Danas sam probao oc-at athlona na kojem je ac freezer 13 i moram priznat da imam same muke. Jučer dok sam mijenjao hladnjak sam slučajno savinuo jedan pin na procu i nisam se usudio ga ravnat nego sam odnio komp kod jednog poznanika koji se bavi servisom računala, on je ispravio pin, stavio hladnjak i sve 5. I tako ja sav sretan kaj se sve dobro završilo probam oc-at proc danas i preko 3.6ghz uz napon od 1.5v boota windowse, ali se nakon 20 sek konstantno ruše driveri od grafe (zadnja verzija su). Vratim ja bios na default i idem probat od asrocka turbo ucc, ploča otključa proc, podigne ga na 3.3ghz, uključi c'n'q (kojeg sam odmah nakon toga ugasio) i stavi napon od 1.4v. Ja sam još podigao proc na 3.4ghz i boota windowse, occt 45min prolazi bez problema, hw monitor pokazuje 42 stupnja temp procesora. I probam ja otvorit kučište, prislonim prst na hladnjak od proca, mlak je i onda se skoro opečem na hladnjaku za naponsku regulaciju i na hladnjacima od sb-a i nb-a, kipući su bili. Poslije tog sam primjetio kad povećam brzinu ventova na kućištu komp počne ispuštat neki visoki ton, kao cviljenje i čini mi se da dolazi od naponske reguulacije, ali nisam siguran (smanjivanjem brzine taj isti zvuk ostaje i tek gašenjem i paljenjem kompa nestaje). Vratio sam sve na default, napon smanjio na 1.3v, ali hladnjaci su i dalje dosta vrući. Jel moguće da je to sve zbog savinutog pina na procu, mislim on je ispravljen, ali možda je došlo do drugog problema? Dok sam imao tvornički hladnjak, svi hladnjaci (od regulacije napona, sb- i nb-a) su bili mlaki, skoro pa hladni, jel moguće odjednom da im se tak poveća temp nakon ugradnje novog hlađenja? Znam da je post užasno dugačak i ispričavam se na tome, ali neznam kako bih to drugačije objasnio jer mi se par problema odjednom pokazalo.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Offtopic:
Nešto slično se je i meni dogodilo,pasta procesora se je zapekla za površinu procesor i čvrsto priljepila hladnjak(to je bilo pred 3godine),povijalo se je nekoliko pinova,uspio sam ih poravnati ali je temperatura procesora užasna!
idle 55-60C a load do 75C
promjenio sam i ventilator na procesoru,stavio sam 80mm papsta na 3k okretaja a temperature su se spustile za 2-3C,stavio sam i novu pastu AC silver 5 i nema poboljšanja
tako da mi neki veči OC nepada napament :/
Stock cooler iako užasno loš za hlađenje procesora makar djelimično puše po naponskoj regulaciji i hladi je. Tower hladnjaci tipa AC i slični odlično hlade procesor ali uopšte ne hlade regulaciju. Za ploče kojima se NB i regulacija pojačano zagrijavaju kompromisno rješenje su vertical blow hladnjaci tipa Scythe Shuriken i sl. koji rade oba posla uspješno.