AMD Athlon64 LE-1620

poruka: 4
|
čitano: 2.424
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
AMD Athlon64 LE-1620
pitanje

Imam AMD Athlon64 @ 2,4GHz kojeg sam overclockao na 3,0 GHz tako sto sam povecao FSB sa 200 na 250 MHz.  Dosta frendova mi je reklo da ako overclockam da nije preporucljivo ici sa FSBom vise od 250 i da do 250 necu imati nikakvih problema sa stabilnosti racunala.

Citao sam malo po forumu i naucio kako FSB utjece na RAM. Sa programom ClockGen sam primjetio da je brzina RAMa uvijek ista kao i brzina FSBa.

Imam RAM (1GB DDR2 Kingmax 667MHz) znaci da je njegova "stvarna" brzina onda 333 MHz.

1.Da li to znaci znaci da bi teoretski max. smio FSB stavit na 333 MHz?

2.Hoce li mi racunalo raditi normalno ako stavim FSB sa 250 na 300 MHz?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
AMD Athlon64 LE-1620
prihvaćeno rješenje

Savjetujem ti da si pogledaš neki tutorial za OC AMD64.

No, evo par osnova:

ti povećavaš baznu frekvenciju procesora (external CPU clock). To je ovo što ti je sada 250Mhz i što podrazumijevaš pod terminom FSB.

Kad tu frekvenciju množiš sa množiteljem procesora onda dobiješ CPU clock.

Kad tu frekvenciju množiš sa HT/LT množiteljem onda dobiješ clock HT sabirnice. Clock HT sabirnice bi se za K8 trebao kretati oko 1000Mhz. Bolje da je nešto manje od 1000, nego više. HT sabirnica ima puno rezerve pa nije potrebno pretjerivati sa više od 1000Mhz (ovisno o ploči, neke ploče podnose visoki HT bolje,neke lošije .... ali kao što sam rekao nije potrebno riskirati jer se time ne dobiva puno, a sistem može postati nestabilan)

Znači, HT množitelj bi tebi trebao biti postavljen na 4 (ili 800 ovisno o nomenklaturi u BIOSu) ako je bazni clock 250Mhz -> 4x250 = 1000

Ako razmišljaš o baznom clocku od 300Mhz onda bi trebao sniziti CPU množitelj na 10 (300x10 =3000Mhz za CPU) i HT množitelj na 3 (300 x 3 = 900Mhz za HT).

Treća stvar o kojoj treba voditi računa su djelitelji za DDR2.

U BIOSu imaš ponuđeno 800, 667, 533 i 400Mhz za memoriju.

Kojeg ćeš odabrati ovisi o više faktora: npr. o tome kakvu memoriju imaš (mogućnosti memorije), koje latencije, zatim o baznoj frekvenciji procesora, kompatibilnosti CPU-MBO-MEM (sa nekim kombinacijama neki djelitelji ne rade) ....

Sa 250Mhz baznog clocka bi neka prosječna DDR800 memara mogla raditi sa 667 djeliteljemm, sa 300Mhz bi već trebao 533 djelitelj.

Npr. ja imam X2 3600+, bazni clock mi je 300Mhz i množitelj 9.5: znači CPU je na 300x 9.5 ~ 2850Mhz, HT radi na 300x3 ~ 900Mhz, djelitelj za memoriju je 533 i na njemu memorija radi na 814Mhz sa CL4.

Za računanje mem. djelitelja na AM2 platformi imaš zgodan utility:

http://cablemodem.fibertel.com.ar/kimero/am2tools.rar

Još treba uzeti u obzir da će negdje možda trebati podići voltažu malo (bilo za CPU, MEM ili čipset) da bi se postigla stabilnost za neki clock. Voltaža se podiže konzervativno, sa nekom mjerom i ovisno o kvaliteti hlađenja komponenti.

Što se tiče odgovora na pitanja:

1. Pitanje nema smisla, ne postoji max. teoretski FSB u tom smislu.

2. Vjerojatno će raditi, ako postaviš dobro množitelje procesora i HTa te djelitelj memorije (svaki overclock zahtjeva više testova stabilnosti)

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.8.2008 15:56 (stef).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: AMD Athlon64 LE-1620
autorov komentar

Hmmmm....... Zvuci dost komplicirano.....  Bolje ja necu dirat nista od toga ovo sto sam napravio mi je skroz ok.... A buduci da idem u srednju(teh. za racunalstvo) pitat cu profesora da mi to detaljno objasni pa cu onda vidjet... inace hvala!

17 godina
neaktivan
RE: AMD Athlon64 LE-1620

Zapravo je vrlo jednostavno i logično kad malo povežeš stvari.

Za početak, sve što trebaš znati je kak ući u BIOS i kako se korisiti CMOS reset jumper na matičnoj ... i malo hrabrosti.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice