Port forward

poruka: 17
|
čitano: 8.570
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
neaktivan
offline
Port forward

Pozdrav.

 

Duže vrijeme se mučim sa port forwardom. Nikako da proradi. Trebao sam pristup do video nadzora.

Da bi konačno shvatio da ne mogu testirati port forward iz iste mreže (Max ADSL internet) za koju port forward podešavam.

Kad sam pokrenuo test sa mobitela putem mobilnog interneta stvar je proradila.

Router mi je zte zxdsl 931, isp tcom.

Za ddns koristim noip za koji nema podrške na spomenutom routeru.

Kako iza zte routera imam svoj zeroshell router riješio sam problem ddns-a na zeroshell-u.

Naravno trebalo je upisati u oba routera port forward zapise.

 

 

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Port forward

-naravno, ne možeš iz mreže provjeravati vanjski port (jer si u mreži.., moraš probati izvana..) .. i kao što si provjerio preko mobilnog, možeš web adresama za tu namjenu (ip+port..)

-ako operater blokira moraš zvati i tražiti, bridge ili nat.. + nikad ne ovisi o njihovoj opremi, jer se resetira, uzmi svoj router, modem u bridge, tad si šef, ovako samo nezadovoljan korisnik..

-ako router nema u sebi suport z aneki ddns koji koristiš tad imaš clientsoft za pc.. koji radi istu stvar ali ovisiš o računalu (može server koji je stalno upaljen..). + dodatni razlog za novi router ali malo prolistaš manual prije kupnje i tad vidiš da podržava noip is.. servise, na ćoravo 90% da podržava svaki

.. već imaš drugi router.. pa dio tipkanja ignoriraj :) (čitam i odgovaram redom)  ili updejtaj firmware ako ima ili ipak uzmeš novije..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
offline
Port forward

Pozdrav, da oživim temu.

Zvao sam A1 da otvore portove i jesu. Pokušavam i ručno otvorit ne ide pa ne ide.

Pokušavam hamachi osposobit i ne možemo se pingat nikako.

 

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Port forward

-oprema operatera može imati ograničenja, nisi pravi admin i sl. mada su u teoriji isti-identični kao tvornički, bitan je soft-firmware... imaš-nemaš ili se resetira. Bolje je imati svoju opremu, pravi router neovisno o operateru koji je tad samo modem-linija.

-snađi se.. ako ne može port tad otvori dmz, veći rizk.

-router je glavni, što propušta ili blokira to (ne)radi, iduće je tad sam pc-server, ista stvar.

-da bi pinganje i bilo što izvan LANa, iz WANa radilo moraš napraviti rutu, bindati port s ip adresom računala na koji šalješ paket, tj router mora točno znati kamo šalje paket koji dođe s wan-internet strane (za razliku od intranet-lana gdje je to automatika-uključeno).

-za test imaš raznih stranica, pinganje i otvoreni portovi.. ukucaš svoj wan-vanjski ip:port i vidiš rezultat. Da bi to radilo, osim routera koji je prva granica, moraš isto dozvoliti u win + imati pokrenutu app-server (igru) tj onu app koja je konfigurirana za taj port. Tek tad je čitava ruta-put aktivna i tek tad testiranje porta javlja open, tj closed ne mora značiti da nije otvoren port nego može jednako da nije upaljen server itd.

-svaka app ima neke defaulte, traži utp-tcp ili oboje, da bi radilo u lanu moraš propustiti kroz win firewall i mreža treba biti privat, ne public jer tad defaultno firewall blokira sve.

 

-hamači je smeće, ne trebaš ga. Korištenje trećeg servera-posrednika ima smisla za app tipa skype-temaviewer i sl. .. ali svoju mrežu možeš napraviti bez njih tj ne ovisiti o komercijali jer primarni interes je tad novac.

-ne treba, jer sve može svaki os.. tj 'samo treba podesiti mrežu..' a to nije jedan klik. Zapravo nitko to ne želi olakšati korisniku, npr proizvođači igara, jer oni hostaju servere i tako zarađuju na multiplayeru-online its kao npr steam-servis, a zato nemaš ni konkretnih uputa za igru kako se to podešava. Danas većina korisnika koji žele svoj server hostaju server.. ne sa svog računala, pa je opet stvar novca-plaćanja ili moraš imati adekvatnu opremu i znanje kako to bez treće strane napraviti.

-neki ddns za vanjski-ip, otvoreni port na modemu, računalo koje će biti server zasebno ili gaming pc.. su izloženi napadima-rizik no to je recimo jednostavniji dio, generički-jednak za sve mreže-računala kao pravilo. Za svaku app-igru-server su dodatna pravila slična-različita i npr konfiguracija porta recimo 27000 može biti za jednu igru, durga može na npr 27001, možeš više paralelnih servera a možeš koristiti samo jedan port pa izmijeniti config igre da koristi taj port, ne defaultni (time olakšaš definiranje ruta u routeru, tj ako je jedan port-jedan ip.. to je lakše nego desetke portova za različite igre, ali tad ne pališ sve igre istovremeno što ni ne možeš na jednom računalu..).

 

-problem su info-upute za svaku igru.. pa npr možeš probati s minecraftom i kad to složiš, tad znaš kako može-mora raditi i druga igra odnosno znaš što sve trebaš podesiti dok za ostale igre mogu biti problem upute a dovoljno da je jedan podatak pogrešan, npr traženi portovi (ne jedan) i imaš problem .. + igre imaju zaštitu, original-pirat/crack a tad ovisiš o konkretnoj verziji cracka koji može biti za singlepaly, za lan, itd.. i istu verziju moraju imati svi igrači da bi radilo. Proizvođači ili servisi kao steam ne žele da gamer sam ima mrežu.. nego žele korištenje svojih hosting servisa, naplatu i zato nije problem sama mreža-postavke nego konkretna app i zato nema pravila jer su u pitanju zaštite tj suprotan interes proizvođača-biznisa. Da nema tog interesa sama igra može interno jednostavno nuditi sve potrebno na jedan klik.. npr ark-beta i sl. no problem je tad što ne znaš ništa, tj to što radi jedna igra ne možeš iskoristiti za drugu a same postavke tad ne znaš. Npr CoD-WoW(5) ima lan, ali problem je zombi-mod, patch-multi.. i problem je da proradi multi-lan, zbog zaštite ne zbog mreže, routera, firewala nego zato jer nemaš sve potrebne podatke dok internet ima tisuće odgovora ali ih je pola pogrešno pa je efektivno beskorisno.

 

-mreža je u osnovi 'jedostavna'.. tj ako nešto radi u LANu, tad može i online-internet-WAN... a samo trebaš podesiti router, otvoriti portove tj napraviti rute-pravila kud koji port-ip ide, kao skretnica za vlak na pruzi po kojoj vlak ide u jednom smjeru i vraća se istim putem nazad (za razliku od npr streama kad je jednosmjerno). Sve ostalo je recimo zaštita, što same igre-app što antivirus-sigurnost, no najviše interes biznisa da korisnik to nema olakšano nego da ovisi o plaćanju usluge-servisa kao steam .. i zato ne nalaziš proizvođačeve upute kako se konfigurira mreža dok internet moraš prekopati dok nađeš iskoristiv info, ostalo su dezinformacije, poluinformacije.. tj ne radi ako nije 100% a sama winver već ima utjecaja jer se stvari mijenjaju i ono što je 'do jučer radilo' možda u novom win ne radi dok ne omogućiš npr firewall.. (defaultno sve blokira).

-kad podesiš jednu igru, tad znaš kako se to radi, što je potrebno i tad 'samo' pronađeš nešto specifično za onu igru koja te zanima, npr par portova i tad googalnje ima smisla tj tražiš konkretan podatak.. ovako je uzaludno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
offline
Re: Port forward

hamachi je smece plus jos se treba regat for free za do 5 membera... Radmin VPN je free solucija bez reganja a radi 10 x bolje od njega. ako ne upali nikakvo port forwardanje onda se možete u njega nabacit. neki vipovi routeri (ili općenito neki routeri - kod svih operatera smo znali naići na problem) ne dozvoljavaju port forward, bilo da su 4g ili ne pa je onda solucija za poslovne korisnike tražiti fiksnu javnu ip adresu koja se ne mijenja za podešavanje udaljenog pristupa poslovnim korisnicima koji imaju softver za unos primki i ispise prometa sa kasa. Doma sam također pokušavao propustiti portove na vipovom routeru technicolor samo da mi u warzoneu ne stoji dolje poruka strict nat, iako nisam imao problema sa joinanjem u party sa prijateljima, čisto da maknem crveno s ekrana :D i nije mi htjelo proći ni po jednom, stalno strict nat. pokušao propustiti poslovni port i prošlo odmah, znači nešto daje a nešto ne da.

12 godina
offline
Port forward

Za igranje sam prije znao koristit gameranger ali on nema veze sa port forwardingom koliko se sjecam.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: Port forward
ivic55 kaže...

Pozdrav, da oživim temu.

Zvao sam A1 da otvore portove i jesu. Pokušavam i ručno otvorit ne ide pa ne ide.

Pokušavam hamachi osposobit i ne možemo se pingat nikako. 

Otvori postavke od routera i pogledaj vanjsku IP adresu. Nakon toga otvori ovu stranicu i usporedi IP: https://www.whatismyip.com

 

Ako se ne poklapaju, onda si na CGN-u i moraš tražiti da ti isključe CGN.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
14 godina
offline
Port forward

Hvala svima na odgovorima. Da radi se o Cod 5 coop lan da se vratimo u djetinjstvo malo. Prije je funkcioniralo prek HT i Tele2 pokućni. Sad na A1 sa Ubee tw625 kak se zove već ne ide nikako.

Forwardao sam portove nekad prije držao i multiplayer servere na xfireu.

Tražio sam od A1 da iskljuce te sve moguće zaštite. Jedino nisam pogledao da li ovaj ruter ima svoj firewall.

 

P.s. smeće opreme i providera.

 

Edit: Ne mogu se pingat ni skim na Radminu i Hamachiu. Garena i tunngle su bilo zakon za te stvari.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.11.2020 18:32 (ivic55).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Port forward
ivic55 kaže...

.. Da radi se o Cod 5 coop lan ..

 -uzaludno.. tj ako nađeš verziju-kombinaciju koja radi, javi-updateaj.. :)

-zanimljiv je zombie mod, radi s verzijom 1.1 dok za kasnije nije sigurno kako radi lan multiplayer patch (do 1.7).. tj nije problem sam multiplay-lan nego kad radi nema zobmija, kad ima, ne radi multi.. dok obične karte nisu zanimljive tj baš je coop stvar za zombimod na par računala u lanu.

-kad se to riješi, preko interneta je manji problem.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Re: Port forward
Ne radi mi port farwarding na B535-333 od A1. Tražio sam da ugase CGNAT i jesu ali i dalje ne radi. Ugasio sam i firewall na routeru. Ideje?
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Port forward

-gašenje fw-a je najgore (neću reći najgluplje..) što možeš, + ne pomaže pa du-d-math..

-koristiš mobilnu mrežu.. drugačija pravila, vidiš 'krivu' vanjsku adresu wan-ip.. provjeri i usporedi s portčeker alatima online, ... i neovisno što ti kažu i dalje si iza cgnata :) pa ponovi zahtijev ili si nešto treće preskočio-previdio dok za taj modem-router ne znam što nudi od opcija + operaterova oprema nije nešto za takve stvari (ograničenja u opcijama, kontrola koju ima operater umjesto korisnik..) .. kupiš svoj router i s njim radiš što je potrebno dok modem tad samo daje liniju, a ako nema odgovarajuće opcije prosljediš sve na port routeru recimo kao dmz (jednako kao bez firewalla no postoji routerov..) itd.

 

-konkretno moraš probavati, čačkati-čitati manual modema, portčekerima .. mobilna mreža nije fixna kao bakar-optika-coax, druga pravila, drugi serveri dok je s a1 sve to smixano pod jendim imenom tj ovisno o dostupnosit neke žice imaš neku liniju ili kad nema ničeg imaš mobilnu mrežu.

-za firme uredno otvore port i cgnat.. tj nisam siguran što rade, kako im je organizirana mreža-serveri.. čini mi se da te tad prebace na sasvim neki 'drugi server'.. no za kućne je vjerojatno manja šansa ili si naletio na pogrešnog tehničara, studenta-zamjenu i sl. .. pa samo treba ponovo tražiti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
2 godine
offline
Port forward

nekima je nakon više reseta proradilo, a nekome se dogodi najgluplja greška, port ne podese da ide preko Windows vatrozida.

Du bist eines meiner kleinen Schweinchen !
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Port forward
Zaporožac kaže...

nekima je nakon više reseta proradilo, a nekome se dogodi najgluplja greška, port ne podese da ide preko Windows vatrozida.

 -ne samo to.. kao previd ili neznanje, juzer-početnik jednostavno ne zna sve potrebne 'sitnice' za otvaranje porta npr za gaming kao cod-minecraft i sl.. recimo app-igra-server mora biti upaljen-pokrenut da bi taj port bio 'otvoren' tj kad sve otvoriš u routeru-firewallu i dalje nema kranje točke a to portčekeri prijave kao zatvoreno, mada je ekšli otvoreno ali jednako kao ugašeno, jer nema servera koji komunicira na tom portu... server mora biti aktivan tj kranja točka komunikacije-kanala-rute.

-druga sitnica, u neznanju ili površnim uputama, juzer otvori sve, isključi firewall i sl. .. to je vrlo opasno, botovi češljaju mrežu i pitanje je minuta-sati kad dođe problem + pod win je sve povezano recimo antivirus i sl. .. kraće, port treba podesiti, ne koristiti gašenje firewalla nego propustiti potreban a to svaka ili većina igara radi kod installa i prvog pokretanja tj win upozori da app traži pristup i tad se dozvoli ili zabrani.. automatika-klik-next.. naknadno se to radi ručno-pješice itd.

 

** preskočiti ..

-važno, mada su svi routeri 'isti' (kao i tv, auto, mobitel.. ono osnovno, ako znaš vozti..) no naravno da ima razlika, klasa-mogućnosti-cijena.. 'jači' ima više opcija, više rama, više mjesta za rulove-rute-pravila dok neki dozvole recimo desetak pravila jači dozvole stotinjak..

-sintaxa, mogućnosit, server-igra-ostalo u pravilu traži nekoliko portova, ne samo jedan, može zarezom nabrajanje, 1,2,3.. može raspon od-do 1-10 i sl. .. kao i upt-tcp-oboje i što koji dozvoljava pa tad neko ograničenje rama postane problem recimo ako nema oboje tad se pravilo definira za tcp i udp praktički duplo ako nije u nekom razumnom rasponu tad opet mora pojedinačno i tad to mjesto za pravila postane bitno-ograničenje.

-najvažnije kao problem je sama oprema-operatera, modem koji može biti ograničen + pod njihovom kontrolom, recimo resetira se.. ili juzer nije pravi admin i nema sve potrebno .. kad se ima svoje tad ne ovisi o ograničenjima firmwarea dok isti takav uređaj na tržištu (ne rebrendan-operaterov, drugi firmware..) možda radi odlično a čak ni openwrt ne može na svaki 'jednak' jer operater namjerno naruči od proizvođača recimo umjesot 1mb-ram 768kb i tad isti soft ne stane u rom-flash.. kod promjene operatera opet problem itd.. dok sa svojim jednostavno imaš svoju internu mrežu i spojiš bilo koju dostupnu liniju bez petljanja-razlike i sl. ..

 

-nekad su routere (pogotovo klasu firewall-vpn...) uzimale isključivo firme zbog potreba, sad sve više ima smisla-potrebe za kućne, recimo tko želi neki mesh i tad je važno da oprema ima neki novi fičer, kao 2.4-5ghz mrežu i sl.. kad se ima svoje-novo, ne ovisi se o opreteru, nije preskupo itd. početni modeli od 150kn, iznad 300kn već zadovolje 99% želja dok 1-2-više tisuća ostaje za one koji traže 'pravu' opermu recimo vpn ili loadbalancing-fallover s više linija i sl. .. a pronađe se ponekad za 500-1000kn i takvih komada..

 

-kao btw, sitnica za kućne potrebe ali važna za ugodnost korištenja mreže, interno-lan-a.. običan switch-100-fast.. ili gbe-1000 se vrlo jako osjeti na kopiranju i sl. a kad je iz više klase nešto kao smart i sl. tad može tunelirati vlanovi i optimiziranje prometa po portu-prijkjučku čime ne zaguši promet ostatka mreže pa se može paralelno recimo više kopirati dok to ne zaguši ostale uređaje-računala-mrežu.. nema neke veze s internetom no ima kad se koristi više stvari paralelno, netko gleda netflix, netko gejma, netko surfa.. tad je i to važno, kao što po autoputu s više traka promet ide lakše nego po gradskim ulicama s čepovima mada voze 'isti' auti istih brzina-motora.. nije ista cesta-mreža.

-to sve na kraju daje neku cijenu ali i mogućnosti-brzinu.. zgodno je to na vrijeme planirati, ne ići korak po korak jer tad se obično pogriješi i više puta kupuje nešto drugo.. a sve počne time da se postave odgovarajući mrežni kablovi po kući-stanu-firmi.. jer mreža je sveprisutna-potrebna. Kad se ima dobar wlan može i bežično no osnova je žica ponekad uz mesh da bi to bilo moguće preko wlana itd itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Port forward

A mislim, nije to tolika mudrost... Osim ako nisam nešto previdio ili ima još neka opcija vezna uz to. U biti se vidi na slici koju sam dodao kako to kod ovog routera izgleda. Isti port propušten je i kroz Windows firewall na računalu gdje je pokrenut OpenVPN server. Ali ne mogu se spojiti s klijentom izvana i kad gledam s open port chekerima online piše mi na svakom da mi je taj port zatvoren. Nije mi jasno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
offline
Port forward

imaš li opciju enable/ uncheck kvačica za UPnP IGD service

 

zašto nisi stavio za WAN priključak npr 45789 odn raspon od 20 tisoć do 60 tisoć ?

ne dozvoljava ti router veće brojeve od 1000-2001 ?

 

 

ma, kad dođem na posao pročitat ću manual tvoga routera, možda ima nešto slično mom Speedport Smart routeru, pa ti možda pomognemo...

 

problem je kad router nema klasične opcije na koje su ljudi naviknuti, pa sve ide lahko.

Du bist eines meiner kleinen Schweinchen !
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.8.2022 6:42 (Zaporožac).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Port forward - A1 Ubee router

Pokušavam za sina napraviti port forward na A1 Ubee router-u, jer želi upogoniti Minecraft server za svoju ekipu, ali mi ne uspijeva.

Što god napravio port ostaje zaključan.

Tražio sam od A1 da isključe CGNAT, na računalu je port "dozvoljen" u Firewall-u.

Treba li još nešto napraviti, na ruteru/računalu?

Treba li i A1 kod sebe u sustavu propustiti taj port?

 

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: Port forward
Ja na nekom novom routeru od t-coma imam samo start port i end port...Nemam kao na starom wan i lan portove...kako se na tome radi port forward?
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice