Novi sam u accessu (excel bolje razumijem i dobro se snalazim, ali u accessu i s bazama podataka sam početnik. )
Želim napraviti bazu podataka u kojoj ću evidentirati dolaske na edukaciju. List na kraju treba imati ime prezime … grupu … neku usmenu ocjenu. Zatim treba sadržavati datume i lekcije. S time da postoji 3 ili više različitih grupa, a svaka grupa ima svoje lekcije.
Ideja je da napravim obrazac u kojem ću po datumu unijeti imena prisutnih. (koja sam već prethodno unio u posebnu tablicu ime prezime … grupa … ocjena … ). Te bi uz taj datum vezao i lekcije za grupe.
Zatim bi želio da se to automatski razvrsta u krajnji prikaz tako da se točno vidi kada je tko bio na edukaciji i koje lekcije je slušao, a koje ne.
Primjer:
Prvi dan … datum … mi dolaze Marko, Žarko i Ivo … (Marko je grupa 1, Žarko grupa 2, i Ivo grupa 3)
Drugi dan …. Dolaze samo Žarko i Ivo …
Treći dan … Marko i Ivo …
Želim na kraju imam obrazac (izvještaj) za svakog posebno koji izgleda na primjer ovako:
Marko … grupa 1 … ocjena
Prvi dan – datum – lekcija 1 (iz grupe 1)
Drugi dan – datum – lekcija 2 (iz grupe 1) – nije prisutan (ili da se jednostavno izostavi ovo polje)
Treći dan – datum – lekcija 3 (iz grupe 1)
Žarko … grupa 2 … ocjena
Prvi dan – datum – lekcija 1 (iz grupe 2)
Drugi dan – datum – lekcija 2 (iz grupe 2)
Treći dan – datum – lekcija 3 (iz grupe 2) – nije prisutan
Ivo … grupa 3 … ocjena … itd.
…………………………………………….
Što sam napravio?
Napravio sam 3 tablice sa stupcima:
Tablica1 imena … ime prezime … grupa
Tablica2 lekcije … datum … lekcija1 … lekcija2 … lekcija3
Tablica3 dnevni upis … datum … ime1 … ime2 … ime3… ime4 … ime 5… itd. (do 20 je dovoljno)
………………………
I onda sam zapeo s povezivanjem. Ne razumijem kako da povežem te tablice tako da dobijem onaj krajnji obrazac za svakog učenika posebno?
Pokušao sam i napraviti upite, ali zapeo sam na dijelu kako da mi piše samo one datume kada je osoba prisutn ili da napiše kada je nema?