R.M.S Titanic

poruka: 63
|
čitano: 17.016
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
R.M.S Titanic

Ako sam slučajno stavio temu u krivi podforum molio bi moderatore da ju premjeste. Hvala na razumjevanju :)

Prošlo je točno 100 godina od potunuća najvećeg putničkog broda R.M.S Titanic.
R.M.S Titanic je putnicki brod koji je 14.4.1912. godine u 23 sata i 40 minuta nakon sudara s santom leda potonuo 15.4.1912. godine u 2 sata i 40 minuta u Atlantskom oceanu.

Povijet Titanic-a

U Londonu 1907. godine sastali su se J. B. Ismay ( predsjednik White Star Linea ) i James Pirrie, predsjednik brodogradilišta Harland and Wolff. Odlučili su sagraditi tri prekooceanska broda do tada neviđene veličine. Već u srpnju 1908. godine, potpisan je ugovor o izgradnji triju brodova: Olympic, Titanic i Gigantic (kasnije preimenovan u Britannic) koje će konstruirati Tomas Andrews.
Gradnja Titanica započela je 31. ožujka 1909. godine, a brod je bio porinut u more 31. svibnja 1911. godine ( nije bio gotov do kraja, trebalo je još na njega staviti 4 dimnjaka ). 2. travanj-a 1912 bio je dovršen i spreman za prvo putovanje. Bio je dugacak 269, a širok 28 metara, dok mu je nosivost bila 66.000 tona. Dubina gaze bila mu je 10,5 metara, visina od kobilice do zapovjednog mosta 32 metra, dok je visina do vrha njegovih četiriju dimnjaka 56 metara. Maksimalna brzina Titanic-a bila je 25 čvorova (46 km/h). Maksimalna snaga iznosila je 59,500 KS s tri propelera koju je pokretala kombinacija niskotlačne turbine (srednji propeler), dok su ostale pokretala dva četverocilindrična klipna parna stroja.
Titanic se smatrao nepotopivim brodom. Imao je najnapredniju tehnologiju i bio je "najsigurniji brod". Titanic je dizajniran da bude posljednja riječ u udobnosti i luksuzu, imao je 9 paluba ( od A do G ). Titanic je bio prvi brod koji je na sebi imao bazene, na njemu bila je knjižnica, visoko klasni restorani i raskošne kabine. Također je imao snažan bežicni telegraf predviđen udobnosti putnika, kao i za operativnu uporabu. Iako je imao napredne sigurnosne značajke kao što su vodonepropusni odjeljki i daljinski aktivirana vodonepropusna vrata, imao je i jedan nedostatak, premalo spasilačkih čamaca. Zbog zastarjelih pomorskih sigurnosnih propisa, brod je imao spasilačkih čamaca za 1.178 ljudi (trečina ukupne posade i putnika).

Nacrti Titanic-a Nacrti Titanic-a

Početak gradnje broda Početak gradnje broda

Parni motori Titanic-a Parni motori Titanic-a

Stavljanje propelera Stavljanje propelera

Plopeleri uspješno ugrađeni Plopeleri uspješno ugrađeni

Titanic na dan porinuća u more Titanic na dan porinuća u more

Uspješno stavljen u more Uspješno stavljen u more

Prije stavljanja dimnjaka Prije stavljanja dimnjaka

Stavljanje dimnjaka Stavljanje dimnjaka

Dimnjaci uspješno instalirani Dimnjaci uspješno instalirani

Dovršavanje Titanic-a Dovršavanje Titanic-a

Stavljen u more ( nema dimnjaka ) Stavljen u more ( nema dimnjaka )

Titanic i njezina sestra Olympic Titanic i njezina sestra Olympic

Putnici ukrcani Putnici ukrcani

Napušta luku Napušta luku

Unutrašnjost Titanic-a Unutrašnjost Titanic-a

Ventilacija Ventilacija

Bazeni Bazeni

Titanic napusta luku Southampton Titanic napusta luku Southampton

Titanic napusta luku Queenstown Titanic napusta luku Queenstown

Titanic zadnji put poslikan kako plovi prema odredištu do kojeg nikada nece doci Titanic zadnji put poslikan kako plovi prema odredištu do kojeg nikada nece doci

Unutrašnjost 1. razreda Unutrašnjost 1. razreda

10.4.1912 polazak u 12:00 sati - 15.4.1912 potunuće Titanic-a

Titanic je krenuo iz luke Southampton na svoje prvo prekooceansko putovanje 10. travnja 1912. Na brodu je bilo 2,435 putnika i 892 članova posade, a mogao je prevoziti 3547 putnika. U nastojanju da osvoji Plavu vrpcu Atlantika na svom prvom putovanju u New York kapetan Smith je namjerno krenuo kračim kursom, sjevernijim od propisanog, i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama i tako je Titanic plovio pri maksimalnoj brzini prema vlastitoj katastrofi. Samo četiri dana kasnije, 14. travnja 1912. godine preplovili su 375 milja (600 km) južno od Newfoundlanda, Titanic pri brzini od 22 čvora (41 km/h) udara u santu leda u 23:40 (brodsko vrijeme GMT-3). Zbog ljudske pohlepe i nepažnje sudar je izazvao "covjek". Titanic-ov trup bio je od željeznih ploča. Kovane željezne ploče koje su spajale željezne kopče bile su uništene prilikom sudara s ledenjakom i tako su uništena ( prebušena ) brojna mjesta na njegovoj desnoj strani i ledenjak je "otvorio" pet njegovih nepropusnih odjeljaka na more. U iducih dva i pol do 3 sata, brod se polako napunio vodom, a zatim se prepolovio na dva dijela i potonuo. Putnici i neki članovi posade evakuirani su u čamce za spašavanje, od kojih su mnogi djelomično popunjeni. Nerazmjeran broj ljudi - više od 90% od onih u drugom razredu - su ostali na brodu zbog "žena i djeca prvi". Neposredno prije 02:20 Titanic se prepolovio i potonuo prvi dio broda ( pramac ) s više od tisuću ljudi još uvijek na brodu. Oni su u vodi umrli u roku od nekoliko minuta od hipotermije uzrokovane uranjanjem u ledeni ocean. 710 preživjeli odvedeni su u čamcima za spašavanje. Carpathia je stigla nekoliko sati kasnije.

Sudar s ledenjakom Sudar s ledenjakom

Titanic tone Titanic tone

Poziv u pomoć Poziv u pomoć

:/ :/

Poslije potunuća - 1985

Katastrofa je dočekana sa svijetskom šokom i ogorčenjem na ogromnom gubitku života . Javne upite u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama dovela je do velikih poboljšanja u pomorskoj sigurnosti. Jedan od njihovih najvažnijih ostavština bila je uspostava u 1914-toj godini Međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih života na moru (SOLAS), koji još uvijek regulira pomorsku sigurnost danas. Mnogi od preživjelih izgubili su svoj novac i ostali siromašni, posebno oni članovi posade iz Southampton-a. Neki od muških žrtava, osobito White Star Line-a predsjednik, J. Bruce Ismay, bili su optuženi za kukavičluk za odlazak na čamac, a ljudi su ostali na brodu, a bili su suočeni s društvenim izopčenjem.
Posada Titanic-a je nakon sudara poslala poziv u pomoč (tadašnji CQD, danas je SOS ), a prvi brod koji je stigao u pomoć bio je Carpathia. Od 2.227 putnika i članova posade preživjelo je samo 706. Poginulo ili utopilo ih se 1.517, od toga 1.360 muškaraca i i 157 žena i djece, medu njima i 27 Hrvata. Kad što sam več naveo R.M.S Titanic je potonuo u 02:40, a Carpathia ( brod koji je dosao u pomoć ) stigao je na mjesto potonuća 4 sata kasnije tj. kad je stigao, Titanic je bio već na dnu Atanskog oceana.
Titanic je pronaden 1985. godine. Pronašli su ga Robert Ballard i Jean-Louis Michel.

Ledenjak koji je potopio Titanic Ledenjak koji je potopio Titanic

Putnici na Carpathi-ji Putnici na Carpathi-ji

ukrcavanje na Carpathiu ukrcavanje na Carpathiu

1985 - danas

Olupina Titanic-a i dalje je na dnu mora, na dubini od 3784 metara. Od otkrivanja u 1985 godini, tisuće artefakata su izvađeni iz morskog dna i stavljeni u muzeje diljem svijeta. Titanic je postao jedan od najpoznatijih brodova u povijesti, njegova memorija je vječna i zbog njega napisano je puno knjiga, filmova, izložbi i spomen-obilježja. Rade na planovima da se Titanic izvadi iz Atlanskog oceana. R.I.P Titanic i svi ljudi koji su otišli s njim "dolje" {#} !

Kapetanova soba Kapetanova soba
Motori Motori

Sidro Sidro

Prvi dio broda Prvi dio broda

Drugi dio broda Drugi dio broda

Titanic na dnu Atlantika Titanic na dnu Atlantika

Titanic replica i reorije potunuća

Mnogi brodovi i replike su korišteni tijekom ovogodišnje rekvizite kao i pozadine za filmove i dokumentarce usmjerene na Titanicu.
Fotografirana replica, je smještena u suhe topline obalnog Meksika, pod uvjetom za postavke snimanje Cameronovoga filma Titanic 1997. Tako i sada lagani povjetarac iz Pacifika udara preko ogoljenoj obali na kojoj se Titanic replika nalazi.{#}

Building replica of Titanic Building replica of Titanic

Ako malo bolje pogledate sliku, prvi dio Titanica je u vodi, a drugi dio u zraku. ( Snimanje na filmu ) Ako malo bolje pogledate sliku, prvi dio Titanica je u vodi, a drugi dio u zraku. ( Snimanje na filmu )

Titanic movie Titanic movie

Building replica of Titanic Building replica of Titanic

:( :(

Stvarno je bio moderan brod Stvarno je bio moderan brod

Nice interior :) Nice interior :)

Building Titanic replica

Building the Titanic ( dokumentarac - part 1 )

Building the Titanic ( dokumentarac - part 2 )

Titanic

2006 theory

Unutrašnjost Titanica

Unutrašnjost Titanic-a ( orginal slike )

Nova teorija porunuća 2012

( New )

( New )

( New )

Deleted scenes from Titanic movie

Zanimljiv linkić

link

Teorija potunuća Teorija potunuća
Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.4.2012 18:57 (Stolnik).
14 godina
odjavljen
R.M.S Titanic

Costa Concordia je na dobrom putu da ga zamijeni.Bas je bilo na televiziji prije nekoliko sati o Titanicu i rekli su da je glavni uzrok prodora vode u palubu pri sudaru slabi varovi na trupu sto ukazuje na nekvalitetnu gradnju broda.Evo za usporedbu na jednom modernom tankeru explodira cijela kuverta for  king and coun'! on jos uvijek plovi...Jel nasa brodogradilista proizvode tako kvalitetne brodove?

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.4.2012 1:40 (Nitro233).
15 godina
Re: R.M.S Titanic
Stolnik kaže...

Kada ga napišeš, onda ga baš napišeš.

Svaka čast.

Imao sam faza u djetinjstvu, tako i sada, kada me jako zanimao Titanic i znam jako puno.
Jako lijepo si napisao, a slike također, odlično.

Jedva čekam pogledati Camerona opet, kako je napravio Titanica, s novom idejom o potonuću.
Lik je genij, p** mater {#} 

[EDIT] samo još malo doradi, nije "stavljen u more" nego "porinut" i tako, malo stilskih grešaka, ali ostalo sve 5! 

Zanimljiv link!  

Ako se slažeš, ne košta te ništa TU. Ako sam ti uz to pomogao, neka ti ne bude mrsko stisnuti i HVALA! ;)
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.4.2012 18:26 (sudy_freak).
14 godina
sudy_freak kaže...
Stolnik kaže...

Svaka čast.

Imao sam faza u djetinjstvu, tako i sada, kada me jako zanimao Titanic i znam jako puno.

Jedva čekam pogledati Camerona opet, kako je napravio Titanica, s novom idejom o potonuću.

[EDIT] samo još malo doradi, nije "stavljen u more" nego "porinut" i tako, malo stilskih grešaka, ali ostalo sve 5! 

Zanimljiv link!  

Puno hvala, i ja sam u djetinstvi obozavao Titanic, al ga i sad obožavam{#}

Gledao sam prije par dana Titanic 3D ( odlicno napravljeno, svakako pogledai ako nisi )

Fkt lik je faking genij!

Aha oke, hvala budem to popravio kad dodem doma.

Još jednom hvala na komentaru i linku! {#}

16 godina
R.M.S Titanic

Care, napisao si ga koda si  bio tamo :D

{#} i HVALA

R.I.P. Mentalist (2012) lzgr (2012) Che Guevara (1967)
14 godina
protjeran
R.M.S Titanic

Odlično odrađen tekst,čestitam.

Titanic mi je najdraži brod ,te bi mi bilo više nego drago da ga(ako je ikako moguće)uspiju iznijeti  iz oceana ,te restaurirati.

Roćka
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.4.2012 19:54 (Roćka).
14 godina
R.M.S Titanic

Puno hvala na odličnom suportu forumaši {#}

Malo sam sredio post, dodao neki tekst i nekoliko novih fotografija i linkova, nadam se da Vam se sviđa{#}

17 godina
Stolnik kaže...

svi koji nisu gledali film Titanic ( il su ga gledali davno ), danas u 20:00 sati na drugom je film

Ispravak, nije film nego nova mini serija od 4 epizode {#}

Inače, svaka čast na tekstu i slikama.{#}

mag.inf
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.4.2012 20:02 (bugi.kc).
17 godina
neaktivan
R.M.S Titanic

Možda glupo pitanje, ali oduvijek me zanimalo, zašto je gornja strana tako puna raznorazne užadi? Antene, dimnjaci, dizalice... zar je to sve bilo tako krhko da se moralo osigurati desecima užadi? Kako to da se sva ostala prometala mogu sagraditi bez takvih stotina užadi da pridržavaju sve, samo brodovi ne?

16 godina
sudy_freak kaže...
Stolnik kaže...

Svaka čast.

Zanimljiv link!  

Zašto je ovo poruka dana, a ne 1. post?

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
16 godina
R.M.S Titanic

Za sat vremena pocinje mini serija na RTS 1 o ovoj temi, pa ako vas zanima pogledajte.

Svaka cast za trud. {#}

Ziv je Moskri, umro nije dok je gudre i murije..
16 godina
neaktivan
R.M.S Titanic

Pa vi recite da novac nije bitan {#}

Izvor: knjiga iz sociologije

. .
Nisam se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi bio vegetarijanac
14 godina
neaktivan
R.M.S Titanic

Svaka čast na radu!

R.I.P. sve žrtve Titanic-ovog potonuća!

Tražim starije BUG-ove...na PP...
18 godina
neaktivan
R.M.S Titanic

Ma koliko god puta gledao film nikad mi ne dosadi.

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the darkness bind them .
16 godina
neaktivan
R.M.S Titanic

Zanima me što je s ova dva druga broda Gigantic (Brittanic) i Olympic, jesu li oni sagrađeni i pušteni u plovidbu ili?

14 godina
protjeran
R.M.S Titanic

Ne samo da su sagrađeni,nego su doživjeli sličnu sudbinu kao Titanic,samo što nisu toliko poznati.

Roćka
17 godina
Magnum1654 kaže...

Zanima me što je s ova dva druga broda Gigantic (Brittanic) i Olympic, jesu li oni sagrađeni i pušteni u plovidbu ili?

Olympic je plovio 20-30 godina i onda je zbog starosti otišao u staro željezo, brittanic je naletio na podvodnu minu u ratu i potonuo.

Olympic su još zvali "Old reliable", jedini koji od troje brodova nije potonuo. Jednom se sudario s manjim brodom koji mu je probio trup.

The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts while the stupid ones are full of confidence. - Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.4.2012 22:05 (Hyperion).
14 godina
protjeran
R.M.S Titanic

Uh,ja sam mislio da je i Olympic potonuo..

Hvala na informaciji.

Roćka
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.4.2012 22:00 (Roćka).
15 godina
neaktivan
R.M.S Titanic

Eto što je cijena (skoro) svih današnjih mnogobrojnih konvencija!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
17 godina
R.M.S Titanic
Kakva je ta mini serija? Nesto novo ili? Cameronovo djelo?
17 godina
mar123 kaže...
Kakva je ta mini serija? Nesto novo ili? Cameronovo djelo?

Haha cameron nije sigurno on je gotov s titanicom.

The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts while the stupid ones are full of confidence. - Charles Bukowski
14 godina
Magnum1654 kaže...

Sagradila ih je tvrtka White Star Line. To su bili identični brodovi Titanicu, svi su bili totalno isti, jedino je Titanic bio nešto malo moderniji.

Svi tri bili su namjenjeni za prevoženje putnika. Nakon što je Titanic potonuo Olympic je bio nadograđen Titanic-ovom opremom i bio potpuno identičan izvana i iznutra. Kao što je kolega Hyperon rekao Olympic je bio aktivan do 1935, tada je stavljen u "mirovinu", stajao je dvije godine i zatim su ga uništili. Britannic je bio namjenjen za bolnicu. Na njegovom putovanju pogodila ga je njemačka podmornica s torpedom i zato je potonuo. {#}

Btw imas film Britannic (2000) pa si skini ako želis{#}

Evo točno je 23:40 prije točno 100 godina Titanic je udario u santu leda{#}{#}

Britannic sinking Britannic sinking
Tako stoji na dnu oceana Tako stoji na dnu oceana
Scena s filma Scena s filma
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.4.2012 23:42 (Stolnik).
14 godina
odjavljen
R.M.S Titanic

Mogao bi se snimiti film i po Costi Concordiji,paradoksalno ali sreća u nesreći je da se u njezinom slucaju to zbilo blizu obale,pa je brze pomoc stigla,imala je 4880 ljudi onboard skupa sa posadom.

14 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...

Mogao bi se snimiti film i po Costi Concordiji,paradoksalno ali sreća u nesreći je da se u njezinom slucaju to zbilo blizu obale,pa je brze pomoc stigla,imala je 4880 ljudi onboard skupa sa posadom.

Da, ali nije dramatično kao Titanic. Na Concordiji je poginulo "samo" 30-ak ljudi. Na Titanicu preko 1500. Concordia se(namjerno) nasukala na otok i gotovo svi su spašeni. Titanic je udario u santu leda usred oceana, bez ikakvih brodova u blizini, i to na PRVOM putovanju. I jos je imao daleko premalo čamaca za spašavanje.

Ako sam ti pomogao, stisni HVALA! =)
14 godina
odjavljen
Suddenly Psychotic kaže...

I jos je imao daleko premalo čamaca za spašavanje.

ako mislis da je na concordiji spasavanje proslo u redu i po propisima onda se varas

15 godina
neaktivan
R.M.S Titanic

Mislim da ipak Titanic i Concordiu nije u redu uspoređivati, ako ništa barem zbog jedne banalnosti (ispravite me ako griješim), a to je da su na Concordiji svi imali mobitele.

Kapetan naravno ima odgovornost, ali malo je jadno govoriti da je on jedini krivac (ok, pravno gledajući odgovornost jest) kada je bilo tko mogao pozvati pomoć.

Na Titanicu je ionako bila bogata 'elita' kojoj sve mora doći servirano!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
17 godina
Stolnik kaže...
Magnum1654 kaže...

Sagradila ih je tvrtka White Star Line. To su bili identični brodovi Titanicu, svi su bili totalno isti, jedino je Titanic bio nešto malo moderniji.

Svi tri bili su namjenjeni za prevoženje putnika. Nakon što je Titanic potonuo Olympic je bio nadograđen Titanic-ovom opremom i bio potpuno identičan izvana i iznutra. Kao što je kolega Hyperon rekao Olympic je bio aktivan do 1935, tada je stavljen u "mirovinu", stajao je dvije godine i zatim su ga uništili. Britannic je bio namjenjen za bolnicu. Na njegovom putovanju pogodila ga je njemačka podmornica s torpedom i zato je potonuo. {#}

Btw imas film Britannic (2000) pa si skini ako želis{#}

Evo točno je 23:40 prije točno 100 godina Titanic je udario u santu leda{#}{#}

U filmu je bila podmornica kriva za potop britannica no u stvarnosti je naletio na minu.

14 godina
odjavljen
godo kaže...

Na Titanicu je ionako bila bogata 'elita' kojoj sve mora doći servirano!

Kao sto je cuspajz stavio,vecinom je se ta bogata elita i spasila dok je se vecina siromasne klase utopila

14 godina
odjavljen
Bismarck

nisu ni njemci prosli u ratu bez gubitaka,ako se neko sijeca Bismarcka bude na TV kalendaru..

Strašni div iz II.svjetskog rata,potopljen zahvaljujuci Britancima.Posadu je cinilo 2200 ljudi od kojih je samo 114 prezivjelo.Bio je prava prijetnja u II. svjetskom ratu.

I nesto od Blues Brothersa

14 godina
R.M.S Titanic

02:40 Titanic je potonuo {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.4.2012 17:21 (Stolnik).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice