Fotoaparat do 1500kn

poruka: 37
|
čitano: 14.448
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Fotoaparat do 1500kn

E vako tražio sam fotoaparat do 1200kn pa nisam dobio baš puno pomoći ovdje,te

sam se odlučio dati još 300kn za bolji fotoaparat.

Izbor je pao na:

Canon PowerShot SX130 IS

i

Olympus SP-600UZ

Molim pomoć jer planiram ga uzimat unutar tjedan dana pa mi je savjet vrlo bitan.

Usto planiram uzimat Ni-Mh 2300mAH baterije i SD class 4 4Gb karticu,što ne ulazi u cijenu od 1500kn OFC.

LP

Xperia x8 Sense 2.2.1 v0.12
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Fotoaparat do 1500kn

slična su to dva, meni ixus bolje paše ruci pa ga preporučam.

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Fotoaparat do 1500kn

Hvala ti.Ljepši mi je Olympus jer volim takav izgled fotoaparata.

Brine me kvaliteta slike kod Olympusa,dali je CCD čip lošiji od Digic 4 kojeg ima SX130?

Plus najveća briga mi je prepoznavanje uvjeta rada jer mi se ne da sve ručno namještati.

LP

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Fotoaparat do 1500kn

DIGIC ti nije image senzor (ili kako ti navodiš ''chip'') kao ccd ''chip'' što navodiš. to je canonova tehnologija konvenrtiranja slike ccd senzora (chipa) u image file.

uzmi ixusa nećeš pogriješit. mada ni olympus nije daleko.

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Re: Fotoaparat do 1500kn
Mlin sam u tome.
Uzeo bih Olympusa radi izgleda ali snima zvuk u monu dok ixus snima u stereu.
Što misliš o finepixu s2500hd??Ixus samo ima manji optički zoom ali zato jedini ima manualni fokus.
LP
16 godina

Ja bih na tvom mjestu uzeo oly-ja. Dosta dugo sam imao oly sp-500 uz i stvarno sam bio prezadovoljan s njim. Oly je poznat po najboljim 'OutOfCamera' jpezima, predobre boje ima.

P.s. neku drasticnu razliku između mono i stereo zvuka na ta 2 aparata neces primjetiti, jer njihova namjena i nije bas da bi s njima snimao nekakve vide-e za koje je potreban kvalitetan zvuk. Ovo ce ti posluzit cisto ok. 

15 godina
neaktivan
I ja.
Ipak olympus iako nema manualni fokus.
16 godina
neaktivan
Fotoaparat do 1500kn

Neznam kakav je IXUS, ali osobno koristim Oly SP 800-UZ i dosta sam zadovoljan, pogotovo sa optičkim zoom-om,.. Nažalost, nisam ga imao gdje probat prilikom kupnje i nisam znao kakav je, ali mi užasno fale Manual postavke koje sam imao na prethodnom fotoaparatu.. To mu je jedina mana, ako mene pitaš ! Odabir je tvoj.. {#} -Sretno!

In principio erat verbum et verbum erat apud deum et deus erat verbum..
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Hvala svima.
Evo tražim fotoaparat s odličnom kvalitetom slike,da dobro prepoznaje uvjete(najvaznije) sad planiram se igrat s manualnim postavkama i s fokusom ali ako je oly bolji onda njega.
LP
15 godina
neaktivan
Fotoaparat do 1500kn

Ja bih uzeo canon da sam na tvom mjestu... Ali izbor i novci su tvoji ,a i koji god da od ova dva fotoaparata izaberes nećeš pogrijesiti ...

0 0 hvala 1
16 godina

Na sp-500 uz je postojao full manualni mod, al' je sve bilo izvedeno software-ski - mogao si manualno izostravat preko tipki (strelice za gore/dolje iza na tijelu aparata). Doduse, dosta nespretno, al et,  mogucnost rucnog fokusa je tu. Kako to danas izgleda, ne znam, al po filozofiji sp - XXX modela sve je to tu negdje. 

15 godina
neaktivan
Samo mi izgled smeta kod canona.
15 godina
neaktivan
Neznam dali 600uz ima manualni kod iako bih htio da ima.Taj manualni fokus dali se koristi kod onih slika gdje npr kapljica vode u fokusu a sve ostalo zamagljeno?
LP
16 godina
pandza94 kaže...
Neznam dali 600uz ima manualni kod iako bih htio da ima.Taj manualni fokus dali se koristi kod onih slika gdje npr kapljica vode u fokusu a sve ostalo zamagljeno?
LP

Hehe, inace ta 'zamagljena' pozadina (koja je van fokusa) zove se, u fotografskom žargonu, bokeh. Sa svim osim (d)slr-om ces tesko postici takav efekt. Na tom oly-ju bi tako nesto mogao postici sa ukljucenom super-macro opcijom - znaci slikas sa 1-2 cm udaljenosti, ili slikajuci na sto vecem zoom-u neki objekt s tim da pozadina iza objekta mora biti prilicno udaljena kako bi dobio takvo (zeljeno) 'zamucenje'. 

Ali opet to nije onakav bokeh kakav se dobije slikajuci sa slr-aparatom. Manualni fokus, za ono sto tebi treba, trenutno ti nije potreban. Ovaj aparat ce ti dobro doci da naucis osnove fotografije, a onda poslije mozes razmisljati o necem jacem.

Evo par mojih slika sa sp - 500uz cisto da vidis takav bokeh:   

Slika 1 - Macro Slika 1 - Macro
Slika 2 - Zoom 10x Slika 2 - Zoom 10x
Slika 3 - Zoom 10x Slika 3 - Zoom 10x
Slika 4 - Macro Slika 4 - Macro
"This time next year we'll be milionaires"
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.3.2011 13:58 (Knez_007).
15 godina
neaktivan
Fotoaparat do 1500kn

pali i ako se popne na neko brdo od 1000 metara visine i radi portret osobe ispred sebe. {#}

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Xd to mi je dovoljno.
A što je to manualni fokus?
16 godina
pandza94 kaže...
Xd to mi je dovoljno.
A što je to manualni fokus?

Imas objekt koji zelis uslikati:

Automatski fokus: 'naciljas' objekt > pritisnes tipku za slikanje do pola > aparat izostri objekt > pritisnes tipku za slikanje do kraja - uslikas objekt

Manualni fokus: 'naciljas' objekt > okrecuci fokus prsten na objektivu izostravas sliku dok zeljeni objekt ne izostris do kraja > pritisnes tipku za slikanje - uslikas sliku

tesko da moze jednostavnije{#}

"This time next year we'll be milionaires"
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.3.2011 14:05 (Knez_007).
15 godina
neaktivan
Znači jeli bolji manualni?
16 godina

Ovisi za sta ti treba, ali generalno je bolji automatski - aparat uvijek brze izostri nego sto tebi treba da rucno izostris. 

This time next year we'll be milionaires
15 godina
neaktivan
Hvala.
Znači oly ima druge manualni postavke ili ne?
Vrlo važno mi je prepoznavanje uvjeta.
Kakvi su tu ova dva?
16 godina

Pise da ima 'in-camera manual'. Znaci da ces moci i rucno fokusirati ali, kao sto sam vec rekao, softverski.

Prepoznavanje uvjeta? Mislis, bez da ti ista podesavas vec da aparat sam podesi otvor blende i ekspoziciju, dakle full automatski mod? Danas manje vise svaki aparat pristojno radi automatski, nemoj se opterecivat' takvim stvarima, kupi aparat i slikaj, uci. Vremenom ces pohvatat stvari i vidjet sta te zanima a sta ne. 

Kao sto rekoh, ja bi uzeo olympusa, al opet, svejedno je, ne mozes pogrijesiti.

15 godina
neaktivan
Hvala to ima i canon.I da canon ima tipku za face detection,ima li oly?
15 godina
neaktivan
ma ne pati se, kupi Canon SX130,aparat je odličan za tu lovu,nema bolji
15 godina
neaktivan
Prevagu zasad nosi olympus..y
16 godina
neaktivan
Fotoaparat do 1500kn

Nisam upučen u SP 600 UZ, ali znam da SP 800 UZ nema manualni focus, i štelanje otvora blende i tih stvarčica, također softverski.. Šta se tiče SUPER MACRO, teško ga je koristit ako ti se lagano tresu ruke, ili ako trebaš 'brzo' fotkat, ali kod njega dobiješ 'zamučenost' na ostatku fotografije..

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
lg-viewty kaže...

Nisam upučen u SP 600 UZ, ali znam da SP 800 UZ nema manualni focus, i štelanje otvora blende i tih stvarčica, također softverski.. Šta se tiče SUPER MACRO, teško ga je koristit ako ti se lagano tresu ruke, ili ako trebaš 'brzo' fotkat, ali kod njega dobiješ 'zamučenost' na ostatku fotografije..

Ovdje pise da ima manualni fokus. Ak sam ja s sp 500uz mogao bez problema koristit super-macro mod iz ruke, morao bi i ti moc. Iste su žarišne duljine u pitanju, a eventualno se moze povecat brzina okidanja pa sprijecit mogucnost da slika bude mutna. Inace, makro fotografija se u 90% slucajeva radi sa stativa ali za ovakav tip aparata, stativ nije potreban{#}

16 godina
neaktivan
Knez_007 kaže...

eventualno se moze povecat brzina okidanja pa sprijecit mogucnost da slika bude mutna.{#}

Ako nije problem, napiši mi kako jer stvarno nisam nigdje 'sreo' tu postavku, kao ni onu za Manual focus.. {#}

16 godina
lg-viewty kaže...
Knez_007 kaže...

eventualno se moze povecat brzina okidanja pa sprijecit mogucnost da slika bude mutna.{#}

Ako nije problem, napiši mi kako jer stvarno nisam nigdje 'sreo' tu postavku, kao ni onu za Manual focus.. {#}

Ovdje pise da ima manual focus (software-ski)

koliko sam uspio skuzit po onome sto pise na netu, a i kako sam ja radio na sp 500uz: 

odaberes manualni mod u kojem mozes podesavat 'shutter speed' (i f-broj), unutar njega odaberes super macro postavku, a nakon toga podesis shutter speed (tvoj sp 800 moze maksimalno 1/2000 - sto znaci da aparatu treba jedna dvijetisućinka sekunde da zabiljezi sliku - to rezultira 'zamrznutom' slikom ali moras vodit racuna da, sto je veca brzina shuttera, to manje svijetla uđe kroz objektiv te ce slika biti tamnija. Tako da ovisno od svjetlosnih uvjeta u kojima slikas namjestis shutter speed, ali i otvor blende (f-broj), u tvom slucaju f2.8 (najveci otvor blende - najvise svjetla ulazi) sto je super za takav tip aparata.){#}

Primjer - Shutter speed: 1/500, f3.2 Primjer - Shutter speed: 1/500, f3.2
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.3.2011 16:14 (Knez_007).
16 godina
neaktivan
Fotoaparat do 1500kn

evo par 'supermacro' sa Oly-ja.. {#}

..sa automatskim postavkama, pošto SP 800 UZ, nema manualne {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.3.2011 17:42 (lg-viewty).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Fotoaparat do 1500kn

Inače dečki hvala vam ;)

Idem na Olympusa.

Samo mi predložite trgovinu.

I have not failed.I've just found 10,00 ways to do it wrong.
Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice