AMD - upitna buducnost upgrade-a?

poruka: 35
|
čitano: 4.071
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran

Kako je vec proslo poprilicno vremena od izdavanja linije fx-procesora

(nedaj boze da to usporedimo s intelovim izbacivanjem doticnih:) tj Amd-ovog odlicno prodavanog i prihvacenog fx6xxx i jos boljeg fx 8xxx procesora, barem u onoj klasi best-buy i kako nema nikakvih novosti o buducnosti te serije ili uopce neke nove informacije o desktop cpu iz Amd za mase koji ce nasljediti fx{#}.

Kako na nas dragi forum dolaze ljudi s pitanjima za buduci upgrade nasao sam se u nedoumici sto preporuciti?

Amd zaista nudi mnogo u low-medium segmentu no tako i Intel, istina obje strane nude jeftine ploce s svime sto treba prosjecnom cak i iznad prosjecnom korisniku no svi znamo da intelovi procesori cijenom debelo gube od Amd neki cak i za vise od duplo!{#}

Čisto radi usporedbe jedan Fx-6300 (s 6 jezgri) kosta cca 700kn dok kod intela mozete (upitna dostupnost) uzeti neki najslabiji model stare i3 s dvije jezgre!

Naravno svako normalan bi izabrao Amd u ovom slucaju jer danas skoro sve i jedna izasla igra koristi barem 4 jezgre da ne govorim o beneficijama stavljanja nekog diskretnijeg gpu-a na njega!

E sad dolazimo do pitanja sta s upgradeom u buducnosti? dali ce Amd platforma s zadnjim socketom am3+ (modificiran am3) moci podrzavati neki novi cpu iz amd-a u buducnosti?

dali i dalje preporucivati Amd platformu?

kaj vi velite na sve to?

{#}lp

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
4 5 hvala 0
17 godina
odjavljen

Ja mislim da je jedan FX 8320 za soma kuna trenutno i više nego maksimalan dok će kroz narednih pet godina biti i vše nego dovoljan, tako da nikakav upgrade neće biti ni potreban. Nove konzole imaju sličan procesor ali sa deeeeebelo sniženim taktom od svega 1,6 ghz-a tako da će ga ovaj 8320 sa svojih 4.0 i više od toga sigurno pratiti onoliko koliko će i trajati trenutni vijek konzola. Također dolazi DX12 koji će još dodatno rasteretiti CPU. Nema zime za srce kompa, situacija nikada nije bila bolja {#}.

Moj PC  
5 3 hvala 2
17 godina

Stjepanj, po toj logici nitko ne bi preporučio intel jer sa svakim novim procesorom dolazi i novi socket.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.6.2014 21:01 (igy).
Moj PC  
2 2 hvala 1
12 godina
neaktivan

Ovddje imas par nekih inforamcija o novom proesoru iz amd-a:

Sumnjam da ce novi procesori bit kompatibilni sa starim socketima, svejedno moj sljedeci uprgrade ce biti intel iako sam fan amd-a cisto zato sto ovi proccesori nece bit tu kad ja budem radio upgrade.

0 1 hvala 1
12 godina
Re: AMD - upitna buducnost upgrade-a?
Da će netko trebati tako skoro upgrade sa fx8xxx - i neće, no da je situacija nikad bolja i nije, jer za one koji kupuju novi komp amd-ova je opcija, u toj klasi, sad već prastari procesor na mrtvoj platformi, jer ako i kad izadju novi fx procovi, to će sigurno biti na novoj platformu
Situacija je nikad gora, jer je napredak stao, bar za potencijalne nove kupce
14 godina

Pisalo se o tome prije nekoliko mjeseci.

uglavnom, AMD je napustio AM3 platformu i novih FX procesora vise nece biti, orijentiraju se na proizvodnju APU-a  tako da oni koji sad razmisljaju uzeti nove AM3(+) ploce i FX procesore malo razmisle isplati li im se davati novce za sad vec stari socket.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
tutanjkamen kaže...

uglavnom, AMD je napustio AM3 platformu i novih FX procesora vise nece biti, orijentiraju se na proizvodnju APU-a  tako da oni koji sad razmisljaju uzeti nove AM3(+) ploce i FX procesore malo razmisle isplati li im se davati novce za sad vec stari socket.

https://twitter.com/amd_roy/status/480034598554845184

13 godina
protjeran
tutanjkamen kaže...

bas to, no desava se i drugi slucaj, intelov i3 ili jos jeftinija G serija (s haswell jezgrom) jednostavno puca od snage tj njegove jezgre, koje sad debelo sisaju jeftine fx i prelaze fx 8xxx kaj se tice toga!

ako intel nastavi ovim tempom za max godinu dana cemo imati duplo brzi cpu nego prije 5godina (usporedujuci jezgre na istom taktu sad i prije 5god.)! dakle kako to Amd misli stici? dali uopce zeli i moze napraviti toliki skok? ja ne vidim osim ako imaju neku vanzemaljsku tehnologiju...{#}steta!lp

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.6.2014 21:52 (Stjepanj).
12 godina
Itekako se isplati jer su to još uvijek jako dobri procesori i jeftiniji su od usporedivih intela, no svakako bi bilo bolje da su nastavili utrku s intelom i dosad izbacili bar jednu novu seriju fx-ova novije tehnologije
13 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...
Itekako se isplati jer su to još uvijek jako dobri procesori i jeftiniji su od usporedivih intela, no svakako bi bilo bolje da su nastavili utrku s intelom i dosad izbacili bar jednu novu seriju fx-ova novije tehnologije

mogli su slazem se, no ocigledno imaju problema, a nije u novcima sigurno!

12 godina
Koliko mi se čini da se oni još bore doći u pozitivu, a nagomilanih se gubitaka još neće riješiti godinama, pa pretpostavljam da su procijenili zasad se okrenuti profitabilnoj proizvodnji - konzolama i apu procovima za nezahtjevno, ali daleko veće trziste
13 godina
protjeran
Slobodno izrazite svoje misljenje o ovome?!:)
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Imam neki osjećaj, a ni sam ne znam zašto, da će AMD u dogledno vrijeme izbacivati sve jače i bolje APU proizvode. A kada napokon dočekamo DDR4 generaciju memorija, da bi onda mogli lansirati novi socket (AM4 ?) i da već vjerovatno rade na razvoju novih tehnoloskih procesa u izradi procesora, ma gotovo sam siguran u to. Isto tako mislim da AMD nece tek tako lako predati Intelu dio tržišta koji zahtjeva snažnije procesore.

Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
protjeran
Kalmageddon kaže...

Imam neki osjećaj, a ni sam ne znam zašto, da će AMD u dogledno vrijeme izbacivati sve jače i bolje APU proizvode. A kada napokon dočekamo DDR4 generaciju memorija, da bi onda mogli lansirati novi socket (AM4 ?) i da već vjerovatno rade na razvoju novih tehnoloskih procesa u izradi procesora, ma gotovo sam siguran u to. Isto tako mislim da AMD nece tek tako lako predati Intelu dio tržišta koji zahtjeva snažnije procesore.

neznam, svi govore da amd nis ne radi na tom djelu! cisto sumnjam da ce izbacivati nesto potpuno novo onako kao iz "vedra neba"! a sto se tice ddr4 tu ce svakako apu rijesenja dobiti extra krila tj perfomanse! nista ostaje nam da cekamo i nadamo se...

11 godina
protjeran
Stjepanj kaže...

Kako je vec proslo poprilicno vremena od izdavanja linije fx-procesora

(nedaj boze da to usporedimo s intelovim izbacivanjem doticnih:) tj Amd-ovog odlicno prodavanog i prihvacenog fx6xxx i jos boljeg fx 8xxx procesora, barem u onoj klasi best-buy i kako nema nikakvih novosti o buducnosti te serije ili uopce neke nove informacije o desktop cpu iz Amd za mase koji ce nasljediti fx{#}.

Kako na nas dragi forum dolaze ljudi s pitanjima za buduci upgrade nasao sam se u nedoumici sto preporuciti?

Amd zaista nudi mnogo u low-medium segmentu no tako i Intel, istina obje strane nude jeftine ploce s svime sto treba prosjecnom cak i iznad prosjecnom korisniku no svi znamo da intelovi procesori cijenom debelo gube od Amd neki cak i za vise od duplo!{#}

Čisto radi usporedbe jedan Fx-6300 (s 6 jezgri) kosta cca 700kn dok kod intela mozete (upitna dostupnost) uzeti neki najslabiji model stare i3 s dvije jezgre!

Naravno svako normalan bi izabrao Amd u ovom slucaju jer danas skoro sve i jedna izasla igra koristi barem 4 jezgre da ne govorim o beneficijama stavljanja nekog diskretnijeg gpu-a na njega!

E sad dolazimo do pitanja sta s upgradeom u buducnosti? dali ce Amd platforma s zadnjim socketom am3+ (modificiran am3) moci podrzavati neki novi cpu iz amd-a u buducnosti?

dali i dalje preporucivati Amd platformu?

kaj vi velite na sve to?

{#}lp

pomijesao si sve,od krusaka,preko kiwija do jabuka..jel govoris o best buy-u,zaradi Intela,gubicima AMD-a ili cemu vec?

No da odgovorm na zadnje,koje ima koliko tolik osmisla.

Odgovor da li ce stare amd ploce moci podrzati najnoviji haj-teh od AMD-a,je upitan..Prije svega,planira  li AMD samo boostati neke postojece mogucnosti koje se na plocama daju softwarski upgredati,ili planira novu arhitekturu,prozvodni proces,koji ce traziti,adekvatnu hardwersku podrsku na plocama,ovisi o novcu,a i trenutno prilicno uspavanoj inovativnosti AMD-a..

pojednostavljeno..Da li ces u svoju staru Škodu moci staviti novi TSI od 300 PS,nije upitno,mozda i jeste{#}..no definitivno neces moci koristiti puni kapacitet onoga što i ako se pojavi na trzistu..AMD i jeste u problemima,jer ide niz dlaku segmntu kupaca nize platezne moci,jer mora prodati puno svojih produkata,da bi ostvari okoliko toliko soidnu zaradu.Intel sa time nema problema... ima sve za sve,pa tko moze da plati,a i tko ne moze,pa ma jeftinije alternative..

13 godina

meni osobno ne smeta toliko samo stagniranje koliko nedostatak novijih ploca za am3+ socket. nisu izbacili niti jednu pristojnu microatx i itx plocu. a nebi ni skodilo da je izasla barem jedna standardna sa sa novijim fičurima.

trenutno u oba kampa ne nalazim neku svrhu za upgrejdom, mozda eventualno na broadwell cisto radi single core performansi posto sam vise u mmo svijetu a tu intel odraduje bolji posao.

ovo ostalo je sve mazanje ociju, izbacivanje procesora svako par mjeseci sa 2% poboljsanja je cisto uzimanje para i rusenje cijena prosloj generaciji. jedino sta napreduje su ploce. o ozbiljnom poslu necu raspravljat jer onaj ko zaista zivi od procesora sigurno ne gleda consumer grade vec x79 platformu.

zelim nesto novo, nesto osvjezavajuce, nije me briga bilo to intel ili amd, ali ovo natezanje ko ce bit bolji u cemu za 0.1% posto mi ide na zivce. isto je i u svijetu gpu-a, svaka generacija je prepakiranje prosle osim flagshipa za koji ti treba 3-4 soma kuna da bi na kraju vidio da je razlika 10 fpsa.

Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina

Nisi u računicu ubacio čimbenike potrošnje struje i hlađenja procesora što te kod AMD solucije košta +200kn ili čepići za uši

Moj PC  
0 4 hvala 0
13 godina
protjeran
bik kaže...

Nisi u računicu ubacio čimbenike potrošnje struje i hlađenja procesora što te kod AMD solucije košta +200kn ili čepići za uši

ovo nije tema o starim cpu-ima niti njihovim plocama(tj nedostacima) nego me/nas zanima buducnost, pa predpostavka je da se nadamo da ce to sve biti manje i bolje u buducnosti...(buka i potrosnja){#}

17 godina

Pa imaš core i7 4770S šta se brineš koji vrag?

Prešao sam i ja na intel kad su mi dojadile loše single thread performanse, nestabilnost i velika potrošnja te nisam pogrješio.

Jest da se dolazi u nedoumicu kad vidiš razliku u cijeni između amd-a i intela, zbog čega sam i bio na amd-u prošlih godina, ali mislim da vrijedi ona stara; koliko para toliko muzike.

Kak je krenulo mislim da AMD neće nikad stići Intel po performansama, svake godine su ak se nevaram u minusu (CPU odjel) i normalno da tu nema budućnosti jer moraju otpuštat ljude i smanjivat ulaganja u istraživanja. Samo ih čudo može spasit poput one Athlon XP - Athlon 64 generacije

Fortune favours the brave
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2014 14:16 (Hyperion).
Moj PC  
1 1 hvala 0
12 godina
neaktivan

Mozda si malo rano otvorio temu s obzirom da novi desktop procesori stizu haman polovinom 2015, potpuno novi dizjan iz temelja i radi ih Jim Keller koji je pravio one athlone kad je Amd dominiro.  Pogledaj ovaj video sto sam postao gore ako nisi. Takodjer treba uzeti u obzir da je Amd postpisao ugovor sa Samsungom te ce vjervatno ti procesori izaci na njihovom 14 nm procesu sto bi Amd vratilo u igru ako naprave stvari kako treba.

1 0 hvala 1
17 godina
odjavljen
Kad dođe nova arhitektura trebati će ju tako i platiti. AMD ako ima konkurentan proizvod onda ga i tako cijeni. Pretpostavljam da će u buduće forsirati isključivo APU-e. Sve je to još daleko i po meni nepotrebno je kalkulirati uz jedan FX 8320 po soma kuna.
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
XXX kaže...

Nema zime za srce kompa, situacija nikada nije bila bolja {#}.

Ovo mogu iz iskustva potvrditi, doista nema zime dok god je pod haubom 125W TDP proc i još pošteno clockan. {#}

17 godina
odjavljen
Nema potrebe za sarkazmom jer u mom kućištu sa samo jednim 8 cm ventom za ispuh, proc radi na skroz ugodnim temperaturama. Također što se potrošnje tiče sve skupa je prenapuhano osim u slučaju kloknutnih proceva. Proc na 4.0 zadržava svoj TDP na 125W ako su sve jezgre maksimalni pod opterećenjem što nije stalno slučaj, u stvari jako rijetko je slučaj. Za proc od soma kuna ja sam skroz zadovoljan.

http://cdn.overclock.net/a/a3/900x900px-LL-a3006fcb_Crysis-3-Test-CPUs-VH-720p.png
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
Hyperion kaže...

Pa imaš core i7 4770S šta se brineš koji vrag?

Prešao sam i ja na intel kad su mi dojadile loše single thread performanse, nestabilnost i velika potrošnja te nisam pogrješio.

Jest da se dolazi u nedoumicu kad vidiš razliku u cijeni između amd-a i intela, zbog čega sam i bio na amd-u prošlih godina, ali mislim da vrijedi ona stara; koliko para toliko muzike.

Kak je krenulo mislim da AMD neće nikad stići Intel po performansama, svake godine su ak se nevaram u minusu (CPU odjel) i normalno da tu nema budućnosti jer moraju otpuštat ljude i smanjivat ulaganja u istraživanja. Samo ih čudo može spasit poput one Athlon XP - Athlon 64 generacije

Čekaj malo o čem ti to zapravo,Izlanuo sea koji je to AMD proc bio nestabilan te u kojoj situaciji i kak se to zapravo manifestira u praksi?

Kaj se mene tiče ja koristim AMD procove od 1999 godine pa do danas, i niti jedan nio bio nestabilan(ko ne zna klokat proc nek to ne radi) dakle kakva sad onda smotana nestabilnost jel?{#}

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2014 16:32 (rambox).
11 godina

Pitanje je želi li AMD uopće forsirati naprednu x86 arhitekturu (naravno kad pišem o x86 arhitekturi podrazumjevam i x64 arhitekturu koju danas podržavaju svi procesori)??

-Više novca zaradit će na SOC-ovima (system on chip) u ARM svijetu pa čak i u x86 svijetu zahvaljujući moćnoj grafici iz Radeon serije..

AMD-u je sjekira pala u med na tržištu konzola koje prvi put u povijesti koriste x86 arhitekturu (xbox one & PS4 - to je ogromno tržište, ostale konzole zbilja nisu bitne uključujući WIIU koja radi na trojezgrenom PowerPC čipu) to AMD-u daje vremena za razmišljanje kako će se dalje postaviti u x86 svijetu premda će morati vremenom proširiti i gornji segment FX procesora samo treba imati na umu ako AMD samo nadogradi postojeću FX arhitekturu proći će znatno jeftinije nego da izmišlja skroz neku novu arhitekturu zato mi se čini logičnijim da će AMD ipak biti više zainteresiran za nadogradnju postojeće arhitekture iako svi željno očekujemo nešto posve novo od AMD-a naročito što više nema detaljan uvid u Global Foundries odjel za proizvodnju čipova pa je moguće da će nakon puno godina i u x86 svijetu napustiti SOI proizvodni proces te se vratiti uobičajenom kako bi i u x86 svijetu procesore dao izraditi najjeftinijem proizvođaču u tom trenutku .. 

Intel je posve druga priča ... Veliki Plavi ima gomilu svojih tvornica i sada se baca na izradu SOC-ova jer je bitno unaprijedio i arhitekturu i proizvodni proces tako da će uskoro biti ,kako se čini, vrlo jak igrač i u ARM svijetu.. Njegove prednosti pred AMD-om u x86 svijetu su goleme pa si može priuštiti da nas "uništava" sa cijenama procesora ali mrzim to što kod intela za svaku novu liniju procesora možete uredno reći bye-bye svojoj matičnoj ploči !!!!! Iskreno ja volim AMD jer je po pitanju korisnika "puuuno pošteniji" a to ovdje i ne trebam navoditi jer svi koji su imali AMD procesore nikada nisu zažalili na odabiru kao ni ja sam .... Danas postoje i moćni zračni hladnjaci pa se i najvrući procesori lako ohlade već i zrakom .... Inače AMD "uživa" Radeon grafiku te se nadam, i molim boga da opstane i na tržištu x86 procesora jer ako se to ne dogodi plaćat ćemo pravo bogatstvo i za najniže rangirane intelove celeron procesore !! Dakle ko ima imalo razuma shvatit će da bi eventualna propast AMD-a na tržištu x86 procesora bila i propast većine kupaca koji žele za razumnu cijenu dobiti razumno jako računalo za dulji niz godina a da ih matična firma ne otpiše već sljedeće godine izdavanjem još novijeg i "moćnijeg" čipseta  ..

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2014 16:31 (W2000).

6 0 hvala 3
11 godina
protjeran
rambox kaže...
a koji je to AMD proc bio nestabilan te u kojoj situaciji i kak se to zapravo manifestira u praksi?

Kaj se mene tiče ja koristim AMD procove od 1999 godine pa do danas, i niti jedan nio bio nestabilan(ko ne zna klokat proc nek to ne radi) dakle kakva sad onda smotana nestabilnost jel?{#}

Manifesitira se da je nemoguce sklopiti AMD stroj,a da nisi u praksi "doktorirao" modanje i podesavanje svega i svacega,od probema sa hladjenjem,montanjem procesora i hladnjaka,muke od nemila do nedraga po pitanju konacnog funkcioniranja drivera,carobjacke umjesnosti upgreadanja BIOS-a,da ne nabrajam dalje..Nisam jos cuo da je netko sklopio AMD stroja da nije prosao krizni put...Tema o tome postoji kao zasebna cjelina na forumu,i ti se sad tu isdjudjavas,jer je netko se usudio taknuti tvoju svetu kravu..{#}

15 godina
neaktivan

Kakav bozji krizni put? ja sam prije 2god kupio komp sa AMD procom, i odmah sklopio i dignuo ga na 4,2Ghz bez ikakvih problema i od tad sam samo grafu 2 puta mijenjao, nikakvih problema od tad.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2014 16:47 (Y2K2).
13 godina
protjeran
six_paths_of_pain kaže...

Mozda si malo rano otvorio temu s obzirom da novi desktop procesori stizu haman polovinom 2015, potpuno novi dizjan iz temelja i radi ih Jim Keller koji je pravio one athlone kad je Amd dominiro.  Pogledaj ovaj video sto sam postao gore ako nisi. Takodjer treba uzeti u obzir da je Amd postpisao ugovor sa Samsungom te ce vjervatno ti procesori izaci na njihovom 14 nm procesu sto bi Amd vratilo u igru ako naprave stvari kako treba.

evo sad sam pogledao:)

amd radi na potpuno novom procu! ajde daj boze da se i ostvari! drzimo palceve!{#}

17 godina
odjavljen

Zašto se ne bi ostvarilo? Kada se ostvari koštati će fino tako da će se trenutna ponuda još dugo zadržati. Ne vidim nikakav problem za trenutnu situacija a sigurno ni buduću. Kao što rekoh a to i dalje mislim, situacija za prosječnog kupca nikada nije bila bolja. Izbor je odličan za sve profile kupaca, pregršt performansi uz umjerene cijene.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2014 17:01 (XXX).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
XXX kaže...
Nema potrebe za sarkazmom jer u mom kućištu sa samo jednim 8 cm ventom za ispuh, proc radi na skroz ugodnim temperaturama. Također što se potrošnje tiče sve skupa je prenapuhano osim u slučaju kloknutnih proceva. Proc na 4.0 zadržava svoj TDP na 125W ako su sve jezgre maksimalni pod opterećenjem što nije stalno slučaj, u stvari jako rijetko je slučaj. Za proc od soma kuna ja sam skroz zadovoljan.

Stvar kod FX-a je što ima veliku jezgru koja je zalemljena za IHS, što dovodi do odlične toplinske vodljivosti na hladnjak. Baš preko zime sam par puta mijenjao setupe, i mogu ti reći da je puno topliji ispuh bio(CM 690 II: dva gornja 140mm, jedan stražnji 120mm, cooler Zalman performa) sa FXom 8320 nego sa i7-3770k, iako je prvi radio na nešto preko 50C a drugi na oko 70C, min 65C. Razlika u potrošnji je bila oko 100W kad su oba u full loadu, Cinema 4D i Maya, što je po meni previše kad razmisliš da je 100W doslovno uzaludno izgubljeno na tako maloj stvarčici kao što je proc. Sa clockanjem oba razlika je bila sve veća. 

XXX kaže...

Zašto se ne bi ostvarilo? Kada se ostvari koštati će fino tako da će se trenutna ponuda još dugo zadržati. Ne vidim nikakav problem za trenutnu situacija a sigurno ni buduću. Kao što rekoh a to i dalje mislim, situacija za prosječnog kupca nikada nije bila bolja. Izbor je odličan za sve profile kupaca, pregršt performansi uz umjerene cijene.

Ne znam zašto ti je sadašnja situacija tako posebna, pa performanse jednog FX-8xxx smo imali tamo još 2010. u obliku Phenoma X6, i to za ispod 2k kn. Pred kraj 2011. si mogao uzet i rabljenih i7-2600k za 1800kn koji su iako sad već prestari, još uvijek puno efikasniji od FX-a.

A na gornje pitanje - zašto se ne bi ostvarilo.. pa valjda se ljudi još uvijek dobro sjećaju medijskog pumpanja Bulldozera, i onog što smo dobili nakon predstavljanja.

Iskreno se nadam da će AMD napraviti nešto vrijedno pažnje, inače ćemo se morat zadovoljit sa trenutnim performansama još tko zna koliko godina. (što tebe veseli a nemam pojma zašto, zvučiš kao neki klinac koji je upravo istresao love na komponente za sljedećih 10 god pa se nada da će biti miran bar 6, po mogućnosti 7 god) {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2014 19:38 (Penryn).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice