Vidim da ima puno dual boot tema ovdje ali mislim da jos nisam procitao o slicnom problemu koji mi se pojavio jucer.
Naime odlučih konacno isprobati Win 7 i napraviti dual boot. Vec dugo koristim legalne Win XP Home(SP3). Imam dva diska i raspored particija je slijedeci: Disk0 (120GB) ima dvije primarne particije (D i F) od po 60-ak GB. Disk1 (640GB) se sastoji od tri primarne particije ( C sistemska na kojoj su win xp, G i H) i jedne extended particije sa dva logicka drive-a (I i K) . Dakle sve zajedno sedam particija na dva diska. Win 7 (nisu legalni) sam odlucio staviti na ovaj veci disk gdje su mi i win XP i to na praznu H primarnu particiju koja je napravljena sa disk management alatom u win XP. Dakle ubacim DVD s Win7, odaberem custom instalaciju, odaberem particiju (mislim da kod tog odabira particije nisu imale slova vec sam odabrao H particiju po velicini) i krene instalacija. Sve je islo svojim tijekom i kod onog zadnjeg restarta sam ocekivao da će me dočekat izbor OS-a međutim odmah su se bootali Win 7. Pogledam malo kako izgledaju diskovi i vidim da mi je Win 7 totalno promijenio oznake particija. C particija na kojoj su win XP sada je pod slovom D a ova particija (H) na koju sam instalirao win 7 sada je pod slovom C. I oznake svih ostalih particija su promijenjene. No to nije sve :-) Izvadim instalacijski DVD van iz drive-a, restartam komp i opet ocekujem onaj izbor za dual boot ali nista od toga vec sistem normalno boota Windows XP. Tu je sve netaknuto sto se oznaka particija tice, dakle potpuno su iste kao sto sam napisao detaljno na pocetku ali promjenio se jedan bitan detalj: particija D sad ima oznaku active i na njoj se nalazi boot folder i ona dva fajla bootmngr i bootsect.BAK. Dakle Win 7 su iz nekog meni neobjasnjivog razloga te boot fajlove odlucili stavit na D particiju dok su se sasvim normalno instalirali na H particiju. Situacija je sad takva da se Win7 ne bootaju već se normalno bootaju Win XP tj. Win 7 se bootaju jedino ako stavim instalacijski DVD. Boot.ini fajl u winXP je ostao nepromijenjen i uopće nema retka s win7. Dakle očito zbog tog premjestanja tih boot fajlova na razlicitu particiju čitava stvar ne radi kak spada, naravno da ne želim stalno stavljat DVD da bi se bootali Win7. Da li je problem u tih pet primarnih particija? Možda da napravim samo dvije, dakle C na kojoj su win XP i uz to još samo jednu primarnu particiju na kojoj će bit Win7, možda će to rješit problem.?
E da, pokušao sam kopirat one boot fajlove na H particiju i izbrisao sam D particiju ali to naravno nije pomoglo. Namjerno ne zelim staviti H particiju kao aktivnu jer se bojim da mi to ne sjebe stvari do te mjere da mi win xp instalacija postane potpuno neupotrebljiva.