- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

Pa to je pitanje. Koje nove igre ? Od microsofta da, ali od ostalih ? Tesko. Pa vec su za RE8 rekli da su odustali od izrade te igre za stare konzole.
Ovak i onako se radi o rumorima za sada, ali ne treba podcijeniti MS, koliko god nisam ni sam fan njih, jer ne vidim nekog smisla, tko zna sto jos imaju spremo u rukavu. Ceka se srpanj.

Šef 2. smjene u Playstation tvornici, inače dvometraš, drži novi PS5 u rukama.
(colorized)
Tast i punica su uzeli kangala, gledam slike odraslih i jbt koja mrcina. Idem malo po forumima vidjet iskustva i netko je napisao da nisu oni toliko veliki koliko su Turci mali
Al nisu veliki ko PS5 !
Napokon će gameri iz Sony-evog tabora moći reći da imaju većeg...
Japanac pa dvometraš. Tu nešto ne štima. Ali da, konzola će biti ogromna.
Japanac pa dvometraš. Tu nešto ne štima. Ali da, konzola će biti ogromna.
Bar bu puno igri stalo u nju...
Nego, igrajući The Last of Us 2 došao sam do zaključka da bi za PS5 idealan "sweet spot" trebalo biti 1440p i 60 fpsa u AAA igrama. Igrao sam neke igre u 4k i osobno ne vidim neku veliku razliku između 1440p i 4k u gamingu. Pogotovo ako to izgleda toliko dobro grafički kao TLoU 2, a PS5 će to tjerati bez problema. Nebi imao ništa protiv toga da sve igre izgledaju kao ova igra na PS5 i da rade u 60 fpsa. To nebi trebala biti nemoguća misija.

Nego, igrajući The Last of Us 2 došao sam do zaključka da bi za PS5 idealan "sweet spot" trebalo biti 1440p i 60 fpsa u AAA igrama. Igrao sam neke igre u 4k i osobno ne vidim neku veliku razliku između 1440p i 4k u gamingu. Pogotovo ako to izgleda toliko dobro grafički kao TLoU 2, a PS5 će to tjerati bez problema. Nebi imao ništa protiv toga da sve igre izgledaju kao ova igra na PS5 i da rade u 60 fpsa. To nebi trebala biti nemoguća misija.
Vidi se razlika itekako, u detaljima u daljini. Ali za to moraš igrati na velikom ekranu koji je blizu tebi. Dok sam imao 43'' TV kao monitor to se vidjelo stvarno dobro u svim igrama. RDR2 u 4k i na 43'' ekranu ispred tebe je divota. Vidiš čuda u daljini.
Ali je nedostatak toga taj da ti to sve previše blješti u oči. Pogotovo u HDRu.
Zato sam prešao na 1440p g-sync monitor i slažem se, 1440p je sasvim dovoljno za super grafiku na normalnom omjeru veličine i udaljenosti ekrana.
Svakako bih preferirao 60 FPS od rezolucije sve dok hardver ne postane moćan da tjera i 4k u 60 FPSa.
Iako, sad mi je već i 60 FPSa seljački sporo :-)
Mislim da tu nece bit promjene. Kak je prije bilo tak ce i dalje. Igre koje su prije bile 30fps-a bit ce i dalje tj. furat ce cim jacu grafiku i kolicinu stvari na ekranu. To mozemo vidjet u novom ratchetu koji u odnosu na PS4 verziju ne samo da je graficki bolji nego i puno bogatiji.
Iskreno meni na PS4 kod ratcheta nije smetalo 30fps-a, no nebi se zalio da je bilo 60 :)
Super mi je kak ce Demon's Souls remake imat 2 moda (valjda 1440p60 i 4k30). To bi sve igre trebale imat
Vidio je netko nekakva nagađanja koliko bi mogla biti konzola, u stvarnim mjerama?
Inače je internet pun CSI stručnjaka, a do sad nisam naletio na nikakve mjere
60 fps bi trebao biti apsolutno obavezan kod svake igre, pogotovo ako ima dosta akcijskih scena.. bas sam kupio metro exodus na ps4 i ni neda mi se bas ni igrati kad je samo 30 fps, bas tromo i neresponzivno sve

60 fps bi trebao biti apsolutno obavezan kod svake igre, pogotovo ako ima dosta akcijskih scena.. bas sam kupio metro exodus na ps4 i ni neda mi se bas ni igrati kad je samo 30 fps, bas tromo i neresponzivno sve
Pitanje dal je zapravo 30fps-a i kakav je framepacing
"rock solid" 30fps-a igra nemaju takvih problema ko recimo ovaj novi the last od us

Vidio je netko nekakva nagađanja koliko bi mogla biti konzola, u stvarnim mjerama?
Pa imas gore sliku japanca od 170cm pa racunaj.
Pa imas gore sliku japanca od 170cm pa racunaj.
Ako mi dokažeš da ima točno 170cm, onda hoću :)

Kak to misliš dal je opče 30 fps i šta je to frame pacing ak možeš pojasniti prvi put to čujem🤔
Kak to misliš dal je opče 30 fps i šta je to frame pacing ak možeš pojasniti prvi put to čujem🤔
FPS je prosječna vrijednost broja renderiranih sličica u sekundi.
Frame time je vrijeme potrebno da se jedna sličica renderira. Za prosječnih 60 FPSa to je prosječno 16.66ms, za 30 FPSa to je 33.33ms. Prosječno vrijeme.
Međutim neke scene se (ovisno i hrpi događaja u pipelineu) realno renderiraju kraće, a neke dulje. Ako su ta vremena renderiranja veća onda ovisno o postavkama i sinhronizaciji između grafičke i displaya možeš dobiti discardanje frameova ili prikazivanje jednog framea kroz dva intervala i sl.
Ukratko, frameovi stalno love neki kontinuirani timeline => frame pacing.
To je sve full pojednostavljeno jer tu ima hrpa priče i oko hardvera, multicoreovi, multi-gpu, bufferi, driveri itd.
No, frame pacing problemi će više utjecati na micro stutter nego na osjećaj tromosti u igri, osim naravno ako se događaju cijelo vrijeme zbog lošeg enginea.
A uz sve to 30 FPSa je tromo za nekog tko je navikao na više, i to je cijela priča.

Pa je samo ljudi znaju srat po 30fps-a jer su igrali neku lose optimiziranu igru.
Kao sto sam reko Ratchet evo jos i Driveclub igraju se bez problema na 30fps-a.
Metro Exodus je trom i na pc-u bez obzira na fps, a di nece bit na PS4 gdje fps pada cak ispod 23 fps-a.
COD je 60fps-a i tak ce bit i na PS5. Tu 30fps-a jednostavno ne prolazi.
Pa neće valjda biti šira od 43 cm koliko su mi i ostale hi-fi komponente u ormariću. Kamo ću ju metnutii?
ja sam isto za 60 fps pod cijenu rezolucije. samo znamo da se to neće dogoditi jer raji bolje zvuči 4K nego 60FpS i to je to. jebiga to da će ove konzole postići 60 fps u 4k čisto sumnjam. ALi kad bi svaka igra imala ovaj izbor 1440p/60 FPs ili 4K/30 Fps e to bi bio posao
Vidi se razlika itekako, u detaljima u daljini. Ali za to moraš igrati na velikom ekranu koji je blizu tebi. Dok sam imao 43'' TV kao monitor to se vidjelo stvarno dobro u svim igrama. RDR2 u 4k i na 43'' ekranu ispred tebe je divota. Vidiš čuda u daljini.
Ali je nedostatak toga taj da ti to sve previše blješti u oči. Pogotovo u HDRu.
Zato sam prešao na 1440p g-sync monitor i slažem se, 1440p je sasvim dovoljno za super grafiku na normalnom omjeru veličine i udaljenosti ekrana.
Svakako bih preferirao 60 FPS od rezolucije sve dok hardver ne postane moćan da tjera i 4k u 60 FPSa.
Iako, sad mi je već i 60 FPSa seljački sporo :-)
Digital Foundry je nedavno izbacio video gdje su poredili 1440p sa checkerboarding i nativno 4K.
Pa neće valjda biti šira od 43 cm koliko su mi i ostale hi-fi komponente u ormariću. Kamo ću ju metnutii?
Rekoh ja da će u cijenu konzole trebati ukalkulirati i novi namještaj.