Ako je AVI uvijek square pixel, kako onda komentiraš činjenicu da postoji widescreen DV? :) Da, neki ne znaju to pročitati, ali zato uglavom postoji opcija interpret footage.
Rekao sam 99% je square pixel. A DV je vrsta kodeka i nema veze s aspect ratiom. Upravo i je problem u tome što i kad postoji ta informacija, većina programa to ispravno ne prikazuje iz razloga koje sam naveo u prošlom postu. I zato i moraš koristiti opciju interpret footage jer program to nije shvatio..
Nisam se upuštao u razlike između MPEG2 standarda. Samo sam napravio jednu usporedbu. Činjenica je da je to MPEG2, i jedan i drugi.
S velikom razlikom da je jedan namjenjen editiranju, a drugi nije..
A zašto bi radio HDV projekt? Zato jer slika nakon downscalinga u pravilu izgleda bolje jer se u montažu ulazi sa boljom rezolucijom. To je stvar iskustva... Probao sam, vidio i sad radim onako kako mislim da je najbolje. To nije samo moje mišljenje, nego mišljenje i nekih drugih forumaša, na stranim forumima kojima nije uvijek cilj tražiti dlaku u jajetu, nego jednostavno imati bolji proizvod i pomoći ekipi :)
Downscaling je bolji, daje kvalitetniju sliku. ALI, da bi slika bila kvalitetnija potrebno je nešto više vremena. Nakon što se projekt odradi u HDV varijanti, potrebno je sliku obraditi u drugom software-u što najčešće zahtijeva uncompressed render slike, ili neki drugi međuformat bez gubitka kvalitete. To je ono na što treba jako paziti. Dakle, koristiti downscaling recimo u VirtualDub-u, a ne Premiere-u za početak. Ne kužim: trebo bi napravit DVD projekt i u njega ići sa HDV fileovima? Bezveze. Ako već to želim raditi - iskonvertirao bih fileove u SD rezoluciju. Ali sigurno ne bih želio, jer ovako imam mogućnost eksportati i na DVD i na HD DVD i na BR ili bilo što drugo. Čemu se zakočiti u startu?
Čekaj malo, o čemu mi pričamo?? Je li poanta čovjeku koji nema znanja i iskustva pomoći da što jednostavnije napravi zadovoljavajući kućni uradak ili što je najbolje što se da napraviti?
Ako je target dvd, tada nema potrebe raditi hdv projekt, već sd kojeg će samo izrenderirati u dvd. Točka. Gdje si zap*zdio u downscaling, kad su njemu osnove klimave?
A kad smo kod downscalinga, potrebnije je znanje nego vrijeme. Lijepo to napraviš frameserverom s potpunom kontrolom tipa resizera i njegovih postavki i frameserv-aš u aplikaciju nekomprimirani RGB, YUY2, ili što ti već paše bez gubitka vremena i ogromnog file-a kojeg ćeš dobiti želiš li ne gubiti kvalitetu, pa moraš koristiti neki od losless kodeka. Nikakvo vrijeme - znanje.. I što bi sad trebao čovjeku objašnjavati postupak, kad nema osnove?
Upravo tako se radi; imaš video source kakav imaš, a radiš projekt kakav trebaš. Video source ostaje nepromjenjen i ako zaželiš napraviti projekt drugačijih karakteristika, promjeniš postavke projekta. A ako jednom prekodiraš fileove u sd, osim što ćeš izgubiti vrijeme i vjerojatno kvalitetu, nećeš moći raditi ništa veće osim sd-a.. A da ne pričam da je postupak daleko duži i kompliciraniji i ne vidim kako je to pravi savjet početniku?