Baza ICC kalibracijskih profila

poruka: 12
|
čitano: 4.853
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Baza ICC kalibracijskih profila

Dizem ovu temu jer iste nema a slicna ima 2 posta i mrtva je od 2008.Ova tema je namjenjena za sve korisnike koji imaju potrebu za instaliranjem ICC profila na svojim monitorima.Vrsta OS-a nije ogranicenje.Svi koji imaju wide gamut monitore a nemaju hardverske kalibratore nek probaju icc profile koje ja i forumasi koristimo-i nek misljenje i dojmove postaju tu.Pozivam takodjer svakoga ko zeli a ima hardverske kalibratore da uz opis posta linkove za dijeljenje sa drugim forumasima.

Za pocetak ja sam instalirao ICC za Dell U2711,win7 x86-64 iz tft central baze:

http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm

dasHHa
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.6.2010 20:32 (dasHHa).
Moj PC  
2 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
RE: Baza ICC kalibracijskih profila

E vidiš, i mene to zanima. Recimo ICC profili Fujijevih digitalnih labova za izradu fotki..tražio sam po netu ali nisam našao, pa ako netko zna bio bih zahvalan da podjeli informaciju gdje to naći..

17 godina
neaktivan
voluhare kaže...

E vidiš, i mene to zanima. Recimo ICC profili Fujijevih digitalnih labova za izradu fotki..tražio sam po netu ali nisam našao, pa ako netko zna bio bih zahvalan da podjeli informaciju gdje to naći..

Ima na  linku http://www.studio22.co.za/digitalprintingworkflow.htm icc profili za frontier printere ali ovi rade samo sa photoshopom 6 i noviji.Obavezan je kalibrirani monitor i prrofil je samo za windowse.

Nadam se da ti je ovo pomoglo.

Jos sam pronasao stranicu http://www.computer-darkroom.com/home.htm na kojoj ima podosta kvalitetniih tutorijala, reviewa hardwarea i softwarea.Pogledaj i siguran sam da ima ono sto trazis-ja sam pola sata pretrazivao ali nisam pronashao jer su tekstovi preveliki za citanje na brzinu.

dasHHa
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.6.2010 16:26 (dasHHa).
17 godina
moderator
dasHHa kaže...

Instalirao sam profil za svoj monitor, Samsung 226BW (sa Samsungovom matricom) i ostao neugodno iznenadjen kad sam lijepo dobio smedjkasti (sepia) ton slike. Sive nijanse su mi postale sepija. Radije cu koristiti nekalibriran, nego pogresno kalibriran monitor. Namigiva Nadam se da sve vi ostali imali vise srece.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
dasHHa kaže...

Instalirao sam profil za svoj monitor, Samsung 226BW (sa Samsungovom matricom) i ostao neugodno iznenadjen kad sam lijepo dobio smedjkasti (sepia) ton slike. Sive nijanse su mi postale sepija. Radije cu koristiti nekalibriran, nego pogresno kalibriran monitor. Namigiva Nadam se da sve vi ostali imali vise srece.

Samsung je u model monitora koji ti imas  226BW gurao TN film matricu i to cak 4 razlicita panela-

-22"WS Samsung (LTM220M1-L01),-TN Film

-AU Optronics (M220EW01 V0),-TN Film

-CMO (M220Z1-L03),-TN Film

-CPT (CLAA201WA04) TN Film

...pored toga TN se nikako ne moze kvalitetno kalibrirati i te boje sto si ti dobio me nimalo ne cude!

EDT: Pronasao sam i link od icc profila sto si instalirao pa procitaj ----link-----http://www.digitalversus.com/article-596-2104-36.html.Tu je napravljen reviewu cetiri 226BW monitora pa pogledaj iz koje je serije tvoj.

dasHHa
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.6.2010 16:33 (dasHHa).
17 godina
moderator
dasHHa kaže...
mbaksa kaže...
dasHHa kaže...

Samsung je u model monitora koji ti imas  226BW gurao TN film matricu i to cak 4 razlicita panela-

Pa jos sam istaknuo da imam Samsungov panel (matricu). Znam za tu pricu jos otkad sam isao kupovati svoj monitor i ciljano sam isao kupiti S matricu - da nisam nasao taj monitor s S matricom, vjerojatno bih kupio neki drugi model, mozda i od nekog drugog proizvodjaca.

dasHHa kaže...
...pored toga TN se nikako ne moze kvalitetno kalibrirati i te boje sto si ti dobio me nimalo ne cude!

Trebale bi te cuditi. Boje na mom monitoru su sasvim dobre bez kalibracije, s ovom "kalibracijom" postaju strasne. Prije bih rekao da je to profil za plavu AU Optronicsovu matricu pa da se onda to poravna.

Edit: Eh, sam sebi se divim kako sam pametan. Smijeh Idem sad u Notepadu otvoriti tu datoteku s profilom (samsung_226bw_s.icm) da mozda vidim jel sto pise u njoj i kad ono pri kraju profila pise "Samsung SyncMaster 226BW A Internet.icm"! I skinem ponovno taj profil, za svaki slucaj - ista stvar. Skinem profil za matricu A - isto pise u njoj. Idem ih binarno usporediti - iste! Eto, biseri pod profilom za S matricu uploadali kalibraciju za A matricu! Pa je rezultat za moj monitor sasvim ocekivan. Namigiva

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
dasHHa kaže...
mbaksa kaže...
dasHHa kaže...

Pa jos sam istaknuo da imam Samsungov panel (matricu). Znam za tu pricu jos otkad sam isao kupovati svoj monitor i ciljano sam isao kupiti S matricu - da nisam nasao taj monitor s S matricom, vjerojatno bih kupio neki drugi model, mozda i od nekog drugog proizvodjaca.

dasHHa kaže...

Trebale bi te cuditi. Boje na mom monitoru su sasvim dobre bez kalibracije, s ovom "kalibracijom" postaju strasne. Prije bih rekao da je to profil za plavu AU Optronicsovu matricu pa da se onda to poravna.

Edit: Eh, sam sebi se divim kako sam pametan. Smijeh Idem sad u Notepadu otvoriti tu datoteku s profilom (samsung_226bw_s.icm) da mozda vidim jel sto pise u njoj i kad ono pri kraju profila pise "Samsung SyncMaster 226BW A Internet.icm"! I skinem ponovno taj profil, za svaki slucaj - ista stvar. Skinem profil za matricu A - isto pise u njoj. Idem ih binarno usporediti - iste! Eto, biseri pod profilom za S matricu uploadali kalibraciju za A matricu! Pa je rezultat za moj monitor sasvim ocekivan. Namigiva

eto nazalost.....scum svuda oko nas....:(

dasHHa
16 godina
neaktivan

Hm, pa zar niste dobili profile uz monitor? I ne vidim baš neku korist bez hardware-skog kalibratora..

17 godina
moderator
bed kaže...

Hm, pa zar niste dobili profile uz monitor?

Nisam pogledao sto ima na CD-u koji je dosao uz monitor, tako da ne znam. Uostalom, ako ti proizvodjac uz monitor isporuci profil, znaci da je svjestan da monitor nije dobro tvornicki kalibriran. Namigiva A mislim da na Samsungovim stranicama nema za skinuti profile. Kod modela poput 226bw ti to zapravo bilo i apsurdno, jer bi Samsung onda jos maltretirao ljude uputama kako da saznaju koju vrstu matrice imaju, a to su pokusavali skriti na sve moguce nacine.

bed kaže...

I ne vidim baš neku korist bez hardware-skog kalibratora..

Pa zato ti se negdje i omogucava da skines profil, umjesto da imas "hardverski" kalibrator pa da si sam iskalibriras monitor. Kalibrator ti sluzi za izradu profila - ako imas kalibrator, onda ne trebas od nekud s Interneta skidati profile.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Nisam pogledao sto ima na CD-u koji je dosao uz monitor, tako da ne znam. Uostalom, ako ti proizvodjac uz monitor isporuci profil, znaci da je svjestan da monitor nije dobro tvornicki kalibriran. Namigiva A mislim da na Samsungovim stranicama nema za skinuti profile.

Sigurno si dobio driver za monitor, a sastavni dio je i icc profil za taj monitor. Većina monitora svih proizvođača se isporučuje s driverom i to nema veze s svješću proizvođača o kalibraciji.

mbaksa kaže...

Pa zato ti se negdje i omogucava da skines profil, umjesto da imas "hardverski" kalibrator pa da si sam iskalibriras monitor. Kalibrator ti sluzi za izradu profila - ako imas kalibrator, onda ne trebas od nekud s Interneta skidati profile.

To što si negdje skinuo neki profil ne znači da će njime monitor biti ispravno iskalibriran. Niti znači da tvoj monitor ima identičnu sliku s tim profilom kao i isti takav na kojemu je rađena kalibracija. A oko i nije baš najbolji alat za kalibriranje, pa se zato i koriste hardware-ski kolorimetri. I naravno, ako imaš kalibrator - ne trebaš skidati profile, ali isto tako skinuti profili s net-a ti ništa u životu neće pomoći. Ili drugim riječima ako si prosječan korisnik staviš default profil i nemaš nikakvih problema. Sad da li je malčice crvenije ili zelenije u igrici, dragom bogu svejedno. Međutim ukoliko se baviš grafikom, pa je nekakav print tvoj rezultat rada, te umjesto crvene na tvojem monitoru u printu to bude roza ili ljubičasto, tada bez kalibratora ne ide. A skinuti profil s neta je beskoristan..

17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

Nisam pogledao sto ima na CD-u koji je dosao uz monitor, tako da ne znam. Uostalom, ako ti proizvodjac uz monitor isporuci profil, znaci da je svjestan da monitor nije dobro tvornicki kalibriran. Namigiva A mislim da na Samsungovim stranicama nema za skinuti profile.

Sigurno si dobio driver za monitor, a sastavni dio je i icc profil za taj monitor. Većina monitora svih proizvođača se isporučuje s driverom i to nema veze s svješću proizvođača o kalibraciji.

Pretpostavljam da vecina obicnih monitora normalno radi bez ikakvih drivera ili dodatnih profila. Tako i treba biti. Da, dobio sam ICM profil s monitorom, bas sam ga sad i instalirao i ne mogu reci da vidim ikakvu razliku. Nisam je ni ocekivao - logicno bi bilo da proizvodjac hardverski kalibrira monitor, a da reda radi isporuci sRGB profil (zasto da jos za svaki model i matricu monitora ide doradjivat drivere?). Da je Samsung lijen i hardverski propisno kalibrirati monitor, a kamoli softverski, jasno se vidjelo u slucaju mojeg modela s razlicitim matricama. Mada su stavljali losije matrice, monitore izgleda nisu hardverski rekalibrirali niti su isporucili odgovarajuce profile s njima.

Mozda ti imas drugacija iskustva...

bed kaže...
mbaksa kaže...

To što si negdje skinuo neki profil ne znači da će njime monitor biti ispravno iskalibriran. Niti znači da tvoj monitor ima identičnu sliku s tim profilom kao i isti takav na kojemu je rađena kalibracija.

Ne znaci da ce biti ista identicna, ali ce biti slicna - tesko da ce imati tako velike razlike od jednog do drugog primjerka iste matrice. Uzmimo opet za primjer 226bw - opce je poznato da je AU Optronicsova matrica u tom monitoru plavkasta, a CMO-ova crvenkasta. Shodno tome, u sliku za AU Optronicsov monitor trebat ce oduzeti plavu, a dodati crvenu (i mozda nesto zelene) - upravo ono sto se meni dogodilo kad sam instalirao profil za AU Optronicsovu matricu pa mi je siva postala sepija. Tako da, ako imas problematican panel i netko ti da iskalibriran profil, mozes ocekivati poboljsanje.

bed kaže...
Ili drugim riječima ako si prosječan korisnik staviš default profil i nemaš nikakvih problema.

Jos da samo objasnis koliko prosjecnih korisnika uopce zna da postoje profili za boje za uredjaje poput monitora ili printera... Namigiva Prosjecni korisnik prikljuci monitor, podesi rezoluciju, eventualno ubaci CD s driverima (iako u vecini slucajeva nije nuzno) i to je to. Ako ne da CD s driverom, dobit ce defaultni sRGB profil, ako da, najvjerojatnije ce dobiti slican profil, koji nece dirati sliku.

Nego... Htio sam pitati jel zna tko za kakav program koji zna iscitati informacije iz profila, kad sam ga sam nasao: http://www.color.org/profileinspector.xalter

Zanimljiva stvar, ali nedostaju informacije - nije jasno koji su podaci samo informativni, a koji zaista utjecu na sliku. U profilu za moj monitor malo toga moze utjecati na sliku. Tu su dvije krivulje, koje su identicne onima u sRGB profilu. Tu su tocke koje definiraju gamut, ali ne znam jel to zaista na ista utjece, ili to samo sluzi da se preko njih moze vizualizirati gamut. Prije bih rekao ovo drugo, jer bi to u suprotnom znacilo da ne kalibriras monitor nego graficku karticu ili GDI/DirectX, odnosno da Windowsi rade konverziju iz jednog colorspacea u drugi.

Inace, u profilu za svoj monitor nisam nasao nikakve konkretne podatke za korekciju slike. No, u onome profilu koji sam skinuo s Interneta, za AU Optronicsovu matricu, postoje polja u kojima se definiraju svjetlina/kontrast/gama/bijela tocka/kromatska adaptacija...

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Da je Samsung lijen i hardverski propisno kalibrirati monitor, a kamoli softverski, jasno se vidjelo u slucaju mojeg modela s razlicitim matricama. Mada su stavljali losije matrice, monitore izgleda nisu hardverski rekalibrirali niti su isporucili odgovarajuce profile s njima.

Mozda ti imas drugacija iskustva...

Lijenost ili nešto drugo, pitanje je.. Imam nekoliko crt-a (sony 21" pro - previše sam ih platio da ih zamijenim lcd-om :o)) koje sam, doduše već davno, kalibrirao s posuđenim kalibratorom i sve je 5+. Imam i neki Samsung t220 i moram priznati da je tvornički poprilično dobro kalibriran, AU matrica. Ali je software katastrofa. Naime prilikom instalacije uredno dobiješ kolor profil pod win, međutim Photoshop se ne želi družiti s Samsung Natural Color pro profilom. Dušu sam ispustio dok sam ga natjerao raditi, a isprobao sam toliko kombinacija da se više ne sjećam koja je dobitna. I šećer na kraju - nikakva razlika prema sRGB..

Tako da nemam baš neka pretjerano dobra iskustva..

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice