SLR do 4.000 kn

poruka: 93
|
čitano: 15.015
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: SLR do 4.000 kn
Akhenaten kaže...

btw jos jedno pitanje,,, zanima me podesavanje duljine ekspozicije, posto si ti pentax-as (jesi li?) kak se to rjesava?

pročitaj uputstva. Belji se

(trenutno sam analogni pentaxaš, moj MX ima samo M mod, duljinu ekspozicije podešavam na kotaču Namigiva)
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
16 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

Na S postavci (p,A,s,m)

Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30 f1.4, FL-50R, HLD-4 Intel Core2Duo E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI DDR2 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample (790MHz GPU, 1100MHz memorija) , Seagate 320GB i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W Windows Vista Ultimate Service Pack 1 32-bit
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Na S postavci (p,A,s,m)

khm...pentax ima P, Tv, Av, M, B na kotačiću ;)
16 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

Onda Tv

Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30 f1.4, FL-50R, HLD-4 Intel Core2Duo E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI DDR2 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample (790MHz GPU, 1100MHz memorija) , Seagate 320GB i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W Windows Vista Ultimate Service Pack 1 32-bit
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
SLR do 4.000 kn

Znate sta... Posto i ja ucim cim uvatim vremena napisat cu jedan mali tutorial - How To take pictures with DSLR i ic korak po korak...

Od vrste objektiva, senzora, sto je shutter, blenda, kakvog utjecaja ima sirina blende na sliku (dubina polja, odnos shutter-blenda olitiga ekspozicija), iso etc etc... racunajte kroz dva tjedna...

EDIT: ovi nasi kenjci (nemojte se ljutit) su to odavno trebali napravit :)))))))))

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2009 17:05 (tnakir).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

nije to neki problem, uz malo volje i vremena. imam ja i gotov "tutorial" na tu temu, što sam radila vezano uz jedan ispit, trebalo bi samo pretipkati i ubaciti primjere....

tako da - podržavam! ;)

sa druge strane, ima više pitanja o baterijama nego o blendama! znači ajmo ljudi malo interesa pokažite, ako ga imate...onako kako ste pokazali interesa za saznati koji fotić je potencijalno bolji od kojeg i tome slično.....

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2009 21:05 (draenei).
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

EDIT: ovi nasi kenjci (nemojte se ljutit) su to odavno trebali napravit :)))))))))

kupi mi slobodnog vremena, pa ću i napisati neš. Belji se

EDIT: takvi "tutorijali" se plaćaju, i zovu se "tečajevi fotografije". sorry, jako ne volim mentalitet "nek mi netko objasni, ja sam preljen za potruditi se sam". dakle, ništa od foto-osnove tutorijala od mene.
draenei kaže...

sa druge strane, ima više pitanja o baterijama nego o blendama!

ovo potpuno stoji! Šutim
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.4.2009 11:37 (elkarrde).
16 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

Baš sam ja mislio napisati jedan o objektivima vodič

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

joj ljudi dajte te tutoriale vamo!

željan sam znanja a uvijek bi rađe čito na hrvatskom tutorial!

o objektivima zvuči savršeno :)  a i " How To take pictures with DSLR"  zvuči kao nešto što bi mi baš trebalo!  Oly i tnakir samo naprijed!

i ja sam isto sad u fazi experimentiranja, postavim si na manual i fino hodam po kući i samo okidam pa brišem pa ponovo okidam, čak sam zadnjih par fotki stavio i manual fokus pa se i s tim igram jedino mi je malo bed kod toga kaj imam naočale pa mi je malo teže imat ful prislonjeno oko uz tražilo pa nekad ne vidim baš najbolje :-/

a dioptrija mi je -3 a na tražilu mogu namjestit da imam dioptriju -2.5 što je dosta dobro ali pak nemogu baš vidjet predobro one najsitnije detalje pa mi je fokus često malo "off"

budem već našo rješenje za to

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...

i ja sam isto sad u fazi experimentiranja, postavim si na manual i fino hodam po kući i samo okidam pa brišem pa ponovo okidam, čak sam zadnjih par fotki stavio i manual fokus pa se i s tim igram jedino mi je malo bed kod toga kaj imam naočale pa mi je malo teže imat ful prislonjeno oko uz tražilo pa nekad ne vidim baš najbolje :-/

a dioptrija mi je -3 a na tražilu mogu namjestit da imam dioptriju -2.5 što je dosta dobro ali pak nemogu baš vidjet predobro one najsitnije detalje pa mi je fokus često malo "off"

budem već našo rješenje za to

O-ME53 - dodatak na tražilo, uvećava sliku za faktor 1.2×. malo pomaže kod ručnog fokusiranja, al ti treba brži objektiv od kita da bi se vidla neka razlika.

nemoj se ni truditi fotkati bez naočala, niš nebuš vidio. probao ja, (-3.75) nema šanse.

btw, nemoj brisat fotke odmahna fotiću, pogledajih prvo na kompu, pa tek onda briši, na malom LCDu sve izgleda drugačije.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.4.2009 0:24 (elkarrde).
17 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

O-ME53 zvuči baš kao nešto što bi mi trebalo! joj hvala puno

0 0 hvala 0
17 godina
SLR do 4.000 kn

A i ja san corav ko sismis i neman cvike i to (nikako da oden kupit) pa je i meni manualno fokusiranje problem. Koristim ga jedino kad automatika zezne stvar, ili kad fotkam portrete (radi fokusa na ocima, ne na nosu)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

imam i ja dioptriju malo u minusu, namještanje dioptrije na fotiću mi ne olakšava baš previše a nema šanse da se priviknem na slikanje sa naočalama. zato sam se dosta mučila sa fokusiranjem, ali sad je već okej, nekako sam se izvježbala nakon nekog vremena.....

također ovisi od objektiva koliko ćeš lako izoštriti, neki su precizniji.

npr. kod nekih pri izoštravanju vrtiš skoro cijeli krug, dok neki imaju vrlo kratak hod prstena. naravno da sa ovim prvim možeš preciznije izoštriti (cvijeće, zgrade) ali ako ti treba brzo izoštravanje (koncert, ulica) onda znaju biti malo zeznuti :))

17 godina
draenei kaže...
Oly_E3 kaže...

Na S postavci (p,A,s,m)

khm...pentax ima P, Tv, Av, M, B na kotačiću ;)
 Sta im znace ta slova? Koji je to jezik? P,A,S,M bi mogao proci kao engleski (Aperture, Shutter, Manual...), al ovo na pentaxu?
Think locally, act globally...
16 godina
neaktivan

Ovo PASM je to što si rekao ali za Tv Av (tv =s, Av= A-vjerojatno aparture value) neznam i B (možda bulb)

17 godina
moderator
SLR do 4.000 kn

Evo da se malo ukljucim u vase rasprave. Pratim par tema iz ovog podforuma jer sam ljubitelj dobre fotografije i volio bih da si u buducnosti priustim jedan dslr za igranje :).

U vezi ovih pentax oznaka, evo link sa reviewa.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

P - program

Tv - time value

Av - aperture value

M - manual

B - bulb

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

U dosta sam pogodio

17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
 Sta im znace ta slova? Koji je to jezik? P,A,S,M bi mogao proci kao engleski (Aperture, Shutter, Manual...), al ovo na pentaxu?
sony, minolta, nikon, olympus, kodak, sigma i fuji imaju P, A, S, M.
canon, pentax i contax imaju P, Av, Tv, M.

(jači pentaxi imaju još i TAv i Sv)
16 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

hm, jucer sam se igral s tim bulb, i mislih da je bulb nekaj ko fish eye, ali je, kak dugo drzis tak dugo ti stoji ekspozicija (il kak se to zove otvor blende?), iskreno zacudil sam se, jako jednostvano je:D

sprobaval sam i ostale, slikal sam luster  tocnije, i na svakoj fotki ima razlike, ali jos nisam polovil za kaj sve bi to sve sluzilo,,, (osim bulb-a)

Grjesiti je ljudski ali za potpun kaos ipak treba kompjuter

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

i da, evo, vi iskusniji fotici, mi mladji bi vam bili jaaako zahvalni da napisete tak neki tutorial:D

0 0 hvala 0
17 godina
Akhenaten kaže...

hm, jucer sam se igral s tim bulb, i mislih da je bulb nekaj ko fish eye, ali je, kak dugo drzis tak dugo ti stoji ekspozicija (il kak se to zove otvor blende?), iskreno zacudil sam se, jako jednostvano je:D

sprobaval sam i ostale, slikal sam luster  tocnije, i na svakoj fotki ima razlike, ali jos nisam polovil za kaj sve bi to sve sluzilo,,, (osim bulb-a)

Bulb ti sluzi za duuuuuuuge ekspozicije (tipa ako ides slikavati munje i slicno, dakle shutter ti je non stop otvoren.
I'm going woo woo
17 godina
neaktivan

yup, bulb = kolko dugo držiš okidač, tolko dugačka je ekspozicija. recimo za to ti dobro dođe stativ.

Exposure Compensation tipka je jedna od korisnijih ([+/-], jel), kad si u non-M modu možeš podešavati +/- ekspoziciju u koracima.

rekoh, manual u ruke, pa čitaj. i nabavi si neku knjigu o fotografiji, da ti objasni osnove.

17 godina
Akhenaten kaže...

A nemas to opisano u manualu? Znam da ljudi ne citaju manuale, ali recimo Sonyijev manual ima to ukratko objasnjeno, ima i ilustracije... Nevinašce
Dakle, ovako nekako...
P - automatski namjesta blendu i expoziciju, iso (ako je na auto) po tko zna kakvim zakonima, uglavnom, kako on (fotoaparat) misli da je najbolje, slikas s tim ako neznas sta drugo
S - ti mu namjestis expoziciju, on namjesta blednu. korisno ako snimas neke brze, sportske stvari, pa ti treba vrlo kratka expozicija, npr 1/500, 1/1000.
A - ti mu namjestis blendu, on namjesta expoziciju. korisno recimo ako imas malo svjetla, pa otvoris blendu do kraja i nadas se da ce expozicija ispast dosta velika, ak ne onda dizes iso... zatim ako hoces obuhvatit objekte raznih udaljenosti u fokus, pa u tom slucaju zatvoris blendu... ili obratno, ako hoces dobit sto bolji DOF efekt, otvoris blendu
M - sve rucno, ako ti se ne svidja njegova ekspozicija, a neda ti se mrdat po EV setingu  Nevinašce
To su ti upute totalnog noba.. uglavnog iz kratke prakse, tako da ce me sigurno ovi profici tu malo iznapadat... Smijeh
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
 To su ti upute totalnog noba.. uglavnog iz kratke prakse, tako da ce me sigurno ovi profici tu malo iznapadat... Smijeh
 nope, dobro si to objasnio, nemam kaj dodati. Namigiva
17 godina
SLR do 4.000 kn

Malo pogresno, brkas ekspoziciju. Ekspozicija je kombinacija otvora blende i shuttera. Dakle odredjuje kolicinu svjetla koja ulazi na senzor (shutter odredjuje vrijeme koje ce senzor biti osvjetljen, a blenda kolicinu svjetla koja ulazi u nekom vremenskom periodu)

Dakle, kod sony.a

Auto (mali play) - sve namjesta sam, shutter, iso, blendu

P - programirano (nisam previse citao o tome, niti me zanimalo ali ono sta si gore napisao nije dobro napisano)

A - prioritet blende (aperture) - namjestis vrijednost blende, on ustima sam shutter i iso, neces radi toga dobit brzi shutter, ako su losi svjetlosni uvjeti bit ce ti ispod 100 tako da...

S - prioritet zatvaraca (shuttera) - namjestis vrijednost shuttera (npr 1/125) i on stima otvor blende i iso da bi dobio pravilnu ekspoziciju. iako nekad kad postavis nerealne vrijednosti shuttera (previsoko ili prenisko) nece moc postic pravilnu ekspoziciju da se okrenes naopako

M - manualni mod, rucno namjestanje isoa, blende i zatvaraca (shuttera)

Ima jos i portrait mode, vjerovatno automatic sa posebnim djirom za autofocus (da ne fokusira kljuku umjesto ociju)

Sunset mode, uz automatiku namjesta i white balacne da ispadnu crvenije boje (romantika i to)

Sport mode - forsira brzinu zatvaraca na male vrijednosti, naustrb otvora blende i visoke vrijednosti ISO-a, koristiti jedino pri jako dobrom osvjetljenju

i nesjecam se sto jos... nije aparat kraj mene

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

okej, lovim polagano:D

sad sam na poslu i nemam tu fotic, ali kad dojdem doma odem to sve skupa sprobavati:D

jos jedno pitanje

naidjoh na pojam ISO u postavkama, moze malo vise o tome?

sori kaj gnjavim, ali vjerujem da ce i drugima koji su pocetnici ovo pomoci:D

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Akhenaten kaže...

sori kaj gnjavim, ali vjerujem da ce i drugima koji su pocetnici ovo pomoci:D

17 godina
moderator
SLR do 4.000 kn

Buduci da sam procitao ove vase teme za kupnju dslr-a i tutorijale, isto tako i na wikipediji nesto materijala, kao i neke tutorijale u casopisima, zelio bih upitati jednu stvar koja mi je ostala nejasna (ili mi je promakla):

Ako blenda kontrolise kolicinu svjetla koja pada na senzor, zasto se govori da je objektiv brzi za npr blendu i pol?

Nadam se da cu u bliskoj buducnosti moci priustiti sebi neki dslr, jer bez prakse se sva naucena teorija brzo zaboravi.

Hvala na odgovoru/odgovorima.

0 0 hvala 0
17 godina
Akhenaten kaže...

okej, lovim polagano:D

Vise o tome si dobio, a ako hoces manje o tome, ono sto mislim da je bitno je sljedece:
ISO definira osjetljivost senzora. Sto je veci ISO broj, treba manje svijetla za sliku (sto znaci brzu ekspoziciju i ili manji otvor blende), ali imas veci sum, tj. ruzniju sliku. Dakle, ako mozes, slikas na ISO 100 jer to daje najbolju sliku, ako nemozes, slikas na koliko minimalno mozes da slika na nesto lici. Problem je naci neki pravilan omjer izmedju vremena ekspozicije u uvjetima s manjkom svjetla (dugo vrijeme ekspozicije znaci mutnu sliku jer ti se ruka trese ili ti se objekt koji slikas krece, al ako slikas na stativu nepomicni objekt onda si rjesio taj problem) i ISO vrijednosti (veci ISO, ruznija slika). Dakle, ili imas ruzniju sliku uzrokovanu preosjetljivim senzorom (velik ISO) ili imas mutniju sliku zbog duge ekspozicije. 
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice