Pozdrav,početnik sam i ovo ljeto mi 3D modelirao pretežito građevine,pa me zanima možete li mi preporučiti neke programe za to?
I ako vam ne bi bio problem zamolio bih vas da ih odma podijelite na free i koje moram kupiti
Pozdrav,početnik sam i ovo ljeto mi 3D modelirao pretežito građevine,pa me zanima možete li mi preporučiti neke programe za to?
I ako vam ne bi bio problem zamolio bih vas da ih odma podijelite na free i koje moram kupiti
Pogledaj ovo
http://www.hongkiat.com/blog/25-free-3d-modelling-applications-you-should-not-miss/
Evo:
Blender-besplatan
Wings3D-besplatan
3dsmax-3500$
Maya-3500$
C4D-1000$
U kojem to svemiru Cinema košta $1k?
Od komercijalnih inačica ja bih izdvojio par programa:
ArchiCAD - odličan program za parametarsko 3D modeliranje u arhitekturi, velika prednost je što ga koristi jako puno iole ozbiljnijih i uspješnijih arhitektonskih ureda diljem Hrvatske (znači velika kompatibilnost formata među pojedinim arhitektonskim uredima...) i ima čak i jako dobro i realistično riješeno renderiranje... Ekipa iz Graphisoft-a (softverska tvrtka koja ga izrađuje) je uz ostatak Europe prepoznala i naše tržište i čak su ga preveli na Hr i prilagodili i našim standardima projektiranja - skidam kapu, tako se to radi ako misliš preuzet dominaciju na tržištu parametarskog 3D modeliranja namjenjenog arhitektima...
Autodesk Revit Architecture - isto odlično riješenje za parametarsko 3D modeliranje, vrlo brzo i intuitivno projektiranje i fotorealistični renderi zahvaljujući integriranom Mental Ray Rendering Engine-u, masa predefiniranih arhitektonskih elemenata koje samo treba slagati i prilagođavati projektu. Ovaj program je trebao biti glavna konkurencija ArchiCAD-u u Hrvatskoj ali se tvrdoglavi i samodopadni ameri nisu potrudili malo više pažnje pridodati europskim i hrvatskim standardima projektiranja pa to treba malo customizirati i zato ga ne koristi skoro pa nitko u HR, pogotovo kad postoji spomenuti ArchiCAD...
AutoCAD Architecture - isto odlično riješenje, pogotovo za one koji su navikli raditi u poznatom AutoCAD sučelju + dodatni alati specijalizirani za arhitekturu + odličan rendering engine
Velika mana navedenih programa je što su za hrvatistan pojmove brutalno skupi - oko 27.000 kn na više po licenci za jedno računalo...
Nešto malo jeftinije riješenje je Autodesk 3DS Max design - sličan 3DS Max-u ali je malo više prilagođen arhitektima, no nije ni on baš jeftin (oko 20.000 kn po licenci za jedno računalo...)...
Kao pocetniku koji vjerovatno nece profitirati tim modeliranjem potpuno besmisleno ti je placati neke licence. Definitivno najbolja opcija ti je:
SKETCHUP - jednostavan i vrlo mocan besplatni (ima i PRO verzija) program za modeliranje svega i svacega.
Evo mala GALERIJA.
U kojem to svemiru Cinema košta $1k?
U ovom,
CINEMA 4D Prime R13 (Mac/Windows)Ne može se sa Prime verzijom radit arhitektura zato što ne podržava GI i još puno drugih stvari.