Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.628
|
čitano: 2.010.709
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
14 godina
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
Strm kaže...
Ivan_hacker kaže...
Trebalo bi raditi, napon je isti, veća snaga ne smeta

Trebalo, il iće raditi?

Ma mora raditi, napon je isti, laptop vuče struju koja mu je potrebna tako da veća snaga/ struja koju može isporučiti ne smeta

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si
14 godina
Ivan_hacker kaže...
Strm kaže...
Ivan_hacker kaže...
Trebalo bi raditi, napon je isti, veća snaga ne smeta

Trebalo, il iće raditi?

Ma mora raditi, napon je isti, laptop vuče struju koja mu je potrebna tako da veća snaga/ struja koju može isporučiti ne smeta

A nema veze što je punjač od 10G starog laptopa?

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasa
17 godina
moderator
Strm kaže...

Nema. Radit će. (ako ga možeš uštekati - imaju isti konektor?)

14 godina
mbaksa kaže...
Strm kaže...

Nema. Radit će. (ako ga možeš uštekati - imaju isti konektor?)

imaju ;)

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasa
14 godina

Ima li netko neke sonde,barem jednu za jeftino prodati.Naručio sam one P6100 prije par dana,ali treba to dočekati iz Kine.

Ili za posuditi ako je iz Osijeka

robimarko@gmail.com
15 godina
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Ima li tko kakav prijedlog za strujni punjac ovakvih ili jacih karakteristika. 

Izlaz napon : 5v

Izlaz jakost : 2.1 A

Snaga : 18 w

Link na punjac koji sam imao i planiram kupiti ukoliko nema nekog slicnog ili jaceg za mozda manje novaca ako zadovoljava kvaliteta.

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Izgled kao prosjecni punjač za tablete, imaš na ebayu ili u većini servisa mobitela
Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si
13 godina

Pozdrav. Ima li tko iskustva s ovime? I dal na ovome pojačali ide za bass 2*34w li na jednom odnom priključku za zvučnik dobijem 68w?

1*68w 1*68w
ili 2*34w ili 2*34w
This cat Is cat A cat Good cat Way cat To cat Keep cat An cat Idiot Cat Busy cat For cat 20 cat Seconds cat Sad pročitaj rieči bez cat
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.5.2014 16:52 (Tony1999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...
kivic15 kaže...

33k stoji,ali kao godišnja cifra,lol....u norveškoj,rusiji,JARu,italiji i kanadi je rođo ima maximalno 3000€ mjesecno tek sad skuzio da je strana tvrtka...sad povezah dva i dva,burazer mi vec prica o tome,mislim da je bas spomenuo i neku firmu iz rijeke koja salje radnike...da me hebes nemogu se sjetit imena

da nizozemska firma,ugovori su misec-misec i ova plaća je misecna

nitro233 moze neki kontakt od koga si čuo za to, kome da se javim, električar sam i radio sam u brodogradilištu u rijeci i imam neku vezu za allseas ali bi htio jos potegnut ako nekoga znas, hvala

14 godina
Tony1999 kaže...

Pozdrav. Ima li tko iskustva s ovime? I dal na ovome pojačali ide za bass 2*34w li na jednom odnom priključku za zvučnik dobijem 68w?

to pojačalo ili ali daje 15ak W po kanalu...

15 godina
neaktivan

Evo mog tranzistorskog audio pojacala/scheme koju sam prije par mjeseci slozio i napravio.
Inace, jako sam zadovoljan kvalitetom zvuka i glasnocom. 

Sve je pocelo sa ovom schemom:

Prva verzija, original Prva verzija, original
Izvor: http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/computers/solderless/amplifier.html

Ja sam umjesto darlingtona koristio 2 tranzistora.
Slozio sam po izvornoj schemi i ostao nezadovoljan kvalitetom zvuka i "snagom" tako da sam odlucio malo poboljsati:

Moja verzija Moja verzija

C2 je pogresno na semi, treba biti 2200μF.

2N2222 radi kao predpojačalo, a darlington 2N6383 kao glavno pojačalo.

S ovom schemom trebaju 2 ovakva sklopa za stereo, 1x za svaki kanal.  
Mislim napraviti semu za stereo, ali prvo par sitnica koje trebam pitati:

- Na audio izlazu konstantno dobijam napon jednak ulaznom te cujem brujanje transformatora napajanja. Zasto?
- Jedan zvucnik je stradao upravo zbog napona na izlazu.
- Kako rijesiti gore navedeni problem? Napominjem da je problem bio prisutan i sa izvornom verzijom.
- Savjeti za poboljsanja?

I don't care that they stole my idea . . I care that they don't have any of their own. — Nikola Tesla
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.5.2014 19:16 (xZero).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Savjet? Ova shema je potpuna katastrofa i nađi neku provjerenu, bar ih za pojačala ima milijun.

Npr ovo:

http://sound.westhost.com/project36.htm

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
15 godina

Koji punjac da kupim? Treba mi savjet strucnijih osoba. {#}

Link - Jako mi se svida zbog dosta izlaza ( kada si u gostima i rodbina hoce puniti mobitel :D )

Link - izgleda kao mali produzni kabel ali nije mi nesto

Link - svida mi se dizajn

2 Prvi
0 Drugi
0 Treći
Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
moderator
Tony1999 kaže...

I dal na ovome pojačali ide za bass 2*34w li na jednom odnom priključku za zvučnik dobijem 68w?

Piše da je subwoofer 68W, dakle onda bi na jednom priključku trebao dobiti 68W (pod uvjetom da pojačalo nahraniš s dovoljno struje). Pretpostavljam da su oba priključka za subwoofer spojena paralelno pa bi se onda snaga dijelila među njima ako bi spojio dva subwoofera.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.5.2014 19:41 (mbaksa).
15 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Savjet? Ova shema je potpuna katastrofa i nađi neku provjerenu, bar ih za pojačala ima milijun.

Npr ovo:

http://sound.westhost.com/project36.htm

Hvala na linku.
Ali u ovom slucaju me zanima jednostavnost. Na tvom linku je ipak pojačalo sa malo više komponenti:

- Nemam PCB za to
- Nemam dovoljno komponenti, niti novaca.

Imam ja Texas Instruments LM3876T IC-eve za punokrvno pojačalo, koji su nažalost na čekanju dok ne budem imao novaca za sve sto treba. A pogotovo za PCB.
Tako da me zasad zanima sto jednostavnije pojačalo koje mogu složiti i bez PCB-a i sa raspoloživim komponentama, kao schema koju sam postao.

I don't care that they stole my idea . . I care that they don't have any of their own. — Nikola Tesla
17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...

Link - Jako mi se svida zbog dosta izlaza ( kada si u gostima i rodbina hoce puniti mobitel :D )

Treba uočiti da svi imaju puno portova, ali ne pršte od snage. Ako će se puniti samo smartfoni, onda još i donekle OK, ali ako u priču ulazi i tablet...

Dakle, prvi jer je najjači (a ne nužno zbog broja portova - primijeti da za svaki port moraš imati i microUSB kabel ako hoćeš rodbini puniti mobitele), s tim da eventualno od nekog starog uređaja uzmeš strujni kabel da ti punjač ne visi na štekeru.

Treći je preslab (2,4 A na četiri porta - ne možeš istovremeno puniti mobitel i tablet pri punoj brzini punjenja). Drugi je malo jači (taman za istovremeno punjenje tableta i mobitela), ali i dalje slab i neugledan je, iako je super što ima prekidač. Doduše, uvijek možeš kupiti prekidač i staviti ga na kabel za onaj prvi punjač.

15 godina
odjavljen
xZero kaže...
Hvala na linku.

Ali u ovom slucaju me zanima jednostavnost. Na tvom linku je ipak pojačalo sa malo više komponenti:

- Nemam PCB za to

Imam ja Texas Instruments LM3876T IC-eve za punokrvno pojačalo, koji su nažalost na čekanju dok ne budem imao novaca za sve sto treba. A pogotovo za PCB.
Tako da me zasad zanima sto jednostavnije pojačalo koje mogu složiti i bez PCB-a i sa raspoloživim komponentama, kao schema koju sam postao.

To što sam ti dao je brutalno jednostavno za pravo hifi pojačalo. ako želiš nešto da samo svira, kupi gotovo 10w pojačalo d klase s ebaya.

Svi smo mi Mentalist.
13 godina

a ovako nesto

Pojacalo 1

Pojacalo 2

This cat Is cat A cat Good cat Way cat To cat Keep cat An cat Idiot Cat Busy cat For cat 20 cat Seconds cat Sad pročitaj rieči bez cat
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Puno bolje u svakom slučaju.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
15 godina
mbaksa kaže...
Fake_Alert kaže...

Treba uočiti da svi imaju puno portova, ali ne pršte od snage. Ako će se puniti samo smartfoni, onda još i donekle OK, ali ako u priču ulazi i tablet...

Dakle, prvi jer je najjači (a ne nužno zbog broja portova - primijeti da za svaki port moraš imati i microUSB kabel ako hoćeš rodbini puniti mobitele), s tim da eventualno od nekog starog uređaja uzmeš strujni kabel da ti punjač ne visi na štekeru.

Treći je preslab (2,4 A na četiri porta - ne možeš istovremeno puniti mobitel i tablet pri punoj brzini punjenja). Drugi je malo jači (taman za istovremeno punjenje tableta i mobitela), ali i dalje slab i neugledan je, iako je super što ima prekidač. Doduše, uvijek možeš kupiti prekidač i staviti ga na kabel za onaj prvi punjač.

Hvala na odgovoru! Dakle prvi kupujem :)

Kako mislis dodati prekidac na prvi?

17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...

Uzmeš dakle neki stari kabel koji priključiš tamo gdje ti idu ovi adapteri za muške strujne konektore. Precvikaš taj kabel negdje bliže punjaču i staviš na njega prekidač poput ovog.

15 godina
mbaksa kaže...
Fake_Alert kaže...

Uzmeš dakle neki stari kabel koji priključiš tamo gdje ti idu ovi adapteri za muške strujne konektore. Precvikaš taj kabel negdje bliže punjaču i staviš na njega prekidač poput ovog.

Mislim da bi ruzno izgledalo. Koristilo bi jedino ako je uticnica malo vise pa da ne vise uredaji u zraku {#} zar ne?

15 godina
neaktivan
Jakovp kaže...
xZero kaže...
Hvala na linku.

- Nemam PCB za to

To što sam ti dao je brutalno jednostavno za pravo hifi pojačalo. ako želiš nešto da samo svira, kupi gotovo 10w pojačalo d klase s ebaya.

Tony1999 kaže...

Nažalost sredstava za to nemam, zato sam i stavio svoju schemu jer te komponente imam raspoložive.

13 godina
Tony1999 kaže...

Jakovp kaže...

Puno bolje u svakom slučaju.

A koliko je rms tih pojačala?

Edit: Dal mogu uzet ovo za napajanje

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.5.2014 15:38 (Tony1999).
16 godina
neaktivan

Koji je najjefiniji način za doći do uređaja s funkcionalnošću osciloskopa? Ništa profesionalno, tek za dijagnosticiranje mojih nespretnih opamp krugova (s audio signalima).

~
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Mislim da je arduino najeftiniji,ali se od toga nećeš usrećiti
robimarko@gmail.com
15 godina
odjavljen
Tony1999 kaže...

A koliko je rms tih pojačala?

Edit: Dal mogu uzet ovo za napajanje

Za rms pogledaj u datashetu int. kruga u tom pojačalu, rms varira ovisno o naponu napajanja i thd-u.

A napajanje uzimaš prema željenoj snazi, ako želiš da ti pojačalo svira 50 w moraš uzeti napajanje jače od toga.

Proz0r kaže...

Koji je najjefiniji način za doći do uređaja s funkcionalnošću osciloskopa? Ništa profesionalno, tek za dijagnosticiranje mojih nespretnih opamp krugova (s audio signalima).

Ima programa koji rade preko zvučne kartice, ali to ti je za male frekvecnije., 10 do 20 khz.

Svi smo mi Mentalist.
17 godina
moderator
Jakovp kaže...
Proz0r kaže...

Ima programa koji rade preko zvučne kartice, ali to ti je za male frekvecnije., 10 do 20 khz.

Je li se netko probao igrati s tim? Kak ste si napravili sonde? U mom slučaju osciloskop će morati pričekati neka bolje vremena, ali rado bih barem nešto malo naučio i na ovakvim polu-rješenjima...

15 godina
odjavljen

Pa iskreno nisam se bavio, ali čitao sam po forumima da su ljudi to upogonili, koliko sam shvatio ima neki software za to. S hardware strane ne znam šta bi trebalo napraviti.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
14 godina
mbaksa kaže...
Jakovp kaže...
Proz0r kaže...

Je li se netko probao igrati s tim? Kak ste si napravili sonde? U mom slučaju osciloskop će morati pričekati neka bolje vremena, ali rado bih barem nešto malo naučio i na ovakvim polu-rješenjima...

U takvim slučajevima su sonde uglavnom obični komadi žice ili male to male jumperi,nema ti tu sreće previše.

Em moraš paziti na napon ekstremno em su frekvencije niske.

Bolje ulovi neki stari analogni osciloskop na njemačkom ebayu ili kod nas,makar neispravan ako se može naći manual vjerovatno se da popraviti.

Recimo ja sam dobio besplatno HP1220A dual channel 15Mhz osciloskop,ali neispravan no kupio sam manual jer je scan na Agilentovim stranicama bio užasan i uz pomoć čovjeka koji mi ga je poklonio i manuala koji sadrži doslovno sve što možeš zamisliti,sheme,upute za svaku radnju i hrpu troubleshooting stvari uspio popraviti.

Problem je bio taj što nije fokus radio pa je zraka bila ogromna,no na kraju je bio problem u samo jednom 500K otporu koji je vezan sa potom za fokus i na njega sam nalemio 2 1M otpora u paraleli i evo ga radi,samo čekam sonde iz kine da ga konačno mogu koristiti.

Naravno plastika nije u najboljem stanju i nije baš high tech proizvod meni je super jer love nemam za ništa drugo,a najbitnije je da s njim možeš manje više gotovo sve

robimarko@gmail.com
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice