Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.717.987
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
Najduzi_niz kaže...

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int i;
    for(i = 100; i < 201; i+2)
        cout << " " << i;
    return 0;
}

Zasto mi u ovom zadatku pri pokretanja programa na ekranu daje beskonacan ispis 100?

Zato jer nigdje ne uvećavaš varzijablu i - njezina vrijednost, na koju si je inicijalizirao, ostaje cijelo vrijeme ista i iznosi 100. Izraz i+2 ne znači ništa. Izrazi i=i+2 ili, još bolje, i+=2 bi značili nešto. Prouči operatore.

15 godina
neaktivan

U prvom programu si u korak petlje, onaj zadnji dio, napisao i+2, i on to napravi svaki put. Primjeti da se time ne mijenja vrijednost varijable i. Da si tamo napisao i=i+2 ili i+=2 sve bi radilo onako kako zelis. U svaki dio for petlje mozes pisati sto god hoces pod uvjetom da to zadovoljava neka osnovna pravila( dakle nisi ogranicen samo na ++).

14 godina
protjeran

i+=2 ti je isto što i i=i+2, ovaj dio petelje se zove izraz prirasta, to jest on će uvećavat/smanjivati vrijenost kontrolne varijable za onoliko koliko je definisano, u tvom slučaju 2 puta.

Tvoja će petlja raditi ovako:
1.provjerava da li je 100 manje od 201,

2.jeste i izvršit će se onaj kod između vitičastih zagrada,
3.varijabla i nakon izvršenja tog bloka povećaće se za 2, dakle stanje i=102.
1.

2.

3.

...
1.provjerava da li je 200 manje od 201,

2.jeste i izvršit će se onaj kod između vitičastih zagrada,
3.varijabla i nakon izvršenja tog bloka povećaće se za 2, dakle stanje i=202.
1.provjerava da li je 202 manje od 201,

2.nije i for petlja prestaje sa radom, tj. prelazi se na slijedeću liniju koda.
Eto nadam se da sam ti berem malo približio način rada for petlje.

SENAID
16 godina
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Poštovanje programeri! Evo bacam se malo bolje na programiranje pa bih vas zamolio da mi preporučite neku knjigu 'početnicu' za c++? Znači neku koja je ono početnička, ali ipak ide i dublje u materiju... Znam da su O'reilly-eve knjige jako dobre, ali neznam koja je baš za početnike a koja za malo naprednije programere, pa ako može preporuka jedne od njega... 
Isto tak me čisto ono zanima koji jezik je po vama najlakši za naučit u najbržem roku? Znam da to C sigurno nije, a nisam siguran nit kolko je JAVA baš nešto lakša...
Pa evo ako bi mi netko htio pomoći, bio bih mu zahvalan!  

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Blade18 kaže...

Poštovanje programeri! Evo bacam se malo bolje na programiranje pa bih vas zamolio da mi preporučite neku knjigu 'početnicu' za c++? Znači neku koja je ono početnička, ali ipak ide i dublje u materiju... Znam da su O'reilly-eve knjige jako dobre, ali neznam koja je baš za početnike a koja za malo naprednije programere, pa ako može preporuka jedne od njega... 
Isto tak me čisto ono zanima koji jezik je po vama najlakši za naučit u najbržem roku? Znam da to C sigurno nije, a nisam siguran nit kolko je JAVA baš nešto lakša...

http://www.bug.hr/forum/topic/programiranje/literatura-programiranje/117438.aspx

Evo.

Sto se tice O'Reillyevih knjiga, osobno imam dojam da su sve one vise manje namjenjene naprednijim programerima i namjenjene su rjesavanju prakticnih problema, dakle pretpostavljaju da znas programirati u tom nekom odredenom jeziku (da si one akademske stvari savladao i da zelis rjesavati real life probleme). Bar su takve bile obje knjige koje sam imao prilike vidjeti, o Pythonu i Haskellu. Moguce da ima i njihovih knjiga za pocetnike. Potrazi. Osobno vise preferiram Apress i njihove knjige, nekako su mi vise prirasle srcu. Posebno mi se svidjela Apressova knjiga Exploring C++, autor je Ray Lischner. Ima i njegova knjiga C++ in a Nutshell, O'Reilly je izdavac, ali nju nisam imao prilike vidjeti.

Sto ti to tocno znaci najlaksi za nauciti u najbrzem roku? Mislim da ova slika zorno daje odgovor na to pitanje:

Ne znam, ja bih ti mozda i Python preporucio, za pocetak ako zelis brzo nesto konkretno uraditi. Samo, to je vrlo visok jezik i kad se spustis na neki nizi (recimo C/C++), pa se tu pojave polja, pointeri i te stvari bit ce ti muka od toga, zato je mozda bolje C++ ili cak paralelno oba...

There's no school like the old school and I'm the fucking headmaster!
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2011 17:19 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan

Ili staviti for(i=100; i<201; i=i+2)

Svašta se može sa brojačem radit, recimo situacija:

ako je djeljiv s 3 skoči za 2, ako nije skoči za 1:

for(i=100; i<201;  i=(i%3==0 ? i+2 : i+1)  )

toj situaciji je identično ovo:

for(i=100; i<201;  (i%3==0 ? i+=2 : i++)  )

edit : uff, što kasnim, vidio da je aktivna tema, al me nije bacilo na zadnji post. Ah dobro, nek ostane :D

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2011 18:03 (Luuka).
14 godina
protjeran
Blade18 kaže...

Imaš knjigu od autora TracerCPP(na forumu)-Željko Kovačević, ja sam je kupio na sajmu, odlična je, ja imam staro izdanje, a u novom imaš puno više, kao naprimjer, rad sa prozorima, baze podataka,...

SENAID
14 godina
neaktivan

Nije još izdano 2. izdanje već je samo dan preview na internetu.

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
protjeran
TracerCPP kaže...

Nije još izdano 2. izdanje već je samo dan preview na internetu.

Link, ako je besplatno?

SENAID
14 godina
neaktivan

Jedna od vrlo raznih verzija teksta -> LINK

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
TracerCPP kaže...

Jedna od vrlo raznih verzija teksta -> LINK

Imam.

SENAID
14 godina

Zdravo ljudi, imam jedna problem u zad. U ovome dojelu mi baca error

int F_39213  ( t39213 *lista){
    int suma=0;
   t39213 *novi,*zadnji;
  zadnji = lista;
  while (zadnji->sljedeci)
    zadnji = zadnji->sljedeci;
  novi = new t39213;
  zadnji -> sljedeci = novi;
  novi -> sljedeci = NULL;
  cout << "sesta: "; cin >> novi -> sesta;
  cout << "cetvrta: "; cin >> novi -> cetvrta;
  cout << "treca: "; cin >> novi -> treca;
  cout << "peta: "; cin >> novi -> peta;
  suma =suma+novi->cetvrta+novi->treca;
  return suma;
};

int F_39213(t39213*)':

invalid conversion from `char*' to `int'

dali mozda zna netko kako da to rjesim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Sayler kaže...

Zdravo ljudi, imam jedna problem u zad. U ovome dojelu mi baca error

int F_39213  ( t39213 *lista){
    int suma=0;
   t39213 *novi,*zadnji;
  zadnji = lista;
  while (zadnji->sljedeci)
    zadnji = zadnji->sljedeci;
  novi = new t39213;
  zadnji -> sljedeci = novi;
  novi -> sljedeci = NULL;
  cout << "sesta: "; cin >> novi -> sesta;
  cout << "cetvrta: "; cin >> novi -> cetvrta;
  cout << "treca: "; cin >> novi -> treca;
  cout << "peta: "; cin >> novi -> peta;
  suma =suma+novi->cetvrta+novi->treca;
  return suma;
};

int F_39213(t39213*)':

invalid conversion from `char*' to `int'

Koliko vidim pretvorio si iz pokizavača tipa char u varijablu tipa int, ja nisam neki iskusni programer, ali mislim da se taj cast nemože obaviti.

SENAID
15 godina
neaktivan
Sayler kaže...

Nedovoljno, stavi i definiciju t39213 tipa podatka. Iz poruke sa greskom se moze naslutiti sto si pogresno napravio, ali hocu vidjeti kako si definirao strukturu koju koristis za listu. Pogotovo me zanimaju clanovi "treca", "cetvrta", "peta" i "sesta" za koje mi se cini da si ih deklarirao kao int, a u njih pokusavas staviti pointer na char.

Senaid_gates kaže...

Koliko vidim pretvorio si iz pokizavača tipa char u varijablu tipa int, ja nisam neki iskusni programer, ali mislim da se taj cast nemože obaviti.

Moze se obaviti ali nema nikakvog smisla, i gotovo je sigurno da to nije ono sto zeli postici, nego je pogrijesio.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
14 godina
protjeran
rustweaver kaže...

Moze se obaviti ali nema nikakvog smisla, i gotovo je sigurno da to nije ono sto zeli postici, nego je pogrijesio.

A šta bi dobio, odnosno šta bi bila vrijednost varijable?, adresa?

SENAID
15 godina
neaktivan
Senaid_gates kaže...

A šta bi dobio, odnosno šta bi bila vrijednost varijable?, adresa?

Da.

14 godina
neaktivan

evo bas me zanima kod bitovnih operatora dal oni imaju neku vecu primjenu inace?

lol

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kako ne bi imali? Pomocu njih cesto izvodis malo ekstremnije optimizacije i pristupas varijablama s nize nize razine kako bi s njima mogao raditi kojekakve trikove. To je naslijede iz assemblyja, ako ne znas sto bi s bitovnim operatorima radio onda ti vjerojatno ni ne trebaju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bit_manipulation

Evo ti jedan od cestih primjera. Svaki broj pomaknut lijevo za jedan bit postaje dvostruko veci, znaci to ti je kao da mnozis sa dva, ako broj pomaknes za jedan bit desno onda je dvostruko manji (dijeljenje sa dva).

Imas onda i jednostavnu ali ucinkovitu XOR enkripciju koja svoje temelje ima na bitovnoj razini.

15 godina
neaktivan

Gdje ima zadataka na internetu ne rijesenih nego samo zadataka za c++ pocetnik sam al naucio sam dosta..

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
15 godina

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...

Gdje ima zadataka na internetu ne rijesenih nego samo zadataka za c++ pocetnik sam al naucio sam dosta..

Vrlo su bitna riješenja, ako neznaš neki zadatak pogledaš riješenje, uradiš još 5 zadataka tog tipa da uvježbaš taj koncept ili algoritam i to je onda "leglo", tako se uči programiranje.

Life is Computers, Tobacos, Women, Trucks, you live better?
15 godina
neaktivan

Imam dvije knjjige iz kojih ucim C++ za apsolutne pocetnike i Demistificirani C++ 2. izdanje full

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...

Imam dvije knjjige iz kojih ucim C++ za apsolutne pocetnike i Demistificirani C++ 2. izdanje full

Obadvije su dobre, u biti sve su one dovoljno dobre da te uvedu u programiranje, ali ako ti imaš volje, knjigu čitaj detaljno, radi zadatke, nedaj se obeshrabrit, nešto te zanima pitaš ovde, i imaš prijatelja Google-a ;)

15 godina
neaktivan

Sta mislite da napravimo temu o c++ al samo za zadatke da neko postavlja zadatke itd....

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...

Sta mislite da napravimo temu o c++ al samo za zadatke da neko postavlja zadatke itd....

Pa ovdje postavljaš zadatke, rješenje, sve šta hoćeš.

14 godina
neaktivan
royalhero kaže...
Intelovac123 kaže...

Pa ovdje postavljaš zadatke, rješenje, sve šta hoćeš.

Mislio je da mi postavljamo zadatke i da drugi rješavaju kao npr,z-trening

kinder milch schokolade
14 godina
neaktivan

nebi bila losa ideja jedna tema samo zadatci, druga tema samo rjesenja i evo ode mogu bit rasprave oko samih zadataka a i rjesenja

lol

2 1 hvala 0
13 godina
neaktivan

Kako mogu slati xml dadoteke na serijski port, da li je potrebno neko veliko predznanje za rad sa serijskim portom?

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Jesi li siguran da bas zelis na serijski, a ne paralelni (nije da ti sugeriram nesto, samo zelim biti siguran da mislimo na istu stvar)?

Ugl. to se radi ovako (ulomak iz Petzoldove knjige o win32 programiranju). Veliko predznanje? Hmm, pogledaj tekst pa procijeni.

Evo jos malo:

http://www.tetraedre.ch/advanced/serial.php

http://www.ewoodruff.us/CUJArticle/CUJArticle.html

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.10.2011 22:53 (rustweaver).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice