Imam Visual Studio 2008 + Service Pack 1 (studentska licenca).
S Visual Studiom dolazi SQL Server 2005 Express.
Zelio sam instalirati novu verziju SQL Servera Express, dakle verziju 2008, pa sam s Microsofta skinuo instalacijsku datoteku veliku 500-tinjak MB.
E sad...
Pokretanjem instalacijske datoteke otvara se "SQL Server Installation Center" i u sekciji "Installation" se nudi:
- New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation
- New SQL Server failover cluster installation
- Add node to a SQL Server failover cluster
- Upgrade from SQL Server 2000 or SQL Server 2005
Sto su ove dvije srednje stavke s "failover clusterima" nemam pojma, ali vjerojatno nije ono sto zelim.
Najprije sam probao, naravno, ovu zadnju opciju "Upgrade" - prosao sam kroz cijeli instalacijski postupak, pri cemu nisam mogao birati nista, dakle Next... Next... Next...
Nakon sto je stvar zavrsila, primijetio sam da i dalje imam samo verziju 2005... naime, u sekciji "Tools" postoji tzv. "Installed SQL Server features discovery report" koji prikazuje sve instalirane instance SQL servera na računalu.
Vidio o sam da nema druge, pa sam odabrao onu prvu opciju "New SQL Server stand-alone installation ...".
Problem je sljedeci: morao sam instalirati novu instancu SQL Servera, dakle nigdje mi se nije nudilo da "update-am" verziju 2005 - konkretno, postoji "default instance" i "named instance", morao sam odabrati ovu potonju... Default instance je verzija 2005 i zove se "SQLEXPRESS", dok sam ovu novu verziju 2008 morao postaviti kao named instance i nazvao sam ju "SQLEXPRESS10".
Sad...
Imam instalirane dvije instance SQL Servera sto mi nije bila namjera.
Da li je ovo jedini nacin ili je ipak bilo moguce "upgrade-ati" 2005 na 2008, ali ja tu mogucnost nisam vidio?