Copyright

poruka: 8
|
čitano: 4.881
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Copyright

zanima me da li postoje neki zakoni...aludiram na sljedece :

primjer : C (copyright) Pero Peric - All Rights reserved

i slicno tome...Jel za to treba nesto napraviti po zakonu, zastititi svoju recimo "ideju" ?

Recimo ja imam neku ideju koju bih volio izrealizirati i napraviti super portal...kako da ja to zastitim kao autorsko pravo? Da ne bi bilo recimo da napravim super site i da mi za par mjeseci tamo neki Mirko Mirkic iz Njemacke ukrade ideju i napravi za Njemacku takav site...Jel to spada pod kao neki "patent" pa moram ici napraviti autorsko pravo na drzavni zavod za intelektualno vlasnistvo ili sta ?

p.s. negdje sam vec napisao,poslao sam mail dziv-u ali nije ni cudno sto se ne javljaju kako nam inace rade drzavne sluzbe tu smo sada gdje jesmo

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Copyright

postoji velika razlika između tri stvari koje si ovdje spomenuo:

ideje, autorskog djela i patenta

ideja - ne može se zakonski zaštiti. npr. ja imam ideju da se napravi antigravitacijski stroj. i sad kad jednog dana to netko napravi mora meni platiti. karikiram, ali tako je najlakše shvatiti. ako imaš ideju objesi je mačku o rep.

autorsko djelo - slika, knjiga, pjesma, bilo kakvo umjetničko ili drugo autorsko djelo. samim stvaranjem istog ti si autor i osim ako dragovoljno nekome ne daš autorska prava ona su tvoja i nitko ti ih ne može uzeti.

patent - osmišljeno i projektno izrađeno djelo sa svim detaljima i opisima (shemama...) koje su potrebno. mora biti testirano (ako je takve naravi) i dokazano da radi da bi se odobrilo

ovo što si ti napisao je autorsko djelo - točnije djela. npr. dizajn, struktura, html, css, cms... e sad. je li baš sve novo, originalno i nije kopija ničega sličnog to trreba vidjeti. ali nije loše kada se napravi pohraniti u hrvatskom zavodu za intelektulano vlasništvo (ima i privatna agencija koja se time bavi u gajevoj), radi lakšeg možebitnog dokazivanja na sudu 

15 godina
neaktivan
Copyright

ok hvala sad mi je puno jasnije...samo me zanima jos jedna stvar

stranice koje imaju dole primjer : (copyright) Pero Peric All rights reserved

zanima me jel to moze bilo tko napisati ili to nesto ZNACI ? da li je to autorsko pravo i koliko se za to placa ?

btw kako se zove ta agencija u gajevoj da ih mejlam

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Copyright

može staviti tko god hoće. npr na svaku svoju fotku možeš staviti copyright by... ili na svoju stranicu ako je riječ o tvojem projektu. time se štitiš ako ti netko ukrade pa kaže da nije znao da je to tvoje. a ti samo pokažeš kako lijepo piše...

kako sam rekao prije, autorsko pravo nastaje kada i autorsko djelo. za to ne moraš platiti. plaćaš samo ako želiš dodatno se osigurati (znači pohraniti u arhivu radi lakšeg dokazivanja na sudu).

agencija se zove: hrvatska autorska agencija (privatna je bez obzira na naziv). i nalazi se u preradovićevoj a ne gajevoj (moja greška). ako znaš gdje je art-net cafe, u istoj zgradi odmah iznad.

15 godina
neaktivan
Copyright

hvala,znam di je art-net ...

pa problematicno je dosta,jer ja zelim zastititi svoju web stranicu jer smatram da je jako dobra ideja i dosta ljudi mi je to reklo (a to se ne dogada svaki dan :) i smatram da bi mogao imati nakon nekog vremena jako dobar profit stranice zato bi to zelio zastiti, ali opet smatram da je to jako skupo,a nisam bas u lovi pa je tu sad nastao problem,druga je stvar kad bi me netko sponzorirao ili investirao u mene [ali nismo u Americi i ja nisam Zuckerberg] , ali opet je problem da bi to onda svi znali i nastao bi jos jedan kaos kao sto je npr nastao vezano za Facebook - da su i drugi imali iste ideje pa se to sada vec 5 godina vrti na sudu...Zato mislim da je najbolje rjesenje da ja napravim kvalitetnu stranicu i da ju dovrsim,kad site bude gotov da ga otvorim javno i to je to - pa ako bude profita onda lijepo dodatno zastitim site i to je to...

1.Uglavnom koliko sam skuzio sto si napisao je da bilo tko moze na svoju stranicu staviti (copyright simbol) i  napisati All Rights Reserved i da je to cisto dovoljno za zastitu svoga djela ?

2.I jos ovo za kraj - da li postoji nesto slicno firmi (ako uopce to i je) - Creative Commons - koja na svojoj stranici nudi kodove za sajt koji treba skopirati (html) i onda dobijes slicicu [Some Rights Reserved] ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Copyright

Je li legalno ako ja odem na Google slike i skinem bilo koju sliku i postavim na face?

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Copyright
ethernithy kaže...

Je li legalno ako ja odem na Google slike i skinem bilo koju sliku i postavim na face?

Kad pronađeš željenu sliku, trebao bi otići na stranicu na kojoj se ta slika nalazi i vidjeti uvjete korištenja. Ukoliko stoji da su sva prava pridržana, odnosno © ili All rights reserved, tada ne smiješ koristiti sliku bez dopuštenja autora. Može stajati i da su samo neka prava pridržana, pa recimo autor dopušta upotrebu slike uz navođenje originalnog autora i izvora odakle je slika preuzeta, ali npr. zabranjuje njeno preslagivanje (npr. obrada u Photoshopu, izrezivanje, dodavanje natpisa na sliku...) ili npr. zabranjuje komercijalnu upotrebu slike.

Također nije isto ako su tvoj profil i ta slika na njemu javno dostupni, pa ih može vidjeti svatko, ili ako će je na tvome profilu moći vidjeti samo nekoliko tvojih prijatelja.

U zadnje vrijeme je postalo popularno da ljudi traže na Internetu fotografije čiji su autori i od neovlaštenih korisnika zahtjevaju plaćanje naknade. To rade preko raznih agencija (npr. Getty Images koje u Hrvatskoj zastupa Guliver images). Ako ukucaš u Google "getty images Hrvatska", dobit ćeš zanimljive rezultate.

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.12.2011 22:42 (klimama).
14 godina
neaktivan
Copyright

Pa je li mogu sa tog legalno uzimati slike?

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice