Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 24.894
|
čitano: 4.297.163
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala

Nemoj instaliravat BETA bios, skini taj 2.40v extractaj sa winrarom i to extractano kopiraj na USB, prije kopiranja formatiraj USB na FAT32 odi u BIOS i pod tool odaberi instant flash.

Ako i dalje nece probati sa drugim USB-om.

14 godina
MGloc kaže...

Nemoj instaliravat BETA bios, skini taj 2.40v extractaj sa winrarom i to extractano kopiraj na USB, prije kopiranja formatiraj USB na FAT32 odi u BIOS i pod tool odaberi instant flash.

Ako i dalje nece probati sa drugim USB-om.

Kriva matična je bila, imam b450m pro4 a ne pro4f... dobro pa sam na vrijeme skuzio........

a meni čudno bilo zašto ne radi.... baš sam blesav hahhaha

Ovaj sam skinuo i updejtao, sada idem sloziti cpu grafu i ram... hvala svejedno

14 godina

Pozz, pitanje, uz ovu moju konfu, jel bolje da stavim ovaj lc power cooler ili stock wraith cooler koji sam dobio s 5600x cpuom, pitam samo zbog napajanja koje je 600w.. Evo slika sada, prvi put ovo radim pa ono svaki savket dobrodošao..

+ grafa rx6750 12 gb... Zato pitam za koji cooler treba stavit

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.3.2025 9:22 (hardrock).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Bolji je LC. Tako da obavezno njega montiraj.

14 godina
Savjeti o nadogradnji računala

Pozz, pc se restarta sam od sebe, cpu ram su ok, valjda, jedino grafu sam stavio u pcie 3 dal bi ttebao neke konektore zamjenit? Il je mozda do napajanja 600w je 650 bi trrbalo bit vjv neznam..... Ako izvadim ovaj stari hdd, možda onda proradi... Moze me neko uputit, poslikam sad pa pošaljem... Malo mi se teze na mobu snalazit 😄

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
hardrock kaže...

Pozz, pitanje, uz ovu moju konfu, jel bolje da stavim ovaj lc power cooler ili stock wraith cooler koji sam dobio s 5600x cpuom, pitam samo zbog napajanja koje je 600w.. Evo slika sada, prvi put ovo radim pa ono svaki savket dobrodošao..

+ grafa rx6750 12 gb... Zato pitam za koji cooler treba stavit

Ma LC-CC-120 je u svakm slučaju bolčji cooler od tog stock, tako da tu nemaš dileme. I plus, ne znam kakve veze ijedan od toh coolera ima veze s napajanjem? 

hardrock kaže...

Pozz, pc se restarta sam od sebe, cpu ram su ok, valjda, jedino grafu sam stavio u pcie 3 dal bi ttebao neke konektore zamjenit? Il je mozda do napajanja 600w je 650 bi trrbalo bit vjv neznam..... Ako izvadim ovaj stari hdd, možda onda proradi... Moze me neko uputit, poslikam sad pa pošaljem... Malo mi se teze na mobu snalazit 😄

Poslikaj malo i pitanje. Jesi li radio update BIOS-a? Ako jesi, probaj još jednom provjeriti sve konektore, da si dobro pospajao, poslikaj. I za GPU, zašto ne staviš u primarni PCI-E slot?

14 godina
Updatebiosa jr bio za 5000 seriju, mislio sam dau pcie3 treba kak pise na uputsvima od matične... Evo i slika...
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Jedino moram bootat u safe modu skinut ddu izbrisat nvidine drivere rrstartat i skinut od amda, naravno bez zaštekanog lan kabla, to sam ptočito na netu
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Grafiku stavi u prvi slot, disk ostavi spojen samo onaj sa win, no uzmi u obzir da nekad se desi ako je prije bila instalacija win sa još nekim dodatnim diskom da računalo neće da buta bez tog dodatnog diska koji je bio sa primarnim diskom sa OS.

Ako te bude zezalo razmisli o instalaciji novih win. to je nekada najjednostavnije rješenje. 

14 godina
hardrock kaže...
Updatebiosa jr bio za 5000 seriju, mislio sam dau pcie3 treba kak pise na uputsvima od matične... Evo i slika...

Grafu stavi u prvi PCI-E slot X16 što je kod tebe drugi, odnosno prvi ovaj u "full duljini", ako ti je tako lakše skontati. Pa onda probaj ovo što je rekao kolega. DDU obriši sve ko,plet drivere, baš sve i onda instaliraj zadnje za AMD grafu. Plus, ne bi se čudio da ti ne bi najbolji sjela reinstalacija Winsa. Napajanje je dosta ali ako je ipsravno. Ako je staro već godinama, onda bi moglo bit zrelo i to za zamjenu.

14 godina
Nisu mi ptoblem novi win.. Mogu i nove stavit čak i win 11 svejedno... Problem je što se restarta sam od sebe nema slike nema ničegg, nisam vadio hdd, možda mi se na njega boota a tamo nema windowsa, jer je bio kao primaran hdd kolko se sječam u biosu dok sm gledao ali su windowsi bili na ssdu instalirani pa sad... Da da probam staru gpu stavit pa da vidim dal opče radi ili, nemam pojma zašto se restarta radi 10 sekundi bez slike na monitoru onda se restarta i tako stalno.... Sppjeno je hdmiem i na tv i na monitor.. Odvojeno je to sa spliterom... Možda trebam display port?
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.3.2025 14:24 (hardrock).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Spoji za početak samo monitor. Nemoj preko nikakvog razdjelnika. Tek kada dobiješ sliku i instaliraš drivere, e tada spoji i TV.

17 godina

čekaj malo....restarta ti se računalo???

Gasi i pali ili??  Nije nam baš jasno, ili pak samo gubiš signal/sliku???

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Ne radi uopće... Zaštekam u hdmi od gpu dođe plava slika hdmi no signal... Upalim računalo crna slika je... Isto i ak u matičnu zaštekam, hdmi, isto dođe no signal i upalim pc crna slika i ne dolazi signal uopce na monitor, znači pali gasi se sam od sebe bez da dolazi signal, znači neprestano se kaktili pokrece gasi pokrece gasi...... Neznam kak drugacije objasnit
14 godina
Pali gasi pali gasi nema slike ne ppkrece se uopce...
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Istastvar i sa starim cpu gpu i ramom.... Ne vjerujem da je do napajanja... Vjv mi se boota na hdd a tamo nema windowsa, bi li bila solucija ako maknem hdd? Možda mi je primarno u biosu bilo na hdd kao prva opcija, 99 ppsto da je tako... Budem pogledao dalje na netu sorry ljudi na spamanju
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ono što vidim s ovih slika je to da ti ili hladnjk nije uopće na IHS (dakle nije dobro montiran) ili je samo slika baš izvrnuta. Čekni to jel ti cooler montiran kako treba.

Ako to nema veze s problemom, ajde čekni još recimo da probaš DP kabel, ako imaš? Osim toga, ako imaš još staru grafu, probaj i s starom grafom.

14 godina
hardrock kaže...
Istastvar i sa starim cpu gpu i ramom.... Ne vjerujem da je do napajanja... Vjv mi se boota na hdd a tamo nema windowsa, bi li bila solucija ako maknem hdd? Možda mi je primarno u biosu bilo na hdd kao prva opcija, 99 ppsto da je tako... Budem pogledao dalje na netu sorry ljudi na spamanju

Ajd sad malo pojasni, koliko diskova imaš i na koliko je instaliran neki OS?

16 godina

Da, baš čudno. Još ranije sam mu vidio (ima više dana) da mu je taj LC hladnjak nakošen. Kao da su mu toplovodne cijevi savijene. A mislim da ne postoji verzija sa tako nakošenim hladnjakom.

Nije valjda da je to namjerno iskrivljeno da bi se kućište moglo zatvoriti?

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
Točno to, zavijene si te cijevi, ja sam očito mutav problem je cijelo vrijeme bio s ramom, nije do kraja bio stisnut.... Vec dva daa se hebem s tim ima da si popijem par piva sad 🤣... Nove windowse stavit i gg.... Mislim sad sa svim starim radi + maknuo sam ovaj hdd.... E sadjedino ovo mi se pojavilo no budem se snašao
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
hardrock kaže...
Točno to, zavijene si te cijevi, ja sam očito mutav problem je cijelo vrijeme bio s ramom, nije do kraja bio stisnut.... Vec dva daa se hebem s tim ima da si popijem par piva sad 🤣... Nove windowse stavit i gg.... Mislim sad sa svim starim radi + maknuo sam ovaj hdd.... E sadjedino ovo mi se pojavilo no budem se snašao

To ti je vjv BIOS vs UEFI i kako si radio USB bootabilni.

14 godina
Ima netko ideju kak da udem u ssafe mode da obrišem nvidijine drivere i instalirm za amd grafu?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Nemaš potrebe ulaziti u safe mode za to....sa ddu napravi uninstall i instaliraj nove drivere nakon restarta

17 godina

Šta si ti napravio od toga svega je čudo, no dobro, tako se i uči.....sklapanje novog računala iz dijelova, instalacija win, update sav i instalacija osnovnih programa bude oko 4h max sa brzim testiranjem ispravnosti.....ovo tvoje danas je ispalo a je to, no nisi nam uopče opisao dobro šta se dešava ti sa računalom....bilo bi brže da si dao adresu i zamolio nekoga tko ima malo vremena a blizu je da ti to riješi i da popijete pivo....

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
hardrock kaže...
Ima netko ideju kak da udem u ssafe mode da obrišem nvidijine drivere i instalirm za amd grafu?

Kad si u Windowsima stisni Shift i odaberi restart.

Kada se komp restarta odaberes Troubleshoot > Advanced Settings > Startup Settings i onda Restart.

Nakon restarta doci ce to boot setting gdje odabares Safe Mode i onda ce se bootat u safe mode.

Sa DDU obrises drivere i to je to.

Dok gore navedeno radis iskopcaj Internet kabel iz kompa da ti Windowsi ne potegnu neke svoje drivere nakon ponovnog paljenja.

Instaliras AMD drivere, ponovo ukopcas internet kabel i to je to.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
14 godina
hardrock kaže...

Najjednostavnije ti je otvoriš System Configuration (run msconfig ili upiši u search System Configuration) i čim se otvori samo klikni na tab Boot. Tu imaš Boot Options i klikni Save boot - Minimal. To ti je to, kad ga rebootaš, bootne se u Safe mode. Kad završiš s brisanjem, boot natrag i onda opet otvoriš i makneš samo kvalicu za Safe Boot. 

14 godina

Napravljeni novi windowsi, pošto sam nedavno pred mjesec i pol stavljao nove... bome ako neces probat neces ni znat... mene hebalo to što sam cijeli dan to radio a na kraju navečer skuzio da ram uopce nije bio zastekan hahahahha sramota :D

Updejtao sam drivere za grafu, za cpu isto, samo me zanima jos jedno kaj nemrem rjesit.. neki pci encryption/decryption controller... trebao bih ga azurirati (probam azurirati al pise da nemoze windows pronaci) a nemam pojma šta je to od matične i procesora? vidi slike:

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

RJEŠENO (PCI encryption/decryption controller)

Evo postupak za Intel - video - 

Za AMD treba pronaći Power managment controller - možda pomogne kome u budućnosti

Uglavnom hvala svima na pomoći kroz ova surova vremena  

Lijep pozdrav i živjeli! 

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.3.2025 21:05 (hardrock).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Pozdrav evo mene opet 

Imam pitanje, dal mi se isplati mijenjati iz uefi u legacy način rada, staviti drugi bios, jer ovak vidim da neš ne štima....

Npr. kad pokrećem računalo ne vide se sve postavke koje mogu stisnuti - onaj f12 i del mi pise i jos ispod bi trebalo neš pisati al se ne vidi..

Dal da upgradeam na windows 11 odma jer bi bilo potrebno svejedno to napraviti kad istice u 10.mj ak se ne varam podrška..

Ako ima puno posla s tim (ne razumijem se baš u to, a nemam ni neš previše vremena za to) može li neko uskocit u pomoć?

Mogu probati i sam, jer me donekle zanima samo me sad uefi i legacy mrdaju... trebalo bi u safe mode kolko sam vidio i tamo promjenit uefi postavke...

Kak sam slozio dobro da nije sve izgorilo 

LP

EDIT: Updejtani bios na 5.70, podešen ram, sve radi normalno za sad :D

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2025 22:24 (hardrock).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Evo ide nadogradnja kod mene...

Imam već kupljen Lexxar od 4TB ssd i MX600 cougar kučište, a

napajanje i grafičku sam mislio zadržati iz PC-a sa profila.

AMD Ryzen 7 9800x3D ~570 EUR
Arctic Liquid Freezer 3 360mm - 90 EUR
G.SKILL Trident Z5 2x16 DDR5 F5-6400MHz ~ 140 EUR
Asus PRIME X870-P ~270 EUR

Sveukupno 1070 EUR

Nisam siguran za matičnu i vodeno. Ali ovo je najjeftinija x870 koju sam našao.

Pa molim za mišljenja, hvala.

everyday i'm shuffling...
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2025 21:51 (Luka123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice