Pomoć za malu bazu u accessu

poruka: 3
|
čitano: 2.000
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Pomoć za malu bazu u accessu

Novi sam u accessu (excel bolje razumijem i dobro se snalazim, ali u accessu i s bazama podataka sam početnik. )

Želim napraviti bazu podataka u kojoj ću evidentirati dolaske na edukaciju. List na kraju treba imati ime prezime … grupu … neku usmenu ocjenu. Zatim treba sadržavati datume i lekcije. S time da postoji 3 ili više različitih grupa, a svaka grupa ima svoje lekcije.

Ideja je da napravim obrazac u kojem ću po datumu unijeti imena prisutnih. (koja sam već prethodno unio u posebnu tablicu ime prezime … grupa … ocjena … ). Te bi uz taj datum vezao i lekcije za grupe.  

Zatim bi želio da se to automatski razvrsta u krajnji prikaz tako da se točno vidi kada je tko bio na edukaciji i koje lekcije je slušao, a koje ne.

Primjer:

Prvi dan … datum … mi dolaze Marko, Žarko i Ivo … (Marko je grupa 1, Žarko grupa 2, i Ivo grupa 3)

Drugi dan …. Dolaze samo Žarko i Ivo …

Treći dan … Marko i Ivo …

Želim  na kraju imam obrazac (izvještaj) za svakog posebno koji izgleda na primjer ovako:

Marko … grupa 1 … ocjena

Prvi dan – datum – lekcija 1 (iz grupe 1)
Drugi dan – datum – lekcija 2 (iz grupe 1) – nije prisutan (ili da se jednostavno izostavi ovo polje)
Treći  dan – datum – lekcija 3 (iz grupe 1)

Žarko … grupa 2 … ocjena

Prvi dan – datum – lekcija 1 (iz grupe 2)
Drugi dan – datum – lekcija 2 (iz grupe 2)
Treći  dan – datum – lekcija 3 (iz grupe 2) – nije prisutan

Ivo … grupa 3 … ocjena … itd.

…………………………………………….

Što sam napravio?

Napravio sam 3 tablice sa stupcima:

Tablica1 imena … ime prezime … grupa
Tablica2 lekcije … datum … lekcija1 … lekcija2 … lekcija3
Tablica3 dnevni upis … datum … ime1 … ime2 … ime3… ime4 … ime 5… itd. (do 20 je dovoljno)

………………………

I onda sam zapeo s povezivanjem. Ne razumijem kako da povežem te tablice tako da dobijem onaj krajnji obrazac za svakog učenika posebno?

Pokušao sam i napraviti upite, ali zapeo sam na dijelu kako da mi piše samo one datume kada je osoba prisutn ili da napiše kada je nema?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Pomoć za malu bazu u accessu

Da sam sebi odgovrorim ... možda nekome i pomogne.

Nažalost nakon više dana gombanja s accessom odustao sam :( ...

Napravio sam to jednostavno u excelu uz pomoć funkcije match (dobra je bila i lookup, ali mi je davala uvijek neku grešku jer podaci  moraju biti uzlazno složeni, a podaci su ime i prezime) dakle uz pomoć match i još dodatne kolone koja je imala iferror i if ... uspio sam :)

Ipak ne poznajem osnove baza podatka.

Ima li netko dobar link na neke osnove baze podataka?

17 godina
neaktivan
Re: Pomoć za malu bazu u accessu
dobridupin kaže...

I onda sam zapeo s povezivanjem. Ne razumijem kako da povežem te tablice tako da dobijem onaj krajnji obrazac za svakog učenika posebno?

Pokušao sam i napraviti upite, ali zapeo sam na dijelu kako da mi piše samo one datume kada je osoba prisutn ili da napiše kada je nema?

Ovo sa datumima je jednostavno, ako je evidentiran dolazak, znači polje je popunjeno datumom, onda možeš to profiltrirati u novu tablicu tako da napišeš

SELECT*                                /zvjezdica znači sve podatke

FROM Grupa 1                       /iz koje zablice

WHERE Datum IS NOT NULL /gdje je polje Datum popunjeno

Tablice možeš povezati recimo ID-om osobe u tablici recimo INNER JOIN-om, SELECTaš polja koja te zanimaju i recimo ako želiš neki uvjet rokaš na WHERE....

SELECT* Osoba.Ime   /za tocke sve sto te zanima, polja poput imena, datuma, dolaska i sl.

FROM Grupa1 INNER JOIN /dalje pises ono sto te zanima

WHERE   /možeš postavit neki uvjet

everybody lies
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice