Kniga za programiranje?

poruka: 5
|
čitano: 3.396
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Kniga za programiranje?

Evo ovako, ja tek počinjem učiti programiranje, i počeo sam čitati neke knjige, ali uglavnom sve knjige koje imam, su previše sofisticirane za mene Sramim se .

Do sad sam učio samo HTML, i znam raditi u FrontPage-u, ali sad me zanima c#, VB.

Prije svega zanima me jel ima netko neku besplatnu knjigu sa dosta teorije, jer mislim da će mi biti lakše raditi primjere ako imam neko znanje teorije.

Nemojte mi , molim vas, preporučivati knjige iz Algoritma i sl.

ps: nemojte me osuđivati zbog ove teme

pps: ako netko ima neku "nebesplatnu" knjigu u PDF nek mi je pošalje na pm, bit ću mu jako zahvalan

edit: dajte ljudi šta nitko nema?

http://www.e-castig.com/index.php?r=Fikv
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.3.2010 9:41 (rooswelt1991).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Kniga za programiranje?

Imas jako puno stranica sa tutorialima za početnike ili sa nekim pdf knjigama, samo malo proguglaj.

Moja prekoporuka ako želiš naučiti c++ je knjiga Demistificirani C++. Naravno knjiga ima 400 stranica koje na prvi pogled izgledaju prilično stručno, ali u njoj je sve lijepo i razmljivo obašnjeno. To ti mogu preporučiti ako želiš naučiti jezik, a za učenje programiranja.... e to ti treba ili neki tečaj, ili fakultet ili dobra srednja škola, jer barem ja do sada nisam  našao ni jedan tutorial koji objašnjava rad sa vezanim listama, dvostruko vezanim listama, binarnim stablima, pretraživanjima, sortiranjima... To jest principe programiranja trebaš naučiti na drugi način, a onda te principe možeš primjenjivati u bilo kojem programskom jeziku.

Naravno siguran sam da ima knjiga na internetu koje ti i to objašnjavaju, ali vjeruj mi sreo sam jako malo ljudi koji su uspjeli to naučiti sami u "garaži".

edit: da skratim - kod učenja programiranja bitan je najviše trud. GUGLAJ za početak

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.3.2010 12:14 (Nilturion).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Kniga za programiranje?

To što ti nazivaš teorijom se inače zove Computer Science, i radi se o području sličnom matematici. Područje je jako duboko, od jezičnih procesora do klasifikacije NP problema. Korisno je kod "pomicanja granica", npr kod razvoja novih programskih jezika i općenito u znanstveno-istraživačkom radu. Za svakodnevne programerske poslove nije nužno poznavanje teoretske pozadine. Iznimka je područje složenosti algoritama ("O" notacija) i različite strukture podataka, što stvarno često dobro dođe.

C# ili VB nije najbolji izbor za krenuti jer istovremeno moraš svladati osnove (kontrola toka, varijable, funkcije, objekti, kompajler, linker...) i koncept .Net frameworka na kojeg se oba jezika naslanjaju. Ako ne inzistiraš baš na tim jezicima, mogu ti preporučiti Python. Jako dobar izbor za početnike, kasnije ćeš imati dovoljno znanja da se bolje odlučiš za jedan jezik koji će ti biti uža specijalnost. Najpopularniju knjigu za učenje možeš naći ovdje: http://diveintopython.org/. Za sam početak je dovoljan i Tutorial koji se nalazi Helpu koji je uključen u instalaciju.

16 godina
neaktivan
Nilturion kaže...

Imas jako puno stranica sa tutorialima za početnike ili sa nekim pdf knjigama, samo malo proguglaj.

Moja prekoporuka ako želiš naučiti c++ je knjiga Demistificirani C++. Naravno knjiga ima 400 stranica koje na prvi pogled izgledaju prilično stručno, ali u njoj je sve lijepo i razmljivo obašnjeno. To ti mogu preporučiti ako želiš naučiti jezik, a za učenje programiranja.... e to ti treba ili neki tečaj, ili fakultet ili dobra srednja škola, jer barem ja do sada nisam  našao ni jedan tutorial koji objašnjava rad sa vezanim listama, dvostruko vezanim listama, binarnim stablima, pretraživanjima, sortiranjima... To jest principe programiranja trebaš naučiti na drugi način, a onda te principe možeš primjenjivati u bilo kojem programskom jeziku.

Naravno siguran sam da ima knjiga na internetu koje ti i to objašnjavaju, ali vjeruj mi sreo sam jako malo ljudi koji su uspjeli to naučiti sami u "garaži".

edit: da skratim - kod učenja programiranja bitan je najviše trud. GUGLAJ za početak

Ima ovdje malo više onih koji bi naučili ponešto.Ima onih koji su škole završili prije toliko vremena,koliko vi neki nemate godina.Ali to nije uopće važno(ovo nije bila uvredljiva konstatacija).Ako postoji tečaj,škola,fax-onda postoje i knjige.Pitanje je dali netko zna koje knjige i može li ih preporučiti.Ja sam Googlao i našao sam ponešto,ali na engleskom jeziku.Neznam odlično engleski da bi mogao to pročitati i razumjeti kaj mi je objašnjeno,jer ima jako puno stručnih izraza.Ako postoji takav tečaj,škola i ostalo kod nas u Hrvatskoj,sigurno ne predaju na engleskom nego na hrvatskom.Znači treba nam,napominjem nam jer ima više koji su zainteresirani,knjiga,skripta na hrvatskom koja objašnjava pojmove i korištenje pojedinih naredbi na engleskom.Znam da za to treba znati engl.ali se sve to može i naučiti postepeno uz učenje programiranja.Stoga ako možete pomoći direktnim linkom ili knjigom molim da postate,jer je zatražena pomoć nakon googlanja-vjerojatno...

1% sam normalan,75% neuracunljiv,23%zaboravan ali sam 100% otkvacen
17 godina
neaktivan

Svakako preporucujem da se krene uciti C. Poslije se lako presalta na neki objektno orijentirani prgramski jezik (Java,C# pa i VB.net).

C skripta na hrvatskom jeziku.

http://www.phy.hr/~tniksic/FI/materijali/C.pdf

VB osnove na hrvatskom.

http://www.tutorijali.net/visual-basic

Java skripta na hrvaskom.

http://www.fesb.hr/~emudnic/Nastava/JavaProgramiranje6R/Download/ProgramiranjeUJavi0.96.pdf

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice