Win7, virtualbox i fragmentacija?

poruka: 2
|
čitano: 1.993
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Win7, virtualbox i fragmentacija?

Imam Win7(32bit), koristim Oracle(ex Sun) virtualbox i instaliram win xp, ubuntu, linuxmint...

...e sad kad koristim neko vrijeme virtualnu mašinu(par sati) i vratim se na "normalu"(win7)

čujem kako mi HDD rovari nešto i uspori mi komp, provjerim fragmentaciju(Tune up utilities) i disk mi je totalno fragmentiran, ja ga defragmentiram ali ponovno nakon

korištenja virtualne mašine se fragmentira i nije bitno da li je na virtualki linux ili windows...

Sad ako mi netko može više reći o ovome?

Razmišljam o tome da OS-eve na virtualki instaliram na zasebne particije kako nebi morao C particiju stalno defragmentirati

jer stvarno mi uspori komp i HD mi počne nenormalno proizvoditi zvukove...

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Win7, virtualbox i fragmentacija?

Da ne bi dolazilo do fragmentacije, virtualni disk (ili više njih) zaista bi se mogao staviti na odvojenu, praznu particiju (ako je više virtualnih diskova, odnosno image datoteka, svaki bi morao na svoju). Međutim, to vrijedi samo za slučaj ako ste prilikom kreiranja virtualnog diska (.vdi datoteke) odabrali disk dinamične veličine, jer se on tada širi/povećava prema potrebi (koliko prostora zauzmu operacijski sustavi i aplikacije u virtualnom stroju), do definirane maksimalne veličine. Dakle, idite na Settings od nekog virtualnog stroja, s lijeve strane označite Storage, a u okviru Storage Tree označite image tvrdog diska pod IDE ili SATA kontrolerom (u pravilu datoteka s nastavkom .vdi). Dobro promotrite okvir Attributes – ako se Virtual i Actual Size, znači da je u pitanju image tvrdog diska dinamične veličine, i kao takav sklon fragmentiranju.

Stoga bi .vdi image datoteku trebalo konvertirati u image fiksne veličine. To se radi pomoću programa koji dolazi sa samim VirtualBoxom, a zove se VBoxManage.exe. Njega možete pozvati preko Start > Run, kliknete na Browse kako biste odabrali tu .exe datoteku iz mape C:\Program Files\Oracle\VirtualBox (ili neke druge, ako ste drugdje instalirali VirtualBox), i iza naziva datoteke VBoxManage.exe dopišete

clonehd "Izvorni.vdi" "Fiksni.vdi" --variant Fixed

Trebalo bi biti jasno što znače ovi argumenti – prvi kaže da želite klonirati image datoteku, druga dva parametra su putanje do izvorne (variabilne) i odredišne (fiksne) datoteke, a argumentom --variant Fixed određujete da odredišna datoteka neće biti dinamična, nego fiksne veličine. Ako ste vještiji s naredbenim retkom, istu naredbu možete pozvati u njemu.

Nakon što ste isklonirali željene .vdi datoteke, uvezite iz u VirtualBoxov Virtual Media Manager i njima zamijenite dinamične .vdi datoteke. Izvorne datoteke nemojte brisati prije nego što ste se 100% uvjerili da su nove, konvertirane datoteke ispravne. Naravno, ako ste upravo kreirane .vdi datoteke smjestili na fragmentiran disk, onda bi također mogle biti fragmentirane – sad ih defragmentirajte i dalje ste mirni.

Usput rečeno, za upravljanje .vdi datotekama postoji posebni alat CloneVDI tool, kojeg ćete preko Googlea naći na stranicama VirtualBoxovih foruma. Ovo može biti koristan alat, recimo za povećavanje veličine .vdi datoteke, no ne može dinamičnu konvertirati u fiksnu.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice