Problem sa... sa čime?

poruka: 4
|
čitano: 1.714
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Problem sa... sa čime?

Pozdrav forumašima!

Mogu reći da se dosta dobro razumijem u samogradnju računala kao i dosta popravaka (izmjena dijelova, reinstal, ...) pošto su računala sastavni dio mojeg života već skoro 20 godina. Međutim, pokraj ovakvog kvara sam ispao totalni papak pa bih potražio pomoć od vas.

Naime, frend mi je dofurao komp s kojim je imao problema sa virusima, jako se usporio pa je odlučio da mu reinstaliram sustav (formatiram i instaliram "friške" windowse). Svatko bi rekao "no big deal", posao od 2 sata max sa instalacijom svih drivera i osnovnih programa. Frend je taj dan iz windowsa sve maknuo na stick i normalno ugasio komp. Kada ga je dopeljao k meni, nastali su problemi. Naime, tipkovnica je totalno mrtva.

Tipkovnica je na USB, komp ima pet USB ulaza i na svakom je tipkovnica mrtva, ne mogu ući u bios, ne mogu "press any key to boot from cd", ništa. A da stvar bude još bolja, ne mogu ući u windowse, javlja da nedostaje neki fajl. Tipkovnica na mojem kompu normalno radi, a moja tipokvnica je na njegovom kompu također mrtva. Pokušali smo i sa onim adapterom USB na onaj okrugli za tipkovnice, ali ne radi.

4 USB rupe su otraga, a peta je naprijed (još jedna koja je naprijed je neispravna, potrgana). Ne razumijem kako mogu svi USB ulazi riknuti odjedanput, pogotovo pošto je prednji USB ulaz spojen preko kabela na matičnu ploču, a stražnji su direktno spojeni na nju.

Kod učitavanja komp ne javlja nikakvu grešku, detektira grafičku, procesor, RAM memoriju, hard disk, oba dvd-a, .... I još nešto... kada bih do sada upalio neki komp bez tipkovnice, javio bi da je nema, međutim na ovom kompu isključio sam tipkovnicu (nije bila spojena) i komp nije javljao da je nema??? Normalno je išao sa učitavanjem sustava???

Negdje u ovom tekstu napisao sam da ne mogu ući u windowse jer javlja da nedostaje neki fajl. Ne znam koji fajl, jer sam malo po netu čitao rješenja i nakon toga sam izvadio bateriju (nekada to navodno pomaže). Nakon što sam je vratio natrag tipkovnica i dalje ne radi, ali mi sada sustav stane prije: CMOS je učitao default postavke, press F1 to continue.... Sada više ne možemo doći do pokretanja windowsa, stali smo na CMOS-u.....

Još nešto... pritiskom na caps lock ili num lock ne dolazi do paljenja led pokazivača na tipkovnici, dok je na mojem kompu to normalno radilo. 

Ja jedino mogu zaključiti da je tipkovnica ispravna, a za sve ostalo nisam siguran. Jel je moguće da je došlo do mehaničkog kvara prilikom transporta? Frend je komp dovezao autom, polegnut na stražnjem sjedištu - ne živi daleko, max 1.5 km. Ništa neuobičajeno na putu...

Komp je star 6-7 godina, matična je Gigabyte GA-8I915PL-G, 512 MB RAM, ne znam napamet ostalo, ako baš treba, napisati ću naknadno...

Matiča ploča je riknula? Ali komp ne prijavljuje kvar. Kako su svi USB ulazi mogli otkazati odjedanput (2 sata ranije su kod frenda radili)? 

Ima li itko ideju o čemu se radi?

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.9.2013 21:16 (okicizepa).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Problem sa... sa čime?

-svejedno koliko portova, ako je crkao usb kontroler, tad ni jedan ne radi. (i btw, provjeri da nije negdje kratki spoj, zna se svinuti u portu..)

-PS/2?? ako je spajao-odspajao na živo moguće je crkavanje (PS2 obavezno ugasiti).

-napravi CLR_CMOS, lupkaj DEL ili Fx (čitaj s ekrana, ako ne stigneš pauziraj) za ulaz u BIOS.. bez obzira koja tipkovnica je defaultna u BIOSu mora raditi i USB (kasnije ne radi ako nije omogućeno u BIOSu....)

.. to je vjerojatni uzrok, tj odspajanje PCa na neko vrijeme često uzrokuje tvornički reset.. pa F1 i postavke tipkovnice. Ako imaš PS2 trebala bi raditi, naravno ako je port ispravan.

...i nakraju, da sve se kvari, radi-pa-ne radi. Zašto ne baš sad (iz to što je i postojao razlog za installom dakle neki problem, možda baš crkavanje).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.9.2013 21:25 (ihush).
17 godina
neaktivan

Hvala. U cijeloj pomutnji nije mi uopće palo na pamet da sve ide preko jednog kontrolera. 99.9% je uzrok u tome jer ne radi na niti jednom portu. Pregledao sam i koliko sam uspio vidjeti, nigdje nema kratkog spoja. 

Zahvaljujem.

11 godina

Imao sam davno sličan problem...uslijed kratkog spoja na polomljenom USB priključku je na matičnoj pregorio osigurač ( srećom ne kontroler). Između smd na ploči su bili osigurači zaštitni zeleni sa oznakom "0" , istrumentom sam bio utvrdio da nema +5v na usb priključcima, pronašao smd osigurač, prelemio licnom i sve proradilo{#}

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice