Kako na ovom forumu ima podosta dobrih programera, a neki su i predstavili svoje radove u temi „Vaši programerski radovi“ mogao bi se napraviti neki zajednički projekt. Već je napravljen jedan projekt, koliko ja znam, pa bi se mogao još jedan.
Ideja: Program za izradu i obradu slika (Image processing)
Većina toga bi bilo pisano u C++, a kako bi se držali nekog standarda, koristio bi se dobri stari WinAPI i GDI+. Ok, možda GDI+ nije najbrže i najbolje rješenje, ali je barem jednostavan za korištenje. Sučelje bi se sastojalo od glavnog prozora i „dockable“ alatnih prozorčića. U glavnom prozoru bi bio izbornik i „canvas“, tj. mjesto po kojem bi se crtalo. Za canvas bi bilo potrebno napraviti engine koji procesuira slike, brusheve, poteze mišem itd. Naravno, za slike bi postojali razni efekti, filteri i slično, a svaki taj efekt ili filter bi bio zasebna .dll datoteka koja bi na odabir iz izbornika izvršavala naredbe za određeni efekt, te se po potrebi otvori dialog za određeni efekt ako to .dll zahtjeva. Što se tiče alatnih prozorčića, oni bi imali stvari poput prikazivanja layer-a, povijesti, boja i slično.
Sadržaj .dll-a za efekte i filtere bi bila jedna funkcija kojoj se proslijede pikseli koji su trenutno selektirani u canvasu, te ih ta funkcija obrađuje, a kao rezultat vraća obrađene piksele. Naravno, kao što rekoh, po potrebi se prikazuje dialog sa određenim postavkama efekta i preview slike s primjenjenim efektom.
Program bi zahtijevao neko svoje sučelje, tek toliko da ne bude obično windows sučelje, no ne mora biti ništa specijalno.
Koliko god ovo vuklo na Photoshop, Paint.NET, Gipm… to nije to, makar je slično i ima istu namjenu, ali ovo je izazov i viježba za nas programere. I napominjem, WinAPI i GDI, GDI+ (znam, znam… Windows Forms, MCF, WPF i slično su možda bolja rješenja, ali draži mi je nekako klasični način).
Nadam se da ima zainteresiranih.