Pozdrav svima!
Imam jedan čuuudan problem. Naime, prilikom uploada videa na YouTube uspori mi kompletan net. I učitavanje stranica i download i sve što radim na netu. Međutim, kada uploadam nešto na dropbox, nemam uopće taj problem. Možda se brzina maaaloo smanji, međutim ništa strašno i sve se učitava i više manje-više normalno. Postoji li neka caka zašto je to tako ili jednostavno nema pomoći i YT crpi više, dropbox manje. Upload baš često koristim (pogotovo na YT) pa mi zato ovo stvara veliki problem.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Drobox pazi na opterećenost mreže, dok kad uploadaš na YouTube, YouTube zapuni sav upload. Ja sam jedno vrijeme pokušao to ograničiti pomoću programa NetBalancer (vjerojatno ima i drugih) - znači, u jednom browseru uploadaš na YouTube i ograničiš upload tog browsera, a onda surfaš pomoću drugog browsera. A sad ili pretrpim to blokiranje mreže zbog uploada na YouTube ili ostavim nek se uploada kroz noć.
Aha, aha.. Nisam znao za taj program. Probati ću baš da vidim kako ide. Znam da je noć najbolja, međutim dešava se da mi u toku dana hitno treba nešto pa mi to nije najbolja opcija. :) A utječe li NetBalancer i na druge uređaje spojene na isti net. Npr. ukoliko ograničim upload browsera, hoće li koliko- toliko normalno ići net i na bratovom laptopu koji je također spojen na isti net. Šta misliš? :)
Problem sa surfanjem kad se nešto uploada na YouTube je u tom što YouTube zapuni cijeli upload smjer. A da bi ti mogao surfati, tvoj kompjuter mora moći komunicirati s DNS serverom (poslati mu web-adresu željene stranice) i sa serverom na kojem se web-stranica nalazi (šalje zahtjev za dohvat HTML-a, za zahtjev za preuzimanje slika itd.). Znači, da bi mogao normalno surfati, iako surfanje podrazumijeva uglavnom samo download, upload ne smije biti zakrčen.
Prema navedenom trebao bi i sam moći zaključiti koji je odgovor na tvoje pitanje - da, ako ograničiš upload browsera u kojem uploadaš na YouTube, moći ćeš normalno surfati, kako na svom računalu, tako i na drugim računalima u lokalnoj mreži.
Znači, da bi mogao normalno surfati, iako surfanje podrazumijeva uglavnom samo download, upload ne smije biti zakrčen.
Kada smo vec kod toga, znam da je tako kod adsl-a i dial-up-a ali sto je s VDSL-om i optikom?
BTW preporucujem NetLimitter za ogranicenje uploada.
Kada smo vec kod toga, znam da je tako kod adsl-a i dial-up-a ali sto je s VDSL-om i optikom?
Princip je isti, iako u praksi situacija može izgledati drugačije - ako ti je propusnost za upload veća nego ti YouTube omogući da uploadaš, onda je jasno da s uploadom nećeš zakrčiti upload smjer. Neka se jave oni koji imaju takve veze pa kažu što konkretno se kod njih događa.
Ja imam vdsl i ista je stvar, nekad na kratko nije zagušeno pa mogu surfat ali uglavnom ne mogu.
Ja imam vdsl i ista je stvar, nekad na kratko nije zagušeno pa mogu surfat ali uglavnom ne mogu.
A kolika ti je propusnost uploada? Nekoliko megabita/s? To nije nužno baš puno.
5mbps mi je upload.
5mbps mi je upload.
Onda YouTube ima lijepu brinu uploada. A ekipa s ADSL-om je osuđena na smiješne brzine uploada, od oko pola megabita/s.
Da :'( plače mi se kad vidim da pišete uplad 5 megabita/s kad je meni jedva 60 kb :'(
Da :'( plače mi se kad vidim da pišete uplad 5 megabita/s kad je meni jedva 60 kb :'(
Misliš valjda pola megabita? 60 kB/s -> 480 kbit/s?
Nije 60 kb/kBit/Kb (kilobit) vec je 60 KB (kilobajt), a on ima 5 megabita odnosno to ti je 625 KB (kilobajta).