da MS dobija dosta negativan feedback na svoj najnoviji proizvod i to je valjda in ovih dana. Ja cu nastaviti tu propagandu vecinom zbog razloga jer se to smatra biti upućen i humoristican ovih dana. Isto tako cim cujem da netko kupuje novi komp savjetovati cu ga da kupi windowse 7 radije nego 8, štoviše ako kupi 8 popljuvat ću i njega i njegov smisao za stil."

Metro jest loš, ali ne zbog toga jer je nepraktican vec zbog toga što ga ljudi nisu prihvatili. Ali ljudi ga vecim dijelom nisu prihvatili baš zato jer je već nastala ta lavina gdje svi s**u po njemu, pa mu nitko ni ne želi dati šansu. A iskreno i jednim dijelom jer je izašao u krivo vrijeme i na krivi način.

Da su stavili nekakav combo Start/Metro ljudi bi se polako privikli na metro i ne bismo imali ovakve rasprave.

Svi bi imali windowse 8 i ljudi bi više pričali o nekim drugim stvarima na kojima je MS poradio u najnovijim win.

EDIT: Takodjer: Stavljanje metro-a u server edition stvarno nema smisla i to je totalni promašaj. Metro se primarno trebao koncentrirati na aplikacije baš napravljene za metro, a ne vidim da itko na server editionu ima uopce razloga to pokretati.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.6.2013 21:54 (freforuka).

2 0 hvala 0
17 godina
freforuka kaže...

EDIT: Takodjer: Stavljanje metro-a u server edition stvarno nema smisla i to je totalni promašaj. Metro se primarno trebao koncentrirati na aplikacije baš napravljene za metro, a ne vidim da itko na server editionu ima uopce razloga to pokretati.

Tako je, i to je poanta cijele priče. I baš zbog toga je Metro trebao biti *opcija* na desktopima, a ne default i zamjena za postojeće stvari. Pogotovo, i ne znam kako to više naglasiti, pogotovo u Professional verziji mu nema mjesta.

No, tako guraju Metro aplikacije i njihov razvoj, iako na desktopu to nitko normalan ne koristi. Ajmo realno, tko će koristiti Metro Kindle app, ili Metro Skype app, itd kad postoje već puno funkcionalnije desktop varijante (i koje nisu preko cijelog ekrana).

12 godina
neaktivan

Pa tu je takodjer i problem što i nema nekih killer aplikacija koje ce ljude bas preobratiti da malo koriste metro, samo je problem što nitko ni ne može zamisliti tu aplikaciju a da ona sama nema neku varijantu za desktop verziju. Npr ja sam bio oduševljen njihovim internet explorerom i pogotovo mapama, ali iskreno nikada to nisam pokrenuo.

Takodjer sam probao i par igara ali jednostavno nisu toliko dobre kao kad ih igras na mobitelu.

Takodjer je i problem što u metro možeš imati upaljenu samo jednu aplikaciju istovremeno (Naravno mozes i dvije, ako podijelis ekran na one trecine, ali iskreno vecina aplikacija radi samo kad zauzima barem dvije trecine prostora).

Takodjer i dosta je tu problema sa samim push notifikacijama koje ne dolaze u pravo vrijeme za metro aplikacije. Npr na skype poruka na metro dodje tek par minuta nakon što dodje na desktop. Ali sama ideja metro-a mi se jako svidja i daje nekakvu multifunkcionalnost i novu dimenziju PC-evima.

Metro po meni jest buducnost, ali sigurno ne u ovom obliku da najbolja aplikacija za njega izgleda kao 23inčna verzija mobilne aplikacije. Na tome treba poraditi još jako puno, ali ga sigurno ne bih klasificirao kao potpuni promašaj i nešto što microsoft mora hitno mijenjati.

Sve u svemu, svaka čast MS-u na riziku, a haterima želim da mogu sklopiti barem jednu suvislu recenicu gdje ce reci što to točno ne valja sa metro-om jer samo zbog toga propuštaju jedan fantastican OS koji je u svakom pogledu osim dizajna bolji od sedmice.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
freforuka kaže...

Pa tu je takodjer i problem što i nema nekih killer aplikacija koje ce ljude bas preobratiti da malo koriste metro, samo je problem što nitko ni ne može zamisliti tu aplikaciju a da ona sama nema neku varijantu za desktop verziju. Npr ja sam bio oduševljen njihovim internet explorerom i pogotovo mapama, ali iskreno nikada to nisam pokrenuo.

Takodjer sam probao i par igara ali jednostavno nisu toliko dobre kao kad ih igras na mobitelu.

Takodjer je i problem što u metro možeš imati upaljenu samo jednu aplikaciju istovremeno (Naravno mozes i dvije, ako podijelis ekran na one trecine, ali iskreno vecina aplikacija radi samo kad zauzima barem dvije trecine prostora).

Takodjer i dosta je tu problema sa samim push notifikacijama koje ne dolaze u pravo vrijeme za metro aplikacije. Npr na skype poruka na metro dodje tek par minuta nakon što dodje na desktop. Ali sama ideja metro-a mi se jako svidja i daje nekakvu multifunkcionalnost i novu dimenziju PC-evima.

Metro po meni jest buducnost, ali sigurno ne u ovom obliku da najbolja aplikacija za njega izgleda kao 23inčna verzija mobilne aplikacije. Na tome treba poraditi još jako puno, ali ga sigurno ne bih klasificirao kao potpuni promašaj i nešto što microsoft mora hitno mijenjati.

Sve u svemu, svaka čast MS-u na riziku, a haterima želim da mogu sklopiti barem jednu suvislu recenicu gdje ce reci što to točno ne valja sa metro-om jer samo zbog toga propuštaju jedan fantastican OS koji je u svakom pogledu osim dizajna bolji od sedmice.

Cak i u ovom tvom postu ima par suvislih recenica o tome sto tocno ne valja s metro-om. Konceptualno, najveca mu je mana sto preuzima ulogu glavnog sucelja. Da je on ubacen opcionalno, da se poziva kakvim shortcutom ili iconom u quick launchu ja ga ne bi koristio (ko sto ne koristim puno stvari iz windowsa 7) a onaj kome treba (tj svidja mu se, jer ne treba nikome) bi. Ovako smo dobili glavni gui koji je nedoradjen (ako i zaboravim da je nepotreban).

Metro je pokusaj ujedinjavanja tableta i desktop racunala. I kao takav nije idealan ali nije ni los no sama cinjenica da nitko nema windows tablet dovodi do suvislog zakljucka.

A sto s settingse zbrckali...

Sad ti mozes reci kako je sve stvar navike ali vjeruj mi da sutra kupim novi auto u kojem je neki genijalac odlucio da polugu zmigavca stavi na desnu stranu a brisaca na lijevu, ja bi taj auto vratio. Posto za racunalom provodim vise nego u autu logicno je i da mi navike s racunala dosta znace.

16 godina
odjavljen
knight kaže...

@Bitanga

Odustani, to ti je moj savjet. Ovdje nikada, ama bas nikada nisam procitao razuman argument zasto je metro bolji i prakticniji na desktopu osim da "treba nesto mijenjati", "start zastario", "ma sve se moze uraditi i na metro start meniju, naneses misa u taj i taj kut, kliknes ovdje i ondje, pa jos ovdje i onda upises to i to". I meni omiljeni "ako vam se ne svidja metro, vratite se na Win 7".

Neki ljudi jednostavno ne kontaju, sta ima veze, ili igrao Black Ops na Win8 ili na 7... Ne kontaju da ne mogu instalirati npr. Windows Phone 8 SDK na Windows 7. Da ne govorim koliko vremenom ce biti nepodrzanih stvari - ako hoces biti u korak s vremenom, moras koristiti aktuelan OS.

Ljudi ne razmisljaju o osnovnim principima HCI, valjda smatraju intelektualnim izazovom rjesavati logicke glavolomke koje im je MS uvalio u metro. Ono, onda se osjecaju cool i napredniji od "zaostalih likova koji koriste Start meni".

Nisam MS hater, u kompaniji razvijam na .NET-u, a privatno iz hobija razvijam neke (dosta uspjesne) aplikacije za Windows Phone platformu, i moglo bi se reci da sam early adopter za metro na touch uredjanjim. Definitivno volim novotarije u OS-u i uopste u tehnologiji.  Ali kao sto je Start meni na Windows Mobile bio glupost, tako je Metro na desktopu glupost.

Nije bitno da je nesto samo novo i promjena, bitno je i da je bolje od onog prethodnog.

Klasični desktop je udaljen samo jedan WIN+D od Metroa, a u 8.1 niti to.

Što je točno bolje u ovome:

od ovoga:

Kad je i jedina funkcija koju većina ikad koristi ista:

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.6.2013 23:36 (Tonči).
12 godina
neaktivan
freforuka kaže...

Koja logička glavomoljka? MS je htio uvesti dizajn kojega ce ljudi prihvatiti i asocirati windowse sa njim i nije uspio, eto ok. Malo je glupo što se nisu dali sami potruditi napraviti nekakvu alternativu za to (ukoliko kome treba) i shvacam da to jest mali downside, ali postoje 3rd party programi koji nude dovoljnu zamjenu za to.

Meni se npr dizajn skroz svidja, ali isto tako zna biti iritantan. Ali da se razumijemo i start meni je znao biti iritantan makar ne toliko puno.

Iskreno mogli su napraviti to puno bolje i npr (samo bezveze brainstormam) staviti mali metro UI koji moze biti customiziran u stari start a ispod toga ALL APPLICATIONS tab i search. Mogli su napraviti bilo što, ali su mislili da ljudi nece biti toliko tvrdoglavi da nece to nikada probati. Takodjer su racunali da ce prodati bar malo windowsa RT.

I eto ljudima je jednostavno preteško instalirati aplikaciju tešku 1MB koja nije napravljena od microsofta. I baš radi toga je windows 8 promašaj. A da čujem tko se bunio kad je ubuntu došao sa novim GUI-om. A isto tako ako je ovo logička glavomoljka onda je kupovina nekog android uredjaja partija šaha protiv bobbija fischera.

Isto tako shvacam ljude kojima se stvarno ne dopada taj dizajn, ali samo ukoliko im to mišljenje nije nameceno raznim internet komentarima već ako su do tog zakljucka dosli sami nakon što su ga malo isprobali.

I baš me zanima koliko ljudi je vidjelo ovu sliku i reklo barem dijelom sebi u glavi: "Ne znam puno o ovome, ali vidim da MS dobija dosta negativan feedback na svoj najnoviji proizvod i to je valjda in ovih dana. Ja cu nastaviti tu propagandu vecinom zbog razloga jer se to smatra biti upućen i humoristican ovih dana. Isto tako cim cujem da netko kupuje novi komp savjetovati cu ga da kupi windowse 7 radije nego 8, štoviše ako kupi 8 popljuvat ću i njega i njegov smisao za stil."

Metro jest loš, ali ne zbog toga jer je nepraktican vec zbog toga što ga ljudi nisu prihvatili. Ali ljudi ga vecim dijelom nisu prihvatili baš zato jer je već nastala ta lavina gdje svi s**u po njemu, pa mu nitko ni ne želi dati šansu. A iskreno i jednim dijelom jer je izašao u krivo vrijeme i na krivi način.

Da su stavili nekakav combo Start/Metro ljudi bi se polako privikli na metro i ne bismo imali ovakve rasprave.

Svi bi imali windowse 8 i ljudi bi više pričali o nekim drugim stvarima na kojima je MS poradio u najnovijim win.

Kao prvo pohvalio bih tvoj razuman i argumentiran post i zahvalio se na zgodnoj (saljivoj) slici/usporedbi izmedju AOL sucelja i Metro UI, a da ima ljudi koji negativno (ili prepozitivno) komentiraju da bi bili u trendu to je isto istina.

Ipak ne bih rekao da nema realnih razloga koji cine Metro u najmanju ruku neprakticnim za poslovne korisnike. Osobno mi tesko pada privikavanje na Win8 i preskakanje izmedju Desktopa i Metro UI, ali kao sto kazes treba dati priliku novom pristupu i novim idejama. 

Brzi i jednostavni Search sam zavolio u Win7  - u Visti je jos bio "klimav" kao i cijeli OS - tako da sam poceo traziti nesto slicno i za WinXP (dio testiranja moram odraditi i na tom starijem OS-u) i brzo sam nasao Everything, koji nakon malo prilagodbe radi slicno. E sad, ako na necem novom i navodno boljem u startu trebam instalirati 3rd party program da bih dobio funkcionalnost zahtijevanu od velike kolicine korisnika prisutnu otkad ikad- pitanje je koliko je to nesto bolje. Mislim, dodati neke novitete u stari XP da bi ti bilo lakse su mi nekako logicne, ali popravljati skroz novi OS je malo cudno....

Pobuna protiv takodjer forsiranog Ubuntu unity sucelja je bila glasna i vrlo mjerljiva - pogledaj samo koliko je Ubuntu korisnika prebjeglo na Mint ili neku drugu distribuciju... S druge strane nije bas lako usporedjivati Linux svijet koji dozvoljava puno slobode i besplatan je, ali garantira sate surfanja i pretraga foruma kako bi se nesto instaliralo ili modificiralo i Microsoftov OS koji je ugodno standardiziran za korisnike i programere, ali za startnu cijenu koju placas.  Dosad se moglo reci koliko para toliko muzike - besplatan OS se placao potrebom za proucavanjem detalja kako OS funkcionira i na koji nacin postici nesto - sto sad reci. Savjeti poput registry hackova da bi se stiglo direktno u Desktop ili pravljenje Shortcuta na Shutdown i Restart (to me podsjeca na Win98, kad sam prije gasenja morao obaviti par taskova svaki put) - ajmo bit ozbiljni. Pa sta bi ih kostalo da su takve postavke omogucili odmah kroz razumne izbornike, a ne u nadogradnji koja ce bit izdana krajem godine (preview se ne racuna, jer bog sveti zna sta ce jos do kraja izmijeniti). Ovako Pero Peric procita na nekom forumu kako "sredit to u registriju" i sredi registry.... I da odmah ne napadate Peru  da je "kreten koji ne zna koristiti racunalo, pa mu tako i treba" koliko vas zna voziti auto vrlo dobro,ali ce ipak ici kod mehanicara da sredi da auto bolje ide? Racunalo i OS su alati koji bi trebali sluziti nama, a ne mi njima.

Android uredjaji? Koliko ozbiljnih osobnih racunala s instaliranim androidom se nudi na trzistu? Svaka cast tabletima i smartphonima, definitivno mijenjaju svijet oko nas, ali jos nisam sreo covjeka koji ce tvrditi da je popuniti Excel tablicu "isto kao na kompu" na bilo kojem od to dvoje.

Sve u svemu, tvoj prijedlog za drukcije rijesenje sto se tice starta je vec palo jos nekima na pamet:http://www.reviversoft.com/start-menu-reviver/ . Ja se jos nekako ne dam, pa na poslovnim racunalima "varam" s:http://www.classicshell.net/ koji uz start meni nakon instalacije prilikom prvog pokretanja nudi postavku : direktno u desktop. Za svaki slucaj doma se vjezba na originalnom sucelju u nadi da cu s vremenom postat malo efektivniji :-).

pozdrav iz svedske

17 godina
Tonči kaže...

Bolje je to što ako si već primio miš u ruku da nešto pokreneš možeš to i napraviti brzo s mišem.

Bolje je to što je preglednije, nemaš masu shortcuta na Readme.txt, Uninstall i sl, nego popis aplikacija koje su se naselile u Start menu.

Bolje je to što je hijerarhijski organzirano, a ne flat grupirano. Masa toga je bolje, a search radi podjednako dobro i na jednom i na drugom.

Znači, nema razlike osim što su onima koji vole stari Start onemogućili korištenje istog (nativno).

Zašto je uopće bitno što je kome bolje, a što ne?

Po meni je to isto kao da raspravljamo jel su bolje crnke ili plavuše, ili možda crvenokose.

Činjenica je da ljudima fali start i bune se zbog toga. Sigurno su ludi pa ne znaju što je dobro za njih.

Nedavno sam svom starom upgradeao računalo i stavio Sedmicu nakon što je 10 godina koristio XP. Bio je gunđao, ali ajde nekako se privikao.

Zamisli što bi bilo da sam mu stavio Osmicu. Pa pojeo bi me živog. Upravo zbog toga Osmica neće napredovati. Pa ljudima to ne treba i ne kontaju to.

Ne želim iOS i Android na desktopu. Barem ne u takvom obliku.

12 godina
neaktivan

Bitanga, ili svjesno nas lažeš ili nisi ni probao osmicu da tvrdiš nešto. W8 nema nikakvih problema sa pronalaskom Programs and Features.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.6.2013 0:14 (!Klick).

1 2 hvala 0
12 godina
neaktivan

Ova aplikacija koju si spomenio je super primjer onoga sto je trebalo biti.

Metro je ustvari izasao koju godinu prerano. Dijelom i radi toga sto se osjeca kao da je u beti i fali dosta toga, dijelom jer touchscreenovi nisu jos toliko dostupni, a i na kraju jer ljudima jos ne treba i kao sto sam vec rekao jer nema tih aplikacija koje ce ga stvarno oziviti.

Naravno koristiti ga za poslovne radnje je jako neprakticno jer metro vec pojavom stvara asocijaciju individualnosti, dok na "ozbiljnijim" kompjuterima toga ne smije biti, a da ne govorim tek dalje o snalazljivosti unutar istog. Štoviše, za server editione ne bih stavio niti Aero sučelje kamoli metro. Ali za osobnu uporabu bi se moglo izroditi nesto jako dobro iz toga u bliskoj buducnosti.

I vidiš što se tice one slike baš sam htio reci kako su svi izlajkali tu sliku gdje su god mogli, a mogu zasigurno garantirati da nitko ni ne zna što je to točno bilo sa AOL-om niti koji je to proizvod a da to ne proguglaju (pod nitko mislim na barem 99% ljudi).

I za kraj da ja možda kažem što ja mislim gdje je najveci promašaj (ali ipak shvatite da je meni metro skroz u redu sučelje).

Microsoft je promašio jer je pokušao miješati Customazibilnost sa Settingsima sustava. Znači pokušao je staviti sve settings opcije da se idu preko onoga što je trebao biti prostor koji je namijenjen za korisnike. Staviti sve aplikacije na jedan prozor je glupo, to je kao da stavis u jedan folder zajedno shortcute za sve igrice, za notepad, autocad i internet browsere.

Dakle misle da rade na jacanju individualnosti korisnika dok ustvari rade na zbunjivanju i forsiranju korisnika da se koristi kompjuterom baš na način koji su im oni odredili. To bi se sve moglo riješiti sa samo dvije male promjene: 1) dodavanje foldera i 2) stavljanje sistemskih postavki na neko vidljive mjesto.

1 0 hvala 0
17 godina
!Klick kaže...

Bitanga, ili svjesno nas lažeš ili nisi ni probao osmicu da tvrdiš nešto. W8 nema nikakvih problema sa pronalaskom Programs and Features.

Već smo to utvrdili odavno. Nema da, ako klikneš na Settings, što je još jedan retardirani klik više. Ajmo sad to zaboraviti :-)

Druge settingse bez problema nalazi i na Apps kategoriji, kao npr Services, IIS i sl. Ali ovo ne.

Bug, feature? Moram pamtiti u kojoj je kategoriji nešto? Bezveze.

17 godina

Ajd koja je ovo fora?

Otipkam "drop" i prvi klik na enter je "Uninstall dropbox". Vrlo funkcionalno :-)

Čak nije niti sortirano po abecedi, nego bokte pitaj kako. :-)

Za razliku od Start8a koji je dosta pametniji.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.6.2013 0:29 (Bitanga).
Moj PC  
6 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Klasični desktop je udaljen samo jedan WIN+D od Metroa, a u 8.1 niti to.

od ovoga:

Isti ku*ac ,samo bez foldera!! Ko se tu ne snalazi ,bolje nek se ostavi PC-a.

Bitanga kaže...

Bolje je to što je preglednije, nemaš masu shortcuta na Readme.txt, Uninstall i sl, nego popis aplikacija koje su se naselile u Start menu.

Bolje je to što je hijerarhijski organzirano, a ne flat grupirano. Masa toga je bolje, a search radi podjednako dobro i na jednom i na drugom.

I kad se sve raširi ,ko da si na Osmici ,jel prekrije sve.

BTW ,samo za tebe:

Ova nova verzija Windowsa će biti katastrofa, kažu kritičari. U potpunosti će biti odbijen od strane tvrtki, koje će se zadržati na starim verzijama čak i nakon što Microsoft ukine potporu za njih.

I njegovo novo sučelje je tako odvratno i neupotrebljivo da kupci koji su ga prisiljeni koristiti panično traže načine za vraćanje starog izbornika Start.

Windows 8 is the new XP, By Ed Bott, ZDNet

I apropo Programs and Features: danas sam probal traženje na pet različitih PC-a s Osmicom ,na svakom mi je odmah izbacivalo ''Programs and Features'' ,bez stanki ,bez traženja po grupama.

Mora da je ipak bug u tebi. {#}

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
17 godina
kizo2703 kaže...

I kad se sve raširi ,ko da si na Osmici ,jel prekrije sve.

Mora da je ipak bug u tebi. {#}

Ništa se ne raširi, ovo što je Tonči linkao je XP Start Menu, onaj na Visti i Sedmici nije ni sličan, jer je skrolabilan.

I da, mora da je bug u meni, jer ni na jednom na kojem sam ja probao ne nalazi pod Apps kategorijom.

No nebitno, uhvatili ste se toga ko pijani plota. To je bio samo primjer nelogičnosti user interfacea. To je najmanji problem u cijeloj priči.

14 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Meni se cini da ovaj XP start izbornik pokazuje nekih 100X vise aplikacija nego ovaj metro. Jos je za povecanje dojma neurednosti otvoren i Firefox u pozadini.

Par pitanja:

Zasto XP? Zasto usporedba sa OS-om starim 12 godina i 4 verzije? Zasto ne Win 7 ili neka moderna distribucija Linuxa ili novi OSX. Ovo je kao da ja idem tvrdit kako je neki automobil lijep pa za usporedbu stavljam nekog 4 linije starog.

Kako izgleda Metro screen koji ce prikazati ovoliko aplikacija i foldera koliko je prikazano na ovom XP screenshotu? (i jos da mu je firefox otvoren u pozadini {#})

Treba li sad u ovoj temi postati neke windows 7 desktope kako bi se dokazalo da klasicno sucelje moze izgledati puno ljepse, urednije, funkcionalnije i manje dosadno od Metroa?

Metro na desktopu = kokos sa sisama.

16 godina
neaktivan
Bitanga kaže...

Ništa se ne raširi, ovo što je Tonči linkao je XP Start Menu, onaj na Visti i Sedmici nije ni sličan, jer je skrolabilan.

I da, mora da je bug u meni, jer ni na jednom na kojem sam ja probao ne nalazi pod Apps kategorijom.

No nebitno, uhvatili ste se toga ko pijani plota. To je bio samo primjer nelogičnosti user interfacea. To je najmanji problem u cijeloj priči.

Pa znam da je. I mnogi ljudi su na Vistu i Sedmicu instalirali Classic Shell zbog njega ,jel im ne valja skrolabilni na njima. {#}

Ne ,ti si se uhvatil pljuvanja Osmice ko pijan plota ,a tema je o 8.1! To je problem.

BlueMax kaže...

Meni se cini da ovaj XP start izbornik pokazuje nekih 100X vise aplikacija nego ovaj metro.

Zasto XP? Zasto usporedba sa OS-om starim 12 godina i 4 verzije? Zasto ne Win 7 ili neka moderna distribucija Linuxa ili novi OSX.

Kako izgleda Metro screen koji ce prikazati ovoliko aplikacija i foldera koliko je prikazano na ovom XP screenshotu? (i jos da mu je firefox otvoren u pozadini {#})

Treba li sad u ovoj temi postati neke windows 7 desktope kako bi se dokazalo da klasicno sucelje moze izgledati puno ljepse, urednije, funkcionalnije i manje dosadno od Metroa?

Ne čini ti se ,to je taj.

Zato jel je i tada bilo identično. Nije da je nezasluženo ,jel XP je do SP2 bio živi očaj ,prema kojem je Osmica mila majka.

Kakav sad Linux ,OS X i Sedmica? Kaj oni imaju s ovim?

Jesi pročital članak na linku?!

Daj nemoj bit derište.

Samo je stvar osobnih preferenci i dali se nekome sviđaju Modern UI dizajn i aplikacije.

Ništa više.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.6.2013 1:46 (kizo2703).
12 godina

iSUSE što ste ga nspamali, sada da idem komentirati svaki post u zadnja 2-3sata, do sutra bi mi trebalo. . .tako da se ja ostavljam ovo teme, svoje sam rekao. . .a vi i dalje sikirom u panj. . .

Moj PC  
0 3 hvala 0
17 godina
kizo2703 kaže...

Pa znam da je. I mnogi ljudi su na Vistu i Sedmicu instalirali Classic Shell zbog njega ,jel im ne valja skrolabilni na njima. {#}

Ne ,ti si se uhvatil pljuvanja Osmice ko pijan plota ,a tema je o 8.1! To je problem.

Jel se u 8.1 može vratiti stari Start Menu? Jel se u 8.1 može izbjeći Metro?

Ponavljam po stoti put, ne pljujem osmicu nego MSovu politiku. Pa imam osmicu na svim računalima, i svima savjetujem da ju stave - ovisno o procjeni da li će taj potencijalno poluditi ili ne ;-)

12 godina
neaktivan
bekihito kaže...
freforuka kaže...

Kao prvo pohvalio bih tvoj razuman i argumentiran post i zahvalio se na zgodnoj (saljivoj) slici/usporedbi izmedju AOL sucelja i Metro UI, a da ima ljudi koji negativno (ili prepozitivno) komentiraju da bi bili u trendu to je isto istina.

Ipak ne bih rekao da nema realnih razloga koji cine Metro u najmanju ruku neprakticnim za poslovne korisnike. Osobno mi tesko pada privikavanje na Win8 i preskakanje izmedju Desktopa i Metro UI, ali kao sto kazes treba dati priliku novom pristupu i novim idejama. 

Brzi i jednostavni Search sam zavolio u Win7  - u Visti je jos bio "klimav" kao i cijeli OS - tako da sam poceo traziti nesto slicno i za WinXP (dio testiranja moram odraditi i na tom starijem OS-u) i brzo sam nasao Everything, koji nakon malo prilagodbe radi slicno. E sad, ako na necem novom i navodno boljem u startu trebam instalirati 3rd party program da bih dobio funkcionalnost zahtijevanu od velike kolicine korisnika prisutnu otkad ikad- pitanje je koliko je to nesto bolje. Mislim, dodati neke novitete u stari XP da bi ti bilo lakse su mi nekako logicne, ali popravljati skroz novi OS je malo cudno....

Pobuna protiv takodjer forsiranog Ubuntu unity sucelja je bila glasna i vrlo mjerljiva - pogledaj samo koliko je Ubuntu korisnika prebjeglo na Mint ili neku drugu distribuciju... S druge strane nije bas lako usporedjivati Linux svijet koji dozvoljava puno slobode i besplatan je, ali garantira sate surfanja i pretraga foruma kako bi se nesto instaliralo ili modificiralo i Microsoftov OS koji je ugodno standardiziran za korisnike i programere, ali za startnu cijenu koju placas.  Dosad se moglo reci koliko para toliko muzike - besplatan OS se placao potrebom za proucavanjem detalja kako OS funkcionira i na koji nacin postici nesto - sto sad reci. Savjeti poput registry hackova da bi se stiglo direktno u Desktop ili pravljenje Shortcuta na Shutdown i Restart (to me podsjeca na Win98, kad sam prije gasenja morao obaviti par taskova svaki put) - ajmo bit ozbiljni. Pa sta bi ih kostalo da su takve postavke omogucili odmah kroz razumne izbornike, a ne u nadogradnji koja ce bit izdana krajem godine (preview se ne racuna, jer bog sveti zna sta ce jos do kraja izmijeniti). Ovako Pero Peric procita na nekom forumu kako "sredit to u registriju" i sredi registry.... I da odmah ne napadate Peru  da je "kreten koji ne zna koristiti racunalo, pa mu tako i treba" koliko vas zna voziti auto vrlo dobro,ali ce ipak ici kod mehanicara da sredi da auto bolje ide? Racunalo i OS su alati koji bi trebali sluziti nama, a ne mi njima.

Android uredjaji? Koliko ozbiljnih osobnih racunala s instaliranim androidom se nudi na trzistu? Svaka cast tabletima i smartphonima, definitivno mijenjaju svijet oko nas, ali jos nisam sreo covjeka koji ce tvrditi da je popuniti Excel tablicu "isto kao na kompu" na bilo kojem od to dvoje.

Sve u svemu, tvoj prijedlog za drukcije rijesenje sto se tice starta je vec palo jos nekima na pamet:http://www.reviversoft.com/start-menu-reviver/ . Ja se jos nekako ne dam, pa na poslovnim racunalima "varam" s:http://www.classicshell.net/ koji uz start meni nakon instalacije prilikom prvog pokretanja nudi postavku : direktno u desktop. Za svaki slucaj doma se vjezba na originalnom sucelju u nadi da cu s vremenom postat malo efektivniji :-).

pozdrav iz svedske

Ovo su dva najbolja komentara na ovu temu koja sam pročitao na ovom forumu. 

14 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Ne čini ti se ,to je taj.

Zato jel je i tada bilo identično. Nije da je nezasluženo ,jel XP je do SP2 bio živi očaj ,prema kojem je Osmica mila majka.

Kakav sad Linux ,OS X i Sedmica? Kaj oni imaju s ovim?

Jesi pročital članak na linku?!

Daj nemoj bit derište.

Samo je stvar osobnih preferenci i dali se nekome sviđaju Modern UI dizajn i aplikacije.

Ništa više.

Ako mislis na ZDnetovu usporedbu win 8 sa win xp, citao sam to ranije. Stvar je u tome da se ista paralela sa XP-om kao najuspjesnijim OS-om moze povuci i na Vistu kao jedan od najneuspjesnijih ili najneuspjesniji. I nju su ljudi od pocetka lose prihvacali,vazi ista prica ko za XP i za Win 8, da bi na kraju ajmo rec propala (tj. usavrsila se i prekrstila u Win 7).

Osobno sam se uvijek lako prilagodjavao novim OS-ovima. Dobro se sijecam gundzanja korisnika i odbijanja prelaska na XP. Win 8 je u trenutku izlaska vjerojatno tehnicki najbolji OS sto i nije cudno (ako malo zaboravimo Vistu) jer je logicno da OS napreduje. Jedini problem je u ubacivanju suvisnog Metroa. Feature koji u nedostatku Microsoft tableta samo smeta. Win 8.1 preblago nastupa prema toj mani tako da nade polazem u win 8.2. ili win 9.

16 godina
knight kaže...

.. Ovdje nikada, ama bas nikada nisam procitao razuman argument zasto je metro bolji i prakticniji na desktopu osim da.. 

- MS novim GUIem nije ciljao radne-desktop PCje, nego mobilno tržište (par nula veće brojke, na desktopu ionako dominira +90% nema širenja..) isključivo marketing-ekonomski interes MSa koji je zato potrošio milijarde (tj investirao) u reklamiranje takvog metro-modern GUIa koji je primjeren mobilnim uređajima (telefon-tablet... i touch).

- win7 ostaje kao desktop OS (2020. ili dulje), uz naravno moguće promjene planova-politike..

- rasprave s juzerima ili običnim korisnicima koji samo koriste aplikacije vs onih koji nešto (manje-više) korisnig moraju napraviti su beskorisne tj klasičan flamewar, vidljiv u svakoj sličnoj temi.

- ... pogotovo famozni boot-time, kao krunski dokaz. LOL...

dok se istovremeno svaka kritika krtizira i odgovara 'ne moraš koristiti'.. pa da, ali tema je? Tu bi modovi mogli moderirati i kažnjavati.

BlueMax kaže...
..

hmmm, slično / ali bitna razlika, koka sa sisama je nešto što svaki geek želi.

Možda ja tako želim Osmicu.. jer je ispod glupaste vanjštine zapravo (trenutno) savršen OS. Sve điđemiđe koje su rezervirane za server tehnologije su implementirane i rade (savršeno), samo su TPBovci malo zakazali i time me drže na Sedmici (za kućne potrebe).

edit: konačna razlika je između kokoš i koka, tj user (koji samo koristi postojeće podatke) i proizvodnja koja te podatke mora kreirati, metro-desktop... to određuje stav prema GUIu OSa, možda najgluplji razlog, ali i ambalaža je dio proizvoda.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.6.2013 11:19 (ihush).
17 godina

Neka si ti strucnjak koji se snalazi u tome. Rekoh, nekima je intelektualni izazov "savladavati" i poznavati Win8, jer u svom radu nemaju dovoljno aktivnosti koje su (s razlogom) komplicirane i s razlogom izazov.

Da razjasnim, mada sam to vise puta napisao na ovom forumu.
Kao ni 95% drugih koji se bune protiv ove nasilne i nakazne integracije metroa i klasicnog desktopa, ni meni nije problem nesto pronaci ili da ne snalazim u tome. Naravno da se snalazim i da znam kako izvesti bilo sta sto mi je potrebno  na Win 8.

Znam ja kako kucati tekst na start meniju bez postojanja bilo kakvog indikatora da se moze unositi tekst (tekst boxa) da bih izvrsio pretragu, znam traziti magicne kutove ekrana, praviti visestruke klikove misem da dodjem do neke osnovne opcije, znam kako hibridno i neelegantno izgleda stalni prelazak iz desktopa u metro i obratno, znam kliknuti misem na ogromne plocice na 24" ekranu, znam koristiti aplikacije sa jednim tekstualnim poljem i jednim buttonom na sebi razvucene preko istog tog ekrana...

Stvar je u tome da svaki put kada vidim tako nesto, ili izvedem tu neku vratolomiju koju zahtjeva Windows 8 da bih dosao do neke opcije - pomislim, o Boze, kako je ovo glupo izvedeno!

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.6.2013 11:29 (knight).

2 0 hvala 1
14 godina
protjeran

Uuuu yebote koji problem. Jednom klikneš i na desktopu si. Nema starta (zasad) - tragedija neviđenih razmjera jer današnji klinci ne znaju pritisnuti dvije tipke na tipkovnici, ili su prelijeni za to. Oni malo stariji (i programeri) itekako znaju da je korištenje tipkovnice daleko brže nego balahanje sa mišem po ekranu dok tražiš nešto.

A sad više ni to nećete trebati. Koje cmizdrave curice. Koliko sam koristio win8 do sada, meni to izgleda kao najbolji i najbrži MS OS do sada.

p.s. Za server edition se slažem da je metro nepotreban.

Ad astra peronospora

1 3 hvala 0
15 godina

Kad bu Metro nadmasio funkcionalnost ovoga kako sam si ja uredio desktop na WIN 8 prelazim odmah na metro (vidi sliku) ,a do tad ne hvala (kill it,kill it with fire)....

Obratite paznju na quick launch gadget (desno).

They have descended from heavens in fire chariots, and made humans on their own image.
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.6.2013 11:53 (lmutak).
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina

@Bypass, prijatelju, ja sam koristio DOS kao primarni OS nekada davno. I NC i QEditor na DOS-u. Znam vrlo dobro koristiti tipkovnicu.
I kazem da je sve to lose i glupo izvedeno na Win8 po pitanju metroa i desktopa.

p.s. Vjerovao ili ne, znam kako doci iz metroa na desktop.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.6.2013 11:57 (knight).

1 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Par najboljih argumenata iz tabora ovih koji brane ovu nakaradu koja se zove Metro, tj. Modern:

* Ne volite promjene, tehnologija ide naprijed.

Da, Metro/Modern je stvarno vrh tehnologije

* Ne mozete se snaci u Metrou

Stvarno je problem kliknuti na preveliku ikonu. Ja se jadan sav pogubim i izgubim cim mi iskoci Metro

* Ne shvacate MS filozofiju

Istina. Nitko pri zdravoj pameti to ne moze shvatiti {#}

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
knight kaže...

@Bypass, prijatelju, ja sam koristio DOS kao primarni OS nekada davno. I NC i QEditor na DOS-u. Znam vrlo dobro koristiti tipkovnicu.
I kazem da je sve to lose i glupo izvedeno na Win8 po pitanju metroa i desktopa.

p.s. Vjerovao ili ne, znam kako doci iz metroa na desktop.

Takodjer, vjerojatno win 8 koristim na visem nivou od velike vecine zagovaraca i odavno mu znam skoro sve tajne a da mi se metro gadi - gadi.

Sto se tice vizualnog, ne postoji nikakva dizajnerska poveznica izmedju 2 sucelja i OS samim tim izgleda ko kad netko na sako obuce kopacke.

16 godina
neaktivan
Bitanga kaže...

1. Jel se u 8.1 može vratiti stari Start Menu?

2. Jel se u 8.1 može izbjeći Metro?

Ponavljam po stoti put, ne pljujem osmicu nego MSovu politiku. Pa imam osmicu na svim računalima, i svima savjetujem da ju stave - ovisno o procjeni da li će taj potencijalno poluditi ili ne ;-)

1. Ne. Zaboravi meni ,imaš ga.

2. Da. (jesi ti uopće pročital članak?!)

Politika?! {#}

Ja nemam ,dosad ,osim na testnim mašinama. Nakon izlaska finalne verzije ,vidjet ćemo.

ihush kaže...

- MS novim GUIem nije ciljao radne-desktop PCje, nego mobilno tržište (par nula veće brojke, na desktopu ionako dominira +90% nema širenja..) isključivo marketing-ekonomski interes MSa koji je zato potrošio milijarde (tj investirao) u reklamiranje takvog metro-modern GUIa koji je primjeren mobilnim uređajima (telefon-tablet... i touch).

- win7 ostaje kao desktop OS (2020. ili dulje), uz naravno moguće promjene planova-politike..

- rasprave s juzerima ili običnim korisnicima koji samo koriste aplikacije vs onih koji nešto (manje-više) korisnig moraju napraviti su beskorisne tj klasičan flamewar, vidljiv u svakoj sličnoj temi.

- ... pogotovo famozni boot-time, kao krunski dokaz. LOL...

dok se istovremeno svaka kritika krtizira i odgovara 'ne moraš koristiti'.. pa da, ali tema je? Tu bi modovi mogli moderirati i kažnjavati.

'Nuff said.

Zbog čega bi kažnjavali?

Pogotovo kad se obično na kraju iskristalizira da dotični kritičar uopće nema Osmicu ,ili ju je tek instaliral!

Bypass kaže...

Uuuu yebote koji problem. Jednom klikneš i na desktopu si. Nema starta (zasad) - tragedija neviđenih razmjera jer današnji klinci ne znaju pritisnuti dvije tipke na tipkovnici, ili su prelijeni za to. Oni malo stariji (i programeri) itekako znaju da je korištenje tipkovnice daleko brže nego balahanje sa mišem po ekranu dok tražiš nešto.

Stvarno je problem - ali djeca očito ne znaju shortcute. {#}

Ima start ,samo radi malo drugačije - big deal.

BlueMax kaže...

Takodjer, vjerojatno win 8 koristim na visem nivou od velike vecine zagovaraca i odavno mu znam skoro sve tajne a da mi se metro gadi - gadi.

Sto se tice vizualnog, ne postoji nikakva dizajnerska poveznica izmedju 2 sucelja i OS samim tim izgleda ko kad netko na sako obuce kopacke.

Viši nivo?! {#}

I meni se gade neke stvari ,pogotovo jel su Preview verzije izgledale puno bolje od finalne.

I jel je konstantno bilo najavljivano da će se Metro moći isključivati na desktopima.

Da ,zayebali su nas. Ajmo ih sada zakopat. {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.6.2013 13:01 (kizo2703).
17 godina

Mene zanima ovo. Koje Metro aplikacije koristite na desktopu? Da li netko koristi neku Metro aplikaciju i zašto.

Ili je to samo zamjena za Start na kraju?

Zaboravio sam reći, osim Start8 sam kupio i ModernUI od iste firme, kako bih mogao normalno raditi u Metro appsima (ako ikad i pokrenem neku od njih) u prozoru, a ne u nekom blesavom full screenu bez taskbara.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice