Stvarno bih molio odgovor na ovo pitanje od nekoga tko je več duže vremena u svijetu oracle baza(DBA ili developer).Naime meni je sve ovo veoma novo,sa pl/sql-om sam se upoznao tek prije nekoliko mjeseci i odlučio sam ga naučiti (imao sam neko minimalno znanje sa predavanja na fakultetu,jer me onda nije toliko zanimalo).I tako sam odlučio biti samouki vuk i poskidao sam nekoliko knjiga sa interneta te instalirao bazu 10g XE i krenuo u bitku.Mogu reći da sam neke osnove svladao,ali jedna mi stvar nije jasna-oracle forms and reports.Naime naišao sam na netu na par mjesta na informaciju da su forme zastarjele i da ih više nitko ne koristi.E,sad kako ja stvarno želim savladati sql(pl/sql) zanima me da li trebam trošiti vrijeme na učenje forms and reports za razvoj aplikacija i programskih sučelja ili postoji nešto novo i modernije?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovisi za što ti treba. Ako se misliš baviti razvojem aplikacija tada to možeš slobodno zaboraviti jer svoje forme i izvještaje lako i bolje (po meni) ćeš napraviti sa svojom aplikacijom. Ako misliš se kasnije baviti bazama kao database administrator ili nešto slično onda ti izvještaji i formice ponekad znaju biti dosta zgodne, jer možeš dosta brzo (i bez nekog pretjeranog razvoja) napraviti neke izvještaje koje tada možeš pokazati svojem šefu ili nešto takvo. U mojoj firmi se to koristi samo kod db administratora (samo unutar njihovog tima), za neke brze izvještaje i statistike. Pa sad ti odluči...
Hvala,to mi je jasno.Ali što mene u biti zanima(pošto sam ipak početnik) je:nedavno me prijatelj zamolio da mu napravim program za kasu za lokal koji uskoro otvara.Naravno ja sam to prihvatio i kreirao tablice i baš sam ih prije par dana napunio sa potrebnim artiklima.E,sad mene zanima da li postoji nešto bolje i modernije od formi za izvedbu ove kase. Postoji li alat osim formi gdje ja mogu razvijati ovu kasu,znači povezivati tablice,gumbove za ispis računa,itd.
Kako mi je sve ovo novo radije bih odmah krenuo učiti rad na nekom novijem alatu nego gubiti vrijeme na forme jer sam dosta pročitao da su stvarno zastarjele.Ako su zaista zastarjele interesira me što se danas koristi kad trebamo u oracle-u napraviti neku konkretnuaplikaciju(pod tim mislim na neke jednostavnije-tipa kasa,službe u hotelu,uglavnom nešto manjih okvira)?
Pogledaj ovdje, možda ti bude zanimljivo.
Ja koristim C#. tebi možda bude zanimljiv VB.net. Uglavnom, probaj pa češ znati.
Kod mene u firmi se razvoj radi s C# i 99% slučajeva SQL server.
Imam jedan slučaj gdje smo napravili manji projekt s Oracle 10g EX i gdje sve radi, ali to je mali projekat koji je bio napravljen više da se igramo s Oracle bazom nego da je postojao opravdani zahtjev za korištenjem iste.