Problem sa instalacijom WinXP

poruka: 10
|
čitano: 3.979
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Na laptopu Acer Aspire 5102WLMi predopremljen Vistom sam poželio opciju dual boota pa sam krenuo instalirati XP Pro SP2. Radio sam to već par puta i na drugim laptopima i na stolnim računalima i svaki put je bilo dobro, no ovaj puta nakon kopiranja podataka na početku instalacije i kod prvog restarta pokreče se automatski XP i pojavi se plavi ekran. Ne želi ni u Safe mode, a pod OS Choices menu na moje opće čuđenje stoji samo XP, Viste nema... Ubacio sam potom Vistin DVD i pokušao sa opcijom automatskog popravka kod startanja pri čemu taj alat prepozna instaliranu Vistu i nakon 15-ak minuta javlja da se restarta i da je problem otklonjen, no potom se i dalje loada XP i plavi ekran sa porukom STOP: hrpa brojki i slova. Mislio sam da je problem u tome što je Vista instalirana na C: (dosad sam dual boot pravio samo kad je XP bio na C: a Vistu na D:) pa sam spasio podatke, napravio clean format i odlučio ponovo sa XP-om. I dalje se događa ista stvar...Vistu sam bez problema ponovo instalirao, ali XP ne mogu. Još nešto što bi moglo biti eventualno bitno: Partition Magic 8 nakon instalacije pokrenjen na BartPE virtualnom XP(ne znam kako bih ga drugačije nazvao) prepoznaje tri particije: jednu naziva PQService veličine 8 GB i bez slova, a file sistem joj je Type27, i naravno C: i D: no obje su Primary. Kod instalacije XP-a koji se ne želi pokrenuti, stoji ista ta PQService particija i C: koja je Primary te D: koja je Logical. Zna li netko u čemu bi mogao biti problem? Unaprijed hvala.

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.2.2008 21:11 (lovrix).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Problem sa instalacijom WinXP

Trebao bi najprije instalirati XP  na  C: pa onda Vistu D:, zato što Vista koristi novi boot manager, a u XP-ovom boot manageru ne možeš "uglavit" opcije za podizanje Viste ali u Vistinu bm-u naravno postoje za XP.  Nije važno koji je na kojoj particiji ali  probaj  prvo  instalirat  XP. PQService  je  skrivena recovery  particija  pomoću  koje  najvjerojatnije  možeš  vratit  predinstaliran  OS  -  u  tvom  slučaju  je  to  Vista. Možeš probat formatirat,  izbrisat obje particije dok instaliraš XP, pa si kreiraš prvo od Unallocated prostora  samo particiju za  XP  a  onda  ako  ti  instalacija  prođe  tek  poslje  za  Vistu. 

17 godina
neaktivan

Eh da. No moj problem više nije postavljanje dual boota, kad bih mogao staviti XP na C: onda bih lako riješio vistu na D:, no ne mogu instalirati XP - nakon što pokrenem instalaciju bootanjem sa cda i izaberem particiju na koju ću instalirati XP počne kopiranje fajlova i nakon toga restart. Nakon restarta dolazi ekran Windows XP i onaj bar za loadanje, nakon par sekundi dolazi plavi ekran sa porukom Windows has stopped to prevent damage to your computer...(ne želi ući ni u Safe Modu) i onda piše STOP: pa hrpa brojki i slova... zanima me zašto XP ne ide? Brisanje obje particije ne pomaže, i dalje se XP ne želi podići da dovrši instalaciju...

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.2.2008 1:07 (lovrix).
17 godina
neaktivan

Izvadi disk iz laptopa, spoji ga preko 2.5"-3,5" adaptera na stolno racunalo, izbrisi sa njega sve particije, kreiraj nove, formatiraj ih, ubaci disk natrag u laptop, instaliraj xp, instaliraj vistu...

17 godina
neaktivan

Hvala. No, postoji li neko drugo rješenje pošto je laptop još pod jamstvom ili sam ga već izgubio sa brisanjem predinstaliranih windowsa? Hoću li postići isti efekt da to isto napravim sa Partition Magicom ali sa laptopa, i da li pod brisanjem particija podrazumijevaš i brisanje te PQService particije?

17 godina
neaktivan
lovrix kaže...

Hvala. No, postoji li neko drugo rješenje pošto je laptop još pod jamstvom ili sam ga već izgubio sa brisanjem predinstaliranih windowsa? Hoću li postići isti efekt da to isto napravim sa Partition Magicom ali sa laptopa, i da li pod brisanjem particija podrazumijevaš i brisanje te PQService particije?

Jamstvo se gubi neovlaštenim otvaranjem/servisiranjem/oštećivanjem hardvera.

Softver ne ulazi u jamstvo.

Never interrupt your enemy when he is making a mistake.
Napoleon Bonparte
17 godina
neaktivan
lovrix kaže...

Kao prvo i prvo, sa acerovih stranica skini sve potrebne drivere i soft za svoj model (xp i vista okusi). Sad nadalje pretpostavljam da imas instalacijski cd/dvd od xp i viste. Ako nemas, nabavi.
Sto se tice samog diska, imas boot cd-e (npr. ultimate boot cd) na kojima imas alate za particioniranje itd, ili mozes eventualno iskoristit kakvu live linux distribuciju da pocistis taj nered zbog kojeg ti ne uspjeva instalacija ni xp-a ni viste. Uz pretpostavku da imas inst. cd/dvd, slobodno brisi sve particije na disku i kreiraj nove, najmanje 2, za xp i vistu, moze i 3. iskljucivo za podatke.
Instaliraj xp, instaliraj vistu sa serijskim brojem koji ces nac podno svog laptopa (original), kad budes treba aktivaciju, zovi na besplatni microsoft broj u hr, das jos taj serijski broj (cd-key), reces da radis reinstalaciju na isti laptop, taj i taj model jer ti se nesto zblesilo, dat ce ti citavi niz kodova koje ces upisat, i aktivirat iznova vistu. Posal gotov!
Sto se tice jamstva, sav soft na disku nije domena garancije, a osim toga i sam disk kao takav i npr dvd/rw mozes izvuc iz laptopa bez gubitka garancije jer na njima nema vidljive naljepnice kojom ti je to zabranjeno, bar je tako na compaq/hp laptopima. Ukoliko je pak kod tvoga vijak koji drzi disk zasticen naljepnicom, onda ga ne vadi, a to ti je ionako zadnja solucija.
17 godina
neaktivan

P.S. Nakon sto si napravia osnovnu instalaciju xp i viste, napravi ghost image jedne i druge particije i to neka ti za ubuduce bude recovery...

17 godina
neaktivan

Hvala puno!

15 godina
protjeran
Molim pomoč!
Pozdrav!
Prije nekoliko mjeseci imao sam na kompu Microsoft Windows Xp Professional.
Sada imam Ubuntu 10.04.
I sada kada god pokušavam instalirati Windowse Xp, nakon onog "ružnog tekstualnog" sučelja samo "-" bipku u lijevom gornjem kutu.
Hvala!
Ono što možeš učiniti danas,,,nemoj učiniti
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice