Gledam plaće u Češkoj i imao sam što vidjeti: http://archiv.ihned.cz/c1-64175890-nedostatkovym-zbozim-v-tuzemsku-jsou-programatori-naroky-a-platy-rostou
Radi se o vrlo visokim iznosima. Zna li netko jesu li ovo brutto ili netto iznosi?
Naime, kad gledam cijene stanova, registracije auta i raznih drugih stvari, tada je u češkoj slična situacija kao i ovdje. Mislim da plaća od 2000 eura u Češkoj vrijedi više nego 3200 eura u Irskoj gdje te stan izađe 1200 eura mjesečno, registracija auta 1400 eura godišnje ili više, pokazna karta je 160 eura mjesečno za 1 osobu, dakle za tročlanu obitelj je 480 eura mjesečno.
Svoj automobil bi trebao prodati ako želim u Irsku i tamo kupiti drugi, a u češkoj mogu voziti svoj sadašnji automobil. Ako idem doma s obitelji 3 puta godišnje, tada iz Praga do Splita idem s autom i to me košta 125 eura u jednom smjeru, znači godišnje 750 eura. Ako idem iz Irske doma i to blagdanima i ljeti kad nema jeftinih karata, tada me put košta min. 500 eura u jednom pravcu. Znači godišnje 3000 eura.
U Pragu se može naći dvosobni stan za 350 eura (dalje od centra naravno), registracija košta koliko i kod nas, pokazna je 20 eura mjesečno, ne treba ti dopunsko zdravstveno kao i Irskoj...
Samo je pitanje da li su navedeni iznosi netto i ako nisu, koliki su doista.
Ima li netko informacije i kakvo je uopće vaše mišljenje o radu u Češkoj?