Pozdrav svima...
Kupio sam laptop prije 2 godine (Acer Aspire 5741g) koji mi primarno služi za faks, ali naravno, kad se ulovi vremena i za igranje.
Ono što me muči jest to da mi GPU odskače od ostatka konfiguracije. To je moje mišljenje. Evo potpune konfiguracije pa da sami procjenite.
Intel i5 430M (2,26 GHz, 3mb, L3 cache)
4 gb DDR3 (ram)
ATI Mobility Radeon HD 5470 (512mb)
WD Blue 500gb (5400 rpm)
Ono što me zapravo muči je, smijem li overclockati (uzimajući u obzir posljedice) i zna li netko cijene novih GPU-a za laptop. Uz ovu, na toj matičnoj dolazi i NVIDIA GeForce GT 320M koja ima 1024mb VRAM, ali nemam nikakve ideje koje cijene bi me mogle zateći...
Da se još vratim malo na "posljedice" OC-a.
Surfajući po netu, naišao sam na bezbroj razmišljanja u kojima neki ističu izričito pozitivna iskustva u kojima navode kako su temperature neprimjetno skočile, dok je učinak GPU-a vidno povećan. A s druge strane, neki govore kako je nakon OC-a temperatura poprilično povećana, a performanse čak i lošije.
Može li netko potvrditi iz prve ruke o OC-u dotičnog GPU-a.
Zahvaljujem svima unaprijed.
EDIT:
Nakon ovog pisanja probao sam OC s slijedećim postavkama:
Core clock:
Default je 750 MHz
OC je 800 MHz
Memory clock:
Default je 800 MHz
OC je 850 MHz
Voltaža je ostala ista, 1.12V
Testirao sam u Far Cry 2 i dobio povećanje od 5-10 FPS
1360 x 768
Medium postavke
30-40 FPS je bilo kretanje.
Ono najvažnije, temperature:
Normalna temperatura povećana za nekih 5°. Uz normalan rad na laptopu, ona varira od 45°-55°. Maksimalna temperatura u igri je bila do 73 °C.
Nisam primjetio nikakva trzanja ili pad performansi i osobno mislim da takva temperatura nije prestrašna. Naravno, očekujem razmišljanja drugih...