Programerski projekt

poruka: 7
|
čitano: 4.451
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Programerski projekt

Kako na ovom forumu ima podosta dobrih programera, a neki su i predstavili svoje radove u temi „Vaši programerski radovi“ mogao bi se napraviti neki zajednički projekt. Već je napravljen jedan projekt, koliko ja znam, pa bi se mogao još jedan.

Ideja: Program za izradu i obradu slika (Image processing)

Većina toga bi bilo pisano u C++, a kako bi se držali nekog standarda, koristio bi se dobri stari WinAPI i GDI+. Ok, možda GDI+ nije najbrže i najbolje rješenje, ali je barem jednostavan za korištenje. Sučelje bi se sastojalo od glavnog prozora i „dockable“ alatnih prozorčića. U glavnom prozoru bi bio izbornik i „canvas“, tj. mjesto po kojem bi se crtalo. Za canvas bi bilo potrebno napraviti engine koji procesuira slike, brusheve, poteze mišem itd. Naravno, za slike bi postojali razni efekti, filteri i slično, a svaki taj efekt ili filter bi bio zasebna .dll datoteka koja bi na odabir iz izbornika izvršavala naredbe za određeni efekt, te se po potrebi otvori dialog za određeni efekt ako to .dll zahtjeva. Što se tiče alatnih prozorčića, oni bi imali stvari poput prikazivanja layer-a, povijesti, boja i slično.

Sadržaj .dll-a za efekte i filtere bi bila jedna funkcija kojoj se proslijede pikseli koji su trenutno selektirani u canvasu, te ih ta funkcija obrađuje, a kao rezultat vraća obrađene piksele. Naravno, kao što rekoh, po potrebi se prikazuje dialog sa određenim postavkama efekta i preview slike s primjenjenim efektom.

Program bi zahtijevao neko svoje sučelje, tek toliko da ne bude obično windows sučelje, no ne mora biti ništa specijalno.

Koliko god ovo vuklo na Photoshop, Paint.NET, Gipm… to nije to, makar je slično i ima istu namjenu, ali ovo je izazov i viježba za nas programere. I napominjem, WinAPI i GDI, GDI+ (znam, znam… Windows Forms, MCF, WPF i slično su možda bolja rješenja, ali draži mi je nekako klasični način).

Nadam se da ima zainteresiranih. {#}

0100001001101111011010100110000101101110
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Programerski projekt

Rijetko da nekoga ovdje interesira takvo nesto, ljudi nemaju vremena a pogotovo niko ti nece radit za đabe a i nije isplativo pošto ti je glavni program photoshop tako i da ga napravis nebi ti se isplatilo. Uhvati se neceg pametnijeg {#}

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Programerski projekt

A jedino dvije strane mogu i postojati: zainteresirani i nezainteresirani. Meni su potrebni ovi prvi, čisto za rekreaciju. Ako je jedan projekt uspio, možda i ovaj bude. Tko ne želi, ne mora, nikoga se ne prisiljava. {#}

Ovo je ovako, čisto za dušu, rekreaciju, nazovimo to kako oćemo. To bi bilo nešto kao uviježbavanje, praksa, a onima malo manje naprednijima izvor kôd-a za učenje.

0100001001101111011010100110000101101110
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Programerski projekt

ma sve to dobro zvuci imo sam i ja hrpu projekata na ovom forumu i nijedan nije uspio jednostavno ljudi su ti totalno nezainteresirani, aj sretno ti s projektom valjd ce se neko odazvat {#}

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Re: Programerski projekt
Boky kaže...

Ideja: Program za izradu i obradu slika (Image processing)

Zgodna ideja. Podržavam ovo, nemam vremena za rad na nečemu takvome (dijelom i iz razloga što sam se opet upustio u nekoliko projekata od kojih je jedan sličan ovome što si ti opisao), ali pokušat ću biti od koristi nekako...

S time na stranu, držim kako "ajmo započeti rad na nekom projektu" nije baš najbolji način za privlačenje suradnika. Mislim da je bolje prezentirati već nekakav početni kod i zatražiti pomoć jer bi tako već imao nešto konkretno što treba proširivati i nadograđivati.

Svaki početak je težak (poput pisanja sastava u školi, u početku zuriš u prazan papir i ne znaš odakle bi počeo, ali kad jednom krene onda samo curi iz tebe). Dakle baci ljudima neku kost u vidu nekakvog koda da vidiš hoće li se tko upecati. Ako ih suočiš sa praznim listom lako ti se može dogoditi da nitko neće htjeti napisati prvu riječ.

Drugi dio zašto "prazan list" nije idealan leži u tome što bi se sve moglo svesti na teoretiziranje i prepucavanje. Svatko bi mogao pokušati tjerati vodu na svoj mlin. Ono, zašto C++ a ne C# ili Java? Zašto GDI+ a ne Cairo. Pa će nekome smetati WinAPI i htjet će QT ili Winforms ili WPF... Kada napraviš code dump, dovodiš ljude pred svršen čin i ostaje samo pitanje žele li raditi na tome što je već odrađeno ili ne žele. Nagledao sam se tih stvari, open source zajednice mi nisu neka novost. Svađanja i tjeranja vlastitih ciljeva i ovako i onako ne nedostaje. Želiš to smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Dalje ostaju tehnikalije (odabir source revision sustava, coding style, oblici komunikacije, dokumentacija, neka druga pravila...)

codec kaže...

Rijetko da nekoga ovdje interesira takvo nesto, ljudi nemaju vremena a pogotovo niko ti nece radit za đabe a i nije isplativo pošto ti je glavni program photoshop tako i da ga napravis nebi ti se isplatilo. Uhvati se neceg pametnijeg {#}

Ma kakva crna isplativost i plaćanje programera? Čovjek lijepo priča o edukativnom open source projektu.

A kad smo već kod Photoshopa nije niti on savršen, a ni besplatan. Postoje dobri razlozi za još jedan program za obradu slika, tim više što ni GIMP nije bez nedostataka (da se razumijemo, ne insinuiram da bi ovaj konkretan projekt bio zamjena za Photoshop ili GIMP, govorim onako, općenito).

0xBADC0DE
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.5.2013 2:46 (rustweaver).
12 godina
neaktivan
Programerski projekt
Ja sam zainteresiran za nešto ovakvo, ali se nadam da nije problem sto tek ucim programirati i zelja mi je nauciti to. Inace ucim C++ i ako ste za da se prikljucim necem takvom, ja cu se potruditi da odradim svoj dio posla kako treba.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Programerski projekt

Moje iskrene pohvale za projekat, kvalitetna aplikacija ce uvijek pronaći svoje tržište jer mnogo je različitih tipova korisnika.

Već pomenuti alati Gimp i PhotoShop su okrenuti profesionalnim korisnicima tj. korisnicima koji već posjeduju određena znanja, ali veliki je broj potencionalnih korisnika koji ta znanja nemaju, niti imaju potrebu da ih usvajaju.

Njima treba jednostavan alat koji će im omogućiti da na njima razumljiv, lak i brz način, bez previše truda urade nekakve jednostavne korekcije na svojim fotografijama.

Mi koji razvijamo aplikacije često činimo pogrešku time što podrazumjevamo da korisnici imaju određena znanja ili pak želju da ih usvajaju, što u stvarnom svijetu najčešće nije slučaj.

Ljudi žele aplikaciju koja sve radi sama, ili u najboljem slučaju uz njihovu jako malu asistenciju. Zbog toga po mom mišljenju jednostavan dizajn i lakoća upotrebe treba da budu misao vodilja tvoje aplikacije.

Ja na žalost nisam C++ programer, tako da ti ne mogu pomoći programiranjem same aplikacije, ali volio bih pratiti razvoj projekta i testirati aplikaciju, možda ti mogu pomoći svojim korisničkim mišljenem, jer kao korisnik vidiš nekakve stvari koje ti kao programeru nebi zapele za oko... 

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice