Ovako na jednom računalu mi sistemski disk polako ali sigurno odlazi u vječna lovišta, sada zanima me da li mogu napraviti kompletni image diska , zajedno sa OS-om tako da kada na tom računalu zamijenim stari disk s novim sve ponovno "proradi".
Ovako na jednom računalu mi sistemski disk polako ali sigurno odlazi u vječna lovišta, sada zanima me da li mogu napraviti kompletni image diska , zajedno sa OS-om tako da kada na tom računalu zamijenim stari disk s novim sve ponovno "proradi".
Moze na neki vanjski disk pomocu alata
'Acronic True Image (Home)', mada je meni
drazi stari 'Symantec Norton Ghost' jer je jednostavniji.
(http://www.informatika.buzdo.com/s724.htm)
Ili je to mozda stvar navike.
EDIT: Spomenuti programi moraju biti na boot-abilnom CD-u.
Ako sam dobro shvatio najbolje mi je da kupim Norton Ghost, instaliram ga na stari disk s njime napravim image cijelog diska, nakon toga izvadim stari disk, umentnem novi i pomoću CD-a dignem stari/novi Windows na novom disku, taj CD za podizanje dolazi u paketu Norton Ghost ?
Ja koristim Acronis True Image (Home), odlično radi i vrlo je jednostavan za korištenje. I ne trebaš ništa instalirati jer dolazi kao boot CD. Napraviš image na eksterni disk i samo onda sa njega vratiš.
Kreiraš boot CD u samom Norton Ghostu, prebaciš u BIOSU da ti bude prvi CD/DVD, i pokrenut će ti Norton Ghost
Kreiraš boot CD u samom Norton Ghostu, prebaciš u BIOSU da ti bude prvi CD/DVD, i pokrenut će ti Norton Ghost
Aha znaći kada instaliram NG na računalo, tada postoji opcija kreiranja Boot CD/DVD-a.
Ako sam dobro shvatio onda bi ovaj scenarij trebao raditi
1. instaliram NG na postojeći disk ( onaj koji je na izdisaju )
2. uzmem novi disk , stavim ga u neki HDD Case i preko NG na njega pohranim kompletni image starog diska, image pohranim recimo na D particu novog diska.
3. izradim NG Boot CD , koji je dostupan kroz opcije programa NG
4. u BIOS-u stavim da mi je prvi Boot device CD/DVD
5. maknem stari disk
6. ubacim novi disk
7. pokrenem računalo i Boot-am ga sa CD/DVD-a koji sam načinio u 3. koraku
8. kroz Boot CD "potegnem" image sa novog diska točnije njegove D partice načinjene u koraku 2. i viola , komp je up and ready sa svim postavkama i podacima koji su bili na starom disku.
Iz Norton Ghosta koji pokreneš sa boot CD
Ideš prvo na Create Image from partition
i zatim restore partition from image
Ljudi puno hvala, planiram to radit sljedeći tjedan , pa ako negdje zapne javim se :)
Sorry for double post al jel to to : http://www.instar-informatika.hr/symantec-norton-ghost-150-in-1-user-ret/20097534-HR
Inače ako imaš WD disk, Acronis true image ti je besplatan : http://support.wdc.com/product/downloaddetail.asp?swid=119
Ako sam dobro shvatio najbolje mi je da kupim Norton Ghost, instaliram ga na stari disk s njime napravim image cijelog diska, nakon toga izvadim stari disk, umentnem novi i pomoću CD-a dignem stari/novi Windows na novom disku, taj CD za podizanje dolazi u paketu Norton Ghost ?
-ne baš (može i tako , ali..)
-'najbolji' način je s neovisnog OSa, npr LiveCD-bootCD (linux, minipe, hirens, UBCD,..) ili drugo računalo. Samo kopiranje iz ćivog OSa danas nije neki problem ali pošto se to radi kad je neki problem, može biti problema.. :)
Ne iz živog OSa nego s drugog (100% ispravnog) ili s bootanjem medija jer tad eliminiraš sve soft probleme kao npr virus i bilo kakvu ovisnost o hardwareu.
Drugi razlog je čist PC, čist (legalan) software, kojeg nema smisla instalirati na PC ako nije servisni upravo za tu namjenu, dok istovremeno to postoji kao liveCD..
Uvjek biraj čist-legalan soft, nema razloga crackati jer (već spomenuto) nor komercijalni Acronics postoji kao verzija proizvođača HDDa besplatno. Uz EaseUS i sl. nema potrebe za drugim rješenjima. Poznati utilsi za tako nešti su Ghost, Acronics, Paragon, O&O, Easeus, +sponzorirane verzije WD-ST proizvođača, često postoji free. .. ili vidi linux distre clonezilla, partedmagic i sl.
Prednost Live medija je što to možeš napraviti bilo kad, s bilo kojim računalom, treba imati pri ruci, može i ostale potrebne sitnice kao spašavanje fileova, čišćenje virusa, download drivera itd.. -pa je nepotrebno imati to instalirano u standardnom radnom-igraćem OSu.
btw. ako kupuješ novi HDD dok stari još radi, ne moraš izrađivati image, možeš direktno clonirati na novi. Naravno, bolje je što prije napraviti image/backup..
btw2, često je novi HDD veći od starog, često raspored-veličina particija nije zadovoljavajuća i u kopiranjuu se automatski proporcionalno resiza. To se sve lakše riješi s live medija dok iz živog OSa postoje ograničenja (jer je aktivan..) pa se ne mogu mijenjati particije kao s liveom.
Problem, ne mogu u boot-u napravi image diska, samo recovery , WTF !?
Ne znam sto je tocno u kutiji koju prikazuje slika
Naime, ako se instalira:
'Symantec Ghost Solution Suite 2.5'
(Support for Microsoft Windows 7 and 64-Bit OS's)
nakon instalacije ima jedan izbor koji omogucava
da se izradi BOOT CD koji sadrzi samo GHOST
za odabranu verziju DOS programske potpore (MS-DOS; PC-DOS...)
ISO image velik je nekoliko MB (3'014'656 bytes)
i to je ono sto je potrebno za izradu slike diska.
Kutiju za koju ste prikazali sliku ne vidim na stranicama Symanteca.
EDIT: Evo ja zakasnio s odgovorom.
Drago mi je sto ste sve uspjesno napravili.