Windows 11 - općenito izdvojena tema

poruka: 1.108
|
čitano: 515.930
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 Insider preview, beta, developer, Windows 11 - problemi
3 godine
Re: Windows 11 - općenito
60nine kaže...

imam istu tu matičnu i isto sam se zajebunio kao i ti kupivši drugi disk kojeg ploča ne podržava (samo jedan nvme ide na nju, kao što je kolega objasnio)

umjesto da vratim disk, kupio sam si za neku siću pci-e nvme adapter i taj drugi disk na njemu radi sretno dan danas :)

Je to je rješenje ali daleko od idealnog, drugi x16 slot radi u x4 modu odnosno elektriički je povezan na čipset ili cpu x4 što mu i treba ali radi tek pcie 2.0 protokolom što znači manje brzine, njegov novi disk može i na pcie 4.0, ploča je starija i podržava najviše pcie 3.0 na prvom m.2 i prvom pcie slotu koji vjerojatno već zauzima grafička kartica. Treći najmanji pcie je 2.0 x1 slot i s njim ne može ništa što se tog diska tiče.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.2.2025 0:52 (notloB).
16 godina
notloB kaže...
60nine kaže...

imam istu tu matičnu i isto sam se zajebunio kao i ti kupivši drugi disk kojeg ploča ne podržava (samo jedan nvme ide na nju, kao što je kolega objasnio)

umjesto da vratim disk, kupio sam si za neku siću pci-e nvme adapter i taj drugi disk na njemu radi sretno dan danas :)

Je to je rješenje ali daleko od idealnog, drugi x16 slot radi u x4 modu što mu i treba ali radi tek pcie 2.0 protokolom što znači manje brzine, njegov novi disk može i na pcie 4.0.

-da, jeftikaneri su često očajno spori, čak ispod sata brzina.. manje je važan pcie 3-4gen za propustnost, tj ovisi o klasi matične+ostatka kao cpu.. još važnije, postojanje pci slobodnog porta sa slobodnim stazama, npr ako se koristi gpu koja zauzme 16, dok cpu npr ima 20..

-može se kupiti i nvme-kontroler za 4 komada, no tad traži bifurkaciju (mogućnost dijeljenja pci16 na 4x4x4x4 ..) a to podržavaju samo skuplje-jače mbo kao serverske iz tih vremena..

-na kraju priče ispadne često jeftinije kupiti novu mbo koja će imati potreban fičer nego adaptere-kontrolere koji iz durgih ograničenja ne moraju raditi kao ili-ili kriterij a trebamo oboje..

-za ext.usb kao vanjski disk nije problem, tad više ne ovisi o računalu.. pa je sigurniji izbor a možda i korisno-praktično kao brzi vanjski disk..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
3 godine
ihush kaže...
notloB kaže...
60nine kaže...

Je to je rješenje ali daleko od idealnog, drugi x16 slot radi u x4 modu što mu i treba ali radi tek pcie 2.0 protokolom što znači manje brzine, njegov novi disk može i na pcie 4.0.

-da, jeftikaneri su često očajno spori, čak ispod sata brzina.. manje je važan pcie 3-4gen za propustnost, tj ovisi o klasi matične+ostatka kao cpu.. još važnije, postojanje pci slobodnog porta sa slobodnim stazama, npr ako se koristi gpu koja zauzme 16, dok cpu npr ima 20..

-može se kupiti i nvme-kontroler za 4 komada, no tad traži bifurkaciju (mogućnost dijeljenja pci16 na 4x4x4x4 ..) a to podržavaju samo skuplje-jače mbo kao serverske iz tih vremena..

-na kraju priče ispadne često jeftinije kupiti novu mbo koja će imati potreban fičer nego adaptere-kontrolere koji iz durgih ograničenja ne moraju raditi kao ili-ili kriterij a trebamo oboje..

-za ext.usb kao vanjski disk nije problem, tad više ne ovisi o računalu.. pa je sigurniji izbor a možda i korisno-praktično kao brzi vanjski disk..

Dopisivao sam dok si ti upisivao... pa u principu ukoliko ne želi mijenjati kompletno platformu odnosno cpu, dalo bi se naći ok b550 ili čak i x570 ploča za amd procesor koji ima što znači i pcie 4.0 i vjerojatno i dovoljno mjesta pa i za još jedan nvme ssd, pogotovo što su te ploče sada i jeftinije... treba vidjeti što mu se više isplati, ne znamo niti koji cpu ima niti još štošta drugo.

Edit: sad mu vidim mojpc R5 5600x... igraći pc vjerujem, možda bi mu se isplatilo dokupiti neku b550 ploču pa je neko vrijeme miran.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.2.2025 1:06 (notloB).
11 godina
Windows 11 - općenito

meni taj "jeftikaner" adapter ne spušta brzinu diska ne znam kak (oba diska su isti model, razlika je jedino kaj je main 512gb, a ovaj u adapteru 256gb)...

razlika u brzini je možda 10%, ako i toliko, neprimjetno u radu

ps: adapter me je koštao ispod 10 eura ak se dobro sjećam (aliex\temu)

uvijek može prodat ovu b450 ploču i nadodat za b550, dobra je to ploča za neke male gaming sleepere :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.2.2025 1:09 (60nine).
Moj PC  
0 0 hvala 1
3 godine
60nine kaže...

meni taj "jeftikaner" adapter ne spušta brzinu diska ne znam kak (oba diska su isti model, razlika je jedino kaj je main 512gb, a ovaj u adapteru 256gb)...

razlika u brzini je možda 10%, ako i toliko, neprimjetno u radu

PCIe sabirnica je ograničena briznom zavisno od revizije, sada kakve ti imaš ssd je druga pjesma.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.2.2025 1:10 (notloB).
11 godina
notloB kaže...

PCIe sabirnica je ograničena briznom u zavisnosti od revizije, sada kakav ti imaš ssd je druga pjesma.

naravno, slažem se, kingston a2000 ionak ne ide preko 2000mb\s pa se kod mene ne primjeti

11 godina
ihush kaže

može se kupiti i nvme-kontroler za 4 komada, no tad traži bifurkaciju (mogućnost dijeljenja pci16 na 4x4x4x4 ..) a to podržavaju samo skuplje-jače mbo kao serverske iz tih vremena..

ova ploča ima u biosu opciju dijeljenja pci16 slota (16x, 8x8, 4x4x4x4) - nisam nikad to trebao, al vidio sam da postoji opcija

3 godine
60nine kaže...
notloB kaže...

PCIe sabirnica je ograničena briznom u zavisnosti od revizije, sada kakav ti imaš ssd je druga pjesma.

naravno, slažem se, kingston a2000 ionak ne ide preko 2000mb\s pa se kod mene ne primjeti

Btw. ovdje je ok prikazano i objašnjeno ukoliko koga zanima više...

15 godina
Windows 11 - općenito

Hvala svima na savjetima i informacijama ali šta mi je sad najpametnije za uraditi?

Matičnu ne bi trenutno mijenjao.

Možda da maknem stari SSD i ugradim samo novi NVMe na "Ultra M.2" konektor te instaliram winse na njega a kada su winsi instalirani i sve radi, tada stavim stari ssd koji nije NVMe u onaj drugi obični M.2 konektor i napravim "format" da ga očistim od svega pa da mi služi kao dodatna pohrana?

Jel bi to išlo tako?

Ne znam šta bih dobio kupujući PCI-e to NVMe adapter kada želim da mi je ovaj novi NVMe ssd glavni disk sa operativnim sistemom na Ultra M.2 konektoru a ovaj stari ssd onda može pored njega u onaj drugi obično M.2 konektor jer on nije NVMe, kaj ne?

I kaj to znači da matična ima jedan Ultra M.2 (PCIe Gen3x4) konektor? Da li u taj konektor ide i Gen4 NVMe ssd ili ne ide uopće tj. ne vidi ga? Ima li to kakve veze Gen3 i Gen4 ili se bez problema u taj konektor može staviti Gen4?

GAMETAG: ANDIxHR
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.2.2025 2:16 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Posmatrač kaže...
nsutalo kaže...

Pitanje:

može li se ovo nadograditi na win11?

AiO HP 24-f0006ny 5ER86EA

Svaki manje vise se moze nadograditi. Koristi rufus...

Ne razumijem se baš toliko, može pojašnjenje

11 godina
andi.cro kaže...

Hvala svima na savjetima i informacijama ali šta mi je sad najpametnije za uraditi?

Možda da maknem stari SSD i ugradim samo novi NVMe na "Ultra M.2" konektor te instaliram winse na njega a kada su winsi instalirani i sve radi, tada stavim stari ssd koji nije NVMe u onaj drugi obični M.2 konektor i napravim "format" da ga očistim od svega pa da mi služi kao dodatna pohrana?

Jel bi to išlo tako?

Ne znam šta bih dobio kupujući PCI-e to NVMe adapter kada želim da mi je ovaj novi NVMe ssd glavni disk sa operativnim sistemom na Ultra M.2 konektoru a ovaj stari ssd onda može pored njega u onaj drugi obično M.2 konektor jer on nije NVMe, kaj ne?

ovaj drugi port ti ne podržava niti jedan od ta dva diska jer je za m.2 sata, a ne za m.2 nvme... (netko od kolega je to već napomenuo)

ti imaš oba diska m.2 nvme (napiši točno koji su to Kingston diskovi, broj modela pa da ne lupamo u prazno)

kao što već napisah - upravo istu situaciju sam imao kao i ti na istoj toj ploči - zato sam i uzeo taj pci-e nvme adapter za stariji (256gb) disk.

noviji (512gb) mi je uštekan u taj nvme ultra m.2 slot na ploči (isto sam zazujao kad sam stari disk uštekao na ploču u taj sata m.2 port jer mi ga bios nije prepoznavao pa sam skužio da sam glupan kaj nisam čitao specke ploče :)

tvoje solucije:

1. uzeti novu ploču koja ima (bar) dva NVME m.2 porta (a NE m.2 SATA porta) i to poželjno da je jedan port gen4 (ako želiš iskoristiti puni potencijal brzine novog diska), ovaj drugi (stari) disk će ti služiti za pohranu pa ti je i gen3 nvme dosta (no, rekao si kako ploču ne bi mijenjao trenutno)

2. uzeti pci-e nvme m.2 adapter za taj stari disk (ako imaš slobodan pci x16 port na ploči, može i pci x4)

3. uzeti eksterni usb3 nvme m.2 case za stari disk (pa koristiš stari disk kao externi\prijenosni diskić)

4. vratiti taj novi disk u dućan (ako imaš pravo na povrat robe)

5. spojiti novi disk u ultra m.2.port na ploči, a stari disk spremiti u ladicu za neku novu ploču u budućnosti (kad budeš mogao napraviti ovo iz točke 1)

6. prodati stari disk (uz prethodno formatiranje naravno)

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.2.2025 5:22 (60nine).
3 godine
andi.cro kaže...

Jel bi to išlo tako?

Najbolje bi išlo da priključiš oba ssda i ovoga na kojem je wins kloniraš na novi nekim alatom, acronis, paragon etc. pod uvjetom da je novi ssd kapacitetom veći ili jednak starom, pa tek onda formatiraš starog, tako ćeš izbjeći ponovnu instalaciju winsa.

andi.cro kaže...

Ne možeš stavljati nvme disk u sata port, drugi m2 slot ti je sata, mislim možeš staviti ukoliko ti je key dozvoljava ali neće raditi jer su ti oba ssda nvme, ukoliko želiš koristiti oba nvme ssda morao bi dokupiti nvme adapter ili usb kućište, kako ti je 60nine već upisao.

andi.cro kaže...

I kaj to znači da matična ima jedan Ultra M.2 (PCIe Gen3x4) konektor? Da li u taj konektor ide i Gen4 NVMe ssd ili ne ide uopće tj. ne vidi ga? Ima li to kakve veze Gen3 i Gen4 ili se bez problema u taj konektor može staviti Gen4?

Prvo zaboravi to "ultra", to je asrockovo marketinško sranje koje ne znači ništa, odgovor na pitanje je DA, nvme protokol je unatrag kompatibilan, ali će raditi uvijek u nižebrojnoj verziji/generaciji, pa tako gen4 ssd u gen2 slotu, kako bi radilo da dokupiš nvme adapter jer adapter stavljaš u gen2 pcie slot, radit će gen2 brzinama.

Edit: u biti novi ssd ćeš kako si rekao staviti u prvi m2 slot tako da će ti raditi gen3 brzinom a stari kojeg ćeš metnuti u adapter gen2 brzinom.

Tekođer prije eventualne kupnje nvme adaptera trebalo bi izmjeriti debljinu grafičke kartice kako bi se osiguralo da adapter stane u pcie slot koji je na slici ispod obilježen crvenim.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.2.2025 9:48 (notloB).
6 godina
nsutalo kaže...
Posmatrač kaže...
nsutalo kaže...

Pitanje:

može li se ovo nadograditi na win11?

AiO HP 24-f0006ny 5ER86EA

Svaki manje vise se moze nadograditi. Koristi rufus...

Ne razumijem se baš toliko, može pojašnjenje

skines ISO od windows 11 i sa rufusom napravis bootabilni usb i pri tome oznacis da ti makne ogranicenja i to je to....Instaliras win 11 na komp koji ne zadovoljava uslove. Poslije ga aktiviras i imas full windowse sa updateima ....

16 godina
60nine kaže...
ihush kaže

može se kupiti i nvme-kontroler za 4 komada, no tad traži bifurkaciju (mogućnost dijeljenja pci16 na 4x4x4x4 ..) a to podržavaju samo skuplje-jače mbo kao serverske iz tih vremena..

ova ploča ima u biosu opciju dijeljenja pci16 slota (16x, 8x8, 4x4x4x4) - nisam nikad to trebao, al vidio sam da postoji opcija

-postoji, opcija.. no i problem, marketing, parcijalna odgovornost proizvođača kao zavaravajući marketing... jer ovisi npr o cpu i gpu, dok se specifikacije-mogućnosti mbo odnose na samu mbo pa treba čitati s razumijevanjem, kilogramom soli i skepsom do fusnota-zvjezdica.. :)

tablica i link na konkretnu mgo u ovom slučaju..

ASRock > B450M Pro4-F

• Slots

AMD Ryzen series CPUs (Vermeer, Matisse, Cezanne, Renoir, Summit Ridge and Pinnacle Ridge)

- 1 x PCI Express 3.0 x16 Slot (PCIE2: x16 mode)*

- 1 x PCI Express 2.0 x16 Slot (PCIE3: x4 mode)

AMD Ryzen series CPUs (Picasso, Raven Ridge)

- 1 x PCI Express 3.0 x16 Slot (PCIE2: x8 mode)*

AMD Athlon series CPUs

- 1 x PCI Express 3.0 x16 Slot (PCIE2: x4 mode)*

- 1 x PCI Express 2.0 x1 Slot

- Supports AMD Quad CrossFireX™ and CrossFireX™

*Supports NVMe SSD as boot disks

-što tu piše? .. to sve je važno, tj u jednom slučaju nešto radi, u drugom je isti resurs već zauzet, nema ga.. pa tad ne može birufkacija s kontrolerom 4x4x4x4 jer naprosto tad nema dovoljno staza, tad može samo x1 kom..
    -tj neovisno o fizičkom obliku-dimenziji-duljini pci-ex porta koji može biti x1-x4-x8-x16 ovisimo o slobodnim-zauzetim stazama pciexa-kontolera-sustava kojim upravlja cpu.. 
    -ovo je za amd, intel ima isto-slično, tj nije isto imati i7-xeon ili celeron.. dok su staze i memorijski adresni prostor dio cpu-a a mbo je 'samo' fizički konektor .. slično kao što to vrijedi za integriranu gpu, mbo može imati priključak kao vga-dvi-hdmi-dp .. ali ovisi koji je cpu ugrađen, kad je cpu bez grafike tad nema grafike.. tad mora dodatna-zasebna. Davno je vga bila dio mbo-chipseta i tad je vrijedilo da ako ima priključak-radi.. sad ovisi o cpu i jednako sve što se s chipseta muvne u cpu ovisi o njemu kao memorijski kontroler i kontrola sabirnice, no zato su brzine veće, propustnost...
    * boldao sam prvi primjer-red do '*zvjezdice'.. i posljednji za usporedbu, tj ono što juzer koji naiđe u temi treba fokusirati-pročitati s razumijevanjem ili pitati nekog tko zna..
    * u tom primjeru ovisno o cpu, fizički x16 slot radi u x16modu, dok u posljednjem radi isti utor u x4 modu jer cpu nema potrebne staze, tad isti utor-slot-port u jednom slučaju može dati bifurkaciju (dijeljenje) u drugom ne jer nema što dijeliti kao to cpu nema..
    edit: dodatno za tu mbo..

*M2_2 and SATA3_3 share lanes. If either one of them is in use, the other one will be disabled.

.. što to znači? da ako u sata port pod brojem 3 (koji je vjerojatno četvrti, ako se kreće od nule, posljednji..) spojen disk hdd-optički-nevažno, tad ne može raditi m2 i obrnuto, ili-ili, dijele isti resurs koji mbo automatikom dodjeli kod inicijalizacije ili ručnim postavkama..
    - istio, slično vrijedi za sve ostale resurse, tj ako su već zauzeti tad ih nemamo na raspolaganju, ne možemo ih dijeliti beskonačno.. bilo koji resurs, disk-ram.. pa i pci-staze sabirnice, što bi bio pandan trakama autoceste ili parking mjesta.. kad su zauzeti ne možemo, banalno jednostavno razumljivo i čobanima :)
andi.cro kaže...

Jel bi to išlo tako?

- čitaj pažljivije, .. ne možeš nvme disk staviti u sata i obrnuto, tj možeš na m2-utoru-matičnoj koja to podržava, ali to su dva različita standarda dok je samo fizički oblik m2 (storage-drive, formalno to više ne trebamo zvati disk)

- zato m2 diskovi imaju 'zareze' keyeve, e,b,m.. no neke kombinacije se mogu priključiti i kad ne rade, čisto stvar fizike-prepreke..

- ultra je marketing, ne znači ništa.. dok su gen 2-3-4 'samo' stvar brzine.. ali je tad kompatibilno, radi.. važno, ono što je tebi problem, drugi m2-priključak je sata, nije nvme i tad ne možeš u njega umetnuti nvme disk.

- adapteri, interna kartica-kontroler na pci-ex i externo usb.. externo je zgodno-praktično-brzo.. cijene su slične-iste, interno može biti svašta, od loših-sporih čipova-kontrolera do odličnih koji rade jednako kao i na mbo-chipsetu.. dok čak ne vrijedi pravilo da će skuplje biti bolje i tek kad kupiš-probaš znaš performanse koje ovise o tisuću povezanih sitnica kao bifurkacija i cpu.. post gore.. Tako možeš dodati kontroler za 4x-komada nmve diskova, no ni to neće raditi u svim kombinacijama jer ovisi o podjeli resursa koji ovise o cpu i npr zauzetosti gpu-utora jer i on mora raditi itd.

-novije ploče mogu više, jer su 'jače' jer je tako s cpu-gpu-svime.. imaju više resursa i nova mbo pogotovo top klase podržava recimo 4 diska dok to isto stara ne može jer nema raspoloživih resursa tj ovisi o kombinaciji i kako su resursi podjeljeni.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.2.2025 10:35 (ihush).
15 godina
Windows 11 - općenito

Ok, znači ništa bez adaptera jer ne mogu dba NVMe diska biti uštekana na matičnu ali sa adapterom bi to funkcioniralo!

Evo slikica...

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
andi.cro kaže...

Ok, znači ništa bez adaptera jer ne mogu dba NVMe diska biti uštekana na matičnu ali sa adapterom bi to funkcioniralo!

Evo slikica...

Tako je, taj stari A2000 ćeš metnuti u adapter a novi u prvi m2. Bilo bi pametno i izmjeriti debljinu grafičke da budeš siguran da će adapter imati mjesta u svom slotu, imaš sliku u mom prethodnom postu.

Edit: Ipak ne tako jednostavno, i ovisno što ćeš raditi, friško instalirati winse ili klonirati, kod kloniranja morat ćeš prvo metnuti stari ssd u prvi m2 slot jer adapter u drugom pcie slotu ne podržava boot, kada kloniraš tek onda zamijeniti diskove, to je bitno ukoliko ćeš alat za kloniranje pokretati iz winsa, ukoliko alat za kloniranje pokrećeš s usba odnosno direktno iz boota ili ukoliko friško instaliraš winse onda odmah novi ssd metnuti u prvi m2.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.2.2025 11:31 (notloB).
15 godina
notloB kaže...
andi.cro kaže...

Evo slikica...

Tako je, taj stari A2000 ćeš metnuti u adapter a novi u prvi m2. Bilo bi pametno i izmjeriti debljinu grafičke da budeš siguran da će adapter imati mjesta u svom slotu, imaš sliku u mom prethodnom postu.

Edit: Ipak ne tako jednostavno, i ovisno što ćeš raditi, friško instalirati winse ili klonirati, kod kloniranja morat ćeš prvo metnuti stari ssd u prvi m2 slot jer adapter u drugom pcie slotu ne podržava boot, kada kloniraš tek onda zamijeniti diskove, to je bitno ukoliko ćeš alat za kloniranje pokretati iz winsa, ukoliko alat za kloniranje pokrećeš s usba odnosno direktno iz boota ili ukoliko friško instaliraš winse onda odmah novi ssd metnuti u prvi m2.

Ići ću na frišku instalaciju Winsa na "Ultra M.2" konektor sa novim SSD-om.

Nova 2.5 gigabitna mrežna mi je uštekana na onaj mali PCI-e tak da mi jedino ostaje slobodan dugački PCI-e konektor koji se nalazi ispod onoga gdje mi je grafa uštekana, biti će na knap ako je malo deblji a i brine me šta grafa siše zrak sa donje strane gdje bi bio taj adapter, bojim se da ne zakloni dio ventilatora...

Mislim da tu nema mjesta za adapter:

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.2.2025 14:11 (andi.cro).
11 godina
Windows 11 - općenito

da, ovo s visinom grafičke jako dobro provjeri - mene je to zezalo prvi put s jednom grafičkom ( "dual slot" ) jer joj je cooler bio previsok/predebeo pa se kosilo s adapterom za nekih pola cm (malo, ali taman da adapter ne stane)

trenutno imam tanju grafičku tj. cooler na istoj pa je sve ok u donjem pci-e slotu za adapter...

extra i malo nezgrapnije rješenje bi bio pci-e riser kabl u matičnu pa na njega adapter - ali to ni sam nisam htio raditi iako ne gledam u kućište svakodnevno i estetika mi nije baš bitna :)

inače, trenutno imam u kućištu ovaj adapter:

https://www.temu.com/goods.html?_bg_fs=1&goods_id=601099517325559&sku_id=17592218988301&_x_sessn_id=3ktstzuxfv&refer_page_name=bgt_order_detail&refer_page_id=10045_1739107202517_i1ifhbxtp1&refer_page_sn=10045

za tu lovu, a mislim da sam ga platio i nešto malo više - radi ko urica (screenshot - lijevo je sistemski a2000 512gb, desno sekundarni a2000 256gb - ovaj manji nije radio ni sam nešto extra brže u samoj matičnoj dok je bio sistemski)

ps: nekak najbolje rješenje bi ti bilo ono eksterno nvme kućište ako ne želiš prodati taj stari disk - čisto da ga možeš koristiti kao dodatni storage (ili ga prodaj pa si uzmi obični sata 2,5" disk za kućište ako ti za dodatni storage ne treba preko 500mb/s brzine)

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.2.2025 14:38 (60nine).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
60nine kaže...

da, ovo s visinom grafičke jako dobro provjeri - mene je to zezalo prvi put s jednom grafičkom ( "dual slot" ) jer joj je cooler bio previsok/predebeo pa se kosilo s adapterom za nekih pola cm (malo, ali taman da adapter ne stane)

trenutno imam tanju grafičku tj. cooler na istoj pa je sve ok u donjem pci-e slotu za adapter...

extra i malo nezgrapnije rješenje bi bio pci-e riser kabl u matičnu pa na njega adapter - ali to ni sam nisam htio raditi iako ne gledam u kućište svakodnevno i estetika mi nije baš bitna :)

inače, trenutno imam u kućištu ovaj adapter:

https://www.temu.com/goods.html?_bg_fs=1&goods_id=601099517325559&sku_id=17592218988301&_x_sessn_id=3ktstzuxfv&refer_page_name=bgt_order_detail&refer_page_id=10045_1739107202517_i1ifhbxtp1&refer_page_sn=10045

za tu lovu, a mislim da sam ga platio i nešto malo više - radi ko urica (screenshot - lijevo je sistemski a2000 512gb, desno sekundarni a2000 256gb - ovaj manji nije radio ni sam nešto extra brže u samoj matičnoj dok je bio sistemski)

ps: nekak najbolje rješenje bi ti bilo ono eksterno nvme kućište ako ne želiš prodati taj stari disk - čisto da ga možeš koristiti kao dodatni storage (ili ga prodaj pa si uzmi obični sata 2,5" disk za kućište ako ti za dodatni storage ne treba preko 500mb/s brzine)

A postoji i još jedna opcija da probam, prebaciti grafu u donji PCI-e konektor a u taj gdje je ona bila staviti NVMe to PCIe adapter!

Mislim da ima više mjesta od grafe do gornjeg PCIe konektora (gdje nisu ventilatori na grafi) nego sa donje strane gdje su joj ventilatori.

11 godina
andi.cro kaže...

A postoji i još jedna opcija da probam, prebaciti grafu u donji PCI-e konektor a u taj gdje je ona bila staviti NVMe to PCIe adapter!

Mislim da ima više mjesta od grafe do gornjeg PCIe konektora (gdje nisu ventilatori na grafi) nego sa donje strane gdje su joj ventilatori.

možeš probati, ali mislim da ti grafa neće raditi u tom donjem pci-e slotu jer nije x16 (meni nije radila ni jedna od dvije koje sam probao)

3 godine

Taj donji pcie slot ide u čipset odnosno nije spojen direktno na cpu, + x4 a grafička traži x16 + vrlo sporo sučelje, čak i da radi, u što sumnjam pad fpsa u igrama je zagarantiran, to nije rješenje, možeš stari ssd metnuti u usb kućište pa ga koristiti kao eksterni disk kako kaže 60nine, drugo rješenje mi trenutno ne pada na pamet osim da mijenjaš matičnu i prije kupovine planiraš, što će ti trebati, gdje što ide i što očekuješ od ploče... ja sam svoju kupovao valjda mjesec dana, mjerkao, sraćkao, kenjkao i pogledao valjda sve videe na jubito o njoj, u biti pretjerivao u onome što bih preporučio tebi prije kupovine.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.2.2025 16:34 (notloB).
15 godina
60nine kaže...

možeš probati, ali mislim da ti grafa neće raditi u tom donjem pci-e slotu jer nije x16 (meni nije radila ni jedna od dvije koje sam probao)

notloB kaže...

Taj donji pcie slot ide u čipset odnosno nije spojen direktno na cpu, + x4 a grafička traži x16 + vrlo sporo sučelje, čak i da radi, u što sumnjam pad fpsa u igrama je zagarantiran, to nije rješenje, možeš stari ssd metnuti u usb kućište pa ga koristiti kao eksterni disk kako kaže 60nine, drugo rješenje mi trenutno ne pada na pamet osim da mijenjaš matičnu i prije kupovine planiraš, što će ti trebati, gdje što ide i što očekuješ od ploče... ja sam svoju kupovao valjda mjesec dana, mjerkao, sraćkao, kenjkao i pogledao valjda sve videe na jubito o njoj, u biti pretjerivao u onome što bih preporučio tebi prije kupovine.

A sunce mu žarko... baš nemam sreće!!!

Ma niš onda, ide onda ovaj stariji ssd u ladicu ili prodaju.

11 godina
andi.cro kaže...

A sunce mu žarko... baš nemam sreće!!!

Ma niš onda, ide onda ovaj stariji ssd u ladicu ili prodaju.

eh da, jbg - idući put malo unaprijed razmišljati kod kupovine matične, eto i ja sam istu grešku napravio, a nije da nemam u kućištu mjesta za veću verziju te ploče :)

probaj na podforumu prodaje pitati nekog dal želi mijenjati za običan sata SSD 2.5" pa si njega iskoristiš za dodatni storage (možda čak dobiješ i 2.5" s nešto većim kapacitetom ak si dobar pregovarač :) )

4 godine
Windows 11 - općenito

1. ima li smisla reinstalirati windows prilikom vecih zamjena hardvera, npr kompletan prelazak na novu platformu cpu+mbo+ram+gpu ili novi windowsi sve odraduju smooth?

2. pitanje/konfirmacija, ako je windows zasticen samo log in passwordom - tada se svi fajlovi mogu ocitati jednostavnim prebacivanjem ssda u drugi komp jel tako? a ako je zasticen bitlockerom onda samo uz bitlocker password jel tako?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Petar hw kaže...

1. ima li smisla reinstalirati windows prilikom vecih zamjena hardvera, npr kompletan prelazak na novu platformu cpu+mbo+ram+gpu ili novi windowsi sve odraduju smooth?

2. pitanje/konfirmacija, ako je windows zasticen samo log in passwordom - tada se svi fajlovi mogu ocitati jednostavnim prebacivanjem ssda u drugi komp jel tako? a ako je zasticen bitlockerom onda samo uz bitlocker password jel tako?

-1. ... više pod 'vjerske' teme i mišljenja-navike, odavno to nije nužno, 'ali' ostalo je kao staro pravilo, manje zbog promjene hw, više zbog smeća koje prosječan juzer nakupi pa poneki reset nije loš, no zato je i ubačen kao opcija u samom osu.. nije klasa da-ne odgovora, više sreće-slučajnosti i sl. dok je svaki juzer priča za sebe, npr koliko smeća prikupi pa je odgovor različit za razne juzere-primjere.

-2. da .. i ne :) tj da, može se tako u drugom kompu, npr flash-usb diskić to radi rutinski, ali i ne.. ovisi o permišnima pa i FSu koji se koristi, zato spominjem flash, jer nije isto foramtiran ntfs ili fat32.. fat nema dodatne metapodatke, nema zaštitu na nivou file-foldera itd.. dok drugi fsovi imaju, pa o tome ovisi .. dok je bitlocker i ostale enkripcje dodani ključ, no u srži ista stvar.

-tako flash kao removable medij defaultno nema problem permišna, dok izvađen disk ima, slično sve što skineš mrežom dobije oznaku 'sumnjivo-zaključano' .. no kad u rukama imaš disk, kad si admin (uz znanje) tad možeš sve, npr preuzeti vlasništvo-pravo dok s enkripcijom mora imati key-dekript i ovisi na kojem levelu se zaštita želi, dok to može stvoriti problem u slučaju kvara-spašavanja no tome i služi.. a to treba jamesbond i sl. tajni agent, malo koji prosječan juzer.. itd.

9 mjeseci
Windows 11 - općenito

Pitanjce vezano za ovo:

2x M.2 slots (Key M)
▪ M2_1 slot (From CPU)
▫ Supports PCIe 4.0 x4
▫ Supports 2242/ 2260/ 2280 storage devices
▪ M2_2 slot (From B660 Chipset)*
▫ Supports PCIe 4.0 x4
▫ Supports SATA 6Gb/s
▫ Supports 2242/ 2260/ 2280 storage devices
▫ Supports Intel® Optane™ Memory
  * SATA8 will be unavailable when installing M.2 SATA SSD in the M2_2 slot

Po ovome, u oba mogu staviti nvme, a po potrebi na 2. slot mogu i SSD. Točno? Ne bi se i ja htio nasaditi..

S time da na SATA 8 portu ne bi smio imati ništa priključeno.

No, zanima me da li tu ima kakve razlike u brzinama ako stavim u slot 1 ili 2? Pogotovo što imam grafu na PCIE x16 portu..

Zanima me jer bi stavio da W11 boota nvme sa slota 2 , nigdje ne piše da nije bootabilan taj slot..

Ploča MSI MAG B660M MORTAR WIFI DDR4

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.2.2025 14:19 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-točno si zaključio..

-svi nativni kontroleri su bootabilni-podržani, čak da dodaš zaseban kontroler-adapter pojavio bi se kao boot-disk.. (čim mbo-bios ima podršku..).

-razlike u brzniama, teoretski nema.. ali može biti, sve ovisi o konkretnom računalu-postavkama-enkripcija pa i koji cpu tj što ima od hw-čip-simd podrške npr za avx i enkodiranje, kao što je kod gaminga gpu ili za ai.. a tad cpu može biti brži-sporiji ili ima-nema neki fičer koji može znatno utjecati na rezultat pa do tog da ne moraju svi portovi imati iste prioritete-resurse npr nije isključeno moguća razlika ako ne koristiš sata diskove pa da tad ostane više resursa čipsetu za disk i sl .. no to su teoretske razlike više utječe na preformanse sama klasa mbo-cijena.. kao čipset 'jači-slabiji'-jeftiniji.. dok na sve uticaj ima i npr ram clock dualchanel itd.. pa benčevi-sintetika mogu pokazati razlike.

-npr optane memory je fičer koji koristi nvme za keširanje hdd.. a pošto postoji nije isključeno da 'troši' dio resursa pa da je za promil nešto sporije kao i da je brže jer je viša klasa.. dok u radu-realnosti to jednostavno nije vidljivo.

-o cpu ovisi koliko ima internih staza-sabirnicu.. npr 20, od čega pciex troši 16 ili manje.. pa kad ima dva pciex obično je druga samo x4 .. ili birfurkacija-vroc pa se može birati-kombinirati.. a m2 troši x4 dok drugi daje chipset.. no grafičke mogu normalno raditi i na x4 ili x8.. tj to je stvar i kombinacije propustnosti-generacije, pa tad postane važna oznaka gen3-4 .. jer svaka gen recimo podupla propustnost pa na nižoj brzini-širini daje isti rezultat itd.. dok će reklame navoditi onaj max mogući transfer npr 7000mbps.. kao što npr sata3 deklarira 600mbps a diskovi postižu do 550.. jer i kontrolna logika troši dio, filesys-crc-ecc itd..

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 Insider preview, beta, developer, Windows 11 - problemi
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice