Oprostite, ali malčice sam neuk, može li mi tko objasniti što je to Low Light ISO?
Molim pomoć i savjet oko kupnje foto aparata
- poruka: 77
- |
- čitano: 37.138
- |
- moderatori:
DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
Citat:
"ISO Sensitivity indicates how sensitive the camera sensor is with respect to light."
Znači, Low Light ISO bi bio:
Low Light ISO Sensitivity indicates how sensitive the camera sensor is with respect to Low light.
Maaa, whatever!
Iso je iso, dakle svjetlosna osjetljivost medija (senzor, film ili nešto treće). Označava, dakle, koliko je koji medij osjetljiv na svjetlo, ne postoji još dodatna kategorija koliko je osjetljiv na slabo svjetlo. Nema smisla.
Stoga sam samo htio skrenuti pozornost da se radi o prilično nesretno složenoj konstrukciji. Vjerojatno su mislili na visoke asaže tipa iso3200, 6400 i dalje, ali za to se uvriježio pojam high iso.
Možda sam off-topic pa se ispričavam na digresiji.
A evo i jedan linkić: http://www.fot-o-grafiti.hr/nauci/opce-osnove/iso
ne ne ne ne
high iso je zapravo high light iso i to je onda slijedeća definicija - High Light ISO Sensitivity indicates how sensitive the camera sensor is with respect to High light.
Sad sam se sitija šta je bond triba kupit. Nekog Olya, recimo E520, sa 14-35 i 35-100. Lipo bi ima svjetlosno najmoćnije zoomove na svitu, sa njima bi kompenzira šta Oly (možda) ima malo više šuma jel ako se ne varam blenda 2 i ISO 800 daje isti rezultat ka 2,8 i 1600, naravno uz istu ekspoziciju. I naravno automatsko je stabilizirano sve zbog stabilizacije u tijelu. I tako bi se drago bond rješija potribe za very high ISO.
Vidiš draenei nisi ni ti munjen. A bazna ISO osjetljivost bi se mogla definirati kao:
Default ISO Sensitivity indicates how sensitive the camera sensor is with respect to default light.
e pa da! tako je!
*hihihi*lol*
eeeee, ček, ček.... zbunj.......
ako je low light slabo svjetlo, a high light je jako svjetlo.....kaj bi onda bilo default light?
koliko pojmova za naučiti.....joj, too much, bolje da se primim krpe i prašine....
edit:
ksoric, ispravak upotrebljenog izraza...........munjenA
Defaultne postavke su obične nekakave optimalne vrijednosti, tako da ako ti je tako lakše može i ova varijanta:
Optimum ISO Sensitivity indicates how sensitive the camera sensor is with respect to optimum light.
Sada ti je, naravno, sve jasno, zar ne?
I ispričavam se na promjeni roda, nije mi bila namjera uvrijediti simpatičnu mladu damu.
pa zapravo, ako difoltno=optimalno onda može bit da je sve to zajedno opcija - AUTO ISO! optimalan iso koji izabire fotić obzirom na svjetlosne uvijete
naravno da mi je sve jadno sada
[ma nema problema samo ukazujem na postojanje jednog divnog i pametnog ženskog uma u ovom zabačenom kutku foruma
]
Sad sam se sitija šta je bond triba kupit. Nekog Olya, recimo E520, sa 14-35 i 35-100. Lipo bi ima svjetlosno najmoćnije zoomove na svitu, sa njima bi kompenzira šta Oly (možda) ima malo više šuma jel ako se ne varam blenda 2 i ISO 800 daje isti rezultat ka 2,8 i 1600, naravno uz istu ekspoziciju. I naravno automatsko je stabilizirano sve zbog stabilizacije u tijelu. I tako bi se drago bond rješija potribe za very high ISO.

Baci oko na Sigmu 30mm f/1,4, cca 3000kn, objektiv je vrlo dobar obzirom na cjenu a f/1,4 čini čuda s ambijentalnim svjetlom.
Što ti sad znači to potpuno?
Biti na pljusku ili roniti s njim, ti toplo ne preporučam
Što ti sad znači to potpuno?
Biti na pljusku ili roniti s njim, ti toplo ne preporučam

Imam Panasonic Lumix DMC 4x zoom i td. kao ovaj
Htio bih nešto bolji fotić do 2000-2500 kn za slikanje obitljskih slika (č: face) i ponešto tehnike (mrtva elektronika) u zatvorenom prostoru - macro i široki kut.
hvala
Imam Sony NEX 3N, osnovni objektiv više ne fokusira (udarac, plastični dijelovi za pokretanje), ali fotić radi. Jel mi se isplati kupiti neki od ovih objektiva: http://www.canosa.com.hr/objektivi-za-sony-e-mount-605/496/.
Fotić dobro radi u lošim svjetlosnim uvjetima, snima dosta dobar video, ima manual. opcije... Htjela bih objektiv koji hvata najbliže ljudskom oku, 50 mm, sa što većim otvorom.. :D. Hvala unaprijed.
U zadnje vrijeme dosta planinarim i skitam se po Lijepoj Našoj, a u skorom dosegu su skitanja malo šireg opsega.
Obzirom kada tako se čovjek kreće, mora biti brižan na svaki gram što nosi sa sobom u ruksaku, pa i foto aparat.
Mene zanima uzeti nešto kompaktno, a čim bolje i kvalitetnije, pa mi je "kao ogledan" primjer zapao za oko jedan SONY!
Radi se o modelu u ovom linku; https://www.sony.hr/electronics/cyber-shot-kompaktni-fotoaparati/dsc-rx1rm2!
Možda da potražim nešto "uvjetno bolje" jer ovaj aparat nema touchscreen i nemože snimati 4K filmove !
Cijenim svaki prijedlog koji se može pronaći u fizičkim gabaritima ovog modela SONY aparata!