Bios update

poruka: 16
|
čitano: 3.368
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Bios update

Rijec je o malo starijem PCu Dell OptiPlex GX620. U njemu je procesor Pentium 4 3.6ghz, narucio sam preko ebaya Pentium D 3.4ghz (D945) i stigao je, ali kad sam ga stavio u PC, moja bios verzija ga ne podrzava (A3), a najnovija je cini mi se A11. Pa sam samo htio pitati kako da napravim update, jer vidim da je preporuceno na suzbenoj stranici preko windowsa. Inace na PCu imam Win8.1 32bit. Hvala unaprijed

H3rc0

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Bios update

Obično se prvo pogleda na web firme  (DELL), a onda na stranicu firme koja je napravila matičnu ploču po modelu možeš naći upute i zadnji bios.

mag.iur.
12 godina
Korny1603987 kaže...

Obično se prvo pogleda na web firme  (DELL), a onda na stranicu firme koja je napravila matičnu ploču po modelu možeš naći upute i zadnji bios.

Isti je proizvodjac, zato i kazem da je preporuceno preko Windowsa ali ne znam koliko je to sigurno

H3rc0
17 godina
Bios update

mnogi proizvođači ti naprave svoje male skripte da se update napravi u windowsima. Nije nikakav problem.

mag.iur.

1 0 hvala 1
11 godina
protjeran
Osim ako ne uspije iz bilo kojeg razloga, onda postaje ogromni problem. 🏁

1 0 hvala 1
17 godina

Jesu li uopće za taj model ponuđene druge mogućnosti osim windows procedure?

Ako nisu, znači da proizvođač očekuje da procedura radi nesmetano. Radi dodatne sigurnosti od eventualnog prekida, prije nadogradnje BIOS-a privremeno isključi antivirus (i svedi eventualne istovremene radnje na računalu na minimum) i samu instalacijsku proceduru pokreni kao administrator.

Naravno, rizik uvijek postoji, ali ako ne postoji druga mogućnost, morat ćeš to odraditi u Windows okruženju.

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.2.2016 17:05 (KaeR).
12 godina
Bios update

Evo sta pise na sluzbenoj stranici...

"BIOS Update Executable for Windows/DOS Download 1. Click Download File, to download the file. 2. When the File Download window appears, click Save to save the file to your hard drive. Run the BIOS update utility from Windows environment 1. Browse to the location where you downloaded the file and double-click the new file. 2. Windows System will auto restart and update BIOS while system startup screen. 3. After BIOS update finished, system will auto reboot to take effect. Run the BIOS update utility from DOS environment (Non-Windows users) 1. Copy the downloaded file to a bootable DOS USB key. 2. Power on the system, then Press F12 key and Select "USB Storage Device" and Boot to DOS prompt. 3. Run the file by typing copied file name where the executable is located. 4. DOS System will auto restart and update BIOS while system startup screen. 5. After BIOS update finished, system will auto reboot to take effect."

A pise i da podrzava ove windose: "This file format consists of a BIOS executable file. The Universal (Windows/MS DOS) format can be used to install from Windows 8, Windows 7, Windows XP, Windows 2000, NT, Windows 9X, Windows ME or a MS DOS environment."

U mene je windws 8.1, mogu ga downgradeat na 7, nije problem.

Onda predlazete na uradim ovako kako pise? Ili preko DOS-a

H3rc0

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Jednostavnije je to odraditi aplikacijom proizvodaca iz windowsa. Tada ga nesmije nista omesti ili prekinuti, npr antivirus ili sl, pa mozes to iz safe moda odraditi. I pet puta provjeri je li taj bios koji si downloadao bas za tvoju verziju i revizuju ploce, jer drugu sansu nebus dobio...

🏁

1 0 hvala 1
17 godina
Bios update

Da, jednostavnije je iz Windowsa. No, ako se bojiš da bi neki proces mogao omesti izvođenje same nadogradnje, onda pripremi DOS bootabilan USB stick prema uputama i odradi dalje sve iz DOS-a.

Po mojim dosadašnjim iskustvima, nikad nisam imao problem s Windows procedurama za nadogradnje BIOS-a (više različitih proizvođača), no, barem teoretski, DOS okruženje je manje "nepredvidivo".

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.3.2016 6:56 (KaeR).
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Bios update

Prije nekoliko mjeseci sam radio BIOS update na istom računaru. Koliko se sjećam update kod ovog računara se isključivo radi kroz Windows. Kako god bilo slobodno uradi BIOS update kroz Windows i ja sam to uspješno uradio.

Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
Hvala vam svima na odgovoru, stavit cu na njega Windows 7, pa iz safe moda pokrenuti ovu aplikaciju za update BIOS-a. Javim kako je prošlo :)
H3rc0

0 0 hvala 0
15 godina
Bios update

Windows 7 radi bez problema na ovom računaru. U nekim GX620 je tvornički ugrađen 1 GB RAM. Ukoliko toliko ima i u tvom, dodaj bar još 1 GB.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
phoenix2003 kaže...

Windows 7 radi bez problema na ovom računaru. U nekim GX620 je tvornički ugrađen 1 GB RAM. Ukoliko toliko ima i u tvom, dodaj bar još 1 GB.

Trenutno je na njemu windows 8.1, pa cu napraviti downgrade na windows 7 kako pise da se moze updateati na winXP win7 i win8 ako se ne varam. U njemu je 4GB rama, te procesor pentium 4 3.6ghz, pa zato treba napraviti BIOS update da bi mogao ubaciti Pentium D procesor...

H3rc0
12 godina
neaktivan
Bios update

Pozdrav svima, imam problem sa grafičkom karticom koji se odnedavno pojavio,problem je što kartica sama od sebe ide u full load dakle 100% ,a pritom nije pokrenuta nikakva aplikacija,zatim se vrati na normalu i to se dešava otprilike svakih 10-tak minuta,u međuvremenu sam updejtovao bios na posljednju verziju pa pretpostavljam da je to uzrok ,ploča je http://uk.gigabyte.com/Motherboard/G...DS3H-rev-10#ov , a kartica je gtx 650.Verzija biosa je F11a i preuzeo sam je sa oficijelne gigabytove stranice i u opisu ove verzije piše Improve PCI Express x16 slot compatibility zato i sumnjam na bios.Ukoliko je netko imao isti problem molim za pomoć,pokušao sam sa vađenjem baterije sa ploče tj. resetovanjem biosa,karticu sam očistio i zamjenio pastu,instalirao posljednji driver ali ništa od navedenog nije pomoglo,problem je i dalje tu.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Link za matičnu ploču ti ne radi. To je zadnji BIOS za nju? Postoji li neki razlog zbog kojeg si išao nadograđivati BIOS? Može li se napraviti downgrade BIOS-a na prethodnu verziju?

Kažeš "vađenjem baterije sa ploče tj. resetovanjem biosa" - jesi resetirao CMOS onako kako piše u uputama ili samo vađenjem baterije (što ga nije nužno resetiralo)?

Također, jesi provjeri postoji li noviji BIOS/firmware za grafičku karticu?

12 godina
neaktivan

Ipak nije  bios pravio problem ,već čini se da je to bila neka vrsta virusa.Čitajući po stranim forumima,saznao sam da taj problem uglavnom uzrokuju virusi,prije otprilike sat i pol vremena sam skenirao kompjuter sa RogueKiller i obrisao je nekih 7 virusa i evo to se više ne dešava,nadam se da je problem riješen,desi se da ponekad povuče više struje ali  ni blizu full load,to se i ranije dešavalo.Hvala na želji da pomognete.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice