Mali vodič za poboljšanje osnovnih ručnih espresso aparata (poput DeLonghi ECP, Stilosa, Dedica, itd.)
Potrošite otprilike 50 do 100 eura na ove dodatke (ključni su označeni zvjezdicom*):
- Metalni tamper (za Stilosu/ECP 51mm ili 51.3mm)*
- WDT alat (Weiss Distribution Technique) – pomaže pri pripremi pogače kave, smanjuje grudice i channeling (neravnomjeran protok vode)*
- Bočica s finim raspršivačem za RDT (Ross Droplet Technique) – uklanja statički elektricitet tijekom mljevenja, smanjuje zadržavanje kave u mlincu – nemojte to raditi ako vaš priručnik navodi da to ne smijete*
- Mala digitalna vaga, po mogućnosti s tajmerom (koja stane na rešetku za kapanje aparata)*
- Posuda za odlaganje pogače kave / knock box
- Krpa od mikrovlakana (za čišćenje cijevi za paru)
- Vezica (zip tie) za držanje gumene mlaznice cijevi za paru kada uklonite metalnu cijev "Panarello" (ili kako god se zvala), što je jedan od boljih trikova za ovakav DeLonghi aparat*
- Manja i veća posuda za mlijeko sa šiljastim vrhom, za pjenjenje mlijeka i latte art
- Podloga za tamperiranje (za zaštitu vaše radne površine)
- Ručni mlinac poput KinGrinder P1, P2, K4 ili K6 (koristite ga dok ne nabavite jači mlinac, a poslužit će i kao rezervni + za pour-over, French press i zdravu ručnu vježbu) – takvi ručni mlinci melju bolje i imaju više koraka podešavanja od većine električnih mlinaca ispod 200 €. Mlinci s konusnim ili ravnim noževima (burr grinders) puno su bolji od mlinaca s oštricama.
- Dozirni lijevak koji odgovara vašem portafilteru (51mm za DeLonghi Stilosa, Dedica), kako biste smanjili nered
- Nepritiskajuća (unpressurized) filter košarica za jednu šalicu i za dvije šalice (51mm za DeLonghi ECP, Stilosa, itd.)*
- Bottomless portafilter (za spomenute uređaje, dvoručni 51mm)
- Bokal za filtriranje vode iz slavine, poput Britte, Maxfora ili sličnog – sprječava nakupljanje kamenca, poboljšava okus kave, ekstrakciju i konzistenciju, pomaže u održavanju uređaja i produljuje mu vijek trajanja*
- Metalna mrežica (puck screen) (pomaže kod distribucije vode i održavanja čistoće aparata), 51mm za spomenute uređaje
- Mala ručna puhaljka za prašinu (poput one za fotoaparate, obično gumena) – pomaže u održavanju čistoće aparata i mlinca
- Malo (magnetno) ogledalo za promatranje ekstrakcije
- Male šalice za espresso, po mogućnosti dvostjenog stakla, od 50 do 90 ml
- Široka šalica za kavu za pripremu latte art napitaka (latte, cappuccino itd.)
- Žličice za kušanje kave
- Digitalni termometar za hranu za povremenu provjeru temperature
- Biljne alternative mlijeka s oznakom "Barista" (neke od njih bolje se pjene od običnog mlijeka ili dodaju različite okuse kavi)
- Aluloza za zaslađivanje ako volite piti slatke kavne napitke, alternativno, eritritol ili ksilitol.
- Posuda ili kutija za zrna kave, i zamrznite zrna ako ih čuvate dulje od tjedan dana.
Ostatak novca potrošite na mlinac. I nabavite svježe prženu kavu (ako na zrnu iz supermarketa nema navedenog datuma prženja, taj datum je obično datum isteka minus dvije godine). Zrna kave su sigurna za konzumaciju mnogo godina ako se pravilno skladište, ali gube većinu CO2 u roku od nekoliko tjedana nakon prženja.
18 g zrna kave, 36 g napitka, u otprilike 30 sekundi, ono je što treba ciljati kao početnu točku.
Dodatni preporučeni alati za različite metode pripreme kave:
- Hario V60 ili sličan pour-over dripper
- Papirni filteri za spomenuti dripper
- Gooseneck kuhalo za vodu (lakše izlijevanje vode)
- French Press
- Vijetnamski Phin dripper
- Moka lonac za 3 do 6 šalica
- AeroPress
- Jeftina ručna pjenilica za mlijeko (ali mlijeko pjenite pomoću espresso aparata)
- Veća digitalna vaga koja može stati/izmjeriti veću šalicu ili French press, dripper itd.
- Začini za kavu, cimet