Overclocking Intel procesora (dual,quad) izdvojena tema

poruka: 4.205
|
čitano: 658.724
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Overclocking Intel procesora (dual,quad)
AA-d00d kaže...
mtopol kaže...

Frekvencija FSB-a ide do 450MHz stabilno, kasnije postaje nestabilno, bez obzira kolko dam napona CPU-u. Znaci da povecam napon FSB-a i dobijem vezi stabilni takt FSB-a. Do kolko bi smio maximalno ic? A sto dobijem ako povecam napon (G)MCH-a? 

Ako mislis na svoj E8400 koji ti je vec na 4GHz onda ne bi trebao vise ici, osim ako nemas vodeno hladjenje (mozda i LN2Namigiva).

Ugl nisam expert za OC-anje intela, malo bolje se kuzim u ADM gdje bi taj ekvivalent bio NorthBridge (kod kojeg napon ne bi trebao ici iznad 1.35V)

Mislio sam kupiti Coolermaster V10, pa bi ga OC-o na 4,5GHz (FSB 500MHz) ,al neide stabilno na 500MHz. A nekoci me me memorija,nego FSB Wall na ploći (450MHz max)

Commodore 64 , 0.985MHz , 64Kb RAM, VIC II 6567/8567(PAL)
17 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

Evo mene na 2,66GHz. Iz drugoga pokušajaNevinašce Jer ovo OK dolje...? Temperature me već sad zabrinjavaju? Porasle za nekih 30-40%Iznenađen

Ako ne iskljucis ona 2 k*rca onda bi ti to moglo uzrokovati probleme sa stabilnoscu, a temp su ok s obzirom da je stock hladnjak. Odvrti blend test u Prime95 i vidi na kolko ti se popne, iznad 65°C nije pozeljno.

mtopol kaže...

Mislio sam kupiti Coolermaster V10, pa bi ga OC-o na 4,5GHz (FSB 500MHz) ,al neide stabilno na 500MHz. A nekoci me me memorija,nego FSB Wall na ploći (450MHz max)

Da vidim da imas P31 maticnu, mozda da ubodes neku kvalitetniju P45, probaj malo surfat okolo i vidjet do kolko ljudi dolaze sa tim maticnama.

Npr. ova, 2oz bakra = 2x bolja toplinska vodljivost sto bi u teoriji i praksi znacilo veci OC

Every time two people have sex, an angel gets a boner
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2010 17:50 (AA-d00d).
16 godina
neaktivan
mtopol kaže...

Ja sam s Q9650 uspio ići na FSB 500 (samo toliko je bio stabilan da sam tek uspio odvrtiti testove za everest i uhvatiti screenshot prije nego što se srušio)

Prije koji dan sam ganjao 5GHz (sve voltaže sam stavio na žuti pojas (1.6V procesoru, 2.2V RAM-u, NB sam isto dignuo za 0.2V..., letencije RAM-a povisio), ali ništa od toga

And even in the darkest nights, I'm a Thug for Life
16 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...
mtopol kaže...

Ja sam s Q9650 uspio ići na FSB 500 (samo toliko je bio stabilan da sam tek uspio odvrtiti testove za everest i uhvatiti screenshot prije nego što se srušio)

Prije koji dan sam ganjao 5GHz (sve voltaže sam stavio na žuti pojas (1.6V procesoru, 2.2V RAM-u, NB sam isto dignuo za 0.2V..., letencije RAM-a povisio), ali ništa od toga

Ma mogu i ja stavit FSB na 500MHz, ali nije mi 100% stabilan , moze odvrtit neki bechmark,ali nije za rad 24/7( nakon pola sata igranja se PC smrzne ili izbaci BSOD). U biosu imam jos neku opciju CPU GTLREF Voltage Control jel zna netko cemu to tocno sluzi? defaultna vrijednost mi je na 0.63x V. Neisplati mi se kupovat sada novu MBO, jer kad cu kupovat novu maticnu odmah cu preci na Core i7 i DDR3. Namjeravam Izvuc maximum iz svake komponente na PC-u a da je sposobno za 24/7 rad. Cilj mi je CPU @ 4,5GHz, MEM @ 1066MHz, Grafička (probat cu napravit pencil modd GPU:800/1300).

Commodore 64 , 0.985MHz , 64Kb RAM, VIC II 6567/8567(PAL)
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2010 18:27 (mtopol).
16 godina
protjeran
Overclocking Intel procesora (dual,quad)

Tnx svima na javljanju. Digao sam na 3 Ghz. Sve uspješno nakon malo mozganja i diranja voltaže. Voltaža na manual pa na 1,200V i to manje od one recommended po BIOS-u 1,2875V! Quad je sad na 3,00 radi ko podmazan. testovi su obavljeni, Crysis Warhead, PassMark, nije se rušio, temperature su idle 48°C, load 59°C. Iznad svih očekivanja i ispod očekivanih...Belji se

@3,00GHz sa smanjenom voltažom i istim temperaturama kao kod 2,4GHz @3,00GHz sa smanjenom voltažom i istim temperaturama kao kod 2,4GHz
loss of interest question wonder waves of fear they pull me under
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
stoncin3 kaže...

Tnx svima na javljanju. Digao sam na 3 Ghz. Sve uspješno nakon malo mozganja i diranja voltaže. Voltaža na manual pa na 1,200V i to manje od one recommended po BIOS-u 1,2875V! Quad je sad na 3,00 radi ko podmazan. testovi su obavljeni, Crysis Warhead, PassMark, nije se rušio, temperature su idle 48°C, load 59°C. Iznad svih očekivanja i ispod očekivanih...Belji se

Probija si mu junf napokon(uspija san te nagovorit jedva).Ja bi na tvom mistu vidija koliko mu može voltaža niže od te postavljene.Al dobro je i tako.Odlično!

Kako vidiš jel se ugasi svitlo u živideru ?
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2010 20:00 (dery).
16 godina
protjeran

Dizao sam mu voltažu ručno od 1,150 naviše. Imao sam clock 2,66GHz dok nisam stigao na 1,200. Prije se nisu dizali windowsi. A i ovako je to niže nego prije skidanja junfa!!!Belji se Bio mi je napon do 1,230. A evo sad HW Monitor pokazuje samo 1,170 do 1,180. U BIOS-u su stavljeno 1,200 ručno...

EDIT sada sam na nagovor dery(-a) stavio manji napon. i mogu reć drži se clock i dalje. Sad je napon na 1,15-1,14V. Možda pokušam još smanjiti... Zaintrigiralo me jer sam gledao malo screenshotove od prijašnjih benchmarka kompjutera i vidio da je varirao između 1,12 i 1,20. To je bilo u BIOS-u na Auto pa je matična, BIOS sam dodavao napona. Sad ću još smanjiti da vidim jer mis da može i niže onda

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.1.2010 13:54 (stoncin3).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Zašto mi se nakon OC-a ruši sustav? U stvari igre rade, internet isto, benchove ganjam bez beda. Samo sam jučer stavio Everest Ultimate trial i pokrenem :'Stability test' kliknem na Start i nakon kratkog vremena manje od 5 minuta nije izdržao javi se ekran na crvene i zelene okomite crte i sustav više ne reagira na upit, niti miš ni tipkovnica? Test sam pokretao na raznim voltažama! Zadnja je 1,175V na VCore u BIOS-u. Napominjem procesor sam clockao, a prije nis testiro kad sam imao 2,4GHz pa nezz ako je to inače?

stability test everest ultimate? ne radi nakon par minuta samo... stability test everest ultimate? ne radi nakon par minuta samo...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Premala voltaža (ipak je to 65nm procesor). Probaj ju dići na 1.25V (inače to je stock za Q9650)

16 godina
protjeran

Meni je stock 1,2875. Sad je 1,1750. Ma na gornjoj mi se temperature penju do 73°C u idle. O loadu da nit ne govorim. Pređu 85°C nakon par minuta i tek onda se ruši sve živo što pokrenem. O grafički zahtjevnim app da i ne govorim. Možda bude 1,2000V dovoljno iako mis da sam i tu probao već...Plač

17 godina
neaktivan

Ma glavno da si mu konacno skinuo junfCool Ali obavezno bolji cooler....bez zastite nema zabaveSmijeh

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...

Ma glavno da si mu konacno skinuo junfCool Ali obavezno bolji cooler....bez zastite nema zabaveSmijeh

LOOOOL!!! 

Zanimljive usporedbe Nevinašce

17 godina
neaktivan

hvala, originalnost pripada jednom drugom forumasu cijeg se imena (nicka) ne mogu sjetiti lol

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...

hvala, originalnost pripada jednom drugom forumasu cijeg se imena (nicka) ne mogu sjetiti lol

Znam, deryu (dao sam mu TU)

16 godina
protjeran

Evo sad na 1,1750 se opet pokazao crveno-zeleni ekran. Temp su bile na 59° najviše samo. Test se vrtio oko 4 minute. Sad sam otišao malo u BIOS i podigao vcore napon na 1,8750V. Probam ponovo test stabilnosti!

EDIT sry napon je sada na 1,1875VSramim se

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2010 18:11 (stoncin3).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

Evo sad na 1,1750 se opet pokazao crveno-zeleni ekran. Temp su bile na 59° najviše samo. Test se vrtio oko 4 minute. Sad sam otišao malo u BIOS i podigao vcore napon na 1,8750V. Probam ponovo test stabilnosti!

U hebote Iznenađen Smijeh

16 godina
protjeran

Ha ha... Evo ti ga na sad i uvijek... Motherfuc**** tests... Dobio sam što sam htio. 15 min na 1,1875V, temp max 59°CBelji se tnx svima Ovaj put se ne ruši i neće nikako ako je to majku mu je*** više na 100% opterećenosti svi 4-ero jezgara

Evo svih 15 minuta OK samo mi se program crashao jedno minutu i pol, ali je nastavio sa testiranjem sam poslije iz windowsa koji se nisu srušili Evo svih 15 minuta OK samo mi se program crashao jedno minutu i pol, ali je nastavio sa testiranjem sam poslije iz windowsa koji se nisu srušili
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

OK! Znači kada nabaviš neki jači cooler ideš na 3.6GHz jel' da Nevinašce

16 godina
protjeran

Da.Cool Ako nastavim ovim stopama ide najprije na kupovinu dobrog coolera i onda jer na ovom nema šanse da izvučem više sa ovim temperaturama... Onda najprije malo na 3,33GHz pa dalje do kolko mi puklo. I da... hehe... Niste me vi ni itko ovdje na forumu nagovorili da OC. Iako je bilo malo riječi već o tome. Ja sam radi dvogodišnjeg korištenja i potrebe aktivnog gaminga krenuo sam na OC-ing komponenti. Ipak je to bilo 2008. na proljeće kad je moj quad bio netko i nešto. Sad će jedno godinicu ovako pa poslije idem do kraja dok ga ne prodam. Inače namjeravam ostati na ovoj konfi još god i pol možda 'dvije' najviše...? Tako dogodine za Božićne rasprodaje se kupi novo sve osim periferije

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2010 18:17 (stoncin3).
16 godina
protjeran

Evo i ja svog Quada clockao na 3.0 ghz bez ikakvih problema na novoj matičnoj!Voltažu nisam dirao, stavio RAM omjer 1:2, FSB 333 i eto! Testiram ga u prime 95 i već 9 minuta temperature stoje na 80 °C! Sad još nabaviti neki bolji cooler da mi ovaj stock ne buči i dobro!

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.1.2010 1:10 (Robi959).
16 godina
protjeran

Ja sam ga najprije na Auto stavio u BIOS-u. Onda je sam po sebi dignuo voltažu i clockao memoriju. Meni je ionako memorija stock na 1000, a bila je na 800 zbog postavki u BIOS-u... Poslije se i moj pregrijavao pa sam nakon 2,4->2,66 i nakon 2,66->2,8 i onda nakon 2,8->3,00 spuštao voltažu malo po malo dok nis došao do granične vrijednosti za stabilnost clocka na 3,0GHz. Sad mi je temp u idle 39, a u loadu ne prelazi 59°! To ti probaj stavit isto tako da ti temp ne rastu toliko jer nije dobro te je kod tebe TJMax 85°C misNeodlučan Moj je OK sa 1,1875V na Vcore-u manualOsmijeh

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.1.2010 16:17 (stoncin3).
16 godina
protjeran

Ok probat ću staviti 1.8 vcore! Pa ću vidjet rezultate.Oprostite na drugom postu preko mobitela sam. Stavit ću vcore 1.1875 i neznam dal da stavim target temp 45 C ili da ostavim automatski????

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.1.2010 23:48 (Robi959).
16 godina
protjeran

Što kažete na ovo?
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=981754
Dokle da idem s Vcore jer sam ga spustio nebi htio ići još dole nezz dokle smijem temp su u idle Core1 : 48-49 ; Core 2 : 48 C ; Core 3 : 42 C ; Core 4 : 42 C ?
Jel bi još nešta trebao napraviti??
Memory je na 1.75 V , i nešta MCH 1.184 V ako treba mogu spustit još ovo jer mi nekako djeluje dosta hot u idle?
A nova termalna pasta stavita i hladnjak očišćen? I stavio sam prst na hladnjak skroz blizu proca skroz dole koliko ide i uopće nije bio topal ono malčice držao sam bar 1 minutu!

Ja si sve mislim da mi griješi senzor! A tako je bilo i na Asrock matičnoj sad i na MSI.. to je izgleda baš nekakva greška na procesoru!

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.1.2010 0:02 (Robi959).
16 godina

Vidi kako ti kaže bios temp.to ti je to.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.1.2010 13:39 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Kako ti to e tebi... Kod tebe je napon Vcore na 1,144 a kod mene na 1,152V i ti imaš te temperature na core? Ja imam samo 38, a na core od 32-36°C!Belji se lol

CPU ID CPU ID
17 godina
protjeran
markoal kaže...

Evo danas clockao, Q9550 na 3.5 Ghz, netreba mi vise, Cooler je Mugen 2, evo link:
CPU-Z Validator

Evo stavit cu koju sliku kad sam ga testirao s jednim programom na 100%,
Inače u igrama je obično temperatura do 39 °C.

Evo bilo bi dobro da svi postovi budu uredniji bez nekih velikih bespotrebnih komentara Namigiva

Btw, temp. CPU-a je u idleu oko 20 °C, a jezgri od 31-39 kad uđem u neku jednostavniju igru poput CoD 2, temperatura jezgri skoro ista.

treba li u biosu isključit c1e i slično za uštedu energije odnosno smanjivanje takta proca kad nije pod opterećenjem.

što se može dogodti ako oc-am procesor a to sve ostane uključeno.

napon je default??

''how yes no''
16 godina

Ja sam isključija eist i postavija manual voltažu na 1.088V tako da je to idealno.Jer ne spušta se na niže od ovoga i kad je eist uključen.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mierda-del-torro kaže...
markoal kaže...

Evo danas clockao, Q9550 na 3.5 Ghz, netreba mi vise, Cooler je Mugen 2, evo link:
CPU-Z Validator

Evo stavit cu koju sliku kad sam ga testirao s jednim programom na 100%,
Inače u igrama je obično temperatura do 39 °C.

Evo bilo bi dobro da svi postovi budu uredniji bez nekih velikih bespotrebnih komentara Namigiva

Btw, temp. CPU-a je u idleu oko 20 °C, a jezgri od 31-39 kad uđem u neku jednostavniju igru poput CoD 2, temperatura jezgri skoro ista.

treba li u biosu isključit c1e i slično za uštedu energije odnosno smanjivanje takta proca kad nije pod opterećenjem.

što se može dogodti ako oc-am procesor a to sve ostane uključeno.

napon je default??

Ma ne trebaš ništa isključivat, samo povečaj množitelj(ako je otključan) a ako ne, onda povečaji FSB dokle ide(ili kolko GHz želiš postić).

Ugl. imaš dobar cooler za proc tak da neće bit problema, ak se ne bude htjeo bootat stavi malko veću voltažu (povečaji za 0.05).

15 godina
protjeran

nisam klokoirao ništa niti ne namjeravam jer mi je to bezveze; šta mi znači dal imam 2.6 procesor ili 2.9 - isti k...

ali palo mi napamet, kako npr sa 2. 6 dignem na 2.9, dali mogu ga spustit ispod defulta npr sa 2.6 na 2.3.. možda bi koristilo kod starih procesora koji se pregrijavaju..

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

množitelj je na max 8.5.

mogu li odmah fsb stavit na 400 smanjit množitelj na 8, i ostavit na default naponu. memorija također sve na default.

mislim kupit ovu memoriju u linksa: CORSAIR TWIN2X4096-8500C5C, DDR2 1066 MHz, kit 2x2GB

hoće li radit na ovoj pločina 1066 MHz bez problema i radi li na stock naponu

''how yes no''
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.2.2010 14:54 (mierda-del-torro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice