AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.313
|
čitano: 5.737.382
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ajme ljudi, što mislite o cijeni od 4550 kn za r9 5900x. Toliko sam blizu da kupim, a opet kad bi prosa za dva-tri tjedna 200-300 kn jeftinije značilo bi mi. Tako i tako mi x570 tomahawk dolazi za 2-3 tjedna tek... 

Što mislite koja bi bila realna hrvatska cijena ako je MSRP 550 dolara? Ne pratim redovito pa ne znam što sve računaju tu.

Pomagajte 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Kaby kaže...
Envy kaže...

Razmišljaj malo u širem kontekstu.

Primjer: U zadnjih 20-tak godina smanjenje litografije iliti proizvodnog procesa išlo je "kao podmazano". Sa 130nm na 90nm. Sa 90nm na 65nm.. itd itd.. dok ne dođe sve bliže 7, 5 ili 3nm.. a onda je sve teže i teže. Razmisli malo zbog čega je to tako.

Pa evo TSMC već masovno isporučuje 5nm A14 procesore Appleu za u nove iphoneove, dok je intel imao pokušaj prelaska na 10nm ali ti procesori im nisu ispali ništa efikasniji ili brži od 14nm verzija, dakle niti dobar 10nm nemaju da izbace.. e sad kako TSMCovci znaju i mogu a Intelovci ne? 

To su ionako sam marketinški nazivi i netreba ih uopce gledati jel ne znace skoro pa ništa. Trebalo bi gledat gustocću tranzistora odonosno broj tranzistora na mm^2. Intelov 10nm ti je npr gusci od TSMC-ova 7nm(ne i od 7nm+ EUV).

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.11.2020 10:27 (R4zOR229).
14 godina
neaktivan
Kaby kaže...
Envy kaže...

...

Pa evo TSMC već masovno isporučuje 5nm A14 procesore Appleu za u nove iphoneove, dok je intel imao pokušaj prelaska na 10nm ali ti procesori im nisu ispali ništa efikasniji ili brži od 14nm verzija, dakle niti dobar 10nm nemaju da izbace.. e sad kako TSMCovci znaju i mogu a Intelovci ne? 

TSMC - ov 7nm nije stvarni 7nm, niti je intelov 14nm stvarni 14nm. Pogledaj ovaj video od der8auer vidjećeš da su jako male razlike između intelovog 14nm i TSMC-ovog 7nm.

16 godina

Isprike ako je bilo odgovoreno, stiže mi Ryzen 5800X i iako na AMD stranici piše "System Memory Specification Up to 3200MHz", na više mjesta mi je rečeno da radi bolje s 3600, tako da sam uzeo takav RAM. Sad me malo brine, hoće li to raditi ok? (zadnji AMD CPU je bio iz FX serije tako da nisam nešto extra pratio te stvari na Zen-u)

The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.11.2020 10:28 (Lovac).
Moj PC  
1 0 hvala 0
6 godina

Radit će bez problema. Samo upališ XMP. I Intel ima takve specifikacije, da tvornički podržavaju (garantiraju) do neke brzine MT/s, al opet ide to daleko dalje. Nekad znaju oni zezat s garancijom onda, ako se radi XMP jer je to tehnički OC mem controllera i na procu.

Apoc
16 godina

Umirovljeni 1400 i novopridošli 3600

Moj PC  
25 0 hvala 0
16 godina
Kaby kaže...
* * * e sad kako TSMCovci znaju i mogu a Intelovci ne? 

Ne znam koja je kvaka u pitanju znam samo da nije kvaka 22.

Da li je neka industrijsko podmetanje nogu da se izvuče što više iz 14 nm (a ovo provi put sad ja pišem i nisam nigdje pročitao) ili pak da Intelu TSMC radi procesore (što je vrlo teško, ali to je smo već negdje pročitali) ili nešto deseto.. uoće nije bitno.

Volio bih da otvorimo novu temu vezano za FAB-ove i dešavanja u biznisu i ovako sličnim, čisto da ne offtopičarimo na Ryzen temi.

15 godina
protjeran
Blader kaže...

Ajme ljudi, što mislite o cijeni od 4550 kn za r9 5900x. Toliko sam blizu da kupim, a opet kad bi prosa za dva-tri tjedna 200-300 kn jeftinije značilo bi mi. Tako i tako mi x570 tomahawk dolazi za 2-3 tjedna tek... 

Što mislite koja bi bila realna hrvatska cijena ako je MSRP 550 dolara? Ne pratim redovito pa ne znam što sve računaju tu.

Pomagajte 

Koja namjena, koja graficka?

9 godina

Di je augi?

Je on još aktivan na forumu? 

Jedva čekam za 2 mjeseca prodajem ili mjenjam ryzen 9 5950x za Intel 10900k + prodajem ili mjenjam 3090 za 6900xt plus nadoplata

#YOLO
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Foto i video obrada cini mi se da je napisao.

16 godina
AdR03 kaže...

Di je augi?

Jedva čekam za 2 mjeseca prodajem ili mjenjam ryzen 9 5950x za Intel 10900k + prodajem ili mjenjam 3090 za 6900xt plus nadoplata

* * * 

https://wccftech.com/amd-radeon-rx-6800-xt-rx-6800-reportedly-terrible-launch-stock/

Izgleda da će AMD-ove grafičke kartice imati jednako loš start kao i RTX 3080. A nije kao da nismo znali.

9 godina
Envy kaže...
AdR03 kaže...

Di je augi?

* * * 

https://wccftech.com/amd-radeon-rx-6800-xt-rx-6800-reportedly-terrible-launch-stock/

Izgleda da će AMD-ove grafičke kartice imati jednako loš start kao i RTX 3080. A nije kao da nismo znali.

Ništa novo :)

siguran sam da će 6900XT bit posebno posebno limited....kolko su najavili ide samo od AMD-a direktno bez AIB-ova tako da good luck svima koji čekaju jednu...

#YOLO
15 godina

Ne lažite napaćeni narod, provjereni izvori određenih forumaša su rekli da će ih biti na lopate...

It is always darkest just before the dawn.
Moj PC  
2 1 hvala 0
8 godina
@blader

Ako ti 200 kn nešto znači onda taj procesor nije za tebe. Nije da te želim vrijeđat ali taj procesor je za onog kome se ta investivija vrati kroz posaobi onda mu tih 200kn ništa ne znači ili za nekog tko to financijski može i želi ispratit za zabavu.
Pozdrav
9 godina
SeFiKuCkA kaže...

TSMC - ov 7nm nije stvarni 7nm, niti je intelov 14nm stvarni 14nm. Pogledaj ovaj video od der8auer vidjećeš da su jako male razlike između intelovog 14nm i TSMC-ovog 7nm.

Jasno je meni da to nije baš direktno usporedivo, al recimo TSMC već na veliko štampa 5nm sa svojom gustoćom od oko ~170 MTr/mm2, dok Intel štuca sa svojih 10nm i puno slabijom gustoćom od ~100 MTr/mm2.. 

A sve i da su intelov 14nm i TSMCov 7nm približno jednaki, to bi onda značilo da Intel ne zna složit konkurentnu arhitekturu.. a u biti je kombinacija malo jednog i malo drugog.

ansha: Pomelo te
10 godina
Lovac kaže...

Isprike ako je bilo odgovoreno, stiže mi Ryzen 5800X i iako na AMD stranici piše "System Memory Specification Up to 3200MHz", na više mjesta mi je rečeno da radi bolje s 3600, tako da sam uzeo takav RAM. Sad me malo brine, hoće li to raditi ok? (zadnji AMD CPU je bio iz FX serije tako da nisam nešto extra pratio te stvari na Zen-u)

Radit će ti dobro. Infinity Fabric će ti raditi na 1.800 MHz (to je jedan od 2 čipa kaj ti imaš u svom Ryzenu, a zadužen je, imeđu ostaloga, za prijenos podataka između jezgri i ostatka sustava). Da si stavio 3200 memoriju, radio bi ti na 1.600 MHz. Pored same brzine memorije važna je i latencija, koju si memoriju uzeo CL16, CL18 ili neku drugu (piše ti na memoriji)? 

Emilio Estavez
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.11.2020 23:23 (Emilio Estavez).
10 godina
Blader kaže...

Pomagajte 

MSRP ti je preporučena cijena proizvoda od proizvođača prema maloprodaji, tj. koliko bi prema AMD-u trebala biti cijena u dućanu. Preporučena cijena je obično za američko tržište i bez poreza je (ako pitaš za AMD, Intel ili nVidia-u). U najboljem slučaju ti u Europi, ista stvar košta, isto toliko eura + PDV. Znači u Hrvatskoj bi to bilo 550 € + PDV, što je u kunama oko 5.150.

Emilio Estavez
16 godina
Emilio Estavez kaže...
Lovac kaže...

Radit će ti dobro. Infinity Fabric će ti raditi na 1.800 MHz (to je jedan od 2 čipa kaj ti imaš u svom Ryzenu, a zadužen je, imeđu ostaloga, za prijenos podataka između jezgri i ostatka sustava). Da si stavio 3200 memoriju, radio bi ti na 1.600 MHz. Pored same brzine memorije važna je i latencija, koju si memoriju uzeo CL16, CL18 ili neku drugu (piše ti na memoriji)? 

Tnx ;) CL16 (nije inače još stiglo, trebalo bi četvrtak/petak)

The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.
16 godina
Emilio Estavez kaže...

MSRP ti je preporučena cijena proizvoda od proizvođača prema maloprodaji, tj. koliko bi prema AMD-u trebala biti cijena u dućanu. Preporučena cijena je obično za američko tržište i bez poreza je (ako pitaš za AMD, Intel ili nVidia-u). U najboljem slučaju ti u Europi, ista stvar košta, isto toliko eura + PDV. Znači u Hrvatskoj bi to bilo 550 € + PDV, što je u kunama oko 5.150.

Pretjeruješ, zašto bi to bio najbolji slučaj ? ... prvih par dana (od 5.11.) 5900X je imao odličnu cijenu, 4.339 Kn, što je par dolara manje od 549$ * tečaj + PDV. To što su se ADM ili njihov dobavljač polakomili je druga priča.

5950X je 6.229 Kn, što je opet par dolara manje od MSRPa (799$). Slična situacija je bila i u 7. mjesecu lani, na početku prodaje Zen 2, 3900X se mogao nabaviti za cca. $510 + PDV (malo više od $499 MSRP) ali sigurno manje od 500 EUR.

10 godina
Mladen kaže...
Emilio Estavez kaže...

Pretjeruješ, zašto bi to bio najbolji slučaj ? ... prvih par dana (od 5.11.) 5900X je imao odličnu cijenu, 4.339 Kn, što je par dolara manje od 549$ * tečaj + PDV. To što su se ADM ili njihov dobavljač polakomili je druga priča.

5950X je 6.229 Kn, što je opet par dolara manje od MSRPa (799$). Slična situacija je bila i u 7. mjesecu lani, na početku prodaje Zen 2, 3900X se mogao nabaviti za cca. $510 + PDV (malo više od $499 MSRP) ali sigurno manje od 500 EUR.

To je samo moja procjena, ako neko kupi veliku količinu cijena može ići dolje, ako je netko pohlepan ide gore. Sve ovisi o ponudi i potražnji. Pošto je potražnja velika, a ponuda još uvijek mala, možemo očekivati svakakve cijene ...

Emilio Estavez
10 godina
Lovac kaže...
Emilio Estavez kaže...
Lovac kaže...

Tnx ;) CL16 (nije inače još stiglo, trebalo bi četvrtak/petak)

To će ti super raditi!

Emilio Estavez
8 godina
neaktivan
Nadimak_forumaša kaže...
@blader

Ako ti 200 kn nešto znači onda taj procesor nije za tebe. Nije da te želim vrijeđat ali taj procesor je za onog kome se ta investivija vrati kroz posaobi onda mu tih 200kn ništa ne znači ili za nekog tko to financijski može i želi ispratit za zabavu.
Pozdrav

Hvala na odgovorima. Tako je foto i video obrada, ali i igre. 

Ne zarađujem baš puno novca sa kompom, tu i tamo nešto sitno. Logika koja je iza skupog 12 24 CPU-a je sljedeća. Prije 3 godina sam kupio ryzen 5 1600 ( OC 4.0) kao buđet opciju i sad je već dosta "slaba", dobro bi mi došao jači single core s obzirom da sam e sport igrač, photoshop, lightroom ali sve više i single player za dušu. Ako bi sad dao duplo novca, ajmo reći 12k umjesto 6, nadam se da bi mi potrajalo barem 5-6 godina. Igre će valjda bolje iskorištavati više jezgri, a naručio sam x570 tomahawk da mogu OC-at u budućnosti, uzeo bi dobar ram, neki crucial balistix 3600 c16. I sad kupim radeon 6800, i za 3, 4 godine novu, a procesor mi ostane. 

Kad pogledaš da opcije koji bi mi sad bila bolja je 2.8k, ovaj za 4300, 4400 je isplativiji. A što se tiče novca, ne žuri mi se, ako mogu iskoristit svoje vještine da kupim par stvari po par sto kuna jeftinije, onda ih treba iskoristit. Ploću sam tako i tako morao preorderat, ali sam je nabavio ua 1700 kn, ram ćekam black friday, a procesor se nadam do božića da uhvatim tu od 4300-4500 kn... 

Ali dobro kažeš, da zarađujem dobar novac od kompa, ne bi bilo bitno, ali u ovo doba pandemije, ako već idem ispunjavat svoje hirove, onda barem da to napravim najisplativije moguće 

13 godina

Da sam na tvome mjestu uzeo bi jeftiniji 5600X , jer na b550 i x570 dolazi sigurno za godinu jos 6600/X,6900/X onda uzmi taj sa vise jezgri.

edit: I nemoj trcat pred rudo sa novom Radeon-kom sacekaj da se vidi hoce sve stimat sa driverima.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.11.2020 13:10 (MGloc).
11 godina
Blader kaže...
Nadimak_forumaša kaže...
@blader

Pozdrav

Ne zarađujem baš puno novca sa kompom, tu i tamo nešto sitno. Logika koja je iza skupog 12 24 CPU-a je sljedeća. Prije 3 godina sam kupio ryzen 5 1600 ( OC 4.0) kao buđet opciju i sad je već dosta "slaba", dobro bi mi došao jači single core s obzirom da sam e sport igrač, photoshop, lightroom ali sve više i single player za dušu. Ako bi sad dao duplo novca, ajmo reći 12k umjesto 6, nadam se da bi mi potrajalo barem 5-6 godina. Igre će valjda bolje iskorištavati više jezgri, a naručio sam x570 tomahawk da mogu OC-at u budućnosti, uzeo bi dobar ram, neki crucial balistix 3600 c16. I sad kupim radeon 6800, i za 3, 4 godine novu, a procesor mi ostane. 

Kad pogledaš da opcije koji bi mi sad bila bolja je 2.8k, ovaj za 4300, 4400 je isplativiji. A što se tiče novca, ne žuri mi se, ako mogu iskoristit svoje vještine da kupim par stvari po par sto kuna jeftinije, onda ih treba iskoristit. Ploću sam tako i tako morao preorderat, ali sam je nabavio ua 1700 kn, ram ćekam black friday, a procesor se nadam do božića da uhvatim tu od 4300-4500 kn... 

Ali dobro kažeš, da zarađujem dobar novac od kompa, ne bi bilo bitno, ali u ovo doba pandemije, ako već idem ispunjavat svoje hirove, onda barem da to napravim najisplativije moguće 

Ako si htio best buy, mislim da bi ti se puno vise isplatilo cekati 5600 ili 5700X. Ne znam sta ce 5900X za sve sto si nabrojao, ali tvoji novci, tvoj odabir. Eh da, je li 1600 "slaba" opcija zato sto ljudi tako kazu na internetu ili je slaba jer ti stvarno nesto steka, ne daje dovoljan fps ili nesto trece?

11 godina
Blader kaže...

A što se tiče novca, ne žuri mi se, ako mogu iskoristit svoje vještine da kupim par stvari po par sto kuna jeftinije, onda ih treba iskoristit.

MGloc kaže...

Da sam na tvome mjestu uzeo bi jeftiniji 5600X , jer na b550 i x570 dolazi sigurno za godinu jos 6600/X,6900/X onda uzmi taj sa vise jezgri.

ako mu se ne žuri toliko, onda je bolje pričekat malo i uzet 5600 non x, jer su te x serije ionako uvijek bile porez na budale, pogotovo sa aktualnim cijenama

8 godina
Blader kaže...
Nadimak_forumaša kaže...
@blader

Pozdrav

To je i meni prijatelj govorio i7 7700 je zalog za budučnost. Nakon 3,4 godine samo promijeniš grafičku. Kad ono sada taj i7 7700 se zove i3 10100F i košta ispod 700kn novi u trgovini. Zato ti je moj savjet kupi ono što te sada zadovoljva, a za 3, 4 godine tko zna. Čista lutrija možda bude i dalje zvjerka, a možda samo prosjek.

11 godina

Sta ima veze sta se zove i3 10100F? Nebi se ni tako zvao da nije Ryzen dosao. Ako ga je dobro sluzio proc tak nebitno. Po meni je najbolji proc onaj koji dobro sluzi, a nije overkill, znaci best buy za neciju namjenu. S obzirom sto je ovaj forumas sve naveo, meni se cini da bi ga 3600 skroz ok sluzio i nakon toga lako promjeni na jace, ako ce trebat. Kako got bilo nije najzgodnije vrijeme za kupovinu i ko zna hoce li bit bolje za black friday.

8 godina
neaktivan
MGloc kaže...

edit: I nemoj trcat pred rudo sa novom Radeon-kom sacekaj da se vidi hoce sve stimat sa driverima.

Misliš, a ja sam mislio da je ovo zadnje što će izbacit na  ovoj platformi pa zato i gledam da uzmem nešto malo bolje. 

The_Fichek kaže...

Ako si htio best buy, mislim da bi ti se puno vise isplatilo cekati 5600 ili 5700X. Ne znam sta ce 5900X za sve sto si nabrojao, ali tvoji novci, tvoj odabir. Eh da, je li 1600 "slaba" opcija zato sto ljudi tako kazu na internetu ili je slaba jer ti stvarno nesto steka, ne daje dovoljan fps ili nesto trece?

5600x je odličan za ono što meni treba, ali za 50% više dobijem procesor koji je puno više ima procesorske moći. Npr, kad slike importam i kad stavim najkvalitetnije opcije za pregledavanje na ovom r5 1600 traje i po sat ipo prebacivanje. Onda onaj najbitniji dio je npr, kad sliku od 45 mpx zumiram i radim na njoj, znaći aktivni zadaci, jednostavno ima lag, zato jer proc nema baš neki single core i onda treba tri puta duže nego na 5000 seriji, 1.2 sec ili 0.4 je velika razlika. I zadnje je npr dota 2, igra radi na 110-130 fps, a u fightu pada i na 80, što za 144hz monitor i moje želje nije nešto. Ja sam tip koji je cijeli život u kompetitivnim igrama i jako dobro primjećujem razlike u fpsu i u pingu... a obrađujem i videa tu i tamo, možda kad nabavim dron i više, ali zasad je to usputno za što mi i nije tolika bitna brzina s obzirom da rijetko radim.

picajzla0707 kaže...
MGloc kaže...

ako mu se ne žuri toliko, onda je bolje pričekat malo i uzet 5600 non x, jer su te x serije ionako uvijek bile porez na budale, pogotovo sa aktualnim cijenama

Evo malo sam pročitao i piše da je ovo zadnje na ovoj platformi. A tamo za 5 godina cu opet sve mjenjat, ddr5 i tako dalje...

Nadimak_forumaša kaže... 

To je i meni prijatelj govorio i7 7700 je zalog za budučnost. Nakon 3,4 godine samo promijeniš grafičku. Kad ono sada taj i7 7700 se zove i3 10100F i košta ispod 700kn novi u trgovini. Zato ti je moj savjet kupi ono što te sada zadovoljva, a za 3, 4 godine tko zna. Čista lutrija možda bude i dalje zvjerka, a možda samo prosjek.

To je dobar argument, ali s obzirom na izlazak novih konzola, AMD je unaprijedio dosta svoju tehnologiju. Sumnjam da ce svaka generacija imati ovakve velike skokove. Nažalost, ne može se predviditi. Možda stvarno i kupim 5600x, ako se posloži omjer uloženo dobiveno, ali zasad nije dobro. Nisam dugo pratio tržište, pa me zanimalo koliko kod nas dođe nešto što ima msrp 500 dolara u americi, čisto da mogu odredit da li mi se realno isplati sad kupit ili pričekat. Ne gori mi pod nogama, sad je potražnja velika,a ponuda mala i cijena je nerealna. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.11.2020 14:16 (Blader).
11 godina

Za Dotu2 ti je 100% tak svejedno 5900X ili 5600X. Igro sam je i ja jedno 8 godina i na losijim procesorima od 1600 i opet owno kak se kaze, ali kuzim ak oces igrat blizu 140fps. Za importanje slika se takodjer kladim da nebi previse izgubio s 5600X. Velim ti, po meni najisplativije je ako ulovis kakav 3600 sada za nizu cijenu (BF, oglasi) i onda za par mjeseci ugrabis 5600, prodas ovaj i to je to ili malo vise popusis para u startu i kupis 5600X. Dzabe ti silna procesorska moc 5900X, ako ju neces tolko vise iskoristit u odnosu na 5600X, ali opet, tvoja odluka i moguce da sam ja skroz u krivu sto se tice Lightrooma i slicnih stvari.

11 godina
Blader kaže...
picajzla0707 kaže...
MGloc kaže...

Evo malo sam pročitao i piše da je ovo zadnje na ovoj platformi. A tamo za 5 godina cu opet sve mjenjat, ddr5 i tako dalje...

nebitno jel zadnje ili će i 6xxx serija rajzena raditi na 5xx matičnima

ako sad gledaš upgrejd, a kažeš da si esports igrač, onda ti je 5600 najbolja opcija, ali ne ovaj 5600x s napuhanom cijenom, nego 5600 non x koji će doći vrlo skoro i imati povoljniju cijenu, a vjerojatno će kao i svi non x rajzeni biti gotovo isti procesor

ako ti nije žurba pričekati do iza nove godine radije idi na 5600 non x, ako si kratak s lovom i tražiš upgrejd što prije onda 3600, a ako imaš viška love i moraš što prije upgrtejd, a onda odriješi kesu i kupi 5600x, samo što ćeš sa 5600x brzo skužit da si bacio soma+ kuna u vjetar

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice