Smetnje signala DVB-T2

poruka: 10
|
čitano: 2.178
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Smetnje signala DVB-T2

Dobar dan,

imam problem gdje je signal odličan, sve dok gradski autobus se ne parkira uz kuću, onda nema signala ili prekida totalno (nije gledljivo). Kad ode, sve je ok, čak i ovisi koji je autobus.

Evo i video problema

Ako netko može pomoći idejama kako ov riješiti. Hvala.

Pozdrav.

0 0 hvala 0
12 godina
Re: Smetnje signala DVB-T2

Mora da autobus stane između tvoje antene i tv-odašiljača pa premjesti antenu da je na višoj poziciji od autobusa.

Kad imaš signal 90% kvalitet ti je 0% što navodi na to da imaš smetnje npr. od mobilnih uređaja i baznih postaja koje su bliže nego tv-odašiljač.

ps

Nisi naveo koju antenu koristiš i da li je pozicija i usmjerenje prema tv-odašiljaču ispravno ili primaš nekakve reflektirane signale ?

17 godina

-kako riiješiti? .. to moraš smisiti sam, npr reci busu da parkira na drugom mjestu ili se preseliš.. :) šala-vic, ali i realnost, konkretna lokacija i uzroci ovise o riješenju a to moraš vidjeti-riješiti sam, otkriti.. npr možda antenu trebaš pomaknuti metar-dva lijevo-desno, gore-dolje.. mi to ne možemo znati-nagađati, to moraš ti ..

-ali, snimljen problem, signal-kvaliteta.. vjerojatno koristiš pojačalo.. isključi ili smanji, pojačalo pojačava sve, signal ali i smetnje koje pokupi.. tj nije pojačalo neko riješenje za signal, to je ok kad imaš čist signal i kad je pojačalo-pojačanje kvalitetno, tj zato su to dva indikatora i snaga je beskorisna bez kvalitete tj samog čistog signala kojeg trebaš pojačati, ne smetnji .. a u te smetnje dođe neki elektromagnetski izvor-dodatak kao bus.. nekad su to bili nezaštićeni izvori smetnji kao dvotaktni motorić, sad možda bus koji možda ima wifi..

-antena s pojačalom, npr sobna.. kad bi radilo bez pojačala, isključeno.. ako je tad signal ok, tad bi vjerojatnije eliminirao i problem smetnji kad bus stane, tj postoji šansa .. ali to opet moraš ti, probati-kemijati... jer svaki konkretan slučaj je za sebe, ovisi o okolini-lokaciji, dok je najbolji način imati direktnan pogled-smjer antene prema odašiljaču npr na krovu, itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
AF139 kaže...

Mora da autobus stane između tvoje antene i tv-odašiljača pa premjesti antenu da je na višoj poziciji od autobusa.

Pa da, stane između antene i odašiljača. Antena je već sad iznad autobusa, na kući, visinska razlika je preko 5 m (ako ne i više).

AF139 kaže...

Kad imaš signal 90% kvalitet ti je 0% što navodi na to da imaš smetnje npr. od mobilnih uređaja i baznih postaja koje su bliže nego tv-odašiljač.

Al ikad nema busa, sve je ok. Signal i kvaliteta budu na 9X % sve radi, perfektno.

AF139 kaže...

Nisi naveo koju antenu koristiš i da li je pozicija i usmjerenje prema tv-odašiljaču ispravno ili primaš nekakve reflektirane signale ?

E sad koji je tip antene, pogledam pa javim. Okrenuta je prema TV odašiljaču.

ihush kaže...

ali i realnost, konkretna lokacija i uzroci ovise o riješenju a to moraš vidjeti-riješiti sam, otkriti.. npr možda antenu trebaš pomaknuti metar-dva lijevo-desno, gore-dolje.. mi to ne možemo znati-nagađati, to moraš ti ..

Razumijem. Zato sam i napisao ovdje pa rekoh da vidim možda mi netko da neki pametan savjet. Isto tak je teško to, pomaknem antenu pa onda čekam sljedeći autobus koji će doći (isto se desi da neki autobus kad dođe bude ok). Tako da problem je kompleksan ili se samo tako čini.

14 godina
Smetnje signala DVB-T2

Vjerojatno je u pitanju lošija antena, a moguće da je lošiji i spoj na konektorima. F kontektori su posebno osjetljivi na to, najviše zbog razloga jer ih većina ljudi ne zna dobro spojiti na koaksijalni kabel, odnosno da budem precizniji, većina odreže onaj metalni plašt, a ostavi samo bakrenu žicu. Antena s deflektorima bi u svakom slučaju pomogla. Nisi napisao prema kojem odašiljaču je usmjerena antena? Neki odašiljači u HR imaju vertikalnu, a neki horizontalnu polarizaciju pa prema tome ovisi i kako je antena okrenuta. 

Slika prikazuje Yagi antenu s deflektorima koji otklanjaju smetnje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Na slici je nije obična Yagi već su dodana dva nosača sa direktorima pa se ta modifikacija naziva Yagi-triplex.

Sve vrste Yagi antena ( postoje od 2ww) imaju reflektor  bila to jedna  ili više šipki ili metalna mreža a služi da se dobije veće usmjerenje tj. dobit (dBi). Samim tim se smanji utjecaj sa zadnje strane ( odnos naprijed/nazad tj. F/B). 

Danas naj više smetnji proizvode mobilni uređaji kao mobiteli i bazne mobilne postaje i normalno el. uređaji kao mikrovalne pećice i wifi kućni uređaji.

Problem sa smetnjama se poveća ako se koriste širokopojasna ant. pojačala koja normalno i smetnje pojača pa je nekad potrebno smanjiti pojačanje ili probati bez pojačala.

Neki autobusi imaju ugrađene LTE/WIFI uređaje koji omogućuju putnicima da imaju WIFI (internet) u vožnji.

14 godina
AF139 kaže...

Na slici je nije obična Yagi već su dodana dva nosača sa direktorima pa se ta modifikacija naziva Yagi-triplex.

Sve vrste Yagi antena ( postoje od 2ww) imaju reflektor  bila to jedna  ili više šipki ili metalna mreža a služi da se dobije veće usmjerenje tj. dobit (dBi). Samim tim se smanji utjecaj sa zadnje strane ( odnos naprijed/nazad tj. F/B). 

Danas naj više smetnji proizvode mobilni uređaji kao mobiteli i bazne mobilne postaje i normalno el. uređaji kao mikrovalne pećice i wifi kućni uređaji.

Problem sa smetnjama se poveća ako se koriste širokopojasna ant. pojačala koja normalno i smetnje pojača pa je nekad potrebno smanjiti pojačanje ili probati bez pojačala.

Neki autobusi imaju ugrađene LTE/WIFI uređaje koji omogućuju putnicima da imaju WIFI (internet) u vožnji.

Nisam ulazio u detalje, smatrao sam da čovjeku ne treba lekcija iz fizike. Probao sam laički objasniti da ga ne zamaram s nečim što mu u životu možda ne znači više od autobusa koji mu smeta za signal. U svakom slučaju, antena s reflektorima će mu pomoći u otklanjanju smetnji više nego klasična koja kupi signal iz svih smjerova.

12 godina

Neznam što je to "klasična" antena jer sve imaju reflektor ( a on ne služi protiv smetnji ) , a za TV antene koje imaju kružni (omni) prijem su samo antene za vozila ( npr. barke i kamperi) i to većinom kružno savijeni dipol .

Naj efikasnije uklanjanje smetnji je sa filterima pa za 3G/4G/5G frekvencije ima npr. https://www.ms-zagreb.hr/proizvod/lte-filter-5-694mhz-fagor-lbf694/

14 godina
AF139 kaže...

Neznam što je to "klasična" antena jer sve imaju reflektor ( a on ne služi protiv smetnji ) , a za TV antene koje imaju kružni (omni) prijem su samo antene za vozila ( npr. barke i kamperi) i to većinom kružno savijeni dipol .

Naj efikasnije uklanjanje smetnji je sa filterima pa za 3G/4G/5G frekvencije ima npr. https://www.ms-zagreb.hr/proizvod/lte-filter-5-694mhz-fagor-lbf694/

Log (riblja kost)?

12 godina

LPDA ako pogledaš sa tri dipola , duži je "reflektor" a kraći "direktor" tj. isti princip usmjerenja kao Yagi samo su dimenzije dipola i razmaci drugačiji pa je dobit manja nego kod Yagi sa tri elementa. Obično se koristi više dipola jer se postiže širokopojasnost (naj duži dipol je za naj nižu freq. a naj kraći za naj višu freq.).

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice