Evo tutorial za teksturiranje...
Ovako sve če biti jasno u tutorialu ja ču samo napomenuti da se trebate tu više potruditi nego ja, npr kada sam pomicao teksturu, samo sam na brzaka od oka napravio kako bi tutorial bilo lakše za shvatiti.
Ovako kada sam kod padajuče liste odabrao metal to se zove Shader, on definira material prema njegovim potrebama, npr čaval je bio metalni pa sam odabrao ''Metal'' shader kako bi pri rendanju dobio bolji i realniji izgled, no za to vam ipak treba malo više motanja oko rendera (osvjetljenje, sami mental ray, GI, ima puno segmenata, za sada svakako nisam upotrjebio svu moč Shadera),shader definira material na osnovi svijetlosti
Sada ču vam objasniti Mental Ray Shadere ;)
Anisitropic Shader
- Sa ovim Shaderom se najčešče simuliraju staklene površine
Metal Shader
- Ovim se simuliraju Metalne površine određivanjem Specular Color Komponente
Oren-Nayar-Blinn Shader
- Ovaj shader kreira material sa tamnijom obradom, i suptilnijem osvjetljenju, primjenjujemo ga na oblike poput tkanine, kože
Strauss Shader
- Ovaj Shader koristi drugačiju metodu kako bi se dobio izgled metala, pošto ima samo 4 parametra možda če vam biti lakše.
Blinn
- Koristi ze za sve materiale tipa standard, dobar Shader koji daje Spekularna osvjetljenja-
Multy-Layer Shader
- Ovaj se shader koristi kada se slojevi osvjetljenja presjecaju, i onda se 2 shadera mješaju. Vrlo je koristan kada imate složene površine.
Phong Shader
- Vrlo sličan Blinn Shaderu, pomoču njega najčešče naglašujete boje zbog drugačijega tipa osvjetljenja (nije toliko meko kao Blinn)
Translucent Shader
- Ovo shader koji omogučava prolazak svijetlosti kroz njega, korisno kada želite kreirati polutransparentni material, kao što je zamrznuto staklo
Ovako budem još toga dodao stoga nebi vam preporučio da odma krenete na tutorial
Oj, super je...Samo, zašto nisi napravio UV neg si se tu zezo sa povečavanjem i smanjivanjem textura i ne izgleda baš neš posebno, bez pravilno raspoređenog UV-a.
Jer ako žele naučit texturirat MORAJU znat UV, jer im ova metoda neće pomoć za neke kompleksnije objekte.