Kako instalirati SQL Server 2008 Express?

poruka: 4
|
čitano: 6.543
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
pitanje

Imam Visual Studio 2008 + Service Pack 1 (studentska licenca).

S Visual Studiom dolazi SQL Server 2005 Express.

Zelio sam instalirati novu verziju SQL Servera Express, dakle verziju 2008, pa sam s Microsofta skinuo instalacijsku datoteku veliku 500-tinjak MB.

E sad...

Pokretanjem instalacijske datoteke otvara se "SQL Server Installation Center" i u sekciji "Installation" se nudi:

• New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation
  • New SQL Server failover cluster installation
  • Add node to a SQL Server failover cluster
  • Upgrade from SQL Server 2000 or SQL Server 2005

Sto su ove dvije srednje stavke s "failover clusterima" nemam pojma, ali vjerojatno nije ono sto zelim.

Najprije sam probao, naravno, ovu zadnju opciju "Upgrade" - prosao sam kroz cijeli instalacijski postupak, pri cemu nisam mogao birati nista, dakle Next... Next... Next...

Nakon sto je stvar zavrsila, primijetio sam da i dalje imam samo verziju 2005... naime, u sekciji "Tools" postoji tzv. "Installed SQL Server features discovery report" koji prikazuje sve instalirane instance SQL servera na računalu.

Vidio o sam da nema druge, pa sam odabrao onu prvu opciju "New SQL Server stand-alone installation ...".

Problem je sljedeci: morao sam instalirati novu instancu SQL Servera, dakle nigdje mi se nije nudilo da "update-am" verziju 2005 - konkretno, postoji "default instance" i "named instance", morao sam odabrati ovu potonju... Default instance je verzija 2005 i zove se "SQLEXPRESS", dok sam ovu novu verziju 2008 morao postaviti kao named instance i nazvao sam ju "SQLEXPRESS10".

Sad...

Imam instalirane dvije instance SQL Servera sto mi nije bila namjera.

Da li je ovo jedini nacin ili je ipak bilo moguce "upgrade-ati" 2005 na 2008, ali ja tu mogucnost nisam vidio?

0 0 hvala 0
17 godina

Hmmmm... mozda si morao bekapirat podatke iz postojece instance, deinstalirat 2005, instalirat 2008 pa onda vratit bekap... iako mi nije jasno, trebalo je sve uredno proci sa upgradeom...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
autorov komentar

Kakve podatke bi tocno trebao backupirati?

Baze podataka koje koristim (.mdf) se nalaze u App_Data direktoriju za pojedinu web-stranicu koju koristim... dakle, ti podaci ostaju ocuvani nakon deinstalacije SQL Servera 2005...

Probat cu ponovno. (Imam image C particije). Ako ne uspijem upgrade-ati, onda je jedino logicno rijesenje deinstalacija verzije 2005, pa zatim instalacija verzije 2008... Jedini problem je sto se SQL Server 2005 u popisu instaliranih programa pojavljuje u 10-ak stavki, pa nisam siguran da li moram bas deinstalirati sve te komponente koje imaju SQL Server 2005 u nazivu... valjda da.

0 0 hvala 0
17 godina

A ti drzis baze u .mdf... ja nemam tu praksu... ja direktno na SQL na serveru radim... U tom slucaju ne moras nista... samo je poslije pripojis novom serveru i to je to...

Sta se tice deinstalacije, da, mozes sve deinstall pa ce ti 2008 iste komedije poinstalirati :D

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.2.2009 20:06 (tnakir).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice