Osnove programiranja u Pythonu

poruka: 95
|
čitano: 74.180
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Osnove programiranja u Pythonu

Kao početnik u Pythonu ne trebaš žuriti s klasama - dosta se stvari može napraviti korištenjem funkcija i ugrađenih tipova (list, dictionary).

* class je ključna riječ i obavezna je prilikom definiranja klase.

* self nije ključna riječ, nego je konvencija za ime prvog parametra metode. Prilikom poziva metode na instanci objekta Python će automatski postaviti taj objekt kao prvi parametar - pogledaj definiciju i poziv metode paint u donjem kodu.

* Ako klasa ima metodu koja se zove __init__ Python će je automatski izvršiti pri stvaranju novog objekta - kao konstruktor u drugim objektnim jezicima. Ova metoda je zgodna za inicijaliziranje atributa. Tvoj kod ima problem što nakon kreiranje nove instance atribut name ne postoji dok se objektu ne pozove metoda createAuto.

* Pročitaj PEP-8, pogotovu dio u kojem su navedene preporuke za imenovanje funkcija, klasa i varijabli.

class Auto:

def __init__(self, model, color):
        self.model = model
        self.color = color

def display(self):
        print 'This car is', self.color, self.model

def paint(self, new_color):
        self.color = new_color

car_1 = Auto('WV', 'pink')
car_1.display()

car_2 = Auto('Mercedes', 'white')
car_2.display()
car_2.paint('black')
car_2.display()

10 godina
neaktivan

Taj self mi jednostavno nije jasan(sem informacije da se korisiti kao obavezan prvi parametar metode klase a odnosi se na instancu na koju se poziva )nije mi ni ta definicija jasna procitao sam na vise mjesta o njemu,pogledao neke primjere ali djaba.Mozes li mi nekako jednostavno opisati njegovu svrhu.Ili da jednostavno self dozivljavam kao nesto sto mora biti tu bez previse zamaranja?

16 godina
neaktivan
dasan kaže...

Taj self mi jednostavno nije jasan(sem informacije da se korisiti kao obavezan prvi parametar metode klase a odnosi se na instancu na koju se poziva )nije mi ni ta definicija jasna procitao sam na vise mjesta o njemu,pogledao neke primjere ali djaba.Mozes li mi nekako jednostavno opisati njegovu svrhu.Ili da jednostavno self dozivljavam kao nesto sto mora biti tu bez previse zamaranja?

Znaš li šta je this u javi ili C#?

Ili ti možda i klase nisu najjasnije?

12 godina
neaktivan

Očito je još prerano da se zamaraš klasama, radije uloži vrijeme u proučavanje osnovnih elemenata Pythona - stringovi, liste, dictionaryji, funkcije.

10 godina
neaktivan
Osnove programiranja u Pythonu

Ok,valjda ce klase same nadoci u svoje vrijeme,nemam jos iskustva u programiranju(ovo je prvo) uzeo sam malo proucavati python da bi shvatio kako programiranje funcionira, dalje mislim se baviti izradom web stranica i vise se tome posvetiti tako da cu se uskoro prebaciti na html..

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice