Zvucnik i pojacalo , pitanje ?

poruka: 6
|
čitano: 2.527
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Snaga ?

Ovako..
Imam zvucnik od 50W i 6 OHM .
Mogu li ga spojiti na pojacalo od 12W i 4 OHM ?
Ako ne , koja je onda minimalna snaga pojacala koje bi mogao spojit ?
Hvala. 

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Snaga ?

Možeš spojiti.

Bitno je da je impedancija pojačala jednaka ili manja od impedancije zvučnika, a to je u tvom slučaju tako.

Jedino nemoj baš do kraj apojačavati (ali to vrijedi univerzalno) da ne dođe do prevelikih izobličenja koja mogu unatoč manjoj snazi pojačala oštetiti zvučnike.

KaeR
12 godina
neaktivan

Kad spojim dobijem nekakav mutan zvuk , cuje se sve al mutno i slabije nego sto bi trebalo za zvucnik od 50W ,pa sad ne znam

17 godina

Mutno ne bi trebalo biti, to ovisi o kvaliteti samog pojačala i zvučnika, a jakost zvuka određuje snaga pojačala i osjetljivost zvučnika.

Zbog razlike impedancija (zvučnik 6 ohm, pojačalo 4 ohm) to pojačalo daje zvučniku maksimalno svega 8 W. Ako zvučnik nije baš jako osjetljiv, ne može ni zvuk biti jako glasan.

KaeR
17 godina
Zvucnik i pojacalo , pitanje ?

Ne postoji impedanca pojačala od 4 oma (ili 6, ili 8). To je samo deklaracija koliko snage će to pojačalo isporučiti u opterećenje od toliko i toliko oma.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Zvucnik i pojacalo , pitanje ?

Istina, samo mi je bilo kraće reći "impedancija pojačala", iako nije baš natjtočnije, jer to je broj koji piše na pojačalu :)

A korisniku je bitno znati taj broj da pojačalo ne preoptereti ili ne dovede u nestabilnu radnu točku spajanjem zvučnika preniske impedancije.

KaeR
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice