Vaš audio kutak izdvojena tema

poruka: 10.278
|
čitano: 1.036.273
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
16 mjeseci
offline
Re: Vaš audio kutak
mali.kresho kaže...

Audiofilija je realno osla u k..... htjeli ne stjeli se slozit sa mnom, ali otisla je nepovratno, kad mi stari prdonje idu pametovat, obozavaju se na digitaliju nakacit sa svojim ekstra najboljim lampama i ostalim sijalicama za pilicarnike...

 

Dajte ljudi vise jednom chill, opustite se uzivajte, dajte mladima savjete ne pametovanja, jer s tim svojim truljavim "samo analognim" stavovima stvarate kontraefekt...

 

Digitalna pojacala su super, integrirana pojacala su super, aktivne kutije su super, lampaska pojacala su super, gramofoni su super, cd plejeri su super, streaming je super, igranje sa EQ postavkama je super, DSP je super...sve je super, samo pitanje je kako se kome sto od komponenti uklapa u zivot, u prostor i u onaj prostor izmedju usiju, zivimo u stanovima/kucama koje nemaju idealne prostore za slusaone, najcesce su to boravci i svi su svjesni da tu treba kompromisa i da na kraju svega nismo mi tu da robujemo nasim HIFI/Multimedijskim sustavima, nego da oni nas sluze...

 

Decki chill, ovo nije mjesto za rjesavanje vasih audiofilskih frustracija...

 

 

 

 

 

Ma, nije baš sasvim Hifa (Audiofilija ) ošla u cuc.

 

Nitko ne tvrdi da je sva digitalija sranje, već samo neki najeftiniji uradci (kao i kod analognih uređaja).

I sam koristim čistu digitaliju kao izvor zvuka (Computet Audio) i tu je kao i svugdje večinom; kolko para toliko muzike.

 

A npr. i ova sobna antena za radio ima valjda neko digitalno pojačalo u sebi i pomakom na dalje od radija anulirale su se smetnje od okolnih Routera (sve "vrhunski" od TCOM-a...aha...). Pojača ona signal na jače, ali unese i malo više šuma od dipolne u radiju.

Za 130 kn ne može i biti puno bolje, a bolju nisam za sada našao u blizini.

 

A glede analogije i digitalije, sve se ipak nakon DAC-a, tj. nakon izlaznog dijela amplifikacije na kraju svodi na analogni signal jer jedino njega pasivni zvučnik može pretvoriti u zvuk.

 

Tak da ne vidim da smo mi stariji nešto previše frustrirani (kritiziramo sve uređaje  a ne samo digitalne) i spremni smo neko svoje iskustvo podijeliti s mlađim kolegama.

 

Zaključno; i digitalni uređaji; PC transporti, DAC-evi, Streameri, BDP-i, pojačala u D klasi... (digitalna; je krivi naziv), pa i bežični streaming (ako je kvalitetan) mogu sasvim dobro odraditi posao u nekom Hifi sustavu.

 

Različiti uređaji mogu imati različiti ustroj i dizajn, ali najvažnija podjela je na one koji su kvalitetni i one koji su manje kvalitetni.

 

16 mjeseci
offline
Re: Vaš audio kutak
analogni kaže...
mali.kresho kaže...

Audiofilija je realno osla u k..... htjeli ne stjeli se slozit sa mnom, ali otisla je nepovratno, kad mi stari prdonje idu pametovat, obozavaju se na digitaliju nakacit sa svojim ekstra najboljim lampama i ostalim sijalicama za pilicarnike...

 

Dajte ljudi vise jednom chill, opustite se uzivajte, dajte mladima savjete ne pametovanja, jer s tim svojim truljavim "samo analognim" stavovima stvarate kontraefekt...

 

Digitalna pojacala su super, integrirana pojacala su super, aktivne kutije su super, lampaska pojacala su super, gramofoni su super, cd plejeri su super, streaming je super, igranje sa EQ postavkama je super, DSP je super...sve je super, samo pitanje je kako se kome sto od komponenti uklapa u zivot, u prostor i u onaj prostor izmedju usiju, zivimo u stanovima/kucama koje nemaju idealne prostore za slusaone, najcesce su to boravci i svi su svjesni da tu treba kompromisa i da na kraju svega nismo mi tu da robujemo nasim HIFI/Multimedijskim sustavima, nego da oni nas sluze...

 

Decki chill, ovo nije mjesto za rjesavanje vasih audiofilskih frustracija...

 

 

 

 

 

Ma, nije baš sasvim Hifa (Audiofilija ) ošla u cuc.

 

Nitko ne tvrdi da je sva digitalija sranje, već samo neki najeftiniji uradci (kao i kod analognih uređaja).

I sam koristim čistu digitaliju kao izvor zvuka (Computet Audio) i tu je kao i svugdje večinom; kolko para toliko muzike.

 

A npr. i ova sobna antena za radio ima valjda neko digitalno pojačalo u sebi i pomakom na dalje od radija anulirale su se smetnje od okolnih Routera (sve "vrhunski" od TCOM-a...aha...). Pojača ona signal na jače, ali unese i malo više šuma od dipolne u radiju.

Za 130 kn ne može i biti puno bolje, a bolju nisam za sada našao u blizini.

 

A glede analogije i digitalije, sve se ipak nakon DAC-a, tj. nakon izlaznog dijela amplifikacije na kraju svodi na analogni signal jer jedino njega pasivni zvučnik može pretvoriti u zvuk.

 

Tak da ne vidim da smo mi stariji nešto previše frustrirani (kritiziramo sve uređaje  a ne samo digitalne) i spremni smo neko svoje iskustvo podijeliti s mlađim kolegama.

 

Zaključno; i digitalni uređaji; PC transporti, DAC-evi, Streameri, BDP-i, pojačala u D klasi... (digitalna; je krivi naziv), pa i bežični streaming (ako je kvalitetan) mogu sasvim dobro odraditi posao u nekom Hifi sustavu.

 

Različiti uređaji mogu imati različiti ustroj i dizajn, ali najvažnija podjela je na one koji su kvalitetni i one koji su manje kvalitetni.

 

 Analogni, volim ovako normalnu komunikaciju i objasnjenja, te konstruktivnu raspravu

 

Taji da objasnim zasto je sve super...

Slusao sam u zadnje vrijeme nekoliko hifi sustava i razlicitih kombinacija istih i sto sam zakljucio u toj prici jest da niti jedan od njih nije zvucao lose, dapace SVE JE SUPER BILO, jest da mi neke kombinacije nisu pasale, odnosno mom ukusu ali iskustvo mi je slabo zasada sa raznim sustavima...

Slusao sam za vikend moje prosli sistem bronze2 i denon avreciver u 5.1 kombinaciji i to uopce ne svira lose s obzirom da je av reciver...slusale su se neke hifi mikrokomponente, zvucnici od philipsa, mikro pojacalo od hitachia (ne znam koji model), malo ali tesko,unutra je ogroman toro trafo, takodjer je radilo jako dobro....vintage pionirac pojacalo i vintage metz zvucnici, ovaj sustav je super svirao...

 

I sta sam na kraju zakljucio,svira super i sve me iznenadilo koliko dobro svira, uzevsi u obzir za koje su novce kupljeni ti sustavi...nista nije lose sviralo, ne sve po mojem ukusu, ali opet cu ponoviti, nije bilo lose s obizom na gabarite, funkcionalnost itd, i bilo bi snobovski i prokleto da kazem da je nesto bilo lose, dapace sretan sam sto sam poslusao nesto novo i lago bi kad bi reko da nisam uzivao...

 

 

 

 

 

 

2 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
analogni kaže...

Zaključno; i digitalni uređaji; PC transporti, DAC-evi, Streameri, BDP-i, pojačala u D klasi... (digitalna; je krivi naziv), pa i bežični streaming (ako je kvalitetan) mogu sasvim dobro odraditi posao u nekom Hifi sustavu.

 

Različiti uređaji mogu imati različiti ustroj i dizajn, ali najvažnija podjela je na one koji su kvalitetni i one koji su manje kvalitetni.

 

 Hvala bogu da ne moram ja uvijek bit taj koji ispravlja krive nazive za D klasu.

 

 

Pozdrav svima nakon dužeg izbivanja. Izvrnio nogu, istegao ligamente, ležao doma mjesec dana. Za poludit, sad će me bolovanje ubit, a pripremao se kupit jednog finog Luxmana, DAC... Stvarno nemam sreće.

Live long and prosper.
2 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
mali.kresho kaže...

Slusao sam za vikend moje prosli sistem bronze2 i denon avreciver u 5.1 kombinaciji i to uopce ne svira lose s obzirom da je av reciver...slusale su se neke hifi mikrokomponente, zvucnici od philipsa, mikro pojacalo od hitachia (ne znam koji model), malo ali tesko,unutra je ogroman toro trafo, takodjer je radilo jako dobro....vintage pionirac pojacalo i vintage metz zvucnici, ovaj sustav je super svirao...

 

 

 Molim te možeš li saznat o kojem Hitachiu se radi, baš me zanima, jer imam i ja doma par Hitachia...

Live long and prosper.
12 godina
suspendiran
offline
Re: Vaš audio kutak
Filox kaže...
analogni kaže...

Zaključno; i digitalni uređaji; PC transporti, DAC-evi, Streameri, BDP-i, pojačala u D klasi... (digitalna; je krivi naziv), pa i bežični streaming (ako je kvalitetan) mogu sasvim dobro odraditi posao u nekom Hifi sustavu.

 

Različiti uređaji mogu imati različiti ustroj i dizajn, ali najvažnija podjela je na one koji su kvalitetni i one koji su manje kvalitetni.

 

 Hvala bogu da ne moram ja uvijek bit taj koji ispravlja krive nazive za D klasu.

 

 

Pozdrav svima nakon dužeg izbivanja. Izvrnio nogu, istegao ligamente, ležao doma mjesec dana. Za poludit, sad će me bolovanje ubit, a pripremao se kupit jednog finog Luxmana, DAC... Stvarno nemam sreće.

 Proć će. Na mlado je.

16 mjeseci
offline
Re: Vaš audio kutak
Filox kaže...

 Hvala bogu da ne moram ja uvijek bit taj koji ispravlja krive nazive za D klasu.

 

 

Pozdrav svima nakon dužeg izbivanja. Izvrnio nogu, istegao ligamente, ležao doma mjesec dana. Za poludit, sad će me bolovanje ubit, a pripremao se kupit jednog finog Luxmana, DAC... Stvarno nemam sreće.

 Ozdravi do kraja čim prije, da možeš raditi "ljute krugove" oko Hife , ako ne bude dobro svirala.....

11 godina
odjavljen
offline
Re: Vaš audio kutak
mali.kresho kaže..

Taji da objasnim zasto je sve super...

Slusao sam u zadnje vrijeme nekoliko hifi sustava i razlicitih kombinacija istih i sto sam zakljucio u toj prici jest da niti jedan od njih nije zvucao lose, dapace SVE JE SUPER BILO, jest da mi neke kombinacije nisu pasale, odnosno mom ukusu ali iskustvo mi je slabo zasada sa raznim sustavima...

Slusao sam za vikend moje prosli sistem bronze2 i denon avreciver u 5.1 kombinaciji i to uopce ne svira lose s obzirom da je av reciver...slusale su se neke hifi mikrokomponente, zvucnici od philipsa, mikro pojacalo od hitachia (ne znam koji model), malo ali tesko,unutra je ogroman toro trafo, takodjer je radilo jako dobro....vintage pionirac pojacalo i vintage metz zvucnici, ovaj sustav je super svirao...

 

I sta sam na kraju zakljucio,svira super i sve me iznenadilo koliko dobro svira, uzevsi u obzir za koje su novce kupljeni ti sustavi...nista nije lose sviralo, ne sve po mojem ukusu, ali opet cu ponoviti, nije bilo lose s obizom na gabarite, funkcionalnost itd, i bilo bi snobovski i prokleto da kazem da je nesto bilo lose, dapace sretan sam sto sam poslusao nesto novo i lago bi kad bi reko da nisam uzivao...

 "Super"... sve je znači (ipak, samo) SVIRALO... bez "super sviralo". Čak, hajde da te malo citiram, pa kažem - govoriš o stanju kakvo NIJE... "nije loše"... ne govoriš o oduševljenju, nego - Nije loše... znači, nekako je ipak daleko od super.

 

E vidiš... razlika je u tom tvom "super" i mom zaključku da je samo sviralo. Ipak kažeš - ne sve po tvom ukusu.

 

OK, sve će svirati. svaki će i auto voziti, svako je i jelo za (nekako) pojesti pa si (nekako) sit... svaki je i film za pogledati (pa si gledao film), no, jesi li stvarno zadovoljan konzumacijom svih tih "dobara"? Ili je mnoštvo ipak samo "nije loše"... što je jako daleko od super.

 

Ne možeš biti uvijek full zadovoljan, ni ti ni itko drugi. Jer ako jesi - onda zaista spadaš u kategoriju osoba koje nemaju bilo kakav kriterij, osjećaj za rang kvalitete, osjećaj za razliku pojmova "ne valja-loše-dobro-bolje-odlično-vrhunsko"!

 

A bio bi neki audiofil ili u najmanju ruku neki poklonik audio hobija?!

 

Ne želim pametovati, ali, malo škole u svemu tome ti fali, nedostaje, malo iskustva i uhu podarenih osjeta razlike zvuka pojedinih brandova, komponenti, prostora...

 

Jednom ćeš se naći u situaciji da priključiš neku svoju novu komponentu i nakon 3 (TRI) sekunde test skladbe - zažmiriš i ljutito kažeš - NE! Ne valja. I tu nema super, tu nema laganja, tu nema greške u (pr)ocijeni "valja/ne valja". To je ono što iskustvo u godinama bavljenja hobijem nosi.

Pa priključiš drugo (recimo pojačalo) - pa se opet ponovi utisak - NE, ne valja, ne štima, ne paše sa zvučnicima. Pa u jednom trenutku kod 3-4-te promjene "ubodeš" pravu kombinaciju i - gle čuda - odjednom paše... svira kao saliveno.

 

Pa vratiš ono prvo da se uvjeriš, pa u 3. sekundi požališ što si vratio... jer ne valja...

 

I tu nema laganja, ali, tu nema ni greške u procjeni.

 

Vidiš, a sve svira... 95% će ljudi reći "ma odlično, što hoćeš", a tebi ne štima; pa dovedeš frenda koji isto ima osjećaj za zvuk, pa i on na 3 sekunde prve kombinacije samo zavrti glavom (a ne zna za tvoj sud i mišljenje/utisak)... pa pitaš wife kako joj se čini, a ona kaže - "pa ne baš... nešto fali..."...

 

Onda vidiš da dobro čuješ, da imaš osjećaj za to, da imaš razvijeno ćulo sluha, opažanja zvuka, da ti se ne može prodati muda pod bubrege... 

 

I onda vidiš, da se vratim na početak posta, da nije bitno da svira "nije loše" načinom, nego da želiš tu svirku približiti stvarnom pojmu "super", a to traži uho i iskustvo.

 

Jer, ako se vodiš svojim postulatima da sve svira super - nećeš daleko dogurati od običnog konzumenta audio industrije, koji kupi setup, uključi i "super mu svira". OK, nije ni to loše (biti neopterečen kvalitetom), ali, onda se ne treba baviti pojmovima "Hi-fi" i "audiofilija".

 

 

"Stari Pioneerac i stari Metz zvučnici" - stari topli zvuk koji na prvu oblije srce i uho toplinom zvuka, samo... nemoj da te to zavara, a zavaralo te.

To je štih i obol zvuka kakav se furao 70-80-tih godina, a psihološki je (i elektro/akustički) ugođen i pogođen na ljudsko uho upravo toplinom karaktera zvuka, samo... je li to realan, pravi zvuk kakav treba biti ili je umjetno napravljen da zvuči tako da ljudima lako ulazi u uho?

 

Razmisli malo :)

Samo dvije stvari na svijetu imaju miris po ribi... jedna od njih je riba :-)
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2021 12:40 (tajo1960).
11 godina
odjavljen
offline
Re: Vaš audio kutak
Filox kaže...

 Hvala bogu da ne moram ja uvijek bit taj koji ispravlja krive nazive za D klasu.

 

 Pozdrav svima nakon dužeg izbivanja. Izvrnio nogu, istegao ligamente, ležao doma mjesec dana. Za poludit, sad će me bolovanje ubit, a pripremao se kupit jednog finog Luxmana, DAC... Stvarno nemam sreće.

Što? Ti nogom plaćaš, pa nećeš moći izbrojiti novce?

 

Ili je samo plaća (poradi bolovanja) u pitanju, a rukom ćeš (ipak) brojati lovu? Nekako sam zbunjen, pa pitam... 

 

Kako god - ozdravi brzo i potpuno i ne recidiviraj :)

Samo dvije stvari na svijetu imaju miris po ribi... jedna od njih je riba :-)
10 godina
offline
Re: Vaš audio kutak
mali.kresho kaže...

Audiofilija je realno osla u k..... htjeli ne stjeli se slozit sa mnom, ali otisla je nepovratno, kad mi stari prdonje idu pametovat, obozavaju se na digitaliju nakacit sa svojim ekstra najboljim lampama i ostalim sijalicama za pilicarnike...

 

Dajte ljudi vise jednom chill, opustite se uzivajte, dajte mladima savjete ne pametovanja, jer s tim svojim truljavim "samo analognim" stavovima stvarate kontraefekt...

 

Digitalna pojacala su super, integrirana pojacala su super, aktivne kutije su super, lampaska pojacala su super, gramofoni su super, cd plejeri su super, streaming je super, igranje sa EQ postavkama je super, DSP je super...sve je super, samo pitanje je kako se kome sto od komponenti uklapa u zivot, u prostor i u onaj prostor izmedju usiju, zivimo u stanovima/kucama koje nemaju idealne prostore za slusaone, najcesce su to boravci i svi su svjesni da tu treba kompromisa i da na kraju svega nismo mi tu da robujemo nasim HIFI/Multimedijskim sustavima, nego da oni nas sluze...

 

Decki chill, ovo nije mjesto za rjesavanje vasih audiofilskih frustracija...

 

 

 

 

 

 Sve potpisujem i kao netko tko nije prije bio u interakciji sa ljudima koji desetlječima briju na hifi vidim da jednostavno nisu u kontaktu sa stvarnošću.

 

Netko tko će u skorije vrijeme tek ulaziti u audiofilsku briju stvari poput streaming, BTa, aktivnih/integriranih komponenti i DSPa neće gledati kao dodatne opcije već kao default i apsolutni minimum da bi uopće imao ikakav interes za to. 

Ljudi koji u životu nisu vidjeli floppy, a CDa se sječaju kao nečeg iz djetinjstva će sad kao brijat na kablove, lampaška pojačala, stackove komponenti...mislim....fakat? 

 

Jučer na bazenu vidio ekipu koja je imala JBLov boombox koji je plivao i bez distorzije mogao postić takvu glasnoću da se pol metra do njega bas osjetio u prsima. Apsolutno fenomenalna stvar.

Još bolji od toga je mali Ankerov zvučnik koji teži pol kile, može svirat 10h, reproducira čujne niske frekve i za vrijeme lockdowna mi je redoviti pratitelj na bilo kakvom druženju sa ekipom na npr. Jarunu.

Prije 15 godina je takvo što bilo apsolutno nezamislivo, meni i dalje djeluje kao znanstvena fantastika.

 

Hibridne in ear sluške sa balansiranim armaturama za više i srednje tonove te dinamičkim membranama za najniže su veličine dvije pikule. Mogu se furat bilo gdje i daju toliko preciznu separaciju instrumenata da se u zraku doslovno može pokazati gdje bi bio gitarist, gdje basist, da je bubnjar naizgled(nasluh hehe) malo iz njih na zvučnoj pozornici. Zvuk je toliko dinamičan i močan da je skoro usporediv sa koncertnim iskustvo, a tonalitet toliko ispoliran da se mogu slušati satima bez zamora iako detalja nimalo ne fali. 

 

Sonosov play 1 je veličine dvije limenke pive. Dvije jedinice mogu u potpunosti ispuniti zvukom manje prosotrije te isto lijepo rasporediti instrumente unutar njih i jednostavno je nevjerojatno koliki frekvencijski raspon i točnost daju za svoje dimenzije. Za spavaću sobu jednostavno milina te meni nešto što se kosi sa fizikom. Na njima se može ugasiti DSP i kao takve ih ne bi koristio ni za pozadinsko slušanje. 

 

2.1 PC zvučnici će za sješne novce bez problema prenesti atmosferu gaminga te dopustiti da iskustvo bude drastično imerzivnije.

 

Neki su odustali od subwoofera(čitao da je to bio slučaj i sa ljudima ovdje) i pošteno se izmrcvarili sa integracijom zvučnika u prostor, no sad se radi korekcije sobe, EQa i integriranog DSPa sve to rješava kalibracijskim mikrofon i više ili manje automatiziranim rješenjima.

 

Meni je nepojmljivo da netko sve to gleda sa prezirom te kao cilj ima nekome objasniti da ne smije uživati u glazbi i da mu sustav ne valja, da u njega nije ulupao dovoljno novaca i da ga sluša na krivi način. Toksično i arogantno, kao da slušam nekog starog djeda koji se dere kroz prozor jer se vani netko smije i veseli. 

2 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
MewCore kaže...

 Sve potpisujem i kao netko tko nije prije bio u interakciji sa ljudima koji desetlječima briju na hifi vidim da jednostavno nisu u kontaktu sa stvarnošću.

 

Netko tko će u skorije vrijeme tek ulaziti u audiofilsku briju stvari poput streaming, BTa, aktivnih/integriranih komponenti i DSPa neće gledati kao dodatne opcije već kao default i apsolutni minimum da bi uopće imao ikakav interes za to. 

Ljudi koji u životu nisu vidjeli floppy, a CDa se sječaju kao nečeg iz djetinjstva će sad kao brijat na kablove, lampaška pojačala, stackove komponenti...mislim....fakat? 

 

Jučer na bazenu vidio ekipu koja je imala JBLov boombox koji je plivao i bez distorzije mogao postić takvu glasnoću da se pol metra do njega bas osjetio u prsima. Apsolutno fenomenalna stvar.

Još bolji od toga je mali Ankerov zvučnik koji teži pol kile, može svirat 10h, reproducira čujne niske frekve i za vrijeme lockdowna mi je redoviti pratitelj na bilo kakvom druženju sa ekipom na npr. Jarunu.

Prije 15 godina je takvo što bilo apsolutno nezamislivo, meni i dalje djeluje kao znanstvena fantastika.

 

Hibridne in ear sluške sa balansiranim armaturama za više i srednje tonove te dinamičkim membranama za najniže su veličine dvije pikule. Mogu se furat bilo gdje i daju toliko preciznu separaciju instrumenata da se u zraku doslovno može pokazati gdje bi bio gitarist, gdje basist, da je bubnjar naizgled(nasluh hehe) malo iz njih na zvučnoj pozornici. Zvuk je toliko dinamičan i močan da je skoro usporediv sa koncertnim iskustvo, a tonalitet toliko ispoliran da se mogu slušati satima bez zamora iako detalja nimalo ne fali. 

 

Sonosov play 1 je veličine dvije limenke pive. Dvije jedinice mogu u potpunosti ispuniti zvukom manje prosotrije te isto lijepo rasporediti instrumente unutar njih i jednostavno je nevjerojatno koliki frekvencijski raspon i točnost daju za svoje dimenzije. Za spavaću sobu jednostavno milina te meni nešto što se kosi sa fizikom. Na njima se može ugasiti DSP i kao takve ih ne bi koristio ni za pozadinsko slušanje. 

 

2.1 PC zvučnici će za sješne novce bez problema prenesti atmosferu gaminga te dopustiti da iskustvo bude drastično imerzivnije.

 

Neki su odustali od subwoofera(čitao da je to bio slučaj i sa ljudima ovdje) i pošteno se izmrcvarili sa integracijom zvučnika u prostor, no sad se radi korekcije sobe, EQa i integriranog DSPa sve to rješava kalibracijskim mikrofon i više ili manje automatiziranim rješenjima.

 

Meni je nepojmljivo da netko sve to gleda sa prezirom te kao cilj ima nekome objasniti da ne smije uživati u glazbi i da mu sustav ne valja, da u njega nije ulupao dovoljno novaca i da ga sluša na krivi način. Toksično i arogantno, kao da slušam nekog starog djeda koji se dere kroz prozor jer se vani netko smije i veseli. 

 Ma to sve stoji, danas se može svašta za malo novaca i sve je puno raznih mogućnosti koje čovjeku olakšavaju život.

 

Ipak, niti jedan uređaj koji si gore naveo ne spada u "Hi-fi" materijal. Spada u muziku, spada u dobre gadgete, ali ne u Hi-fi. I tu je ono gdje vi griješite, nije sve što svira hifa.

 

Novo je super, novo je dobro, ali novo i košta. Prave, kvalitetne nove stvari su za mene osobno daleko preskupe, pa se ja držim starih vintage "sklamarija" kako bi neki to ovdje reki i tako za jako malo para dobijem jaku puno kvalitetnog zvuka. 

Live long and prosper.
11 godina
odjavljen
offline
Re: Vaš audio kutak
MewCore kaže..

 Sve potpisujem i kao netko tko nije prije bio u interakciji sa ljudima koji desetlječima briju na hifi vidim da jednostavno nisu u kontaktu sa stvarnošću.

Netko tko će u skorije vrijeme tek ulaziti u audiofilsku briju stvari poput streaming, BTa, aktivnih/integriranih komponenti i DSPa neće gledati kao dodatne opcije već kao default i apsolutni minimum da bi uopće imao ikakav interes za to. 

Ljudi koji u životu nisu vidjeli floppy, a CDa se sječaju kao nečeg iz djetinjstva će sad kao brijat na kablove, lampaška pojačala, stackove komponenti...mislim....fakat? 

Jučer na bazenu vidio ekipu koja je imala JBLov boombox koji je plivao i bez distorzije mogao postić takvu glasnoću da se pol metra do njega bas osjetio u prsima. Apsolutno fenomenalna stvar.

Još bolji od toga je mali Ankerov zvučnik koji teži pol kile, može svirat 10h, reproducira čujne niske frekve i za vrijeme lockdowna mi je redoviti pratitelj na bilo kakvom druženju sa ekipom na npr. Jarunu.

Prije 15 godina je takvo što bilo apsolutno nezamislivo, meni i dalje djeluje kao znanstvena fantastika.

Hibridne in ear sluške sa balansiranim armaturama za više i srednje tonove te dinamičkim membranama za najniže su veličine dvije pikule. Mogu se furat bilo gdje i daju toliko preciznu separaciju instrumenata da se u zraku doslovno može pokazati gdje bi bio gitarist, gdje basist, da je bubnjar naizgled(nasluh hehe) malo iz njih na zvučnoj pozornici. Zvuk je toliko dinamičan i močan da je skoro usporediv sa koncertnim iskustvo, a tonalitet toliko ispoliran da se mogu slušati satima bez zamora iako detalja nimalo ne fali. 

Sonosov play 1 je veličine dvije limenke pive. Dvije jedinice mogu u potpunosti ispuniti zvukom manje prosotrije te isto lijepo rasporediti instrumente unutar njih i jednostavno je nevjerojatno koliki frekvencijski raspon i točnost daju za svoje dimenzije. Za spavaću sobu jednostavno milina te meni nešto što se kosi sa fizikom. Na njima se može ugasiti DSP i kao takve ih ne bi koristio ni za pozadinsko slušanje. 

2.1 PC zvučnici će za sješne novce bez problema prenesti atmosferu gaminga te dopustiti da iskustvo bude drastično imerzivnije.

Neki su odustali od subwoofera(čitao da je to bio slučaj i sa ljudima ovdje) i pošteno se izmrcvarili sa integracijom zvučnika u prostor, no sad se radi korekcije sobe, EQa i integriranog DSPa sve to rješava kalibracijskim mikrofon i više ili manje automatiziranim rješenjima.

Meni je nepojmljivo da netko sve to gleda sa prezirom te kao cilj ima nekome objasniti da ne smije uživati u glazbi i da mu sustav ne valja, da u njega nije ulupao dovoljno novaca i da ga sluša na krivi način. Toksično i arogantno, kao da slušam nekog starog djeda koji se dere kroz prozor jer se vani netko smije i veseli. 

Nije mi jasno zašto ne možeš razlučiti ono što sam u par postova ranije napisao - Audio hi-fi je jedan pojam i kategorija, a konzumna glazbena elektronika drugi pojam.

 

I, nitko se ne smije na pojam 2 niti ga omalovažava.; krivo percipiraš. To ima svoju i klijentelu i publiku i tržišnu prođu; ljudi neka kupuju i koriste, zašto ne? Vjeruj, i sam imam takvih gadgeta; zašto ne?!

 

Samo, to onda treba tako i uzeti, a ti svim silama nastojiš tu konzumnu glazbenu elektroniku, te "All in sve" uređaje svim silama ubaciti u Audio hi-fi područje... mislim, u čemu je tvoj problem oko razumijevanja što je što i gdje što spada?

Samo dvije stvari na svijetu imaju miris po ribi... jedna od njih je riba :-)
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2021 21:16 (tajo1960).
6 mjeseci
offline
Re: Vaš audio kutak
MewCore kaže...
mali.kresho kaže...

Audiofilija je realno osla u k..... htjeli ne stjeli se slozit sa mnom, ali otisla je nepovratno, kad mi stari prdonje idu pametovat, obozavaju se na digitaliju nakacit sa svojim ekstra najboljim lampama i ostalim sijalicama za pilicarnike...

 

Dajte ljudi vise jednom chill, opustite se uzivajte, dajte mladima savjete ne pametovanja, jer s tim svojim truljavim "samo analognim" stavovima stvarate kontraefekt...

 

Digitalna pojacala su super, integrirana pojacala su super, aktivne kutije su super, lampaska pojacala su super, gramofoni su super, cd plejeri su super, streaming je super, igranje sa EQ postavkama je super, DSP je super...sve je super, samo pitanje je kako se kome sto od komponenti uklapa u zivot, u prostor i u onaj prostor izmedju usiju, zivimo u stanovima/kucama koje nemaju idealne prostore za slusaone, najcesce su to boravci i svi su svjesni da tu treba kompromisa i da na kraju svega nismo mi tu da robujemo nasim HIFI/Multimedijskim sustavima, nego da oni nas sluze...

 

Decki chill, ovo nije mjesto za rjesavanje vasih audiofilskih frustracija...

 

 

 

 

 

 Sve potpisujem i kao netko tko nije prije bio u interakciji sa ljudima koji desetlječima briju na hifi vidim da jednostavno nisu u kontaktu sa stvarnošću.

 

Netko tko će u skorije vrijeme tek ulaziti u audiofilsku briju stvari poput streaming, BTa, aktivnih/integriranih komponenti i DSPa neće gledati kao dodatne opcije već kao default i apsolutni minimum da bi uopće imao ikakav interes za to. 

Ljudi koji u životu nisu vidjeli floppy, a CDa se sječaju kao nečeg iz djetinjstva će sad kao brijat na kablove, lampaška pojačala, stackove komponenti...mislim....fakat? 

 

Jučer na bazenu vidio ekipu koja je imala JBLov boombox koji je plivao i bez distorzije mogao postić takvu glasnoću da se pol metra do njega bas osjetio u prsima. Apsolutno fenomenalna stvar.

Još bolji od toga je mali Ankerov zvučnik koji teži pol kile, može svirat 10h, reproducira čujne niske frekve i za vrijeme lockdowna mi je redoviti pratitelj na bilo kakvom druženju sa ekipom na npr. Jarunu.

Prije 15 godina je takvo što bilo apsolutno nezamislivo, meni i dalje djeluje kao znanstvena fantastika.

 

Hibridne in ear sluške sa balansiranim armaturama za više i srednje tonove te dinamičkim membranama za najniže su veličine dvije pikule. Mogu se furat bilo gdje i daju toliko preciznu separaciju instrumenata da se u zraku doslovno može pokazati gdje bi bio gitarist, gdje basist, da je bubnjar naizgled(nasluh hehe) malo iz njih na zvučnoj pozornici. Zvuk je toliko dinamičan i močan da je skoro usporediv sa koncertnim iskustvo, a tonalitet toliko ispoliran da se mogu slušati satima bez zamora iako detalja nimalo ne fali. 

 

Sonosov play 1 je veličine dvije limenke pive. Dvije jedinice mogu u potpunosti ispuniti zvukom manje prosotrije te isto lijepo rasporediti instrumente unutar njih i jednostavno je nevjerojatno koliki frekvencijski raspon i točnost daju za svoje dimenzije. Za spavaću sobu jednostavno milina te meni nešto što se kosi sa fizikom. Na njima se može ugasiti DSP i kao takve ih ne bi koristio ni za pozadinsko slušanje. 

 

2.1 PC zvučnici će za sješne novce bez problema prenesti atmosferu gaminga te dopustiti da iskustvo bude drastično imerzivnije.

 

Neki su odustali od subwoofera(čitao da je to bio slučaj i sa ljudima ovdje) i pošteno se izmrcvarili sa integracijom zvučnika u prostor, no sad se radi korekcije sobe, EQa i integriranog DSPa sve to rješava kalibracijskim mikrofon i više ili manje automatiziranim rješenjima.

 

Meni je nepojmljivo da netko sve to gleda sa prezirom te kao cilj ima nekome objasniti da ne smije uživati u glazbi i da mu sustav ne valja, da u njega nije ulupao dovoljno novaca i da ga sluša na krivi način. Toksično i arogantno, kao da slušam nekog starog djeda koji se dere kroz prozor jer se vani netko smije i veseli. 

 Ma ne radi se tu o preziru niti ičem drugom. Svatko sluša kako želi. Jako puno ljudi koji tek kreće u hifi ne zna kako nešto može i treba zvučati i naravno da je onda sve dobro. No jednom kad bi čuli dobro složen sustav više klase, vjerujem da bi se mnogima sustav vrijednosti skroz promijenio.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2021 12:52 (Just Outlaw).
16 mjeseci
offline
Vaš audio kutak

@MewCore,

 

Ti više pričaš o LifeStyle Audiu, a ne o nekoj pravoj Hifi tj. audiofilskoj kvaliteti sustava.

 

Npr. cijevna pojačala ne možeš svrstavati u "prevaziđenu" tehnologiju, jer se ona u Hifi (a i u muzičkoj amplifikaciji) i danas izrađuju.

Osnove dizajna i ustroja im se nisu mijenjale već zadnjih 60-ak godina.

 

Slično je i sa SS (tranzistorskim) pojačalima kod kojih vće skoro 40-ak godina nema nešto jako bitno novoga.

Osim šro im se sve viša dodaje digitalija (DAC i steaming ponajprije), što je ponekad kompromis na ukupnu kvalitetu zvuka (radi cijene i sl.).

 

Glede EQ i DSP implementacije, ona je oK.

Danas je to sve u digitalnoj domeni.

Ali niti jedan kalibracijski mikrofon, pa i sa Hardware DSP-om ne može sasvim nadomjestiti akustičke nedostatke neke sobe.

Akustičko tretiranje sobe je alfa i omeega (Difuzori, Bass Trapovi, spušten strop, Helmholtz resonatori i sl) dobrog zvuka ako je nužna ili ako imaš mogučnosti (WAF faktor) ili love, da je izvedeš kvalitetno.

 

Podržavam kolegu @Filoxa glede nabavke (kvalitetnih) Vintage uređaja.Neki od njih su "bezvremenski" glede kvalitete dizajna i zvuka.

Pojačala se dijele na dobra i lošija, čak i ne glede toga kad su proizvedena (ako su kvalitetno refreširana).....

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2021 13:11 (analogni).
 
1 0 hvala 0
2 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
analogni kaže...

@MewCore,

 

Ti više pričaš o LifeStyle Audiu, a ne o nekoj pravoj Hifi tj. audiofilskoj kvaliteti sustava.

 

Npr. cijevna pojačala ne možeš svrstavati u "prevaziđenu" tehnologiju, jer se ona u Hifi (a i u muzičkoj amplifikaciji) i danas izrađuju.

Osnove dizajna i ustroja im se nisu mijenjale već zadnjih 60-ak godina.

 

Slično je i sa SS (tranzistorskim) pojačalima kod kojih vće skoro 40-ak godina nema nešto jako bitno novoga.

Osim šro im se sve viša dodaje digitalija (DAC i steaming ponajprije), što je ponekad kompromis na ukupnu kvalitetu zvuka (radi cijene i sl.).

 

Glede EQ i DSP implementacije, ona je oK.

Danas je to sve u digitalnoj domeni.

Ali niti jedan kalibracijski mikrofon, pa i sa DSP-om ne može sasvim nadomjestiti akustičke nedostatke neke sobe.

Akustičko tretiranje sobe je alfa i omeega (Difuzori, Bass Trapovi, spušten strop, Helmholtz resonatori i sl) dobrog zvuka ako je nužna ili ako imaš mogučnosti (WAF faktor) ili love, da je izvedeš kvalitetno.

 

Podržavam kolegu @Filoxa glede nabavke (kvalitetnih) Vintage uređaja.Neki od njih su "bezvremenski" glede kvalitete dizajna i zvuka.

Pojačala se dijele na dobra i lošija, čak i ne glede toga kad su proizvedena (ako su kvalitetno refreširana).....

 

Hvala, hvala, volim ja svoju staru amplifikaciju, pa neka govori tko god što hoće. I to i dalje spada pod Hi-Fi, neka je staro 30, 40 godina. E sad, DAC, zvučnici, to ipak preferiram novije, da se razumijemo.

 

A sad jedno pitanje, vidim spomenuo si spušten strop. Nikako da se sjetim to pitat, jer imam u podrumu nešto niži strop i sustav mi ljeti bude tu u podrumu. Koje su prednosti spuštenog stropa i koliko je preporučljivo da bude visina stropa, ako postoji neko takvo standardizirano objašnjenje. Ja sam mislio da će mi tu niski strop radit problem...

Live long and prosper.
16 mjeseci
offline
Vaš audio kutak

Ma, nije poradi toga da se taj strop bitno spusti (to je u praksi 20..30cm max (vidi SLIKE). već da se u njega implementiraju prije svega difuzorska riješenja (damping materijali, perforacije, i sl.).

 

To onda podosta riješava gornje reflesije prema stropu.

 

A bez tog tretmana je uvijek bolje imati sobu većeg volumena (dakle i višu od standarsnih 2,5 m.) !

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2021 13:18 (analogni).
 
1 0 hvala 1
2 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
analogni kaže...

Ma, nije poradi toga da se taj strop bitno spusti (to je u praksi 20..30cm max (vidi SLIKE). već da se u njega implementiraju prije svega difuzorska riješenja (damping materijali, perforacije, i sl.).

 

To onda podosta riješava gornje reflesije prema stropu.

 

A bez tog tretmana je uvijek bolje imati sobu većeg volumena (dakle i višu od standarsnih 2,5 m.) !

 Aha, aha, to je nešto drugo, meni je jednostavno nizak strop... Hvala na linku.

Live long and prosper.
10 godina
offline
Vaš audio kutak

Večina ljudi glazbu čuje u autu, bircu, radiju na radnom mjestu ili eventualno klikne trending na jubitobiju.

 

Nešto manje ljudi random vrti playlistu sa zvučnika laptopa, tableta ili mobitela i eventualno koriste slušalice koje su dobili sa mobitelom.

 

Manje ljudi od prethodnih će pustiti jubitobi putem soundbara ili PC zvučnika koji su im zadnjih 15god spojeni na komp.

 

Poprilično manje ljudi od njih će kupiti nekakve slušalice i bluetooth zvučnik kako bi glazbu mogli slušati u raznim prostorijama ili vani.

 

Još manje će kupiti smart zvučnik, malo bolje slušalice i uzeti pretplatu na straming servis.

 

Nešto manje od njh će uzeti aktivne zvučnike koje će zakačiti na komp ili TV kako bi mogli imati bolje iskustvo slušanja glazbe.

Zapravo je tek njima bitno kako im glazba zvuči. Prethodni samo žele zvuk radi bolje vibre i fakat ih nije briga - meni su super jer uopće žele birat glazbu.

 

Oni kojih je još manje od prethodne kategorije će štvrljat po forumima, gledati recenzije i možda otići čuti kako nešto skuplje zvuči prije kupnje.

 

Ovi kojih je još manje ganjat će specifičan tip zvuka, profiltrirati brandove i ciljano istraživati baš specifičnost koja ih interesira u vidu soničnog karaktera. Bilo komponentama ili integrirano.

 

Te na kraju imamo analognu, rigidnu vintage(bilo po opremi ili odupiranju tehnologijama koje su standard već skoro desetljeće) ekipu koja kao niša u niši smatra da može svim prethodnim segmentima govoriti kako je njihov pristup glazbi lažan i kriv jer pazi, imaju obraza upalit digitalno procesuiranje :')

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2021 13:39 (MewCore).
 
1 1 hvala 0
11 godina
odjavljen
offline
Re: Vaš audio kutak
analogni kaže...

 

Npr. cijevna pojačala ne možeš svrstavati u "prevaziđenu" tehnologiju, jer se ona u Hifi (a i u muzičkoj amplifikaciji) i danas izrađuju.

Osnove dizajna i ustroja im se nisu mijenjale već zadnjih 60-ak godina.

Smatrali koliko god starim, prevaziđenim, pretpotopnim (kao tehnologiju) Vacuum tube - da imam love - sobu bi krasilo - Primaluna 400 preamp - najbitnija karika u audio hi-fi lancu

 

https://www.primaluna-usa.com/primaluna-evo-400-tube-preamplifier    https://www.stereophile.com/content/primaluna-evo-400-preamplifier

 

a ozbiljno bih razmatrao i Primaluna tube DAC Evo 100   https://www.primaluna-usa.com/primaluna-evo-100-tube-dac

 

Kad se jednom osjeti ljepota lampi, zvuka koji lampe daju... teško se ide natrag na solid state (tranđe). Hybrid ustroj može, da, ali komplet povratak na SS... teško :(

Samo dvije stvari na svijetu imaju miris po ribi... jedna od njih je riba :-)
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2021 13:44 (tajo1960).
16 mjeseci
offline
Vaš audio kutak

Pa ti spadaš onda (skupa sa mnom i podosta njih ovdje) u ovu arhaičnu kategoriju:

 

"Te na kraju imamo analognu, rigidnu vintage(bilo po opremi ili odupiranju tehnologijama koje su standard već skoro desetljeće) ekipu koja kao niša u niši smatra da može svim prethodnim segmentima govoriti kako je njihov pristup glazbi lažan i kriv jer pazi, imaju obraza upalit digitalno procesuiranje :')"

Citat by: @MewCore

 

Dakako da se slažem s tobom !

 

Hifisti (Audiofili, kako hočeš) s godinama počesto prelaze na lampe.

 

Ima nešto u njima što te mami; jer malo "protočnije" (nije pravilo, jer ima i JFET snagaša, slične finoće) iznose glazbu.

Dakako pogrešno je lampe staviti izričito ispred SS ustroja, jer u oba slučaja kvalitetna implementacija može dati vrhunski zvuk.

 

BTW:

I ja bih da imam para uzeo ovaj cievni Audio Note 5 DAC  (blizu 50.000 $).

 

Zamisli "hereze"; u sebi ima "prastari AD1865 DAC čip (valjda stariji od 20 g), koji ide "samo" do 18/96.....

 

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2021 14:11 (analogni).
 
1 0 hvala 0
2 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
analogni kaže...

Pa ti spadaš onda (skupa sa mnom i podosta njih ovdje) u ovu arhaičnu kategoriju:

 

"Te na kraju imamo analognu, rigidnu vintage(bilo po opremi ili odupiranju tehnologijama koje su standard već skoro desetljeće) ekipu koja kao niša u niši smatra da može svim prethodnim segmentima govoriti kako je njihov pristup glazbi lažan i kriv jer pazi, imaju obraza upalit digitalno procesuiranje :')"

Citat by: @MewCore

 

Dakako da se slažem s tobom !

 

Hifisti (Audiofili, kako hočeš) s godinama počesto prelaze na lampe.

 

Ima nešto u njima što te mami; jer malo "protočnije" (nije pravilo, jer ima i JFET snagaša, slične finoće) iznose glazbu.

Dakako pogrešno je lampe staviti izričito ispred SS ustroja, jer u oba slučaja kvalitetna implementacija može dati vrhunski zvuk.

 

 Ja sam u startu odustao od zamaranja s lampama zbog jednostavnosti tranđi. Lampe se troše, treba vremena dok se zagrije, lakše se oštete, a po mjerenjima, svi lampaši imaju daleko više distorzija u zvuku od tranđi. Jasno, te distorzije ne moraju bit primjetne i zvuk može bit apsolutno vrhunski, ali nekako mi je draže malo jednostavnosti. Dovoljno sam sebi zakomplicirao život s gramofonom i starim pojačalom/pretpojačalom za refresh, samo bi mi još trebalo da se lampama bavim, pa mijenjam, pa slušam, pa čistim, pa slušam...   

 

Možda jednog dana, za sada ne.

Live long and prosper.
13 godina
offline
Vaš audio kutak

...evo jedna slika koja opisuje izraz: "svejedno mi je..." 

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
5 0 hvala 1
2 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
tajo1960 kaže...

Što? Ti nogom plaćaš, pa nećeš moći izbrojiti novce?

 

Ili je samo plaća (poradi bolovanja) u pitanju, a rukom ćeš (ipak) brojati lovu? Nekako sam zbunjen, pa pitam... 

 

Kako god - ozdravi brzo i potpuno i ne recidiviraj :)

 Bolovanje Tajo, bolovanje, pojelo mi pare koje su bile za Luxmana (ne sve, dio samo). Dok ja skupim (opet), proda se moj nesuđeni japanac i ja ostanem tužan u suh, s glupom Creativ Labs zvučnom, umjesto pravog DACa... 

 

Live long and prosper.
16 mjeseci
offline
Re: Vaš audio kutak
Filox kaže...

 Ja sam u startu odustao od zamaranja s lampama zbog jednostavnosti tranđi. Lampe se troše, treba vremena dok se zagrije, lakše se oštete, a po mjerenjima, svi lampaši imaju daleko više distorzija u zvuku od tranđi. Jasno, te distorzije ne moraju bit primjetne i zvuk može bit apsolutno vrhunski, ali nekako mi je draže malo jednostavnosti. Dovoljno sam sebi zakomplicirao život s gramofonom i starim pojačalom/pretpojačalom za refresh, samo bi mi još trebalo da se lampama bavim, pa mijenjam, pa slušam, pa čistim, pa slušam...   

 

Možda jednog dana, za sada ne.

Zato ja (trenuno) imam samo cijevni preamp. Cijevne izlaze sam 1-2 kom već prije poslušao i imao na posudbi jedan  duže.

 

U preampu se lampe puno manje troše, a kod izlaznih ampova vlasnici računaju na to  imaju rezervu (poželjno NOS).

I ja za svoj tube preamp imam rezervne, a tako i pred i pojačivačke za vintage radio.

 

Cijevi večinom imaju predgrijanje i zagriju se puno brže od nekih SS teškaša.

Mom SS snagašu u A klasi treba min 1 ura da postigne radnu temperaturu od cca 52 °C.

 

Po mjerenjima lampaši imaju veća izoblićenja (THD),ali je to u parnim harmonicima i nije uhu neugodno kao neparni kod trandža ampova.

Bio je trend kasnijih 70-ih i ranih 80-ig da se ampovi rade sa 0,001 % THD-a, ali je to rezultiralo lošijim zvukom.

Morala je biti jača povratna veza, a ona za zvuk nije baš uvijek in.

To je kasnije napušteno.

 

Ako dobiješ na lotu (a prije nego nabaviš pod stare dane lampaš) počasti se ovom kombinacijaom:

 

https://skyfiaudio.com/collections/all-collections/products/sony-ta-n1-amplifier-and-ta-e1-preamplifier-set-the-best-sony-ever-made

 

Nije još ni pravi Vintage (2000/2002), nti je to njegov Preamp.

 

Lako te mališane od ukupno 93 kg smjestiš na neku zasebnu podnu bazu......

 

EDIT:

 

To je (karikirano) bilo još u ona malo bolja vremena, kad je jedno sunčano juto gazda Sony-a došao na posao i svojim inženjerima rekao:

 

"Dečki, napravite mi jedan vrhunski, beskompromisni preamap i amp"

Dečki rekli: "...je Gazda...bu to koštalo.."

Gazda; nema veze, šibaj Miško...."

 

I dečki napravili.....

 

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2021 14:51 (analogni).
16 mjeseci
offline
Re: Vaš audio kutak
Filox kaže...
mali.kresho kaže...

Slusao sam za vikend moje prosli sistem bronze2 i denon avreciver u 5.1 kombinaciji i to uopce ne svira lose s obzirom da je av reciver...slusale su se neke hifi mikrokomponente, zvucnici od philipsa, mikro pojacalo od hitachia (ne znam koji model), malo ali tesko,unutra je ogroman toro trafo, takodjer je radilo jako dobro....vintage pionirac pojacalo i vintage metz zvucnici, ovaj sustav je super svirao...

 

 

 Molim te možeš li saznat o kojem Hitachiu se radi, baš me zanima, jer imam i ja doma par Hitachia...

 Radi se o Hitachi HA-M1 pojačalu...

tajo1960 kaže...
mali.kresho kaže..

Taji da objasnim zasto je sve super...

Slusao sam u zadnje vrijeme nekoliko hifi sustava i razlicitih kombinacija istih i sto sam zakljucio u toj prici jest da niti jedan od njih nije zvucao lose, dapace SVE JE SUPER BILO, jest da mi neke kombinacije nisu pasale, odnosno mom ukusu ali iskustvo mi je slabo zasada sa raznim sustavima...

Slusao sam za vikend moje prosli sistem bronze2 i denon avreciver u 5.1 kombinaciji i to uopce ne svira lose s obzirom da je av reciver...slusale su se neke hifi mikrokomponente, zvucnici od philipsa, mikro pojacalo od hitachia (ne znam koji model), malo ali tesko,unutra je ogroman toro trafo, takodjer je radilo jako dobro....vintage pionirac pojacalo i vintage metz zvucnici, ovaj sustav je super svirao...

 

I sta sam na kraju zakljucio,svira super i sve me iznenadilo koliko dobro svira, uzevsi u obzir za koje su novce kupljeni ti sustavi...nista nije lose sviralo, ne sve po mojem ukusu, ali opet cu ponoviti, nije bilo lose s obizom na gabarite, funkcionalnost itd, i bilo bi snobovski i prokleto da kazem da je nesto bilo lose, dapace sretan sam sto sam poslusao nesto novo i lago bi kad bi reko da nisam uzivao...

 "Super"... sve je znači (ipak, samo) SVIRALO... bez "super sviralo". Čak, hajde da te malo citiram, pa kažem - govoriš o stanju kakvo NIJE... "nije loše"... ne govoriš o oduševljenju, nego - Nije loše... znači, nekako je ipak daleko od super.

 

E vidiš... razlika je u tom tvom "super" i mom zaključku da je samo sviralo. Ipak kažeš - ne sve po tvom ukusu.

 

OK, sve će svirati. svaki će i auto voziti, svako je i jelo za (nekako) pojesti pa si (nekako) sit... svaki je i film za pogledati (pa si gledao film), no, jesi li stvarno zadovoljan konzumacijom svih tih "dobara"? Ili je mnoštvo ipak samo "nije loše"... što je jako daleko od super.

 

Ne možeš biti uvijek full zadovoljan, ni ti ni itko drugi. Jer ako jesi - onda zaista spadaš u kategoriju osoba koje nemaju bilo kakav kriterij, osjećaj za rang kvalitete, osjećaj za razliku pojmova "ne valja-loše-dobro-bolje-odlično-vrhunsko"!

 

A bio bi neki audiofil ili u najmanju ruku neki poklonik audio hobija?!

 

Ne želim pametovati, ali, malo škole u svemu tome ti fali, nedostaje, malo iskustva i uhu podarenih osjeta razlike zvuka pojedinih brandova, komponenti, prostora...

 

Jednom ćeš se naći u situaciji da priključiš neku svoju novu komponentu i nakon 3 (TRI) sekunde test skladbe - zažmiriš i ljutito kažeš - NE! Ne valja. I tu nema super, tu nema laganja, tu nema greške u (pr)ocijeni "valja/ne valja". To je ono što iskustvo u godinama bavljenja hobijem nosi.

Pa priključiš drugo (recimo pojačalo) - pa se opet ponovi utisak - NE, ne valja, ne štima, ne paše sa zvučnicima. Pa u jednom trenutku kod 3-4-te promjene "ubodeš" pravu kombinaciju i - gle čuda - odjednom paše... svira kao saliveno.

 

Pa vratiš ono prvo da se uvjeriš, pa u 3. sekundi požališ što si vratio... jer ne valja...

 

I tu nema laganja, ali, tu nema ni greške u procjeni.

 

Vidiš, a sve svira... 95% će ljudi reći "ma odlično, što hoćeš", a tebi ne štima; pa dovedeš frenda koji isto ima osjećaj za zvuk, pa i on na 3 sekunde prve kombinacije samo zavrti glavom (a ne zna za tvoj sud i mišljenje/utisak)... pa pitaš wife kako joj se čini, a ona kaže - "pa ne baš... nešto fali..."...

 

Onda vidiš da dobro čuješ, da imaš osjećaj za to, da imaš razvijeno ćulo sluha, opažanja zvuka, da ti se ne može prodati muda pod bubrege... 

 

I onda vidiš, da se vratim na početak posta, da nije bitno da svira "nije loše" načinom, nego da želiš tu svirku približiti stvarnom pojmu "super", a to traži uho i iskustvo.

 

Jer, ako se vodiš svojim postulatima da sve svira super - nećeš daleko dogurati od običnog konzumenta audio industrije, koji kupi setup, uključi i "super mu svira". OK, nije ni to loše (biti neopterečen kvalitetom), ali, onda se ne treba baviti pojmovima "Hi-fi" i "audiofilija".

 

 

"Stari Pioneerac i stari Metz zvučnici" - stari topli zvuk koji na prvu oblije srce i uho toplinom zvuka, samo... nemoj da te to zavara, a zavaralo te.

To je štih i obol zvuka kakav se furao 70-80-tih godina, a psihološki je (i elektro/akustički) ugođen i pogođen na ljudsko uho upravo toplinom karaktera zvuka, samo... je li to realan, pravi zvuk kakav treba biti ili je umjetno napravljen da zvuči tako da ljudima lako ulazi u uho?

 

Razmisli malo :)

 Bitno je da svira dobro i da pase mom uhu, a to je da volim topliji zvuk...kako itko od nas, pa tako i ti, moze znati kakav je "pravi" zvuk?

 

Sto se tice stvaranja dozivljaja kao da si na svirci je meni tolko trul izraz, zato sto nitko ni ne zna kolko je sam mikrofon koji je vukao signal obojao zvuk, sami mastering itd itd...

 

Da ne bude da se samo raspravljamo, reci ti nama kakav ti zvuk volis?

tajo1960 kaže...
MewCore kaže..

 Sve potpisujem i kao netko tko nije prije bio u interakciji sa ljudima koji desetlječima briju na hifi vidim da jednostavno nisu u kontaktu sa stvarnošću.

Netko tko će u skorije vrijeme tek ulaziti u audiofilsku briju stvari poput streaming, BTa, aktivnih/integriranih komponenti i DSPa neće gledati kao dodatne opcije već kao default i apsolutni minimum da bi uopće imao ikakav interes za to. 

Ljudi koji u životu nisu vidjeli floppy, a CDa se sječaju kao nečeg iz djetinjstva će sad kao brijat na kablove, lampaška pojačala, stackove komponenti...mislim....fakat? 

Jučer na bazenu vidio ekipu koja je imala JBLov boombox koji je plivao i bez distorzije mogao postić takvu glasnoću da se pol metra do njega bas osjetio u prsima. Apsolutno fenomenalna stvar.

Još bolji od toga je mali Ankerov zvučnik koji teži pol kile, može svirat 10h, reproducira čujne niske frekve i za vrijeme lockdowna mi je redoviti pratitelj na bilo kakvom druženju sa ekipom na npr. Jarunu.

Prije 15 godina je takvo što bilo apsolutno nezamislivo, meni i dalje djeluje kao znanstvena fantastika.

Hibridne in ear sluške sa balansiranim armaturama za više i srednje tonove te dinamičkim membranama za najniže su veličine dvije pikule. Mogu se furat bilo gdje i daju toliko preciznu separaciju instrumenata da se u zraku doslovno može pokazati gdje bi bio gitarist, gdje basist, da je bubnjar naizgled(nasluh hehe) malo iz njih na zvučnoj pozornici. Zvuk je toliko dinamičan i močan da je skoro usporediv sa koncertnim iskustvo, a tonalitet toliko ispoliran da se mogu slušati satima bez zamora iako detalja nimalo ne fali. 

Sonosov play 1 je veličine dvije limenke pive. Dvije jedinice mogu u potpunosti ispuniti zvukom manje prosotrije te isto lijepo rasporediti instrumente unutar njih i jednostavno je nevjerojatno koliki frekvencijski raspon i točnost daju za svoje dimenzije. Za spavaću sobu jednostavno milina te meni nešto što se kosi sa fizikom. Na njima se može ugasiti DSP i kao takve ih ne bi koristio ni za pozadinsko slušanje. 

2.1 PC zvučnici će za sješne novce bez problema prenesti atmosferu gaminga te dopustiti da iskustvo bude drastično imerzivnije.

Neki su odustali od subwoofera(čitao da je to bio slučaj i sa ljudima ovdje) i pošteno se izmrcvarili sa integracijom zvučnika u prostor, no sad se radi korekcije sobe, EQa i integriranog DSPa sve to rješava kalibracijskim mikrofon i više ili manje automatiziranim rješenjima.

Meni je nepojmljivo da netko sve to gleda sa prezirom te kao cilj ima nekome objasniti da ne smije uživati u glazbi i da mu sustav ne valja, da u njega nije ulupao dovoljno novaca i da ga sluša na krivi način. Toksično i arogantno, kao da slušam nekog starog djeda koji se dere kroz prozor jer se vani netko smije i veseli. 

Nije mi jasno zašto ne možeš razlučiti ono što sam u par postova ranije napisao - Audio hi-fi je jedan pojam i kategorija, a konzumna glazbena elektronika drugi pojam.

 

I, nitko se ne smije na pojam 2 niti ga omalovažava.; krivo percipiraš. To ima svoju i klijentelu i publiku i tržišnu prođu; ljudi neka kupuju i koriste, zašto ne? Vjeruj, i sam imam takvih gadgeta; zašto ne?!

 

Samo, to onda treba tako i uzeti, a ti svim silama nastojiš tu konzumnu glazbenu elektroniku, te "All in sve" uređaje svim silama ubaciti u Audio hi-fi područje... mislim, u čemu je tvoj problem oko razumijeanja što je što i gdje što spada?

 Postavio bi pitanje, sto je za vas HIFI a sto lifestyle oprema?

analogni kaže...

@MewCore,

 

Ti više pričaš o LifeStyle Audiu, a ne o nekoj pravoj Hifi tj. audiofilskoj kvaliteti sustava.

 

Npr. cijevna pojačala ne možeš svrstavati u "prevaziđenu" tehnologiju, jer se ona u Hifi (a i u muzičkoj amplifikaciji) i danas izrađuju.

Osnove dizajna i ustroja im se nisu mijenjale već zadnjih 60-ak godina.

 

Slično je i sa SS (tranzistorskim) pojačalima kod kojih vće skoro 40-ak godina nema nešto jako bitno novoga.

Osim šro im se sve viša dodaje digitalija (DAC i steaming ponajprije), što je ponekad kompromis na ukupnu kvalitetu zvuka (radi cijene i sl.).

 

Glede EQ i DSP implementacije, ona je oK.

Danas je to sve u digitalnoj domeni.

Ali niti jedan kalibracijski mikrofon, pa i sa Hardware DSP-om ne može sasvim nadomjestiti akustičke nedostatke neke sobe.

Akustičko tretiranje sobe je alfa i omeega (Difuzori, Bass Trapovi, spušten strop, Helmholtz resonatori i sl) dobrog zvuka ako je nužna ili ako imaš mogučnosti (WAF faktor) ili love, da je izvedeš kvalitetno.

 

Podržavam kolegu @Filoxa glede nabavke (kvalitetnih) Vintage uređaja.Neki od njih su "bezvremenski" glede kvalitete dizajna i zvuka.

Pojačala se dijele na dobra i lošija, čak i ne glede toga kad su proizvedena (ako su kvalitetno refreširana).....

 Također pitanje kao i za taju, sto je za vas i vas pojam HIFI oprema, a sto lifestyle?

5 mjeseci
offline
Vaš audio kutak

Moj frend ima neko solidno Hi-fi pojacalo(cca 5000kn), + nekakvi bookshelf dynautio zvucnici(takoder cca 5000) nebitno uopce koji nisu stari no sviraju fenomenalno, neznam kad je to zadnji put upalio, sad je narucio cak 2x Apple HomePod-a koliko je impresioniran, veli ovo je sve sto mi treba i nevjerovatno koliko se to govance dobro cuje a vidim i po recenzijama tj mjerenjima da je zaista tako, sta covjeku vise treba ili da uopce ostane u nekakvom hi-fi svijetu, nazalost nije on jedini hrpa takvih je oko mene koji vjerovatno briju na taj lifestyle

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2021 15:04 (Boris grozni).
 
0 0 hvala 0
11 godina
odjavljen
offline
Re: Vaš audio kutak
Just Outlaw kaže...

 Ma ne radi se tu o preziru niti ičem drugom. Svatko sluša kako želi. Jako puno ljudi koji tek kreće u hifi ne zna kako nešto može i treba zvučati i naravno da je onda sve dobro. No jednom kad bi čuli dobro složen sustav više klase, vjerujem da bi se mnogima sustav vrijednosti skroz promijenio.

"No jednom kad bi čuli dobro složen sustav više klase, vjerujem da bi se mnogima sustav vrijednosti skroz promijenio"

 

:) To sam mu ja prekjučer napisao - pa dobio 2 TD-a   od "znalaca" 

 

Kolega @Mew... da malo proširiš vidike.

Maloprije me poznanik nešto pitao o Ayon firmi i pojačalima... ime vrijedno najvišeg poštovanja i divljenja. Slušao modele, lampe, a da malo samo stekneš uvid i osjećaj kako Vacuum tube tehnologije nije prevaziđena ili pretpotopna - baci oko na uređaje kojie prave naši susjedi.

 

https://www.ayonaudio.com/

 

https://echosaudio.net/product-category/amplifiers/ayon-amplifiers/

 

Sorry, ali segment gdje se ti (i tvoji uređaji) nalaziš (još uvijek) spada, sorry na iskrenosti, ali skoro pa u domenu maloprije spomenute konzumne glazbene elektronike, a ne u neki iole ozbiljniji audio hi-fi svijet. To je tako, mirio se ti s tim ili ne, svejedno je.

Ali, samo, nije u redu da ovaj (ipak) malo viši audio segment uređaja (i zvuka, naravno) nazivaš pogrdnim imenima i svrstavati tamo gdje ga svrstavaš.

 

Tvoj navod - "Ljudi koji u životu nisu vidjeli floppy, a CDa se sječaju kao nečeg iz djetinjstva će sad kao brijat na kablove, lampaška pojačala, stackove komponenti...mislim....fakat?"

 

Cd je još uvijek osnova današnje svirke, čvrsti nosač zvuka, studijski napravljen disk sa informacijom glazbenog zapisa. To što današnja zaglupljena generacija dripaca nema pojma što je cd je samo, na žalost, pokazatelj koliko smo generacijski zaglupljeni.

 

Tako vrijedi i za lampaše... ili - nekome ni Rolls Royce nema lijepu liniju, ali - to je Rolls Royce, a ti misli što god želiš. 

Samo dvije stvari na svijetu imaju miris po ribi... jedna od njih je riba :-)
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2021 15:39 (tajo1960).
16 mjeseci
offline
Vaš audio kutak

Pa sam pojam Hi Fije ovdje objašnjen (uz njega se danas često veže i pojam High End Audio).

 

Za mene osobno (ukratko) je Hi Fi način da si slušanje glazbe omogučiš na što kvalitetnijim Hi Fi komponentama (tj. sustavu, kao cjelini).

Naravno, u skladu s tvojim Budget mogučnostima i prostoru u kojem ih slušaš.

 

LifeStyle Audio ("način života/stil s Audiom") je u Audiu ono kada si slušanje glazbe podrediš današnjem načinu životai  svekolikoj praktičnosti i pristupačnosti ( današnjoj "žurbi" u svemi, na brzaka), pa ti najkvalitetniji dostupni uređaji (glede tvojih financija) niisu najbitniji.

Može to biti i neki  Hifi sustav, koje ti je prije svega lijep, stiliiziran, dizajniran (npr. Bang and Olufsen može biti primjer toga).

 
3 0 hvala 0
11 godina
odjavljen
offline
Re: Vaš audio kutak
mali.kresho kaže...

Sto se tice stvaranja dozivljaja kao da si na svirci je meni tolko trul izraz, zato sto nitko ni ne zna kolko je sam mikrofon koji je vukao signal obojao zvuk, sami mastering itd itd...

 

Da ne bude da se samo raspravljamo, reci ti nama kakav ti zvuk volis?

 Također pitanje kao i za taju, sto je za vas i vas pojam HIFI oprema, a sto lifestyle?

Volim zvuk i težim zvuku kakav sam slušao na koncertima akustične glazbe malih ili velikih orkestara u koncertnoj dvorani ili dobrim kazalištima. To mi je ideal u glavi i memoriji.

Bio sam nekoliko puta i u tonskom studiju i imam uvid kako treba zvučati i tonski, profi studio, pa mi je i to neka vodilja kojoj se nastojim približiti što je moguće više i bolje.

 

Na drugo ti je pitanje kolega @analogni odgovorio.

Samo dvije stvari na svijetu imaju miris po ribi... jedna od njih je riba :-)
5 mjeseci
offline
Re: Vaš audio kutak
tajo1960 kaže...
mali.kresho kaže...

Sto se tice stvaranja dozivljaja kao da si na svirci je meni tolko trul izraz, zato sto nitko ni ne zna kolko je sam mikrofon koji je vukao signal obojao zvuk, sami mastering itd itd...

 

Da ne bude da se samo raspravljamo, reci ti nama kakav ti zvuk volis?

 Također pitanje kao i za taju, sto je za vas i vas pojam HIFI oprema, a sto lifestyle?

Volim zvuk i težim zvuku kakav sam slušao na koncertima akustične glazbe malih ili velikih orkestara u koncertnoj dvorani ili dobrim kazalištima. To mi je ideal u glavi i memoriji.

Bio sam nekoliko puta i u tonskom studiju i imam uvid kako treba zvučati i tonski, profi studio, pa mi je i to neka vodilja kojoj se nastojim približiti što je moguće više i bolje.

 

Na drugo ti je pitanje kolega @analogni odgovorio.

 na koju foru ikako doma mozes dobiti zvuk kao u studiju? ajde koncert upalis dsp dobis prakticki taj sound inace sam radio nesto u jednom studio i to neme veze jedno s drugim niti sam na fotkama od hi-fi-sta vidio da imaju ista slicno doma jer to neizgleda normalno s tim difuzorima i svim ostalim kerefekama po zidu

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2021 16:15 (Boris grozni).
16 mjeseci
offline
Vaš audio kutak

Pa, nije on rekao da doma dobije zvuk kao na koncertu.

Rekao je da teži k tome, jer sigurno dobro zna da je živi koncert živi koncert.

 

 
2 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice