Procesor nema puno s rezolucijom. Ako ne hvata 144 na 4K, neće bit puno bolji na 1080, razlike su jako male, tako da za visoko osvježavanje trebamo čekati brže procesore po jednoj jezgri.
Mislim na FPS.
Ista je stvar; FPS je broj sličica u sekundi, odnosno broj osvježavanja slike u sekundi. Idealno, identičan je broju sličica u sekundi monitora, što se postiže tako da imaš 60 ili više za 60Hz monitore ili FreeSync/G-Sync koji ono što imaš od kartice usklađuje i osvježava monitor jednakim tempom. Doduše, čak i kad imaš FS/GS, poželjno je imati što veću frekvenciju zbog fluidnosti (zlatnih 60 ili više).
Procesor ima ulogu pripreme komandi za GPU, što je u pravilu bitno brže nego većina kartica može iscrtati na ekran. No, kako ljudi žele 120, 144 ili više Hz, tako im treba i više FPS-a. Možeš spustiti rezoluciju i detalje (rezolucija je često dovoljna) da GPU uhvati korak s CPU-om. DirectX 12 omogućava pripremu nekih stvari paralelno na više jezgara i zatim jedna jezgra obavlja završne poslove, ali čak i u tom slučaju, usko grlo je uvijek najmanji zajednički nazivnik, tj. najsporija jezgra pa ponekad CPU jednostavno ne može pripremiti dovoljno podataka da GPU crta brže od nekog broja pa ti je za ludu rezolucija, što čini CPU uskim grlom. Nažalost, do pojave bržih procesora, ništa od visokog osvježavanja u nekim igrama. Jedini način je imati što veći takt. Zato je viši takt tj. bolje performanse na jednoj jezgri, još uvijek najvažniji za neke igre pa će 7700K na 5GHz za mnogo igara biti bolji i od četiri Xeona s po 24 jezgre.
Jesi ti meni stvarno iša ovo objašnjavat? Pa samo o tome i pričam, pričam o razlici na 144Hz koju bi primjerice ima na FX 8320 i iz 6700K na 5 GHz. Brat mi je objasnia, neka si...