Hvala
Elektromotor potrosnja
- poruka: 8
- |
- čitano: 1.408
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Hvala
Zanima me jer jako puno radim s tom pilicom pa si zelim izracunati potrosnju. Recimo radi lakseg izracuna da je pilica iste ostrine na malim i vecim okretajima i da uvijek guram istom silom.
Koje čudno pitanje.
Nisam školovala ali mislim da bez mjerenja nećeš dobiti pouzdan odgovor. Logično bi bilo da na većim RPM troši više (veći napon * proporcionalno veća struja = veća snaga na kvadrat). Ali nije u praznom hodu... Možda je nekom igrom slučaja tu na većim RPM sistem efikasniji, pa možda i ti manje upinješ jer lakše reže, pa se možda poravnaju planeti pa na kraju troši manje.
Pritiskanjem pile radis opterecenje i samim time smanjujes rpm motora i hladenje samog sto znaci vece zagrijavanje =veca potrosnja
Koje čudno pitanje.
Nisam školovala ali mislim da bez mjerenja nećeš dobiti pouzdan odgovor. Logično bi bilo da na većim RPM troši više (veći napon * proporcionalno veća struja = veća snaga na kvadrat). Ali nije u praznom hodu... Možda je nekom igrom slučaja tu na većim RPM sistem efikasniji, pa možda i ti manje upinješ jer lakše reže, pa se možda poravnaju planeti pa na kraju troši manje.
Mislim da si zaboravio najvažniju stvar, budući ima motor bez četkica (vjerovatno obični kavezni asinkroni), pitanje je kako se okretaji reguliraju.
Možda ima samo prijenos preko remena ili preko zupčanika pa onda mijenja ili poziciju remena ili omjer zupčanika (VFD sumnjam da ima, jer onda bi mogao točan broj okretaja birat, a sumnjam da ima dva izvoda namotaja na elektromotoru, ali i to je moguće).
A u tom slučaju vjerovatno je ista potrošnja (pod punim opterećenjem) jer se motor u oba slučaja jednako vrti, ili čak manja na većim okretajima jer se pila puno manje pati (bar pretpostavljam da se laminat bolje reže na većim okretajima, bar za drvo to vrijedi, a laminat je svašta).
Uglavnom, najbolje da kolega kupi neki jeftini mjerač potrošnje pa izmjeri (ima u Kauflandu za 15 eura).
Nakon puno kopanja po internetu uspio sam
Naci da taj motor u 1 brzini trosi oko 145w a u drugoj 205w