E-ink monitori samo za čitanje

poruka: 5
|
čitano: 1.444
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "E-ink monitori samo za čitanje".
16 godina
E-ink monitori samo za čitanje

Još nisam vidio e-ink ekran koji ima bolju čitljivost od modernih monitora. Kontrast je uglavnom nekoliko puta lošiji.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
Re: E-ink monitori samo za čitanje
Zanimljivo, ja nisam nikad vidio monitor sa kojeg mi je manje zamorno i ugodnije čitati nego sa e-inka. A uvjek imam neke od najboljih monitora na tržištu. I tako preko 15 godina.
https://www.youtube.com/channel/UCgos5WloYoxCvCeUIi47ZxQ

4 0 hvala 0
16 godina
andrijam kaže...
Zanimljivo, ja nisam nikad vidio monitor sa kojeg mi je manje zamorno i ugodnije čitati nego sa e-inka. A uvjek imam neke od najboljih monitora na tržištu. I tako preko 15 godina.

To nije ista stvar, umor očiju i čitljivost su potpuno dva različita fenomena. A čitljivost uvelike ovisi o kontrastu. Može biti povezano jedino u tome što loš kontrast može čak i povećati umor.

Kontrast je omjer između najtamnije crne i najsvjetlije bijele. A e-ink monitori su po tom pitanju katastrofa. A pogotovo kaleido ima užasan kontrast.

Bijelu uopće nemaju nego ovisi o boji pozadine i međulayera, a najsvjetlija nijansa ovisi o vanjskom svjelu ili frontlightu, a što je ono jače to je i crna svjetlija pa opet smanjuje kontrast. I ne samo kontrast nego i oštrinu radi refleksija unutar slojeva, pa to dodatno povećava umor očiju. O ghostingu da i ne pričamo.

Imam dobre monitore i nekoliko e-ink readera s najboljim ppi-ovima i kontrastima, i uvijek su mi ”čitljiviji” pravi monitori istog dpi-a nego ijedan od tih e-inkova. Ima svaki od njih svoju primjenu i sve ih koristim.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.5.2025 11:28 (Bitanga).
12 godina

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169814199000402
"Specifically, visual acuity increased as luminance contrast increased up to 8 : 1 and then decreased once the luminance contrast was greater than 8 : 1. The subjects’ perception of display quality was consistent with the visual acuity findings."

Fizicke knjige obicno namjerno imaju "soft white" papir i tamno sivi tekst - ugodnije je za citat negoli bljesteca bijela pozadina.
Tako da nije citljivost samo do sto veceg kontrasta, po ovima gore ispada da je idealni kotrast 8:1.
Uostalom i sam kazes da "Ima svaki od njih svoju primjenu" - ovi monitori su za one koji uglavnom zele ovu drugu primjenu.

16 godina
CyberK kaže...

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169814199000402
"Specifically, visual acuity increased as luminance contrast increased up to 8 : 1 and then decreased once the luminance contrast was greater than 8 : 1. The subjects’ perception of display quality was consistent with the visual acuity findings."

Fizicke knjige obicno namjerno imaju "soft white" papir i tamno sivi tekst - ugodnije je za citat negoli bljesteca bijela pozadina.
Tako da nije citljivost samo do sto veceg kontrasta, po ovima gore ispada da je idealni kotrast 8:1.
Uostalom i sam kazes da "Ima svaki od njih svoju primjenu" - ovi monitori su za one koji uglavnom zele ovu drugu primjenu.

No, napisao sam gore da nije kontrast jedini problem koji utječe na čitljivost. Tu su i ghosting, manji sharpness zbog nekoliko layera (pogotovo color layera na kaleido3), problemi sa uniformnosti front lighta itd.

Nikako ne bih rekao da kaleido3 ima izvrsnu čitljivost, pogotovo što svakodnevno pratim tu tehnologiju i ljudi često vraćaju kaleido3 readere baš zbog loše čitljivosti.

Tako da se ne bih baš usudio napisati da imaju "izvrsnu čitljivost". Da budemo fer, slova će na njemu svakako izgledati ljepše i oštrije nego na 27'' 1080p ekranu jer ima veći ppi.

Zato skrećem pozornost na to, jer se ljudi često razočaraju e-inkom, pogotovo color. Očekuju čuda, plate masne pare a na kraju ne bude to baš tako kako se reklamira. Ovo košta $1900, za te novce ne bi smjelo biti takvih kompromisa.

Moje iskustvo sa ekranima meni govori da fizičke knjige/papir i LCD/OLED ekrani definitivno imaju bolju čitljivost od e-ink ekrana. Ne samo po pitanju kontrasta, iako je on veliki problem za mene (pogotovo u uvjetima slabijeg osvjetljenja), nego i oštrine.

A u sve troje mogu gledati sasvim dovoljno koliko god treba bez da mi se oči umaraju. Štoviše, baš sam primjetio da mi se više umaraju kod e-inka kad je upaljen frontlight, no ne zbog svjetla, nego zbog e-ink problematike.

e-ink volim čitati najviše sa jakim vanjskim ambijentalnim svjetlom, tada ima najbolji kontrast i najbolje izgleda. Frontlight izbjegavam u širokom luku.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.5.2025 19:32 (Bitanga).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice