Particioniranje diska

poruka: 3
|
čitano: 2.025
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Problem s particioniranjem SSD diska
Windows 11 x64 Pro Beta Build 22616.1.

Nedodijeljena particija nalazi se ispred particije sustava. Pokušavao sam zamijeniti im mjesta ili proširiti particiju sustava, ali ne mogu. Probao sam s AOMEI Partition Assistant, Mini Tool Partition i DiskGenius.


Radi se o SSD koji je na GPT.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Particioniranje diska
Problem riješio s GParted.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Particioniranje diska
Mandak kaže...
Problem riješio s GParted.

 -problem se ne riješava nekim alatom kao gparted, jer svi rade isto, mogu isto.. nego se ne radi 'na živo' iz osa dok je upaljen-aktivan, tj radi se s boot medija .. može install (ako juzer zna tipkati diskpartom i sl.) obično se koriste mediji kao hirens-ubcd-strelec.. tad nema takvog problema, tj 'locka' particije.

-gparted je riješio čisto zato jer je bootao svoj os-medij, može svaka linux distra, može svaki live-boot-medij a naravno lakše je ako na tom mediju imamo juzerske alate koji to olakšavaju klikom miša vs tipkanjem i sl.

 

ponovo, svaki disk-part manager radi isto, isti medij, isti standard, isti rezultat.. jedino ne moraju svi alati nuditi jednostavan meni-sličice, kao što neki mogu biti specijalizirani za recimo backup-migraciju ili generčki..

-druga stvar je staro-novo, mbr-uefi-gpt.. + sigurnost (enkripcija), stari alati, bootmediji ne znaju za uefi-gpt, tad to možemo samo s novim alatima koji to podržavaju (od 2018 nadalje, prije problemi, prijelazno razdoblje ..)

-drugi problem koji nema veze s particijama-altima, sigurnost, sec.boot i zaštite, specijalne particije-oem i sl. koje postoje upravo zato da to onemoguće-otežaju.

-treći problem, ako imamo disk u mbr-gpt modu, boot medij jednako može biti u mbr ili gpt modu, dok bios nudi jedan ili oba ovisno o opcijama-postavkama i starosti, starije od 10g samo mbr, prijelazno oboje, noviji pogotovo laptopi samo gpt.. tad imamo problem što sve troje mora biti bootano u istom modu tj ovisi o biosu i bootmediju i treba koristiti -ftipke za bootmeni jer automatika može bootati 'pogrešan' (drugi) mod. (obično f12-f11-f8..)

 

-drugačiji način, umjesto na samom računalu može se na drugom računalu, no tad vadimo disk i spajamo ga u to drugo.. neovisno sata-usb-nvme.. tad je lakše klikati i nema 'lockanja' no to je 'fizički' posao. Praktičnije je to odraditi bootanjem odgovarajućeg medija i uštedjeti vrijeme 'šarafljanja' pa i izazivanje fizičkih oštećenja.

 

-neovisno o tome na kojem računalu, osu ili kojim soft-appsom smo to napravili, neki odrade 'sve' tj dodatne sitnice, kao poravnavanje blokova hdd-ssd, izmjenu id-diska, chkdsk-provjeru itd.. a poneki to ne naprave i tad mada je zapravo ispravno nema boota, .. neće win, recimo zbog licence.. obično je dovoljno fixati boot, chkdsk-om provjeriti fileove (ne zbog grešaka nego tad ms promjeni hash-potpis-sigurnost).. a soft kao limesoft nudi to pod onekick-fix u par sekundi, pa kad to napravite nekim alatom i pokušate bootati .. ako neće, ponovo boot u hirens i sl. i popravak za nekoliko sekundi ili ručno tipkati u cmd-u.. jer, svi osevi rade isto, svaki install medij osa može napraviti svoje particije i filesys jedino ne mora podržavati druge-tuđe filesysove dok svi podržavaju kao zajednički-free msov fat32 koji se zato koristi za uefi-sec-gpt boot dok je nativna particija stvar osa win-lin-mac.

-svi alati rade isto, isti rezultat, samo su neki zgodniji-lakši za prosječnog korisnika + ms i apple se ne trude to olakšati, dok treća strana to nudi kao easeus, paragon, acronis.. ili gpart(ed).

-sve to su disk-part manageri i podržavaju iste stvari, dok je ms-ov najslabiji opcijama tj ms uopće to ne želi olakšati ili napraviti gui za klikanje (diskmanager je frontend dio diskparta koji sve to radi ispod haube).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice