C# - Problemi i rješenja izdvojena tema

poruka: 2.151
|
čitano: 703.278
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

zadatak glasi ovako:

Prilikom rezervacije karata za let avionom ispisuje se podatak o mjestu polaska, mjestu dolaska te vremenu trajanja leta. Potrebno je napraviti program koji će na osnovu unesenih podataka (kôd mjesta (dani u tablici 11.1), sat vremena polaska i minute vremena polaska) izračunati vrijeme trajanja leta te ispisati poruku oblika „Vaš let iz mjesta Zagreb do mjesta Dubrovnik traje 0:55.“ Uneseni podaci za ovaj izračun su redom: ZAG, 21, 10, DBV, 22, 5. 

Oznaka mjesta   Mjesto 

DBV           Dubrovnik 

ZAG           Zagreb 

OSI           Osijek 

PUY           Pula 

SPU           Split 

RJK           Rijeka 

muči me ovaj dio kad treba povezati oznaku mjesta sa mjestom.. ne trazim da mi napisete rijesenje, samo objasnjenje/prijedlog kako to najlakse rijesiti

prijedlozi dobrodosli :D  
One day, I looked up in the sky. A bird came by and shit into my eye. I didn't laugh. I didn't cry. I was just happy, that cows can't fly.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
C# - Problemi i rješenja

Zna li tko postoji li kakav besplatan alat za modificiranje grafičke prezentacije WinForms kontrola i općenitog izgleda?

Znam otprije za Telerik i DevExpress, ali taj se softver naravno masno plaća.

Postoji li neka realna alternativa ili da radije probam Free Trial nekog od dva prije spomenuta alata?

Znam da je pitanje više vezano za .NET platformu nego za isključivo C#, ali iskreno nisam znao gdje bih ga drugdje postavio.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Re: C# - Problemi i rješenja
pr0n_addict kaže...

Zna li tko postoji li kakav besplatan alat za modificiranje grafičke prezentacije WinForms kontrola i općenitog izgleda?

Znam otprije za Telerik i DevExpress, ali taj se softver naravno masno plaća.

Postoji li neka realna alternativa ili da radije probam Free Trial nekog od dva prije spomenuta alata?

Znam da je pitanje više vezano za .NET platformu nego za isključivo C#, ali iskreno nisam znao gdje bih ga drugdje postavio.

Devex je prije 2-3 godine imao besplatni paket sa 60 kontrola. To je sada isteklo. Ako ti je do modificiranja izgleda onda se prebaci na WPF, tamo imaš dosta veću slobodu. Ja sam osobno vrlo malo koristio ali koliko se sjećam - vrlo je fleksibilno.

Inače, u firmi koristim isključivo devex već 6-7 godina. Ako ti trebaju pojedinačne komponente mislim da to možeš kupiti - ne moraš uzeti sve. Skupo je, ali isplati se.

Freak Show Inc.
12 godina
neaktivan
majstorSZ kaže...

zadatak glasi ovako:

Prilikom rezervacije karata za let avionom ispisuje se podatak o mjestu polaska, mjestu dolaska te vremenu trajanja leta. Potrebno je napraviti program koji će na osnovu unesenih podataka (kôd mjesta (dani u tablici 11.1), sat vremena polaska i minute vremena polaska) izračunati vrijeme trajanja leta te ispisati poruku oblika „Vaš let iz mjesta Zagreb do mjesta Dubrovnik traje 0:55.“ Uneseni podaci za ovaj izračun su redom: ZAG, 21, 10, DBV, 22, 5. 

Oznaka mjesta   Mjesto 

DBV           Dubrovnik 

ZAG           Zagreb 

OSI           Osijek 

PUY           Pula 

SPU           Split 

RJK           Rijeka 

muči me ovaj dio kad treba povezati oznaku mjesta sa mjestom.. ne trazim da mi napisete rijesenje, samo objasnjenje/prijedlog kako to najlakse rijesiti

prijedlozi dobrodosli :D  

Za ovo bi bila zgodna Dictionary klasa tipa <string, string>. Napuniš je parovima (Oznaka, Mjesto) pa lookupiraš po oznaci.

14 godina
neaktivan

a moze li se to ručno obavit? ima li netko ideju? 

uspio sam rijesiti sa dosta if uvjeta {#}

One day, I looked up in the sky. A bird came by and shit into my eye. I didn't laugh. I didn't cry. I was just happy, that cows can't fly.
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.1.2014 13:34 (majstorSZ).
14 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

zadatak traži da se unese 10 cijelih brojeva(uz pomoć for petlje). Treba ispisati te prebrojati pozitivne i negativne brojeve te one s nulom. Compailer mi javlja grešku, može netko objasniti di je greška nabrzinu...

#include<stdio.h>
void main()
{
    int a, brojac, poz=0,neg=0,nula=0;

printf("Unesite cijeli broj:\t");
    scanf("%d", &a);

for(brojac=1;brojac<=10;brojac++)
    {
       if(a>0)
       poz=poz+1;
    }
    else if (a<0)
    {
       neg=neg+0;
    }
    else if(a==0)
    {
       nula=nula+1;
    }
    else
    {
       printf("Niste unjeli cijeli broj!");
    }

printf("\nBroj pozitivnih brojeva je:%d\t \nBroj negativnih brojeva je:%d\t \nBroj brojeva s nulom je:%d\t", poz,neg,nula);
}

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Budala15 kaže...

zadatak traži...

Topic traži da se ovdje postavljaju pitanja isključivo za C#

Freak Show Inc.
12 godina
neaktivan

scanf("%d", &a) stavi unutar petlje i fale ti zagrade za for  petlju,

for (int i = 1; i <=10; i++)

{

scanf("%d", &a)

if()

else if

else

}

13 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Friday kaže...
Budala15 kaže...

zadatak traži...

Topic traži da se ovdje postavljaju pitanja isključivo za C#

e jebi ga sada... nek mod prebaci u pravu temu...
 @xyloto fala puno proradilo je...{#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.1.2014 14:54 (Budala15).
14 godina
C# - Problemi i rješenja

Kako pozvati prozor iz console aplikacije da odaberem file?

I dal je to uopće moguće?

zasad imam ovako:

string fname;

OpenFileDialog fd = new OpenFileDialog();

fd.ShowDialog();

fname = fd.FileName;

Console.Write(fname);

ali mi javlja "are you missing assembly reference..."

na početku programa imam 

using System;

using System.Collections.Generic;

using System.Linq;

using System.Text;

using System.Threading.Tasks;

using System.IO;

using Microsoft.Win32;

//using System.Windows.Forms;

using System.Collections;

a system.Windows.Forms mi neda uključiti, a nije mi jasno zašto?

Dok ukucam System.Windows. mi nudi samo Input i Markup

hvala

[URL=&quot;http://goo.gl/KpG4TT&quot;]ANKETA[/URL] o kineskim mobitelima i [URL=&quot;http://goo.gl/xLCF5F&quot;]REZULTATI[/URL] ankete

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
vlovrec kaže...

Kako pozvati prozor iz console aplikacije da odaberem file?

I dal je to uopće moguće?

zasad imam ovako:

string fname;

OpenFileDialog fd = new OpenFileDialog();

fd.ShowDialog();

fname = fd.FileName;

Console.Write(fname);

ali mi javlja "are you missing assembly reference..."

na početku programa imam 

using System;

using System.Collections.Generic;

using System.Linq;

using System.Text;

using System.Threading.Tasks;

using System.IO;

using Microsoft.Win32;

//using System.Windows.Forms;

using System.Collections;

hvala

A zašto moraš baš konzolnu aplikaciju koristiti?

Freak Show Inc.
13 godina
neaktivan
vlovrec kaže...

hvala

Zbog istog razloga zbog kojeg ne možeš baš tako jednostavno pripasati Windows formu u Windows servis.

Dakle, ponovo generiraj projekt, ovog puta kao Windows Forms aplikaciju (ili kako to već Microsoft zove ovih dana i koju već modnu kolekciju imaju ove sezone).

Ako trebaš nekakav konzolni ispis, emuliraj ga, za to barem postoji 50 različitih načina. Isto se odnosi i na konzolni unos.

14 godina

Hvala,aplikacija je bila napisana u consoli, a pošto sam početnik mislio sam da bude tamo lakše.

Prebacujem na wpf

hvala još jednom

[URL=&quot;http://goo.gl/KpG4TT&quot;]ANKETA[/URL] o kineskim mobitelima i [URL=&quot;http://goo.gl/xLCF5F&quot;]REZULTATI[/URL] ankete
13 godina
neaktivan
vlovrec kaže...

Hvala,aplikacija je bila napisana u consoli, a pošto sam početnik mislio sam da bude tamo lakše.

Prebacujem na wpf

Paaa, možće se reći da konzola i jest jednostavnija i obično se brže starta pa je zato bolje u njoj čačkati dok se ne skuže osnove, jer to se najčešće i radi u toj fazi učenja (start/debug/stop). Kada kreneš učiti evente i delegate to je donekle lakše pomoću GUI-a, za sve ostalo može konzola.

17 godina
odjavljen
Djuro von Prekoplotovich kaže...
vlovrec kaže...

Prebacujem na wpf

Paaa, možće se reći da konzola i jest jednostavnija i obično se brže starta pa je zato bolje u njoj čačkati dok se ne skuže osnove, jer to se najčešće i radi u toj fazi učenja (start/debug/stop). Kada kreneš učiti evente i delegate to je donekle lakše pomoću GUI-a, za sve ostalo može konzola.

Ja nisam u životu napravio konzolnu aplikaciju...

Freak Show Inc.
14 godina

Zato sam i krenuo tim putem , dok savladam konzolu onda idem na wpf :)

Davno sam učio c++, sad sam jedno vrijeme u autolispu i dcl-u.

16 godina
odjavljen
C# - Problemi i rješenja

Meni nije jasno zašto se ta konzola toliko forsira... Pa sve se lakše napravi/nauči u GUIju (WinForms) pa makar za početak preskočili evente i delegate.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Pa sve se lakše napravi/nauči u GUIju (WinForms) pa makar za početak preskočili evente i delegate.

To baš nema logike. Redoslijed učenja je poprilično jasno definiran:

1) Osnove (uvjetne naredbe, petlje, polja, funkcije itd..)

2) Objektna paradigma i uvod u klase

3) Specifične klase i biblioteke (.NET i sl.)

Za početnika koji se tek uči odmah skakanje na točku 3 podrazumijeva nepotrebno uplitanje mnoštva klasa koje mu uopće nisu nužne da shvati te osnovne stvari. Što će uopće ikome GUI da shvati kako rade uvjetne naredbe, petlje, polja itd? Takve se stvari moraju moći vizualizirati u glavi a ne u GUI-ju. A da ne spominjem kako se kroz GUI uvodi poprilična količina nepotrebnog coda da bi taj netko shvatio tek te osnovne stvari. Još se sjećam bune kada su oni koji uče C++ pričali kako funkcija main ima previše toga "čemu using namespace std? čemu return 0?" itd.., a kamoli da im se povrh toga uvedu i .NET klase. Štoviše, kladim se da preko 90% vas uopće ne zna čemu služi taj return 0 u funkciji main (a napisali ste ga tisuće puta) tj. da prikažete praktičnu primjenu toga.

Po mom iskustvu na preskokce uče samouki ljudi koji su poprilično nestrpljivi i žele odmah napraviti nešto konkretno. Međutim, takvi programeri vrlo često imaju rupe u znanju, i to se kad tad na složenijim projektima počne reflektirati. Počevši od loše organizacije programskog koda, copy-pejstanja blokova naredbi gdje bi obično to isto trebalo staviti u funkciju i izvršiti kao takvo, pa do kompletnog nerazumijevanja coda koji se koristi. "Radi i to mi je dovoljno", bez da uopće taj code pokušaju skratiti zbog svrhe koja im treba ili specifično optimizirati.

Sve ima svoj razlog zašto se uči i kako se uči. Ne treba nikada bespotrebno komplicirati ako to nije nužno potrebno.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
16 godina

Tracer ja ne znam u kojoj si ti godini, ali VS dvije tisuće i bilo koji ti doslovno omogućava rad s GUI-em preko drag&dropa, tako da ove tvoje izjave su na istoj razini kao da si to isto gore reko za Photoshop.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
14 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Tracer ja ne znam u kojoj si ti godini, ali VS dvije tisuće i bilo koji ti doslovno omogućava rad s GUI-em preko drag&dropa, tako da ove tvoje izjave su na istoj razini kao da si to isto gore reko za Photoshop.

Ja govorim o vizualizaciji u glavi a ti o GUI-ju. Programiranje nije GUI niti photoshopiranje već pisanje coda s razumijevanjem.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
16 godina
TracerCPP kaže...
Bukva kaže...

Ja govorim o vizualizaciji u glavi a ti o GUI-ju. Programiranje nije GUI niti photoshopiranje već pisanje coda s razumijevanjem.

A to ima točno kakve veze s WinFormama? Gore je bila diskusija Forme vs Konzola i ti si onda napisao nešto iz čega bi se dalo zaključiti da rad s GUI-em zahtjeva neko poveće znanje naspram konzole, što definitivno nije istina.  Iako se slažem da za početnika je bolja konzola (jer u formama kod "magično" nastaje), ovo tvoje gore nema veze s vezom, barem što se tiče rada u Visual Studiu.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.2.2014 19:50 (Bukva).
14 godina
neaktivan

Onda bolje ponovo pročitaj jer mislim da sam sve napisao {#}. Korištenje .NET klasa za početnika je po meni krajnje nepotrebno jer početnik bi trebao imati što manje coda da shvati ono što pokušava naučiti. Zato se uvijek i uči od najjednostavnijih modela pa tek onda primjena toga na GUIju. Uostalom, ne vidim nikakvu korist od GUI-ja pri učenju algoritama, struktura podataka itd. To i jest najjednostavnije proći u konzoli.

No eto, nemojmo sad da ispadne da ja nekome nešto branim ili sl. {#} Slobodno neka svatko uči kako god želi i kako mu je lakše, a ja sam samo dao svoje mišljenje kao ipak vjerujem jedan od iskusnijih.

17 godina
odjavljen
TracerCPP kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Pa sve se lakše napravi/nauči u GUIju (WinForms) pa makar za početak preskočili evente i delegate.

To baš nema logike. Redoslijed učenja je poprilično jasno definiran:

1) Osnove (uvjetne naredbe, petlje, polja, funkcije itd..)

2) Objektna paradigma i uvod u klase

3) Specifične klase i biblioteke (.NET i sl.)

Za početnika koji se tek uči odmah skakanje na točku 3 podrazumijeva nepotrebno uplitanje mnoštva klasa koje mu uopće nisu nužne da shvati te osnovne stvari. Što će uopće ikome GUI da shvati kako rade uvjetne naredbe, petlje, polja itd? Takve se stvari moraju moći vizualizirati u glavi a ne u GUI-ju. A da ne spominjem kako se kroz GUI uvodi poprilična količina nepotrebnog coda da bi taj netko shvatio tek te osnovne stvari. Još se sjećam bune kada su oni koji uče C++ pričali kako funkcija main ima previše toga "čemu using namespace std? čemu return 0?" itd.., a kamoli da im se povrh toga uvedu i .NET klase. Štoviše, kladim se da preko 90% vas uopće ne zna čemu služi taj return 0 u funkciji main (a napisali ste ga tisuće puta) tj. da prikažete praktičnu primjenu toga.

Po mom iskustvu na preskokce uče samouki ljudi koji su poprilično nestrpljivi i žele odmah napraviti nešto konkretno. Međutim, takvi programeri vrlo često imaju rupe u znanju, i to se kad tad na složenijim projektima počne reflektirati. Počevši od loše organizacije programskog koda, copy-pejstanja blokova naredbi gdje bi obično to isto trebalo staviti u funkciju i izvršiti kao takvo, pa do kompletnog nerazumijevanja coda koji se koristi. "Radi i to mi je dovoljno", bez da uopće taj code pokušaju skratiti zbog svrhe koja im treba ili specifično optimizirati.

Sve ima svoj razlog zašto se uči i kako se uči. Ne treba nikada bespotrebno komplicirati ako to nije nužno potrebno.

Ajme, po meni je sve ovo poprilično netočno...

Kao prvo, ovo je uglavnom moj main

[STAThread]
        static void Main()
        {
            Application.EnableVisualStyles();
            Application.SetCompatibleTextRenderingDefault(false);
            Application.Run(new frmMain());
        }

GUI ne uvodi nepotreban kod - to je sve izdvojeno u designer dio klase i čovjek vidi samo ono što stvarno treba vidjeti.

Učenje na preskokce - SVAKAKO!

Radim kao programer na poprilično velikim projektima. Danas je to WPF, sutra SSRS/SSAS/SSIS, prekosutra je WCF, upravo sada je na red stigao WF. Nemam yebenog vremena svaku tehnologiju naučiti od temelja i to mi nije ni potrebno. "Radi i to mi je dovoljno" znači upravo to - klijent je zadovoljan i platio je, gazda je zadovoljan jer je klijent platio, ja sam zadovoljan jer je sjeo bonus. Otišao sam na codeproject ili stackoverflow i skinuo neki library koji radi a da ja uopće ne znam kako radi. ALI RADI!!! Ako trebam raskopati neke stvari i ući malo u dubinu to nije problem ali to se ne radi po defaultu. Ja imam goleme rupe u znanju i toga sam svjestan ali te rupe nikada nisu problem mom šefu ili mojim klijentima (skinem neku knjigu i pročitam ako treba). Pristup koji ti zagovaraš je onako studentski, old skool. A što se tiče rada na složenijim projektima - to se ne uči ni na jednom fakultetu. To jednostavno moraš doživjeti da bi razumio. Kad netko pred tebe stavi bazu sa par tisuća objekata i projekt sastavljen od 15.000 fajlova - tako se kali čelik. Nitko te tada neće pitati šta je return 0... (ja ni ne znam šta je to, moj main to ni nema)

Freak Show Inc.
16 godina
odjavljen

Redosljed učenja koji si gore naveo je točan i puno puta se pokazao kao ispravan (i ja ga u potpunosti podržavam) ali...

Taj "magično nastali" kod u WinFormama je Load event od Form1. Da, gore je referencirano dosta toga ali "o tome ćemo kasnije". Zato sam i naglasio, preskočimo cijelu priču o eventima za početak. Istina, u konzoli je manje posla (Console.WriteLine() za ispis nekog rezultata) ali jedan multiline txtbox bi to isto radio bez problema. Da, zahtjeva jednu kvačicu u Designeru (ili postavljanje properya u Load eventu).

Poanta je u tome da prosječni .Net dev (kao ja npr.) će možda u svom radnom vijeku napisati par console aplikacija i pretjerano zadržavanje tamo mi nema nikakvog smisla ali ok, to je moje mišljenje. Pametniji od mene su slagali nastavni plan/program i tečajeve programiranja.

My point - riješiti tipove podataka, petlje i OO principe što prije u konzoli i prebaciti se na GUI. Danas je sve u UIju i ti dodatni sati bi svima dobro došli. Naravno, ne odmah na delegate, detalje o eventima i sl., samo ono - zlo mi je kad vidim kako netko "siluje" tab kontrole, locka elemente na određenu rezoluciju (pa program složen za 1024x768px izgleda kaotično na 1440x900) i slične kerefeke.

I ja znam zašto je main int i čemu je onaj return 0 {#} (da nebi bilo...)

[edit] - sad vidim da je i kolega Friday bacio koju pametnu...

Dakle, kao i on, ja sve radim naopako Smijeh. Nisam niti jedno područje uzeo "za zub" i krenuo učiti od A do Ž nego sve po potrebi. Jučer mi je trebalo pola System.Net namespacea i prekopao sam stackoverflow u potrazi za gotovim rješenjima koja sam po potrebi prepravio i natjerao na suradnju. Sutra će mi možda trebati neka caka iz WPFa ili možda nešto o async threadovima. Nema veze, googlat ću. Glavno da na kraju proradi i da je klijent zadovoljan.

Naravno da se ne gubim u glupostima tipa castanje, petlje, pisanje osnovnih querya i sl. - nakon što je ponovljeno x puta, zapamti se. Sve novo učim u hodu i prilagođavam se. Ako je netko dobar programer, to ne znači da zna svaku klasu u .Netu kako radi i kada će je upotrijebiti - po meni, dobar programer je netko tko će tuđe rješenje uzeti, prilagoditi sebi i ukomponirati u projekt da radi i ne stvara probleme. Snalažljivost, a ne znanje neke od boga zaboravljene klase ili tamo nekakvi bubble i što ti ja znam sortovi Smijeh (eto, priznam, neam pojma o sortiranju, ali kad mi zatreba, znam di ću iskopat i znam kako npr. c++ rješenje prekrojiti u .Net).

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.2.2014 20:20 (Sum_of_all_fears).
14 godina
neaktivan
Friday kaže...

[STAThread]
        static void Main()
        {
        }

GUI ne uvodi nepotreban kod - to je sve izdvojeno u designer dio klase i čovjek vidi samo ono što stvarno treba vidjeti.

Eto, npr., zašto se početnik koji pokušava naučiti uvjetne naredbe, petlje ili polja uopće treba zamarati s te 3 naredbe u funkciji main? Koliko god da to tebi izgledalo jednostavno to je u pravilu za početnika - nepotrebno. On možda pokušava naučiti logičke izraze a vamo ga se traži da inicijalizira grafičko sučelje (daleko kompleksniji koncept) samo da bi počeo. Čak je i nebitno da li ovaj code je napisao sam početnik ili designer (IDE) jer ipak se od osobe traži dodatno razumijevanje.

Friday kaže...

Radim kao programer na poprilično velikim projektima. Danas je to WPF, sutra SSRS/SSAS/SSIS, prekosutra je WCF, upravo sada je na red stigao WF. Nemam yebenog vremena svaku tehnologiju naučiti od temelja i to mi nije ni potrebno. "Radi i to mi je dovoljno" znači upravo to - klijent je zadovoljan i platio je, gazda je zadovoljan jer je klijent platio, ja sam zadovoljan jer je sjeo bonus. Otišao sam na codeproject ili stackoverflow i skinuo neki library koji radi a da ja uopće ne znam kako radi. ALI RADI!!! Ako trebam raskopati neke stvari i ući malo u dubinu to nije problem ali to se ne radi po defaultu.

"Radi i to mi je dovoljno" je jako loš pristup jer onda ne znaš puno stvari o tome tj. kako to točno radi, pod kojim okolnostima radi dobro, da li ima kakvih negativnih stvari u tom pristupu itd.. Eto, uzeti ćemo za primjer tu nekakvu ogromnu bazu. Na bazu se u pravilu spaja preko connection stringa i tako će napraviti 99% programera koji su samouki. Međutim, imalo školovani programer se neće spojiti na takvu ozbiljnu bazu preko bilo kakvog connection stringa već će koristiti spajanje preko aplikacijske role u npr. SQL Serveru ili Oraclu. Pitanje; Da li ti koji očigledno stalno radiš s tako ozbiljnim bazama koristiš ovaj pristup, i jesi li uopće upoznat s njim? Ako si upoznat s njim onda čestitam jer si jedan od rijetkih samoukih koji to zna.

To što ti nemaš vremena učiti svaku tehnologiju ne znači da bar se ne bi trebao okvirno za nju informirati jer poznavanje tehnologija u konačnici ti nudi puno više mogućnosti (primjer gornje aplikacijske role).

Friday kaže...
Nitko te tada neće pitati šta je return 0... (ja ni ne znam šta je to, moj main to ni nema)

Tvoj main to možda sada ne treba ali što ako ti jednog dana bude trebalo? Onda će te netko i pitati da to napraviš a ti nećeš znati. I onda naravno, google pa krpanje još jedne rupe.

14 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
My point - riješiti tipove podataka, petlje i OO principe što prije u konzoli i prebaciti se na GUI. Danas je sve u UIju i ti dodatni sati bi svima dobro došli. Naravno, ne odmah na delegate, detalje o eventima i sl., samo ono - zlo mi je kad vidim kako netko "siluje" tab kontrole, locka elemente na određenu rezoluciju (pa program složen za 1024x768px izgleda kaotično na 1440x900) i slične kerefeke.

Slažem se.

Sum_of_all_fears kaže...
Dakle, kao i on, ja sve radim naopako Smijeh. Nisam niti jedno područje uzeo "za zub" i krenuo učiti od A do Ž nego sve po potrebi. Jučer mi je trebalo pola System.Net namespacea i prekopao sam stackoverflow u potrazi za gotovim rješenjima koja sam po potrebi prepravio i natjerao na suradnju. Sutra će mi možda trebati neka caka iz WPFa ili možda nešto o async threadovima. Nema veze, googlat ću. Glavno da na kraju proradi i da je klijent zadovoljan.

Da, ali ti od toga ne živiš. To ti nije posao za prehraniti obitelj već to radiš kada stigneš i koliko ti je potrebno. Druga je riječ kada se govori o profesionalcima koji programiraju za kruh i onda uče posao kako stignu i po potrebi. Meni svakako ne bi bilo svejedno otići profesionalnom mehaničaru koji zna posao ili onome koji nikada do sada nije rastavljao glavu motora jer mu to do sada nije bilo potrebno.

16 godina
odjavljen
TracerCPP kaže...
Da, ali ti od toga ne živiš. To ti nije posao za prehraniti obitelj već to radiš kada stigneš i koliko ti je potrebno. Druga je riječ kada se govori o profesionalcima koji programiraju za kruh i onda uče posao kako stignu i po potrebi. Meni svakako ne bi bilo svejedno otići profesionalnom mehaničaru koji zna posao ili onome koji nikada do sada nije rastavljao glavu motora jer mu to do sada nije bilo potrebno.

Radim kao freelancer i to mi je oko 40% prihoda tako da, moglo bi se reć da mi je "regularni" posao sa svojom jadnom plaćom za kruh a ovo za salamu. Ali nvm.

I taj mehaničar nikad nije rastavljao glavu motora od bubam Forda ali je od VWovog motora. Ima predodžbu kako se to radi ali nije imao prilike to raditi. Tako i ovdje. Znam da mi treba nešto iz Sys.Net namespacea i znam kako socketi rade ali ipak, moram vidjeti detalje jer eto još nisam pisao svoj HTTP server ali FTP clienta jesam.

14 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

I taj mehaničar nikad nije rastavljao glavu motora od bubam Forda ali je od VWovog motora. Ima predodžbu kako se to radi ali nije imao prilike to raditi. Tako i ovdje. Znam da mi treba nešto iz Sys.Net namespacea i znam kako socketi rade ali ipak, moram vidjeti detalje jer eto još nisam pisao svoj HTTP server ali FTP clienta jesam.

Upravo tako. Predodžba se stvara na osnovu već nekog postojećeg iskustva, no netko tko nema iskustva čak i u onim osnovnim stvarima teško da može biti garancija dobro obavljenog posla za one složenije stvari.

No opet, nećemo sad skretati s teme. Ja ne tvrdim da su samouki programeri neznalice i da ne vrijede. Štoviše, tokom vremena svi uđu u shemu posla i nauče se služiti onim što im treba. No tu ne treba stati već učiti i dalje. Prestanka učenja nažalost nikada nema, a pogotovo u našoj struci gdje tehnologija svakim danom napreduje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.2.2014 21:00 (TracerCPP).
17 godina
odjavljen
TracerCPP kaže...
Friday kaže...

[STAThread]
        static void Main()
        {
        }

Eto, npr., zašto se početnik koji pokušava naučiti uvjetne naredbe, petlje ili polja uopće treba zamarati s te 3 naredbe u funkciji main? Koliko god da to tebi izgledalo jednostavno to je u pravilu za početnika - nepotrebno. On možda pokušava naučiti logičke izraze a vamo ga se traži da inicijalizira grafičko sučelje (daleko kompleksniji koncept) samo da bi počeo. Čak je i nebitno da li ovaj code je napisao sam početnik ili designer (IDE) jer ipak se od osobe traži dodatno razumijevanje.

Friday kaže...

Radim kao programer na poprilično velikim projektima. Danas je to WPF, sutra SSRS/SSAS/SSIS, prekosutra je WCF, upravo sada je na red stigao WF. Nemam yebenog vremena svaku tehnologiju naučiti od temelja i to mi nije ni potrebno. "Radi i to mi je dovoljno" znači upravo to - klijent je zadovoljan i platio je, gazda je zadovoljan jer je klijent platio, ja sam zadovoljan jer je sjeo bonus. Otišao sam na codeproject ili stackoverflow i skinuo neki library koji radi a da ja uopće ne znam kako radi. ALI RADI!!! Ako trebam raskopati neke stvari i ući malo u dubinu to nije problem ali to se ne radi po defaultu.

"Radi i to mi je dovoljno" je jako loš pristup jer onda ne znaš puno stvari o tome tj. kako to točno radi, pod kojim okolnostima radi dobro, da li ima kakvih negativnih stvari u tom pristupu itd.. Eto, uzeti ćemo za primjer tu nekakvu ogromnu bazu. Na bazu se u pravilu spaja preko connection stringa i tako će napraviti 99% programera koji su samouki. Međutim, imalo školovani programer se neće spojiti na takvu ozbiljnu bazu preko bilo kakvog connection stringa već će koristiti spajanje preko aplikacijske role u npr. SQL Serveru ili Oraclu. Pitanje; Da li ti koji očigledno stalno radiš s tako ozbiljnim bazama koristiš ovaj pristup, i jesi li uopće upoznat s njim? Ako si upoznat s njim onda čestitam jer si jedan od rijetkih samoukih koji to zna.

To što ti nemaš vremena učiti svaku tehnologiju ne znači da bar se ne bi trebao okvirno za nju informirati jer poznavanje tehnologija u konačnici ti nudi puno više mogućnosti (primjer gornje aplikacijske role).

Friday kaže...
Nitko te tada neće pitati šta je return 0... (ja ni ne znam šta je to, moj main to ni nema)

Tvoj main to možda sada ne treba ali što ako ti jednog dana bude trebalo? Onda će te netko i pitati da to napraviš a ti nećeš znati. I onda naravno, google pa krpanje još jedne rupe.

Ne znam odakle bih počeo odgovor na ovo sve pa ću početi od kraja.

OK - nekad će trebati return 0 i zakrpat ću tu rupu i više je nikada neće biti.

Nemam vremena učiti svaku tehnologiju ali radim baš to - okvirno se za nju informiram. Naučim točno ono što mi treba. Ako mi ne trebaju npr multicast delegati, sa njima se ne zamaram - točka.

"Radi i to mi je dovoljno" mi je vrlo dostatno. Prije nekih godinu dana mi je klijent (jedna banka) tražio logiranje u aplikaciju preko AD-a. Otišao sam na stackoverflow, uzeo 50 linija koda koje rade upravo to i koriste .NET klase za koje nemam pojma šta rade. Pokušao sam se logirati sa dobrim i lošim login podacima. Test prošao - move on...

Connection string ne valja? Ajme, od kada to? Konkretno, kod glavnog klijenta mi nekih 50+ usera koristi aplikaciju na zajedničkom TS-u. Svi čitaju connection string iz zajedničkog XML fajla u kojem je taj isti string enkriptiran. Stvar funkcionira već jako dugo bez greške.

Prije cca 3 mjeseca sam završio integraciju sa Assecom u toj istoj banci (projekt od kojih godinu i pol dana, >10 milijuna kn vrijednost projekta). Tamo rade super pametni, obrazovani i vješti ljudi. I vidi vraga - koriste connection string za spajanje na bazu... (koristimo više baza na više servera za funkcioniranje sustava - baze su 300+ GB, serveri 64 core monstrumi...)

Ne podcjenjuj samouke programere - mi smo ti dosta opaka čeljad koja se ne uklapa u standardne kalupe i ne filozofiramo previše. Uzmemo i napravimo, dobro napravimo!

Ne znam odakle ti da se početnik programer mora zamarati sa te tri naredbe u metodi main koju sam ja napisao. Ja uopće ne znam šta te linije koda rade (izuzev zadnje). Vidiš, to je razlika - ti misliš da moraš znati sve i da je apsolutno sve bitno bez iznimke. Mene boli neka stvar šta te linije rade. IDE ih je kreirao za mene - moje je da brinem o klijentovim potrebama.

NHF, ali meni se čini da ti nisi baš puno funkcionirao "in the wild".

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.2.2014 22:01 (Friday).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice