Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 5.622
|
čitano: 1.063.574
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Re: Rasprava o grafičkim karticama
Point-X kaže...

Slažem se sa tobom u svemu. Čudna sam ti ja biljka po pitanjima performasi i vizuala u igrama.

Što kažete između 5080 i 4090? Što bi ste izabrali?

Jeftiniju i 2K monitor. 

合氣道
12 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Tu 5000 seriju treba bojkotirati kao Konzum 

Ne znas sta je vece pišanje po ovcama, generacijski (ne)pomak ili cijene.

4 0 hvala 0
15 godina

5000 serija.......

osim ako su punpare i uzmu 5090...... jbg najjače što ima, pare nisu problem......

ostale iz serije su lakmus papir za idiota..... 

s obzirom u kakvom društvu živimo.... ići će ko alva......

nabijen vas.............
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Zaporožac kaže...

Jeftiniju i 2K monitor. 

Mada čak i taj 4k nije uopće problem kako se smatra, pa kartice od 200e već mogu poslužiti misleći na 3060ti pa na dalje//toliko sam dao za msi gaming trio model tu na forumu prije cca 8mj.// da ne spominjem 2080ti, Rx 3070ti, rtx 3080, rx 7800XT i sl. koje su sve kartice do 400e a rade fantastično i potpuno su funkcionalne i na 4k uz malo znanja o postavkama unutar igara, ako već govorimo o karticama namjenjenim igranju.

Razmazili smo se previše i valjda imamo viška para kada se razmišlja o karticama tipa 5XXX i sl. cijela tema se bzze vrti u krug i tambura jedno te isto....ko ima i želi neka kupi, no može se bez njih svakako, ima alternative koliko vam srce poželi.....vi se baš namjerili na najlijepšu, mora i ove ružnije netko da J***

13 godina

DLSS 4 Multi Frame Generation vs Lossless Scaling 3 | RTX 5080 Performance Test!

Ne mislim reklamirati 50XX seriju nego da se vidi kako LSFG 3.0 dobro radi!

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.2.2025 13:50 (Streetpunk).

2 0 hvala 2
17 godina
Zvuči kao bajka, ali mislim da bi trebalo da bude normalno da može da se kupi grafička kartica trenutne generacije. Ne obavezno flagship, ali da postoji neka razumna opcija, a ne da, kada pričamo o razumnim opcijama završimo na polovnim primercima 5 godina starog low/mid-range modela (pomenuo si 3060 Ti).

Do pre neku godinu je bilo normalno da nova generacija ima kompletan raspon od low do high enda, da se pred izlazak nove generacije trenutna stavi na maksimalna sniženja, te da nove kartice "sedaju" na cenovne pozicije koje su na lansiranju zauzimale kartice prethodne serije. Umesto toga, Jensen je normalizovao da nema sniženja stare serije, nego da nova izlazi sa cenama koje su uvećane u odnosu na prethodnu proporcionalno povećanju performansi.

To je totalno besmisleno i PC hardware nikad nije tako funkcionisao (uporedi bilo CPU bilo GPU od pre 20 godina sa današnjim i pokušaj da izračunaš koliko bi tom logikom današnje komponente trebalo da koštaju).
WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina

ah......

sjećam se kad je kolega na kladionici dobio 7000kn i odlučio sastaviti pc.....

stavili smo mu sve najjače i egzotične komponente na tržištu i još je ostalo para za bezveze natrpavat diskova.......

sad je nebo granica...... i svakom generacijom je nebo sve više........

a čari sklapanja klokanja i optimiziranja su prošlost....  danas kupiš sve factory oc + rgb, pa gledaš u dugine boje........ telećim pogledom..........

nabijen vas.............
Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina

Bas zanimljiv post!

Ajde napisi specke ako se sjecas kako je bilo i kada tocno.

Lp

scion of the storm
9 godina

pa ustvari, kad bolje razmislis, vidis da je sve normalno.

mozes nabaviti koju god karticu zelis, od apsolutnog low enda, samo da daje sliku, pa do egzotike za sitnih 50.000e po komadu.

jedino mozda bas nisu sve dostupne isti tren u lokalnoj prodavaonici informatike, ali, nema toga sto para ne moze nabaviti.

to sto mi ne mozemo kupiti ono sto bi zeljeli po cijeni koju bi zeljeli je jedini problem.

nvidia moze s cijenom sto hoce, tu nitko nema utjecaja. trgovci su ograniceni na relaciji lager-nabavna cijena.

znaci ako xy trgovina ima na lageru kartice prosle generacije, postoji granica do koje oni mogu spustiti cijenu, ta granica je tocno onoliko kolika im je bila marza - razlika nabavne i prodajne cijene. spustati prodajnu cijenu ispod nabavne, osim sto nema smisla, nije niti dozvoljeno.

dakle, sto napraviti, osim umjetno "stvoriti" razliku napuhavanjem cijene nove generacije, barem toliko dok se stara zaliha ne proda. sve do momenta kad imas apsurdnu situaciju koja je u jednom momentu vladala u vecini shopova gdje gledam cijene - 3060 i 4060 su kostale identicno.

cak i dan danas imas apsurdnu situaciju da te kartice kostaju identicno, ovisi o modelu.

naravno, visi segment i high end ne pati od tog problema, jer opet kod nas, kod vecine trgovaca nema puno takvih kartica na lageru, kao sto navuku neke mid i low class kartice. ali bas taj segment diktira cijenu i ne dozvoljava nize cijene high segmenta.

i gdje da sad trgovina smjesti jednu karikirano 5060? u segment do 400 eura ne moze, jer je to segment gdje jos ima (hrpu) neprodanih 3060 i 4060. u segment 500 e ne moze, opet si pravi problem sa starim karticama, za tu razliku svako ce uzeti novi model. 

ali, moze u segment 700e, s time da ne spusta cijenu 4070 i slicnih modela, pa nek si svako bira, za slicne novce jaca kartica ili nova generacija. kad tome dodas da amd cjenovno cepi svaku mogucu rupu, dobijes doslovno 20e korake u razlici cijene medju karticama opcenito....

karikirana filozofija, ali realan problem nasih trgovina....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.2.2025 15:04 (Damir22).
Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
Streetpunk kaže...

DLSS 4 Multi Frame Generation vs Lossless Scaling 3 | RTX 5080 Performance Test!

Je jucer smo bas malo španali s 1080ti i Lsfg3.0, frendu je ok meni je to katastrofa, lag na "tastaturi" je ogroman i to na samo 2x, probali smo Poeii koji je s neigrivog nivoa dosao na 100+ fpsa! Vizualno 10/10.

Intel i5 14600Kf@6.0Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 4x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.2.2025 15:07 (Boris grozni).
17 godina
U nekom momentu je Intel bio spustio C2Q6600 na ~250€, sećam se da je bilo finih P35 ploča za ~90€, RAM i diskovi su bili nešto smešno jeftini, tako da se bez grafe složi vrh komp za do 600. U to vreme je AMD imao 3870 za nekih 250€ (ako ne i manje!), koji nije bio baš jednako brz kao GTX 8800 Ultra, ali je bio blizu, i brži nego GTS 8800 (tako da je NV morala izdati 8800 GT, čime je GTS potpuno ubijen, a i GTX je bio solidno obesmišljen i bukvalno su čak i svi online testovi gledali 3870 VS 8800 GT).

Tako da da, moglo je, srećna vremena (osim što sam tad bio siromašni student, ali smo drugar i ja za njega složili sa CPU strane solidno high end komp za 600€, zato se i sećam onih detalja koje sam napisao).
WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.2.2025 4:11 (Ivan(4)).
9 godina

pa cuj, i danas slozis jako dobru stvar za 600e bez graficke.... 

ako ne ides u ekstreme kakve vidjamo s kucistima od 500e, taichi mama isus fancy plocama,.suludim aio i slicno....

memorije i diskovi su i danas jeftini, ploca do 100e ima napretek, a posteni cpu je tocno u tom rangu oko 250e.....

jedino sto se promjenilo od vremena na koje se referiras je nasa percepcija po kojoj je q6600 s nekom p35 plocom, 8-16gb rama i hdd-om od 1 tb bila zvijer, dok danas na neki r7 5800xt, ili i5 14400, ili slican sa normalnom plocom, 16-32gb rama i ssd od 1 tb postaje prakticki rang kalkulatora ili malo bolje pisace masine.

graficke su drasticno poskupile, i isti rang novaca koji ti je nekad mogao nabaviti 8800gt danas kupi neki tanki entry model u mid range segmentu..... to stoji.

sve ostalo, uvijek je to bilo tu negdje rang 600e.

druga strana price, tih godina, 600e u kn protuvrijednosti je bio nemjerljivo veci iznos nego sto je danas vrijednost istih tih 600e......

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Boris grozni kaže...
Streetpunk kaže...

Je jucer smo bas malo španali s 1080ti i Lsfg3.0, frendu je ok meni je to katastrofa, lag na "tastaturi" je ogroman i to na samo 2x, probali smo Poeii koji je s neigrivog nivoa dosao na 100+ fpsa! Vizualno 10/10.

Hm... e sada pazi ja sam isto na pocetku imao problema dok nisam poriktao kako treba... 1 je kljucna stvar koristi ga iskljucivo ako ti mozes imati minimalni fps 60 i vidjet ces bit ce dobro, druge stvari koje treba pripaziti da ne koristis nikakav dlss ili fsr vec cisti native + ls 3.0.

dodatno probaj tako da lockas frejmove npr ako ti je min 60 fps lockaj na 60 i kada pokrenes x2 imat ces 120 frejmova...

ja sam ga koristio u Last Epoch da imam 240 frejma konstatno dakle na x3 i sve je bilo savrseno, odigrao sam tako preko 20h gameplaya

Cak odlicno radi i u Cyberpunku kada ukljucim HDR

Bnet: mNik987#2148
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.2.2025 8:54 (toxic).
12 godina
Damir22 kaže...

how yes no

nekad je top gejming procesor poput i7 koštao 300usd msrp, sad top gejming procesor košta duplo više

matične također da ne spominjemo, više nego duplo su skuplje, jedino za ram možeš reći da je ostao isti

9 godina

yes yes no....

sto znaci "top gejming maticna ploca"?

sto znaci "top gejming procesor?"

sto znaci "preporucena maloprodajna cijena?"

gdje smo mi u svemu tome?

naravno da ti 600e nece kupiti apsolutni tehnoloski maksimum koji postoji, referirao sam se na "q6600 za 250e" u kontekstu "nekad bilo, nikad vise". taj cpu nikad ni nije bio apsolutni tehnoloski maksimum, tako da su mi ovakve misli pomalo smijesne....

od kada to neki ryzen 5 ili 7, ili 13600,14600 (lupam) nisu "top gejming procesori"?

ili neka ploca lisena 4kg aluninijskih heatsinkova, 3 dispjela, 48 argb konektora, 16 tipki i kombinacija ledica nije dovoljno dobra za gejming?

ponavljam, reci da je to vrh tehniloske ponude, najbolje sto postoji i slicno je kretenizam. ali misliti da su to kalkulatori neprikladni za gejming je takodjer vrlo blizu.

pretjerujete, ljudi, konzumerizam na max, manje gledati jubito a vise igrati......

edit - mspr? kakve su vam to americke jubito fore, kad ste ikada ista u hrv kupili po mspr? jesmo mi u ujedinjenim drzavama amerike ili u europi, sto nama znaci mspr kad deru poreze, deru carine, deru jarce, kozlice i ovcice.... 

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.2.2025 11:41 (Damir22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
picajzla0707 kaže...
Damir22 kaže...

how yes no

nekad je top gejming procesor poput i7 koštao 300usd msrp, sad top gejming procesor košta duplo više

matične također da ne spominjemo, više nego duplo su skuplje, jedino za ram možeš reći da je ostao isti

da ali danas se i7 pretvorio u i3 po starim standardima ako je po broju jezgri, danas i9 ima 32 threda, 600€ za tak cpu je po meni najnormalnija cijena.
Tako je prica i s Rtx 4090/5090 pokrenite novi Delta force Black Hawk na 4k+ extreme igra izgleda 10x bolje od filmaprijatelju plati vizuale :)

Intel i5 14600Kf@6.0Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 4x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.2.2025 11:48 (Boris grozni).
9 godina

vidis, meni nije,osobno, 200-250 e za cpu je max koji ja platim, i nikad nisam osjetio da mi "fali".

ako placam cijelu konfiguraciju 600e onda svakkao ne igram na 5090, 18k i slicno.....

a to, gdje je danas neki cpu u odnosu na neki drugi koji je isto kostao prije 20 godina....ili 10.... ili 5.... kako rekoh, los uticaj yubitoa na neciji zivotni put :)

salim se malo, svi bi mi najbolje, ali reala je da cpu ne mora kostati 600e, graficka 3000e i maticna 500e da bi se covjek naigrao posteno....barem.meni to ne treba

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.2.2025 11:55 (Damir22).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
forumaš kaže...

E da je samo to, zapaljenja, zavaravajuče predstavljanje, niže specke od referentnih, nikakav napredak uz extremne cijene. Koliki trebaš biti moron ima li mjere da kupiš rtx50 seriju.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.2.2025 12:10 (dery).
15 godina
dery kaže...
forumaš kaže...

E da je samo to, zapaljenja, zavaravajuče predstavljanje, niže specke od referentnih, nikakav napredak uz extremne cijene. Koliki trebaš biti moron ima li mjere da kupiš rtx50 seriju.

I još ti ukinu PhysX pa ti igre padnu na 20 fpsa.

13 godina
dery kaže...
forumaš kaže...

Ehehehe, Bloodravenov famozni buraz

"Prodano,

kolegi s foruma.

Hvala

Lp"

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
16 godina
forumaš kaže...
dery kaže...
forumaš kaže...

I još ti ukinu PhysX pa ti igre padnu na 20 fpsa.

Ma ne radi jer nema fizike pada na 7fps zapravo kao da je isključen gpu.

16 godina
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

0.5 % tako nešto. 

Kakve sam ja kurčeve sreće da je kupim dobio bi baš tu.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ja sam kceri upravo uzeo novu RTX 4060 umjesto stare rx 570 4gb...

Mali ima 3060ti, jedino sam ja na AMD-u :):)

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

jeli na rx 570 Tata 

17 godina
Wiz3m4n kaže...

jeli na rx 570 Tata 

na 7900xt sam trenutno, nadam se da cu uskoro naci dobar upgrejd

12 godina
Damir22 kaže... 

ponavljam, reci da je to vrh tehniloske ponude, najbolje sto postoji i slicno je kretenizam. ali misliti da su to kalkulatori neprikladni za gejming je takodjer vrlo blizu.

nije niti 2700k bio vrh tehnološke ponude, niti sam ja rekao tako nešto

rekao sam da su i7 bili najbolji gejming procesori i koštali su upola od današnjeg najboljeg gejming procesora

mogao si tada uzeti i daleko jeftiniji i legendarni i5 2500k za dosta manje od današnji mid range 9600x

isto tako su matične ploče od (amd-a do am4 socketa) koštale do soma kuna, našlo se i jako dobrih tomahawk za sto eura, sad je tomahawk 300 eura

definitivno nije sve isto, ne lupetaj bezveze

ne pričamo o pretjerivanju, osim onog s cijenama, ali ne, nije isto prije i danas, sve je danas otišlo najmanje duplo, osim memorije

msrp je kod nas bio ×10 i način je na koji smo pratili cijenu hardvera prije nego mu padne cijena vremenom ili poraste kao kod grafičkih zbog majnera

očito nisi baš u praćenju hardvera ni danas ni nekad

EDIT

btw. i u vrijeme davnije na koje se referiraš nisam uzeo quad, uzeo sam intel core duo 2 ili kako se već zvao

kasnije sam uzeo haswell i to ne k verziju, nego jeftiniji

sad vozim i5 11400, najjeftiniji i5 svog vremena

ali dječica su poodrasla, riješio sam nekretninska pitanja, riješio sam se i žene, plaća je veća nego ikad, pa ću se sad razbacat i vjerojatno na ljeto uzet 9800x3d

jel kozumerizam? možda, ali me boli nižepotpisani, igram više nego ikad, imam love i priuštit ću si što želim

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.2.2025 18:03 (picajzla0707).
12 godina

Jbg bio je i burek tada 6-7kn a sada je 2.5€

1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice