Olympus E-P1 review

poruka: 76
|
čitano: 12.014
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Olympus E-P1 review

Nalazi se ovdje: http://www.dpreview.com/reviews/OlympusEP1/

Iznenadilo me koliko se E-P1 sa novim procesorom (True Pic V) dosta dobro nosi sa visokim ISO šumom, dosta bolje nego E-620 (a i Panasonic GH-1 se također odlično nosi sa šumom na visokim postavkama). Izgleda da 4/3" ide naprijed

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Olympus E-P1 review

istina, moram priznati, rezultati su stvarno jako jako dobri.

no, ono što me je fasciniralo, su rezultati one usporedbe - E-P1 vs. Sigma DP2. Foveon X3 je izuzetno sposoban senzor, stavljam Sigmu SD14 visoko na listu želja. :)

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
16 godina
neaktivan

I ja bi DP-1 volio (kada vidim one boje...) Cool

17 godina
neaktivan
Olympus E-P1 review

evo bas gledam da uzmem kakvu lijepu kameru i razmisljam između Sony HX-1 i E-P1,naravno izbor nije ogranicen na to....prijedlozi su dobrodosli...

Sto mi kod E-P1 smeta je sto nema bljeskalicu i visoka cijena,ali sviđa li se sto je mala da je uvijek imam sa sobom

pa eto ako imate sta predlozit....

"Ako nekoga mrzi mnogo ljudi, to mora da je dobar čovjek."

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Za E-P1 imaš FL-14 blic (dovoljno je mali za njega). I Oly daje daleko bolju kvalitetu slike od tog Sonya jer Oly ima dosta veći senzor (4/3 tip). Sada E-P1 dolazi sa 14-42 Micro fourthirds objektivom (to je 28-82mm), a Sony ima 28-560mm ekv. (inače tipično pretjerivanje). Sada kako Oly ima mogućnost izmjene optike nakon nekog vremena možeš kupiti 4/3>m4/3 adapter i kupiti neki od pravih 4/3 objektiva (recimo 70-300, a to je 140-600mm ekv.) ili vidjeti koji će se M4/3 telefoto objektivi pojaviti. Uglavnom Oly je bolji fotoaparat nego Sony, a Sony je primjer standardnog modernog UZ aparata (mali senzor, slaba kvaliteta slike, raspon objektiva od 20X)

17 godina
neaktivan

err, HX-1 i E-P1 nisu uopće ista klasa fotića.

jedno je kompakt, sa svim kaj dolazi s tim (HX-1 - neizmjenjivi objektiv, sićušan senzor, i tak to), dok je drugo pravi fotić utrpan u tijelo bez ogledala, sa svim kaj dolazi s tim (puuno veći senzor, izmjenjivi objektivi, high-end procesor slike - E-P1).

usporedba je na nivou Ferrari F430 (E-P1) vs. nabrijani Ford Focus (HX-1). ofkors da je jedan skuplji. ;)

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Za E-P1 imaš FL-14 blic (dovoljno je mali za njega). I Oly daje daleko bolju kvalitetu slike od tog Sonya jer Oly ima dosta veći senzor (4/3 tip). Sada E-P1 dolazi sa 14-42 Micro fourthirds objektivom (to je 28-82mm), a Sony ima 28-560mm ekv. (inače tipično pretjerivanje). Sada kako Oly ima mogućnost izmjene optike nakon nekog vremena možeš kupiti 4/3>m4/3 adapter i kupiti neki od pravih 4/3 objektiva (recimo 70-300, a to je 140-600mm ekv.) ili vidjeti koji će se M4/3 telefoto objektivi pojaviti. Uglavnom Oly je bolji fotoaparat nego Sony, a Sony je primjer standardnog modernog UZ aparata (mali senzor, slaba kvaliteta slike, raspon objektiva od 20X)

ok...ali tu je ona problematika

blic je povelik...

a tu je jos jedna stvar

dok uzmem body,blic i objetktiv doguro sam do $1500

Znam da nemozes stavit cijenu na kvalitetu ali...thats a bit too much

a jos nesto,ima sony vrlo dobri DSLR-ova,samo sto jedan fotoaparat nevalja nemora znacit da firma nevalja...

hvala svakako,imas li jos kakav prijedlog ?

usporedba je na nivou Ferrari F430 (E-P1) vs. nabrijani Ford Focus (HX-1). ofkors da je jedan skuplji. ;)

Sto se tice Ferrari-a,preferiram Fiorano 599 :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.7.2009 13:21 (xxtoni).
16 godina
neaktivan

Neznam ako ti se sviđa Canon G9+ konvertori (širokokutni je dovoljan). Meni je on isto favourite fotoaparat. A imaš i Sigma DP-1 (28mm objektiv) ili DP-2 (mislim 40mm objektiv). Daju bolju kvalitetu slike neog neki SLR-ovi, samo što je objekitv fiksni. Imaš i E-420, ali je E-P1 daleko bolji (bolji je  i od mog E-3, samo po šumu na visokom ISO-u)

17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Neznam ako ti se sviđa Canon G9+ konvertori (širokokutni je dovoljan). Meni je on isto favourite fotoaparat. A imaš i Sigma DP-1 (28mm objektiv) ili DP-2 (mislim 40mm objektiv). Daju bolju kvalitetu slike neog neki SLR-ovi, samo što je objekitv fiksni. Imaš i E-420, ali je E-P1 daleko bolji (bolji je  i od mog E-3, samo po šumu na visokom ISO-u)

Ma znam i ja da je dobar...samo eto poskup mi i smeta mi onaj flash,nemogu ti opisat :S

Ali dobro mislim sve ima svoju cijenu,a optika je inace skupa

Bavim se eto pomalo fotografijom imam Sony R-1 (dont flame)

i razmisljam ako ovo kupim,imam li ista od toga,mislim treba bi $1000 za body i flash

a kakvi objektiva ima ?

17 godina
neaktivan
xxtoni kaže...

a kakvi objektiva ima ?

klikni

16 godina
neaktivan

Nisam te razumio za ovo zadnje

17 godina
neaktivan
xxtoni kaže...

Onda kupiš neki SLR ili neki EVIL, nikako kompakt, sam izaberi šta ćeš. Neki kompakt bi ti bija korak unazad.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.7.2009 14:09 (Bara).
16 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Nisam te razumio za ovo zadnje

nisi jedini :/

17 godina
neaktivan
Bara kaže...
xxtoni kaže...

Onda kupiš neki SLR ili neki EVIL, nikako kompakt, sam izaberi šta ćeš. Neki kompakt bi ti bija korak unazad.

da,ali trenutno mi treba nesto sto bi nosao sa sobom...a cigla od kilu i nije bas za nosat...

Sto sam pokusao reci

Nije mi sad bas fotografija prioritet ali hocu kvalitetnu malu kameru,to trazim...

17 godina
neaktivan
xxtoni kaže...
Bara kaže...
xxtoni kaže...

da,ali trenutno mi treba nesto sto bi nosao sa sobom...a cigla od kilu i nije bas za nosat...

Sto sam pokusao reci

Nije mi sad bas fotografija prioritet ali hocu kvalitetnu malu kameru,to trazim...

Kvalitetan, a mali? Panasonic LX3.

17 godina
neaktivan
Olympus E-P1 review

hmm

sta misite da uzmem E-P1 sad...uglavnom kao kompakt i eto ponekad malo fotografije,jer ja mislim da je bolja od R1,a sviđa mi se nije velika

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

To je moja topla preporuka. Inače meni se jako sviđa novi PEN Cool

14-42 je dovoljan za "vikend" fotografa, a kasnije ga možeš nadograditi bilo čime iz E-sustava, PEN sustava ili bilo čega iz Fourthirds i Micro Fourthirds sustava, pa čak i iz OM sustava (stari Olyev sustav)

17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

To je moja topla preporuka. Inače meni se jako sviđa novi PEN Cool

14-42 je dovoljan za "vikend" fotografa, a kasnije ga možeš nadograditi bilo čime iz E-sustava, PEN sustava ili bilo čega iz Fourthirds i Micro Fourthirds sustava, pa čak i iz OM sustava (stari Olyev sustav)

Znaci da uzmem PEN i sa malo boljim objektivima mogao bi se i malo ozbiljnijim stvarima bavit ?

Ja osobno mislim da je pen bolji od R1 koje trenutno imam,sta vi mislite ?

17 godina
neaktivan
xxtoni kaže...

Znaci da uzmem PEN i sa malo boljim objektivima mogao bi se i malo ozbiljnijim stvarima bavit ?

Ja osobno mislim da je pen bolji od R1 koje trenutno imam,sta vi mislite ?

Nebi se moga se nekim naročito ozbiljnim stvrima bavit sa E-P1, čak je možda taj R1 bolji zbog senzora kao u Nikonu D2x. Ono najgore kod EVIL aparata je jako spor autofokus koji je kod Panasonica ipak donekle prihvatljive brzine dok kod Olympusa nije.

16 godina
neaktivan

Da Panasonic ima brži AF nego Entery level, ali mogao bi se pozabaviti ozbiljnim stvarima (ne sada 10 FPS-a sa kontinuiranim AF-om snimati ptice). Možeš se baviti sa dosta stvari (portreti, krajolik.......... više manje sa svime što ne traži Canon EOS 1D/ Nikon D3....,D300).Sada kada su slike upotrebljive i preko ISO 1600 možeš slobodno bez problema slikati i po noći. Jedno što je kod tog Pena je sporiji AF za razliku od panasonica GH-1 (panasonic je stvarno napravio super "contrast based" AF)

Zar nije D2x bio dosta šumovit po pitanju ISO-a. Sumnjam sa je R1 bolji po kvaliteti slike od E-p1 (ipak je to stariji fotoaparat, sa starijim procesorom), a niti nema promjenivu optiku nego je ograničen

17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Da Panasonic ima brži AF nego Entery level, ali mogao bi se pozabaviti ozbiljnim stvarima (ne sada 10 FPS-a sa kontinuiranim AF-om snimati ptice). Možeš se baviti sa dosta stvari (portreti, krajolik.......... više manje sa svime što ne traži Canon EOS 1D/ Nikon D3....,D300).Sada kada su slike upotrebljive i preko ISO 1600 možeš slobodno bez problema slikati i po noći. Jedno što je kod tog Pena je sporiji AF za razliku od panasonica GH-1 (panasonic je stvarno napravio super "contrast based" AF)

Zar nije D2x bio dosta šumovit po pitanju ISO-a. Sumnjam sa je R1 bolji po kvaliteti slike od E-p1 (ipak je to stariji fotoaparat, sa starijim procesorom), a niti nema promjenivu optiku nego je ograničen

Šta sam tija reć? E-P1 je zadovoljavajuće dobar kod slikavanja za svoj gušt, za ozbiljnije stvari di ćeš na njega nbit 14-35 f2 i FL-50R nije jel je premali. za ozbiljnije stvari su isključvo SLR aparati,

Sad ću ti dat mislit kolko je D2x šumovit. D80 i D200 su šomoviti kolko i E-3, a D2x je manje šumovit od njih. Nema ni za E-P1 baš nekog izbora optike, a čak je objektiv na R1 nešto brži od onoga na 14-42 m4/3 objektiva, a stavljat 4/3 objektive na E-P1 mi je skroz besmisleno.

Mi ne znam kolko je stvarno E-P1 šumovit u odnosu na E-620 jer je dpreview ako se ne varam testia šum kod JPEG-a, a ne kod RAW-a što je skroz pogrešno.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.7.2009 19:11 (Bara).
16 godina
neaktivan

Pa ne moraš nabiti 14-35 na njega, to je previše. Dovoljno je 14-54 iako je i to puno. FL-36 bi bio taman, kao FL-50 na E-3. Zašto uopće spominješ te high end dodatke, to je namjenjeno profesionalcima i naprednim tijelima (E-3/E-30). I sam znaš da je to zanimljivo, ali za takav fotoaparat raditi će se M4/3 objektivi (već se ima u planu 7-14 u M4/3 varijanti, a ostali objektivi će valjda biti slični 4/3 braći). Nebi narano bilo ugodno držati PEN sa 50-200mm (nije niti E-3 sa njime najugodnije...). A uostalom tko kaže da sa slabijom opremom ne možeš raditi dobre slike Namigiva

17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Pa ne moraš nabiti 14-35 na njega, to je previše. Dovoljno je 14-54 iako je i to puno. FL-36 bi bio taman, kao FL-50 na E-3. Zašto uopće spominješ te high end dodatke, to je namjenjeno profesionalcima i naprednim tijelima (E-3/E-30). I sam znaš da je to zanimljivo, ali za takav fotoaparat raditi će se M4/3 objektivi (već se ima u planu 7-14 u M4/3 varijanti, a ostali objektivi će valjda biti slični 4/3 braći). Nebi narano bilo ugodno držati PEN sa 50-200mm (nije niti E-3 sa njime najugodnije...). A uostalom tko kaže da sa slabijom opremom ne možeš raditi dobre slike Namigiva

Opet se nismo razumili. Reka sam da za svoj gušt moš sa E-P1 radit šta te volja, aparat je i meni zanimljiv samo kab bi cjena bila manja.

Imaju 7-14 i 45-200 m4/3 objektivi od Panasonica, a ovi drugi ima stavuilizaciju samo ne znam da li je Olymus tijela podržavaju i uz to su ovi objektivi veći do onih koje će Oly u budućnosti imat.

17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Kakav mu je burst kad vec spominjes,bilo bi dobro kad bi vako mogao uslikat skok sa motorom ili nesto tako

Citao sam par review-a i slazem se oko ISO-a

A sto se tice R1,ne smatram da je to toliko tragicno sto nema promjenjivu optiku nije previse kostao a slike su (makar meni) dobre kvalitete evo sad primjera,ja sam uvijek smatrao da to i nije toliko strasno sto se nemoze mijenjat optika,mozda je moj pogled pogresan ali zar nije logicnije ako je firma napravila jednan objektiv za njega...zar nebi trebao on imati prednost jer je optimiziran samo za tu optiku a ne za 300 nekakvi...naravno mana je sto se nemogu mijenjat ali meni to trenutno i ne treba bas da budem posten...

Ali ok,to je samo moje misljenje...ocjenite sami

http://www.box.net/shared/2ke9jitm6u

16 godina
neaktivan

Tako je

Sada za ono o šumu

Napisao sam u prvom postu što me fascinira kod njega, i dovoljno je da vidim samo u "sample galeriji" sliku na 3200 (imaju dvije na 6400, a te dvije na 6400 slikane daju šuma kao E-3 na 2500/3200 tu negdje) i vidim da se novi procesor i senzor nose sa šumom jako dobro, a oni grafikoni mi daju samo pregled kako se nosi pored konkurencije (vidim da E-620 i ovaj E-P1 gaze Canona 500D), a to mi ne govori ništa osim ako vidim fotografiju pri tim postavkama

Oly podržava sve 4/3 ili M4/3 bili da imaju optičku stabilizaciju ili ne

16 godina
neaktivan
xxtoni kaže...

Kakav mu je burst kad vec spominjes,bilo bi dobro kad bi vako mogao uslikat skok sa motorom ili nesto tako

Citao sam par review-a i slazem se oko ISO-a

A sto se tice R1,ne smatram da je to toliko tragicno sto nema promjenjivu optiku nije previse kostao a slike su (makar meni) dobre kvalitete evo sad primjera,ja sam uvijek smatrao da to i nije toliko strasno sto se nemoze mijenjat optika,mozda je moj pogled pogresan ali zar nije logicnije ako je firma napravila jednan objektiv za njega...zar nebi trebao on imati prednost jer je optimiziran samo za tu optiku a ne za 300 nekakvi...naravno mana je sto se nemogu mijenjat ali meni to trenutno i ne treba bas da budem posten...

Ali ok,to je samo moje misljenje...ocjenite sami

http://www.box.net/shared/2ke9jitm6u

E za slikati skok motorom trebaš malo jaču makinu (nbeku sposobnu za 6-8 ili više FPS-a). Ovaj Pen može snimati 3 slike u sekundi i do 10 RAW-ova u nizu pri toj brzini, a za JPEG mislim da je neograničeno brzinom od 3 FPS-a

17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Tako je

Sada za ono o šumu

Napisao sam u prvom postu što me fascinira kod njega, i dovoljno je da vidim samo u "sample galeriji" sliku na 3200 (imaju dvije na 6400, a te dvije na 6400 slikane daju šuma kao E-3 na 2500/3200 tu negdje) i vidim da se novi procesor i senzor nose sa šumom jako dobro, a oni grafikoni mi daju samo pregled kako se nosi pored konkurencije (vidim da E-620 i ovaj E-P1 gaze Canona 500D), a to mi ne govori ništa osim ako vidim fotografiju pri tim postavkama

Oly podržava sve 4/3 ili M4/3 bili da imaju optičku stabilizaciju ili ne

Evo upravo sam procitao da ima burst of 3FPS sto ja mislim da je bi trebalo biti dovoljno za neke stvari...

neznam jesi procitao moj post gore pa eto...

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.7.2009 19:36 (xxtoni).
16 godina
neaktivan

Pa moglo bi biti dovoljno (ja nikada ne koristim baš kontinuirano snimanje, a i ako koristim ne koristim 5fps-a nego 3fps-a). Za motorista u skoku možda bi bilo premalo, ali nikada nisam to slikao pa neznam

17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Pa moglo bi biti dovoljno (ja nikada ne koristim baš kontinuirano snimanje, a i ako koristim ne koristim 5fps-a nego 3fps-a). Za motorista u skoku možda bi bilo premalo, ali nikada nisam to slikao pa neznam

Ma ok to je samo primjer bio...

Hvala vam svakako na vremenu i savjetima

Znaci moram $1000 izdvojit za fin comptact

a da,sta mislite o slikanju u losem osvjetljenju,mislim stvarno losem,zato moram blic uzet...

16 godina
neaktivan

U stvarno jako lošem, ali imaš i ISO 6400 na raspolaganju (nije baš najpametnije, ali dok ne skupiš za blic: FL-14 ili pak FL-36 i to spasi glavu)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice