Basic

poruka: 53
|
čitano: 10.715
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Basic

Pa možeš malo u Basicu učit, ali se kasnije preseli na c++.

Ako naučiš c++ i oop, moći ćeš kasnije bez problema usvojit bilo koji popularniji programski jezik.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Basic

PMF-ovci u Splitu uče samo Basic. :-)

Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Basic
PCMaster kaže...
U QBasicu je skoro sve lako,osim GOTO naredbe(a nije ni onda teška kad se skuži-totalno).
FYI puno stvari je u Pascalu lakse napraviti nego u QBasicu. Nekako mi se cini da nisi probao raditi u nicem drugom osim u Basicu.
Osnove osnova su slicne tezine u svim jezicima, a ono iznad toga - ovisi. Basic je muka za neke stari koje se normalno rade u Pascalu ili C++-u.
17 godina
neaktivan
Basic

Moj savjet je da počneš s C-om i C#. Nemoj barem u početku koristiti C++ jer taj jezik nosi veliki križ različitih sintaksi i nedorečenosti, ovisno o platformi. Njim se počni bavit tek kad malo bolje počneš shvaćati ko tu koga i zašto Smijeh  (često kriv pristup po školama i fakultetima je da te najprije uće osnove C++ jer je stariji, bez obzira na to što je teži, pa ti se jezik zgadi, i na kraju ga ne želiš koristiti)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Basic

Ajd da cujem sto je ta enkapsulacija, kad se vec svi razbacujete tim terminom - k'o Đuka đubretom po njivi!

It may be that your whole purpose in life is simply to serve as a warning to others!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
LupusInFabula kaže...

Ajd da cujem sto je ta enkapsulacija, kad se vec svi razbacujete tim terminom - k'o Đuka đubretom po njivi!

Postoje tri načela objektno orijentiranog programiranja : polimorfizam, naslijeđivanje i enkapsulacija (negdje sam pročitao da i apstrakciju stavljaju kao četvrtu).

Sad onako, narodnim jezikom ;) enkapsulacija ti omogućuje da "sakriješ" podatke objekta od "vanjskog svijeta" (drugih objekata), odnosno definiraš razine pristupa u smislus : svi mogu pristupa mom podatku (loša ideja, najčešće definiraš metode preko kojih pristupaš podatku), samo naslijeđene klase smiju, samo klase iz istog paketa, itd...

Poanta je da se tvoj objekt ponaša kao crna kutija, ima neki input i neki output. Unutarnja logika je skrivena.
17 godina
neaktivan

Evo kak sam ja sebi to jednom davno objasnio, pa nek me neko ispravi. Enkapsulacija je jednostavno naziv za postupak izrade klase (odnosno objekta, jer objekt je instanca neke klase) i to je to.

Objekt = entitet izgrađen od skupa podataka te procedura, odnosno funkcija  koje manipuliraju tim podacima. Ako treba čačkati po podacima, to se može činiti jedino i isključivo procedurama i funkcijama koje su upakirane (učahurene. enkapsulirane) s tim podacima.

Nekako najzgodnije sam si pojasnio na primjeru objekta koji je izgrađen od tri podatka i tri procedure

OBJEKT

3 svojstva: svojstvoX i svojstvoY i svojstvoZ (tri podatka numeričkog tipa)

3 procedure: postaviX, postaviY, postaviZ.

postaviX( argument): svojstvoX=argument;

postaviY( argument): Ako argument nije nula svojstvoY=argument inače štogodveć ;

postaviZ(): svojstvoZ=svojstvoX/svojstvoY;

kvaka je isključiti dijeljenje s nulom tj. svojstvoY ne smije biti nula, a to se postiže tako da se svojstvoY postavlja isključivo procedurom postaviY koja vodi računa o tome, i koja je upakirana u objekt. Netko treći ne mora provjeravati daje li on nulu ili ne, već to radi objekt sam za sebe!

Je li to to, ili to nije to? Sramim se

It may be that your whole purpose in life is simply to serve as a warning to others!!
17 godina
LupusInFabula kaže...

Evo kak sam ja sebi to jednom davno objasnio, pa nek me neko ispravi. Enkapsulacija je jednostavno naziv za postupak izrade klase (odnosno objekta, jer objekt je instanca neke klase) i to je to.

Objekt = entitet izgrađen od skupa podataka te procedura, odnosno funkcija  koje manipuliraju tim podacima. Ako treba čačkati po podacima, to se može činiti jedino i isključivo procedurama i funkcijama koje su upakirane (učahurene. enkapsulirane) s tim podacima.

Nekako najzgodnije sam si pojasnio na primjeru objekta koji je izgrađen od tri podatka i tri procedure

OBJEKT

postaviY( argument): Ako argument nije nula svojstvoY=argument inače štogodveć ;

kvaka je isključiti dijeljenje s nulom tj. svojstvoY ne smije biti nula, a to se postiže tako da se svojstvoY postavlja isključivo procedurom postaviY koja vodi računa o tome, i koja je upakirana u objekt. Netko treći ne mora provjeravati daje li on nulu ili ne, već to radi objekt sam za sebe!

Je li to to, ili to nije to? Sramim se

Je, to je više manje to, samo primjer nije najsretniji jer nisi napisao svojstva podataka (private, public...).
Ti teoretski možeš napraviti Objekt.svojstvoX=3; ali to nije u duhu oop-a. Ako staviš pri definiranju svojstvaX da je private tada ovo kaj sam napravio neće proć kompajliranje jer se smije pristupati svojstvuX samo unutar klase. Onda definiraš getter/setter metode (pomoću kojih zapisuješ/čitaš taj podatak koji je private).
17 godina
moderator
LupusInFabula kaže...

OBJEKT

Umjesto "svojstva" treba pisati atributi ili clanovi, jer su svojstva (property) nesto drugo - kad citas svojstvo zapravo se automatski poziva "get" metoda, a kad zapisujes, poziva se "set" metoda. I da, Originalni_manic je dao dobru primjedbu - bez obiljezavanja koji atributi su private ili protected nema smisla raspravljati o enkapsulaciji.

Uzmimo jednostavno izvorni kod iz Delphijevog VCL-a (obrisao sam vecinu toga, da ne smeta) - private su clanovi koji su dostupni samo iz doticne klase, protected su clanovi koji mogu biti nasljedjeni i koji su dostupni iz deriviranih klasa (one koje nasljedjuju doticnu), public su javni clanovi dostupni i izvan klase, a u slucaju svojstava published su javna svojstva koja ce se prikazati u Object Inspectoru:

TSpeedButton = class(TGraphicControl)
  private
    FDown: Boolean;
    FTransparent: Boolean;
    FFlat: Boolean;
    procedure GlyphChanged(Sender: TObject);
    function GetGlyph: TBitmap;
    procedure SetGlyph(Value: TBitmap);
    procedure SetDown(Value: Boolean);
    procedure SetFlat(Value: Boolean);
    procedure SetMargin(Value: Integer);
  protected
    FState: TButtonState;
    procedure ActionChange(Sender: TObject; CheckDefaults: Boolean); override;
    procedure MouseDown(Button: TMouseButton; Shift: TShiftState;
      X, Y: Integer); override;
  public
    constructor Create(AOwner: TComponent); override;
    destructor Destroy; override;
    procedure Click; override;
  published
    property Down: Boolean read FDown write SetDown default False;
    property Caption;
    property Flat: Boolean read FFlat write SetFlat default False;
    property Glyph: TBitmap read GetGlyph write SetGlyph;
    property Margin: Integer read FMargin write SetMargin default -1;
  end;

Enkapsulacija je u osnovi stavljanje podataka (atributa) i metoda (procedura i funkcija) koje se vrse nad tim podacima pod isti krov, u zajednicku cjelinu i pritom skrivanje dijelova kojima se ne treba pristupati izvana. Umjesto da imas sto funkcija koje uzimaju brojne parametre koje moras kao varijable i structove vuci kroz program (sto recimo zahtijeva grozni WinAPI), ovako lijepo imas jedan objekt s odgovarajucim atributima i metodama. Recimo u Delphiju su sve te Windowsove kontrole zapravo "omotac" za funkcije i strukture WinAPI-ja.
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.2.2008 16:16 (mbaksa).
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
LupusInFabula kaže...

OBJEKT

Umjesto "svojstva" treba pisati atributi ili clanovi, jer su svojstva (property) nesto drugo - kad citas svojstvo zapravo se automatski poziva "get" metoda, a kad zapisujes, poziva se "set" metoda. I da, Originalni_manic je dao dobru primjedbu - bez obiljezavanja koji atributi su private ili protected nema smisla raspravljati o enkapsulaciji.

Uzmimo jednostavno izvorni kod iz Delphijevog VCL-a (obrisao sam vecinu toga, da ne smeta) - private su clanovi koji su dostupni samo iz doticne klase, protected su clanovi koji mogu biti nasljedjeni i koji su dostupni iz deriviranih klasa (one koje nasljedjuju doticnu), public su javni clanovi dostupni i izvan klase, a u slucaju svojstava published su javna svojstva koja ce se prikazati u Object Inspectoru:

TSpeedButton = class(TGraphicControl)
  private
    FDown: Boolean;
    FTransparent: Boolean;
    FFlat: Boolean;
    procedure GlyphChanged(Sender: TObject);
    function GetGlyph: TBitmap;
    procedure SetGlyph(Value: TBitmap);
    procedure SetDown(Value: Boolean);
    procedure SetFlat(Value: Boolean);
    procedure SetMargin(Value: Integer);
  protected
    FState: TButtonState;
    procedure ActionChange(Sender: TObject; CheckDefaults: Boolean); override;
    procedure MouseDown(Button: TMouseButton; Shift: TShiftState;
      X, Y: Integer); override;
  public
    constructor Create(AOwner: TComponent); override;
    destructor Destroy; override;
    procedure Click; override;
  published
    property Down: Boolean read FDown write SetDown default False;
    property Caption;
    property Flat: Boolean read FFlat write SetFlat default False;
    property Glyph: TBitmap read GetGlyph write SetGlyph;
    property Margin: Integer read FMargin write SetMargin default -1;
  end;

Enkapsulacija je u osnovi stavljanje podataka (atributa) i metoda (procedura i funkcija) koje se vrse nad tim podacima pod isti krov, u zajednicku cjelinu i pritom skrivanje dijelova kojima se ne treba pristupati izvana. Umjesto da imas sto funkcija koje uzimaju brojne parametre koje moras kao varijable i structove vuci kroz program (sto recimo zahtijeva grozni WinAPI), ovako lijepo imas jedan objekt s odgovarajucim atributima i metodama. Recimo u Delphiju su sve te Windowsove kontrole zapravo "omotac" za funkcije i strukture WinAPI-ja.
 I ja tebi isto! Belji se

17 godina
neaktivan
Basic

ako hoces nesto sto je lagano a opet ima mogucnosti, kreni sa vb-om. s njim mozes pravit male programe koji ti mogu biti i korisni a da nisi neki ekstra programer, da ne moras odredivat svaku koordinatu objekta, radit s klasama i ono sve sto sa c# treba.. iako, ako se ozbiljnije pocnes bavit programiranjem, trebat ces preci na C# ili vb.net..

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Basic

Nitko ne spominje Ruby?

Jezik je veoma lagan za naucit i dosta mocan i fleksibilan.

No C je ipak klasika...

"I have half my keyboard bound to taunt and the other half bound to sunder. I just smash my face on my keyboard and mobs aggro to me." - Prot Warrior
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ova tema se zove "Basic" :)

Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
17 godina
neaktivan

Istina, a opet puno ljudi govori o tome kako treba preci na C ili Javu... najmanje sam vidio o basicu :P

"I have half my keyboard bound to taunt and the other half bound to sunder. I just smash my face on my keyboard and mobs aggro to me." - Prot Warrior
17 godina
neaktivan
Basic

Dali itko zna za naredbu koja može postavljati piksele brže od pset?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

koristim naredbu setpixel

nije ultrabrza ali brže od pset

napravio sam neke efekete ko u photoshopu, sve to u vb6  ali nemam više source samo exe Šutim

http://rapidshare.de/files/38761145/Efekti_by_tekom.zip.html

ima 48 raznih efekata (blur, efekt kamena itd...) a ja izgubim source OMG

@Dajg257

što radiš u vb da koristiš te naredbe?

Athlon64 x2 5000+ @ 2.99GHZ, 2GB DDR2 667,DFI Infinity SLI II-M2, nVidia 8800gts
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2008 21:30 (te-kom).
17 godina
neaktivan
Hvala od marljivog bookmark sakupljača.
17 godina
neaktivan
Basic

Moja preporuka ti je iz mog iskustva da ipak počneš sa nekim

modernim basicom jer se u njima skoro pa i neupotrebljava

famozna GOTO naredba.

Preporučio bih ti odličan Creative Basic  ili nešto jači Emergence Basic.

A što se tiče C jezika nemam ništa protiv njih mada su malo

prepotencirani a nisu svemoćni.

Delphi je recimo puno jači od njih a u osnovi je to Paskal.

Ako ti se ipak  sviđa C  stil  a C ti se  čini  pretežak  postoji

odličan Aurora Compiler koji podržava objektno programiranje

i mogu se programirati klase.

bye

autor Aurel Basica

0 0 hvala 0
17 godina

Evo ja bas sad ucim programirati. Poceo sam prije tri godine u skoli sa Basicom al to je bilo toliko dosadno da sam zamalo odustao od programiranja. Prije pola godine sam se uhvatio programiranja u C# i pomoću nekih knjiga (moze ih se naci na nternetu) sam toliko napredovao da sam , evo prije neki dan, uspio napraviti pravi mali notepad. Radio sam neke sitnice u dosta programa pa i ranijim verzijama C-a al sta se mene tice, C# je Bog nad Bogovima programskih jezika. Iako, ovaj novi Visual Studio je smeće, blago rečeno. Ima toliko bugova da ih je nemoguće pobrojat. Iako mislin da je 2003 dosta dobar, neradim u njemu jer  je ipak star. Tako da sada radim u 2005 i sasvim sam zadovoljan. Neznam sad koliko imaš godina, ali mogao bi pokušaati i sa Scratch (tako se nekako piše, jel?), bar su neki moji prijatelji tako poceli. A mozes i Logo, uzeti tek da bi dobijo neki osjecaj sto znaci programirati. I koja je razlika izmedju programiranja i crtanja ili dizajniranja (ovo sve kazen za LOGO).

POsebni POzdrav moderatorima koji me jako obožavaju...
17 godina
neaktivan
Basic

Samo za informaciju npr. u Creative Basicu napraviš program kao

što je notepad za 1 h.

Usput kaže moj prijatelj da je C# zbilja odličan.

Neznam koloko bi ti trabalo vremena da u C# napraviš interpreter?

(više od godinu?HM),zezam ako ga si skužio onda za 3-4 mjeseca

pozdrav

autor Aurel Basica

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Basic

A što se tiče Logo-a mislim da je jezik glupa

izmišljotin kao Esperanto ali ko voli nek izvoli.

autor Aurel Basica

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
aurel kaže...

Samo za informaciju npr. u Creative Basicu napraviš program kao

što je notepad za 1 h.

U Delphiju ti za program kao sto je notepad treba desetak minuta. Namigiva
17 godina
neaktivan
Basic